Näin vältät someniskan

5.1.2021 | Hyvinvointi

1. Tunnista someniskasi

”Someniska” eli text neck ei ole diagnosoitu vaiva tai sairaus, vaan pikemminkin ilmiö, joka on seurausta nykyajan ahkerasta kännykän tuijottamisesta. Someniska syntyy, kun kännykkää pidetään alhaalla rinnan tai sylin korkeudella, jolloin pää on pidemmän aikaa kumarassa asennossa. Kun pää kallistuu alas kohti näyttöä, hartiat kiertyvät eteenpäin ja selkä pyöristyy. Tämä voi aiheuttaa päänsärkyä ja niska-hartiakipuja.

2. Tee ryhtiliike

Toistuva pään kallistus venyttää niska-hartiaseudun lihaksia, jolloin rintalihakset kiristyvät. Tämä vaikuttaa ryhtiin. Suorista asentoasi ja vähennä niskan rasitusta nostamalla kännykän yläreuna nenän korkeudelle, jolloin pää pysyy pystyssä ja näytön katselukulma on hyvä. Kännykkää kannattaa pidellä kahdella kädellä ja tukea samalla kyynärpäitä vartaloa vasten. Seistessä ja istuessa pyri rentoon keskiasentoon, joka rasittaa kehoa vähiten. Istuessa voi nojata hieman taaksepäin, sillä makaavampi asento rasittaa niskaa vähemmän.

3. Vaihtele asentoa

Someniskaa tapaa useimmiten nuorilla, mutta yhä enemmän myös työikäisillä, jotka käyttävät kännykkää töiden tekemiseen. Liian pitkään samassa asennossa työskentely on nykyajan vitsaus, jota kannattaa välttää. Tuki- ja liikuntaelimistön tutkimuksista tiedetään, että muun muassa pään staattinen etukumara-asento lisää niska-hartiakipuja ja sairauksia ja voi pitkittyessään aiheuttaa pidempiaikaisiakin rakenteellisia vaivoja. Yritä vaihdella työasentoasi ainakin puolen tunnin välein ja pitää säännöllisesti taukoja. Paras työasento on aina se seuraava.

4. Liiku monipuolisesti 

Monipuolinen liikunta ja aktiivinen elämäntapa ovat lääke myös someniskaan. Liikunta aktivoi kropan suuria lihaksia ja vähentää jumeja. Jos niskakivut vaivaavat, akuuttiin kipuun auttaa aktiivisena pysyminen ja liikkuminen kohtalaisesta kivusta huolimatta. Esimerkiksi kävely on hyvä liikuntamuoto, samoin kevyt niska-hartialihasten venyttely. Pitkäkestoiseen niskakipuun on hyötyä erityisesti niska- ja kaulalihasten voimaharjoittelusta. Se kannattaa kuitenkin aloittaa fysioterapeutin ohjauksessa.


Vinkit someniskan ehkäisemiseen antoi Työterveyslaitoksen tuotepäällikkö ja ergonomia-asiantuntija Mika Nyberg.

Teksti: Ida Ijäs

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Muutoksiin kannattaa ja voi varautua

Maailmassa tapahtuu jatkuvasti asioita, jotka vaikuttavat toisinaan yllättävästi omaan elämään. Kuinka muutoksiin voi varautua? 

Lue lisää

Blogi: Miksi työssään uupunut ei saa sairauspäivärahaa?

Uupunut saattaa saada lääkäriltä sairauspoissaolotodistuksen, jossa on koodi Z73.0. Koodi tarkoittaa työuupumusta. Mitä käytännön merkitystä tällä kansainväliseen tautiluokitukseen perustuvalla ICD-koodilla on?

Lue lisää

Blogi: Mielenterveys ei saa olla enää tabu – myöskään työpaikalla

Lue lisää

Blogi: Mistä rakentuu hyvä jaksaminen?

Lue lisää

Kuinka onnistut etätöissä? 10 vinkkiä etätyöhön

Lue lisää