Mutkien kautta unelma-ammattiin

9.10.2019 | Uratarinat

Lukion jälkeen Laila Parhiala opiskeli vaatetusalaa, mutta huomasi pian, ettei se ollut hänen juttunsa. Suunta selkeni, kun hän työskenteli palveluneuvojana puhelinasiakaspalvelussa.

– Kiinnostuin kaupallisesta alasta ja päätin opiskella merkonomiksi. Valmistuttuani vaihdoin töihin tilitoimistoon, hän kertoo.

Parhialan työura tilitoimistossa jäi kuitenkin lyhyeksi: hänen tuttavansa vinkkasi, että Helsingin yliopiston talousyksikössä on vapautumassa työpaikka. Parhiala kiinnostui, haki paikkaa ja pääsi projektikirjanpitäjäksi tutkimusrahoituksen pariin.

– Olin yliopistolla töissä yhteensä seitsemän vuotta. Se oli minulle ammatillisesti kaikkein kasvattavinta aikaa. Tulin sinne yritysmaailmasta, jossa työskentely oli aivan erilaista kuin mitä se on julkisella sektorilla, Parhiala sanoo.

Hän opiskeli töiden ohessa tradenomiksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa. Opiskelu oli monimuotoista ja koostui ilta-, etä- ja verkko-opinnoista. Osan aikaa Parhiala teki lyhennettyä työviikkoa.

– Olen kiitollinen, että työnantajani tuki opiskeluani ja järjesti työni niin, että pystyin opiskelemaan.

Tradenomiksi valmistumisen jälkeen Parhiala työskenteli kaksi vuotta kirjanpitäjänä yliopiston pääkirjanpidossa, kunnes tarttui jälleen tilaisuuteen edetä urallaan.

Tiukka tahti

Nyt Parhiala työskentelee taloussuunnittelijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. THL on sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimiva itsenäinen asiantuntijalaitos, joka tutkii, seuraa ja edistää väestön hyvinvointia ja terveyttä.

– Työni on mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Projektit, hankkeet ja rahoittajat ovat erilaisia. Uudenlaisia rahoituksia tulee jatkuvasti, ja rahoitusehtojen muutokset vaativat tietojen päivittämistä, Parhiala sanoo.

Hän vastaa osastokohtaisten talousarvioiden laatimisesta, seurannasta ja raportoinnista sekä laitoksen ulkopuolelta tulevan tutkimusrahoituksen taloudesta koko projektin ajan. Lisäksi hän ohjeistaa henkilöstöä ja seuraa osastojen taloutta.

– Työ on kiivastahtista, ja aikataulut usein tiukkoja esimerkiksi projektien raportoinnissa.

Taloussuunnittelijan työhön kuuluu jonkin verran matkustamista ja paljon verkostoitumista. THL on ulkopuolisen rahoituksen takia mukana erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa, joita toteutetaan tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa. Parhiala tekee yhteistyötä tutkijoiden, hankekoordinaattoreiden, tilintarkastajien, rahoittajien, omien sisäisten sidosryhmien ja työtovereidensa kanssa.

– Työyhteisömme on avoin ja kannustava, ja ammattitaitoisten ihmisten kanssa on kiva tehdä töitä, Parhiala toteaa.

Voimaa arkeen

Parhiala kokee, että liiketalousopinnot ovat tukeneet monin tavoin hänen menestymistään työelämässä. Erityisen paljon hyötyä hänelle on ollut tradenomikoulutukseen sisältyvistä kieliopinnoista ja kansainvälisyyteen painottuvista opinnoista.

– Laskentatoimen opinnoista puolestaan on hyötyä budjettien laatimisessa ja kirjanpidon taitoja tarvitsen tilinpäätöstehtävissä, Parhiala luettelee.

Hän muistuttaa, että kouluttautuminen on tärkeää senkin jälkeen, kun on suorittanut tutkinnon.

– Työelämä muuttuu ja osaamista on tärkeää päivittää, ettei putoa kelkasta.

Vapaa-ajallaan Parhiala toimii Taloushallintoalan tradenomit -yhdistyksen hallituksessa.

– Hallituksessa on mukavaa suunnitella erilaisia tapahtumia ja koulutuksia jäsenille. Tykkään yhdistyksessä toimimisesta myös siksi, että siinä pääsee verkostoitumaan.

Omaehtoinen ja mieleinen vapaa-ajan puuhastelu antaa terveyttä ja voimaa arjessa jaksamiseen.

– Käyn salilla, uin ja lenkkeilen. Tykkään myös selailla lifestyle-blogeja ja lukea kirjoja, Parhiala kertoo.

Laila Parhialan virstanpylväät

  • Kaksi peräkkäistä työpestiä Helsingin yliopistossa. Projektikirjanpitäjä lääketieteellisellä Meilahden kampuksella 2011–2015. Kirjanpitäjä yliopiston talouspalveluiden pääkirjanpidossa 2015–2018.
  • Tradenomi (AMK), liiketalouden koulutusohjelma, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, 2015.
  • Taloussuunnittelija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), huhtikuusta 2018 lähtien. Vastaa mm. osastokohtaisten budjettien laatimisesta, talousseurannasta ja raportoinnista.

Teksti: Pirkko Tuominen
Kuva: Roope Permanto

Julkaistu Tradenomi-lehdessä 2/2019. 

Lisää aiheesta: Uratarinat

Pankin tiskiltä ohjelmistorobottien pariin

Topi Komulainen valittiin Vuoden Tradenomiksi 2022, sillä Komulainen on onnistunut omassa työtehtävässään ja tuonut tradenomiuttaan esille positiivisessa valossa. Vuoden Tradenomi valitaan, sillä Tradenomit haluaa palkita tradenomien joukosta yksilöitä, jotka ovat omassa yhteisössään olleet luomassa Maailman parasta työelämää ja nostamassa tradenomien profiilia.

Lue lisää

Tradenomi Lassi Lankinen: parhaat tulokset syntyvät, kun töissä voi pitää myös hauskaa

Tradenomi Lassi Lankinen työskentelee myyjänä työnantajamielikuvaan, rekrytointiin ja työntekijäkokemukseen erikoistuneella Finders Seekersillä. Myyntiä ja logistiikkaa Haaga-Heliassa opiskelleen Lassin mukaan hyväksi myyjäksi tulemiseen riittää aito palo myyntiin ja kiinnostus myytävään tuotteeseen.

Lue lisää

Tradenomin yrittäjätarina: Radikaali valinta vei Kati Huovinmaan opintojen kautta yrittäjäksi

Kati Huovinmaa toimi taidemuseon johtajana, mutta päätti vaihtaa alaa. Tradenomiopintojen aikana syntyi idea omasta yrityksestä.

Lue lisää

Anttilan tiskiltä asiantuntijaksi pankkiin

Tradenomi Esko Koskinen työskentelee rahoitusalalla pankin luotonvalvonnan ja perinnän parissa. Esko toimii myös pankin ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilönä. Perinnässä eteen tulee monenlaisia tapauksia ja työ vaatii ongelmaratkaisutaitoja.

Lue lisää

Elizabeth Harjunpää perusti ukrainalaisille tukikeskuksen Helsinkiin

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, hänen oli pakko toimia. Hän perusti apukeskuksen ukrainalaisille Helsingin Vallilaan.

Lue lisää