Mutkien kautta unelma-ammattiin

9.10.2019 | Uratarinat

Lukion jälkeen Laila Parhiala opiskeli vaatetusalaa, mutta huomasi pian, ettei se ollut hänen juttunsa. Suunta selkeni, kun hän työskenteli palveluneuvojana puhelinasiakaspalvelussa.

– Kiinnostuin kaupallisesta alasta ja päätin opiskella merkonomiksi. Valmistuttuani vaihdoin töihin tilitoimistoon, hän kertoo.

Parhialan työura tilitoimistossa jäi kuitenkin lyhyeksi: hänen tuttavansa vinkkasi, että Helsingin yliopiston talousyksikössä on vapautumassa työpaikka. Parhiala kiinnostui, haki paikkaa ja pääsi projektikirjanpitäjäksi tutkimusrahoituksen pariin.

– Olin yliopistolla töissä yhteensä seitsemän vuotta. Se oli minulle ammatillisesti kaikkein kasvattavinta aikaa. Tulin sinne yritysmaailmasta, jossa työskentely oli aivan erilaista kuin mitä se on julkisella sektorilla, Parhiala sanoo.

Hän opiskeli töiden ohessa tradenomiksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa. Opiskelu oli monimuotoista ja koostui ilta-, etä- ja verkko-opinnoista. Osan aikaa Parhiala teki lyhennettyä työviikkoa.

– Olen kiitollinen, että työnantajani tuki opiskeluani ja järjesti työni niin, että pystyin opiskelemaan.

Tradenomiksi valmistumisen jälkeen Parhiala työskenteli kaksi vuotta kirjanpitäjänä yliopiston pääkirjanpidossa, kunnes tarttui jälleen tilaisuuteen edetä urallaan.

Tiukka tahti

Nyt Parhiala työskentelee taloussuunnittelijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella. THL on sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimiva itsenäinen asiantuntijalaitos, joka tutkii, seuraa ja edistää väestön hyvinvointia ja terveyttä.

– Työni on mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Projektit, hankkeet ja rahoittajat ovat erilaisia. Uudenlaisia rahoituksia tulee jatkuvasti, ja rahoitusehtojen muutokset vaativat tietojen päivittämistä, Parhiala sanoo.

Hän vastaa osastokohtaisten talousarvioiden laatimisesta, seurannasta ja raportoinnista sekä laitoksen ulkopuolelta tulevan tutkimusrahoituksen taloudesta koko projektin ajan. Lisäksi hän ohjeistaa henkilöstöä ja seuraa osastojen taloutta.

– Työ on kiivastahtista, ja aikataulut usein tiukkoja esimerkiksi projektien raportoinnissa.

Taloussuunnittelijan työhön kuuluu jonkin verran matkustamista ja paljon verkostoitumista. THL on ulkopuolisen rahoituksen takia mukana erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa, joita toteutetaan tutkimuslaitosten ja yliopistojen kanssa. Parhiala tekee yhteistyötä tutkijoiden, hankekoordinaattoreiden, tilintarkastajien, rahoittajien, omien sisäisten sidosryhmien ja työtovereidensa kanssa.

– Työyhteisömme on avoin ja kannustava, ja ammattitaitoisten ihmisten kanssa on kiva tehdä töitä, Parhiala toteaa.

Voimaa arkeen

Parhiala kokee, että liiketalousopinnot ovat tukeneet monin tavoin hänen menestymistään työelämässä. Erityisen paljon hyötyä hänelle on ollut tradenomikoulutukseen sisältyvistä kieliopinnoista ja kansainvälisyyteen painottuvista opinnoista.

– Laskentatoimen opinnoista puolestaan on hyötyä budjettien laatimisessa ja kirjanpidon taitoja tarvitsen tilinpäätöstehtävissä, Parhiala luettelee.

Hän muistuttaa, että kouluttautuminen on tärkeää senkin jälkeen, kun on suorittanut tutkinnon.

– Työelämä muuttuu ja osaamista on tärkeää päivittää, ettei putoa kelkasta.

Vapaa-ajallaan Parhiala toimii Taloushallintoalan tradenomit -yhdistyksen hallituksessa.

– Hallituksessa on mukavaa suunnitella erilaisia tapahtumia ja koulutuksia jäsenille. Tykkään yhdistyksessä toimimisesta myös siksi, että siinä pääsee verkostoitumaan.

Omaehtoinen ja mieleinen vapaa-ajan puuhastelu antaa terveyttä ja voimaa arjessa jaksamiseen.

– Käyn salilla, uin ja lenkkeilen. Tykkään myös selailla lifestyle-blogeja ja lukea kirjoja, Parhiala kertoo.

Laila Parhialan virstanpylväät

  • Kaksi peräkkäistä työpestiä Helsingin yliopistossa. Projektikirjanpitäjä lääketieteellisellä Meilahden kampuksella 2011–2015. Kirjanpitäjä yliopiston talouspalveluiden pääkirjanpidossa 2015–2018.
  • Tradenomi (AMK), liiketalouden koulutusohjelma, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, 2015.
  • Taloussuunnittelija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), huhtikuusta 2018 lähtien. Vastaa mm. osastokohtaisten budjettien laatimisesta, talousseurannasta ja raportoinnista.

Teksti: Pirkko Tuominen
Kuva: Roope Permanto

Julkaistu Tradenomi-lehdessä 2/2019. 

Lisää aiheesta: Uratarinat

Vuoden tradenomi Auri Vainio "on rohkeutta sanoa, jos ei ymmärrä"

Vuoden Tradenomi, IPR University Centerin toiminnanjohtaja Auri Vainio on oppinut pitämään langat käsissään. Lue Aurin uratarina!

Lue lisää

Tradenomi Christa Kivinen siirtyi unelmatöihin viisikymppisenä

Nordean henkilöstöhallinnossa työskentelevä Christa Kivinen aloitti tradenomiopinnot viisikymppisenä. Rohkeus kannatti, sillä uusi tutkinto mahdollisti siirtymisen unelma-ammattiin.

Lue lisää

Opiskelu Suomessa oli hyvä päätös

Ilya Lebedev ei ikinä ollut ajatellut opiskelevansa ulkomailla. Kouluaikainen opintomatka Rovaniemelle ja lapsuudenystävän lähtö Lapin ammattikorkeakouluun muuttivat Murmanskissa kasvaneen nuoren miehen ajatukset. Tradenomiksi keväällä valmistunut Lebedev on nyt päättänyt jäädä Suomeen.

Lue lisää

Tradenomi Jerry Riipinen: ”Henkilöstön edustajan työ on merkityksellistä ja vaikuttavaa”

Kun henkilöstön asiat saa nostettua esiin haastavassa neuvottelutilanteessa, Fennialla henkilöstöedustajana toimiva Jerry Riipinen tuntee onnistuneensa. Tehtävä on kasvattanut esihenkilöosaamista ja opettanut entistä parempia neuvottelutaitoja.

Lue lisää

Tradenomi Joonas Hallman löysi lopulta aidosti merkityksellisen työpaikan

Puolustuskiinteistöjen asiakaspäällikkö Joonas Hallman tietää, että omaan visioon ja ammattitaitoon luottaminen kannattaa. Merkityksellinen työpaikka löytyi lopulta kiinteistöalalta, vaikka niin ei pitänyt käydä.

Lue lisää