Tradenomi Lassi Lankinen: parhaat tulokset syntyvät, kun töissä voi pitää myös hauskaa

16.12.2022 | Uratarinat

Töitä on mahdollista tehdä tosissaan, mutta ei vakavissaan, uskoo konsulttiyritys Finders Seekersissä työskentelevä Lassi Lankinen. Lankisen mukaan hassuttelemalla pääsee parhaisiin tuloksiin, koska hymyssä suin tehty työ näkyy ja tuntuu. Työnantajamielikuvaa, rekrytointia ja työntekijäkokemusta palveluna myyvän Lassi Lankisen mielestä työelämää ei pidä ottaa liian vakavasti.

 

– Kun on aito palo myyntiä kohtaan ja kiinnostus sitä alaa kohtaan, jota myy, myynti tulee kyllä mukana. Hyvä myyjä luo ilmapiirin ja johtaa palaveria, ja erottuu samalla siinä muista. Myyjän sisäinen motivaatio näkyy tuloksissa, sanoo B2B-myynnin parissa uransa luonut Lankinen.

Lankinen kertoo olevansa työpaikan hassuttelija, joka nauttii siitä, ettei töissä tarvitse aina pönöttää. Ihan aina Lankisen työuralla hymy ei kuitenkaan ole ollut herkässä. Niin kävi esimerkiksi silloin, kun Lankinen oli aloittanut myyjänä uudessa työpaikassa, ja uusi tehtävä vei Ruotsiin. Tarkoituksena oli kiertää maata ruotsalaisen yhteistyökumppanin kanssa.

– Oma kokemukseni oli, ettei tämä yhteistyökumppani tehnyt töitään niin laadukkaasti kuin halusin. Pomoni oli tuolloin Kanadassa, ja ajattelin, että en aikaeron takia soittele hänelle vaan lähetänsähköpostilla listan asioista, jotka ovat pielessä. Sähköposti oli hyvin yksityiskohtainen. Tein kuitenkin pienen mokan, koska laitoin vahingossa kaikki ruotsalaiset yhteistyökumppanit viestiin kopioksi, Lankinen nauraa. Tapahtumahetkellä Lankista ei juuri naurattanut.

– Se olisi voinut olla tosi iso virhe. Onneksi ruotsalaisilla oli tilannetajua. Ruotsalaisen firman toimitusjohtaja soitti heti minulle ja kehui, että olenpa rehti, kun sanon asiat suoraan. Yhteistyö lähti lopulta paremmille urille ja otimme yhdessä aktiivisemman otteen yhteistyön kehittämiseen, Lankinen kertoo.

Lankinen sanoo oppineensa tapauksesta tärkeän asian: palautetta kannattaa antaa suullisesti.

– Jos näin ei voi tehdä, kannattaa ainakin hengähtää hetki ja odotella päivän verran, ennen kuin painaa sähköpostin send-nappia.

Tradenomi-tutkinnon arvo konkretisoitui vaihtovuoden aikana

Lankisella on takanaan pitkä ura myyjän töistä niin ulkomailla kuin sittemmin Suomessakin.

Myyntityöhön päätyminen ei kuitenkaan ollut hänelle aina itsestään selvää.

– Ensimmäiset työpaikkani liittyivät isäni yritykseen, sillä avustin häntä välillä messuilla. En silti koskaan ajatellut, että tekisin urani myynnin parissa. Lukion jälkeen pidin välivuoden ja työskentelin muun muassa postinjakajana.

Lankisen kaverit opiskelivat Heliassa eli nykyisessä Haaga-Helia Ammattikorkeakoulussa ja kehuivat opiskelupaikan ilmapiiriä. Ajatus tradenomiopinnoista alkoi kypsyä, sillä Lankinen ajatteli, että opinnot voisivat toimia hyvänä pohjana monenlaiselle uralle.

– Pääsin sisään, ja koska en oikein tiennyt, mihin suuntautuisin, suoritin niin myynnin kuin logistiikankin opintokokonaisuudet. Olin aina ollut tosi ujo, ja jotenkin pääsin opiskeluaikana ujoudesta eroon. Vaihto-oppilasvuosi Minnesotassa oli kuitenkin käänteentekevä hetki. En ollut koskaan asunut ulkomailla, ja oivalsin, mitä kaikkia ovia tradenomin paperit voisivat avata, Lankinen kertoo.

Maailma vetikin puoleensa heti valmistumisen jälkeen. Lankinen työskenteli ensin Saksassa logistiikka-alalla ja sen jälkeen Dublinissa it-tuessa.

– Ne eivät olleet unelmatyöpaikkoja, mutta sain kokemusta. Dublinin jälkeen menin Hollannin Utrechtiin töihin kanadalaiseen firmaan, jossa aloitin tapaamisten buukkaajana. Tein aina tosi hyvin valmistautumistyöt, ja buukkasin palaverit niin nopeasti, että sain kuukauden jälkeen ylennyksen myyjäksi. Siitä myyntiura lähti alkuun, Lankinen muistelee.

Verkostoituminen auttoi työpaikan löytämisessä

Lassi Lankinen opetteli hyödyntämään LinkedIniä palattuaan Suomeen. ”Teen aktiivisesti postauksia ja puhun hyvän työelämän puolesta. Mielestäni parhaat tulokset syntyvät, kun töissä voi pitää myös hauskaa.”

Lassi Lankinen opetteli hyödyntämään LinkedIniä palattuaan Suomeen. ”Teen aktiivisesti postauksia ja puhun hyvän työelämän puolesta. Mielestäni parhaat tulokset syntyvät, kun töissä voi pitää myös hauskaa.”

Ura ulkomailla venyi lopulta 11 vuoden mittaiseksi. Sinä aikana Lankinen eteni myyntijohtajaksi eri yrityksiin. Vuonna 2017 hän työskenteli myyntijohtajana hollantilaisessa startup-yrityksessä, kun ajatus Suomeen palaamisesta alkoi houkutella. Lankinen jätti myyntijohtajan työt taakseen ja palasi Suomeen ilman työpaikkaa.

– Päätin, etten hae töitä, vaan käyn joka ikisessä vastaan tulevassa verkostoitumistapahtumassa. Löysin Integrify-startupin ja sitä kautta rekrytointimaailman pariin. Samalla opin tuntemaan myös Finders Seekersin perustajat.

Lankisen mukaan kansainväliseltä uralta suomalaiseen yrityskulttuuriin hyppääminen ei ole ollut helppoa.

– Myyntityössä tarvitaan verkostoja, ja ne puuttuivat minulta Suomessa lähes kokonaan.

Verkostojen rakentaminen on sittemmin tuottanut hedelmää. Lankinen palasi syksyllä myyntijohtajasta myyjäksi ja tekee nyt Finders Seekersillä nelipäiväistä viikkoa. Yhden päivän viikossa hän käyttää startup-yritys Velbin neuvonantajana. Velbi on suomalainen startup, joka haluaa eliminoida burnoutin työelämästä.

– Advisorina työskentely on tosi antoisaa. Toivon, että voin jatkossa auttaa useampiakin startup-yrityksiä omalla työpanoksellani, Lankinen sanoo.

 


3 Nopeaa

1. Vinkkisi hyväksi myyjäksi aikovalle?

Selvitä, mikä sinua motivoi. Myyntiä ei voi tehdä hampaat irvessä, sillä työn ilo näkyy oikeasti tuloksissa. Myynnistä täytyy tykätä, sillä myyntityö on kuin vuoristorataa. Siihen liittyy haastavia hetkiä ja toisaalta isoja onnistumisen kokemuksia. Lisäksi kannattaa verkostoitua ja tavata ihmisiä, jotka ovat tehneet myyntiä pitkään.

2. Mitä taitoja sait tradenomiopinnoista nykyiseen työhösi?

Opin niin verkostojen rakentamisen tärkeydestä kuin projektitöiden tekemisestä, mutta tärkein taito oli varmaankin ujoudesta yli pääseminen. Aiemmin kammosin lavalle nousemista, nykyisin tykkään puhujakeikoista.

3. Miten vietät vapaa-aikasi?

Asun avovaimoni ja kissamme Helmin kanssa Helsingissä. Teemme paljon etätöitä ulkomailta käsin. Aloitin muutama vuosi sitten mäkihypyn harrastamisen. Kesäisin hyppääminen on tosi vaikeaa, joten odotan lumista talvea.


Teksti: Pi Mäkilä
Kuvat: Roope Permanto

Artikkeli on julkaistu alun perin Tradenomi-lehdessä 4/2022.

Lisää aiheesta: Uratarinat

Kirsi Alm-Siira tradenomiopinnoistaan: "Älkää tehkö, kuten minä!"

Tradenomitutkinto siivitti Kirsi Alm-Siiran tietä toimittajaksi ja uutisankkuriksi. Hän kokee saaneensa tradenomiopinnoista arvokkaita oppeja työelämään muun muassa suomen kielestä ja esiintymisestä.

Lue lisää

Pankin tiskiltä ohjelmistorobottien pariin

Topi Komulainen valittiin Vuoden Tradenomiksi 2022, sillä Komulainen on onnistunut omassa työtehtävässään ja tuonut tradenomiuttaan esille positiivisessa valossa. Vuoden Tradenomi valitaan, sillä Tradenomit haluaa palkita tradenomien joukosta yksilöitä, jotka ovat omassa yhteisössään olleet luomassa Maailman parasta työelämää ja nostamassa tradenomien profiilia.

Lue lisää

Tradenomin yrittäjätarina: Radikaali valinta vei Kati Huovinmaan opintojen kautta yrittäjäksi

Kati Huovinmaa toimi taidemuseon johtajana, mutta päätti vaihtaa alaa. Tradenomiopintojen aikana syntyi idea omasta yrityksestä.

Lue lisää

Anttilan tiskiltä asiantuntijaksi pankkiin

Tradenomi Esko Koskinen työskentelee rahoitusalalla pankin luotonvalvonnan ja perinnän parissa. Esko toimii myös pankin ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilönä. Perinnässä eteen tulee monenlaisia tapauksia ja työ vaatii ongelmaratkaisutaitoja.

Lue lisää

Elizabeth Harjunpää perusti ukrainalaisille tukikeskuksen Helsinkiin

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, hänen oli pakko toimia. Hän perusti apukeskuksen ukrainalaisille Helsingin Vallilaan.

Lue lisää