Nina Bruun - vaikuttajan paikalla

29.10.2018 | Uratarinat

 

Ilmarisen eläkejohtajana tänä keväänä aloittanut helsinkiläinen Nina Bruun on edennyt urallaan vähitellen, mutta päättäväisesti. Lapsuuden haaveet eläinlääkärin ammatista kariutuivat lukion fysiikan ja kemian tunneilla, mutta tahto työ­elämään oli jo nuorena kova.

– En tiennyt, mitä tekisin, mutta päätin, että haluan töihin. Suomessa oli vuonna 1993 lama, mutta pääsin pikaruokaravintola ­Carrolsiin, jossa tein töitä iltaisin ja viikonloppuisin.

Kirjoitusten jälkeen työt jatkuivat Carrolsissa, mutta Bruun pääsi myös muutaman kuukauden määräaikaiseen pestiin Ilmariselle arkistonhoitajaksi. Määräaikainen työsuhde vakinaistettiin pian, ja tehtävä muuttui eläkekäsittelijän työksi. 

– Pidin noin puolentoista vuoden ”välivuoden” kirjoitusten jälkeen, jolloin tein kahta työtä.  Huomasin, että eläkekäsittelijän työ olikin todella kivaa.

Seuraavaksi Bruun päätti haluavansa opiskella taloushallintoa. Hän lähti helmikuussa opiskelemaan merkonomiksi, koska halusi aloittaa heti, mutta syksyn tullen opinnot vaihtuivat ammattikorkeakouluopintoihin Haaga-Heliassa. Päivisin työt Ilmarisella jatkuivat. Iltaisin Bruun opiskeli.

Opiskelu poiki vastuuta

Sama tahti on jatkunut vielä uran päästyä vauhtiin. Bruun on täydentänyt tradenomin tutkintoaan työn ohessa esimiesopinnoilla ja strategisen laskentatoimen opinnoilla. Vuonna 2011 hän sai valmiiksi niin ikään Haaga-Heliassa suorittamansa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon.

– On pidetty touhua yllä iltaisin, eikä tehty vain kahdeksasta neljään töitä, hän sanoo.

Työnantajaansa Bruun kiittelee ennen kaikkea mahdollisuuksien tarjoamisesta. Tehtävät Ilmarisella ovat vaihtuneet tasaisesti, eikä tarvetta muualle lähtemiseen ole ollut. Bruunilla on ollut noin 25 erilaista tehtävänkuvaa yli 20 vuoden työuransa aikana.

Työssä kehittymistä on auttanut se, että koulussa opittua on päässyt myös hyödyntämään käytännössä. Tradenomin opintojensa opinnäytetyön Bruun teki toimintolaskennasta. Valmistumisensa jälkeen tuore trade­nomi nimitettiin Business Controllerin tehtävään, jossa hän sai työskennellä eläkejohtajan tukena.

– Se oli hieno hetki. Tein sitä muutaman vuoden, kunnes lähdin kehittämään koko talon tasoista controller-toimintaa. Olin ylimmän johdon tukena kehittämässä tavoiteasetantaa ja mittaamista yhtiössä. 

Toinen tärkeä etappi oli YAMK-tutkinnon suorittaminen, jonka jälkeen Bruun nousi osastonpäälliköksi eläkeosastolle.

Muuttuva ala

Nykyisessä tehtävässään eläkejohtajana Bruun vaikuttaa monen ihmisen elämään ja toimeentuloon. Hän vetää 80 hengen osastoa, jossa tehdään noin 60 000 eläkepäätöstä vuodessa. Vastuu on suuri ja työnkuva laaja.

– Pääsen vaikuttamaan työeläkepalveluiden kehittämiseen näköalapaikalta. Työeläkeala voi vaikuttaa joistakin muuttumattomalta, mutta se on tosi mielenkiintoista. Toimenkuvaani kuuluu paljon kehittämistyötä, esimerkiksi sähköisten palvelujen osalta, ja pidän siitä kovasti. Tärkeintä tehtävässäni on varmistaa, että eläkeasiantuntijoilla on mahdollisuus tehdä omaa työtään hyvin ja eläkkeenhakijat saavat päätöksensä nopeasti. 

Bruun näkee, että johtajan tehtävään on siivittänyt ennen kaikkea halu oppia uutta ja kehittyä. Kun mahdollisuuksia on auennut, hän on lähtenyt tavoittelemaan niitä. Johtajan paikka ei ollut haaveissa vielä kymmenen vuotta sitten, vaan hän on kasvanut siihen vähitellen.

Espoossa asuvan Bruunin vapaa-ajan ohjelmasta huolehtii nyt kolmevuotias poika, joka on myös syy siihen, etteivät työpäivät pääse venymään liian pitkiksi.

– Hän pitää meidät hyvin kiireisenä. Harrastamme yhdessä uimista ja käymme Angry Birds -puistossa ja Ninja Combat -tunneilla. 

Teksti: Päivi Maaniitty
Kuva: Anton Reenpää

Julkaistu Tradenomi-lehdessä 2/2018

Lisää aiheesta: Uratarinat

Tradenomi Christa Kivinen siirtyi unelmatöihin viisikymppisenä

Nordean henkilöstöhallinnossa työskentelevä Christa Kivinen aloitti tradenomiopinnot viisikymppisenä. Rohkeus kannatti, sillä uusi tutkinto mahdollisti siirtymisen unelma-ammattiin.

Lue lisää

Opiskelu Suomessa oli hyvä päätös

Ilya Lebedev ei ikinä ollut ajatellut opiskelevansa ulkomailla. Kouluaikainen opintomatka Rovaniemelle ja lapsuudenystävän lähtö Lapin ammattikorkeakouluun muuttivat Murmanskissa kasvaneen nuoren miehen ajatukset. Tradenomiksi keväällä valmistunut Lebedev on nyt päättänyt jäädä Suomeen.

Lue lisää

Tradenomi Jerry Riipinen: ”Henkilöstön edustajan työ on merkityksellistä ja vaikuttavaa”

Kun henkilöstön asiat saa nostettua esiin haastavassa neuvottelutilanteessa, Fennialla henkilöstöedustajana toimiva Jerry Riipinen tuntee onnistuneensa. Tehtävä on kasvattanut esihenkilöosaamista ja opettanut entistä parempia neuvottelutaitoja.

Lue lisää

Tradenomi Joonas Hallman löysi lopulta aidosti merkityksellisen työpaikan

Puolustuskiinteistöjen asiakaspäällikkö Joonas Hallman tietää, että omaan visioon ja ammattitaitoon luottaminen kannattaa. Merkityksellinen työpaikka löytyi lopulta kiinteistöalalta, vaikka niin ei pitänyt käydä.

Lue lisää

Tradenomi Pauliina Siimelälle myymisen taito tuli synnyinlahjana

Myynnin kouluttajana työskentelevällä Pauliina Siimelällä on myyntityö niin lujasti verissä, että myyntiä tulee tehtyä omaksi iloksi myös vapaa-ajalla. Vaikka myynti vetää puoleensa, Siimelä tietää, ettei se ole aina helppoa. Lue tradenomin uratarina.

Lue lisää