Näin vältät someniskan
5.1.2021 | Hyvinvointi

1. Tunnista someniskasi
”Someniska” eli text neck ei ole diagnosoitu vaiva tai sairaus, vaan pikemminkin ilmiö, joka on seurausta nykyajan ahkerasta kännykän tuijottamisesta. Someniska syntyy, kun kännykkää pidetään alhaalla rinnan tai sylin korkeudella, jolloin pää on pidemmän aikaa kumarassa asennossa. Kun pää kallistuu alas kohti näyttöä, hartiat kiertyvät eteenpäin ja selkä pyöristyy. Tämä voi aiheuttaa päänsärkyä ja niska-hartiakipuja.
2. Tee ryhtiliike
Toistuva pään kallistus venyttää niska-hartiaseudun lihaksia, jolloin rintalihakset kiristyvät. Tämä vaikuttaa ryhtiin. Suorista asentoasi ja vähennä niskan rasitusta nostamalla kännykän yläreuna nenän korkeudelle, jolloin pää pysyy pystyssä ja näytön katselukulma on hyvä. Kännykkää kannattaa pidellä kahdella kädellä ja tukea samalla kyynärpäitä vartaloa vasten. Seistessä ja istuessa pyri rentoon keskiasentoon, joka rasittaa kehoa vähiten. Istuessa voi nojata hieman taaksepäin, sillä makaavampi asento rasittaa niskaa vähemmän.
3. Vaihtele asentoa
Someniskaa tapaa useimmiten nuorilla, mutta yhä enemmän myös työikäisillä, jotka käyttävät kännykkää töiden tekemiseen. Liian pitkään samassa asennossa työskentely on nykyajan vitsaus, jota kannattaa välttää. Tuki- ja liikuntaelimistön tutkimuksista tiedetään, että muun muassa pään staattinen etukumara-asento lisää niska-hartiakipuja ja sairauksia ja voi pitkittyessään aiheuttaa pidempiaikaisiakin rakenteellisia vaivoja. Yritä vaihdella työasentoasi ainakin puolen tunnin välein ja pitää säännöllisesti taukoja. Paras työasento on aina se seuraava.
4. Liiku monipuolisesti

Vinkit someniskan ehkäisemiseen antoi Työterveyslaitoksen tuotepäällikkö ja ergonomia-asiantuntija Mika Nyberg.
Teksti: Ida Ijäs
Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Kannanotto: Opiskelijoiden hyvinvointi on huomioitava korkeakoulujen rahoituksessa!
Tämän päivän opiskelijat ovat tulevaisuuden työntekijöitä ja päättäjiä. Sijoitus opiskelijoihin on sijoitus Suomen tulevaisuuteen.

Kannanotto: Opiskelijan talous osana hyvinvointia
Opiskelijoiden toimeentulo on vahvasti kytketty opintojen suorittamiseen normaalissa aikataulussa. Opiskelijoiden jaksaminen ja hyvinvointi on heikentynyt korona-aikana huolestuttavan paljon, kuten Tradenomiopiskelijoiden toteuttamasta opiskelijatutkimuksesta voi huomata. Tähän kun yhdistetään vielä huoli omasta taloudellisesta toimeentulosta on käsillä kestämätön yhdistelmä. Esittelemmekin nyt tarvittavat toimenpiteet opiskelijoiden taloudellisen toimeentulon varmistamiseksi korona-aikana.

Kannanotto: Terapiatakuu nyt!
Me Tradenomiopiskelijat olemme todella huolissamme korkeakouluopiskelijoiden jaksamisesta ja hyvinvoinnista koronan aiheuttamana poikkeusaikana. Useissa korkeakouluissa opiskelijat ovat olleet jo lähes vuoden etäopetuksessa. Vaikka opiskelijoiden tilanne on ollut viime aikoina julkisuudessa esillä, konkreettiset toimet puuttuvat vielä.

Blogi: Valittamisesta vaikuttamiseen
Valittaminen on normaalia. Asioihin saakin olla tyytymätön. Mutta mitä asioille kannattaa tehdä?

Muutoksiin kannattaa ja voi varautua
Maailmassa tapahtuu jatkuvasti asioita, jotka vaikuttavat toisinaan yllättävästi omaan elämään. Kuinka muutoksiin voi varautua?