Tradenomi Sari de Nier päätyi kansainvälisen uran kautta tilintarkastajaksi Turkuun

16.3.2022 | Uratarinat

Kansainvälinen verkostoituja

Mahdollisuudet kansainväliselle uralle saivat Sari de Nierin valitsemaan tradenomitutkinnon. Tutkinto avasi ovet Etelä-Afrikkaan – ja lopulta Lounais-Suomen maistraattiin Turkuun tilintarkastajaksi.

 

Digi- ja väestötietoviraston tarkastajana työskentelevän Sari de Nierin työpäivät ovat viime aikoina kuluneet pitkälti kotitoimistolta käsin – kuten lukuisten muidenkin suomalaisten. Etätyöstä voidaan olla montaa mieltä, mutta de Nierin työntekoa se ei ole haitannut: tilintarkastajan työ on varsin itsenäistä, ja Digi- ja väestötietoviraston toiminnot ovat muutenkin siirtyneet yhä enemmän digiaikaan.

Tilintarkastajana de Nierin valvoo kansalaisille määrättyjen edunvalvojien työtä.

Aivoja ja ihmistuntemusta pääsee käyttämään, eikä yksikään työpäivä ole ihan samanlainen kuin edellinen.

– Edunvalvojat toimittavat maaliskuun loppuun mennessä vuositilit siitä, miten heidän päämiestensä asiat on hoidettu. Me tarkastajat käymme tilit läpi ja tarvittaessa annamme neuvoja seuraavalle vuodelle. Tilit ovat hyvin erilaisia, osa on työläämpiä ja osa helpompia, toisilla on enemmän omaisuutta ja tapahtumia vuoden ajalta kuin toisilla. Aivoja ja ihmistuntemusta pääsee käyttämään, eikä yksikään työpäivä ole ihan samanlainen kuin edellinen, de Nier kertoo. 

Urapolku tilintarkastajaksi ei ollut perinteinen

Vaikka rauhallinen toimistotyö kuulostaa melko tavalliselta tradenomin työltä, de Nierin polku tilintarkastajaksi on ollut kaikkea muuta kuin tyypillisimmästä päästä. Työuran varrelle on mahtunut niin hetkiä ravintolayrittäjänä Naantalissa kuin viisumivirkailijana Suomen suurlähetystössä Etelä-Afrikassa.

Kipinä kansainvälisyyden pariin syntyi jo kauan ennen työuraa. Sekä Suomessa että Keniassa varttunut de Nier päätyi englanninkielisen IB-lukion jälkeen Turun ammattikorkeakouluun. Siellä tutkinnon pystyi suorittamaan kokonaan englanniksi.

– Tykkäsin vähän kaikesta, joten ajattelin, että tradenomikoulutus, englanniksi opiskelu ja kansainväliseen kauppaan suuntautuminen antavat hyvän pohjakoulutuksen monenlaiseen työhön, de Nier kertoo.

De Nier otti tradenomiopinnoista kaiken irti ja suuntasi heti toisena opiskeluvuotena Ranskaan vaihto-opiskelijaksi. Valmistuttuaan hän työskenteli hetken Turussa kuljetusalalla.

– Sinne päädyin työharjoittelujen ja kesätöiden kautta.

Pian maailma kuitenkin kutsui. De Nier oli ollut opiskeluaikana yhden työharjoittelujakson ajan Etelä-Afrikassa Suomen suurlähetystössä viisumivirkailijana. Nyt Afrikan mantereelta aukesi pesti pidemmäksi aikaa.

– Syy muuttoon johtui siitä, että tapasin mieheni siellä. Sain töitä suurlähetystöstä, ja lopulta vietimme viisi vuotta Pretoriassa. Afrikan kaipuu ja varmaan jonkinlainen hullunrohkeus veivät silloin eteenpäin. 

Ajattelin, että tradenomikoulutus, englanniksi opiskelu ja kansainväliseen kauppaan suuntautuminen antavat hyvän pohjakoulutuksen monenlaiseen työhön, de Nier kertoo.

Ajattelin, että tradenomikoulutus, englanniksi opiskelu ja kansainväliseen kauppaan suuntautuminen antavat hyvän pohjakoulutuksen monenlaiseen työhön, de Nier kertoo.

Tradenomiopinnot tarjosivat hyvän pohjan myös yrittäjyyteen

Suurlähetystössä työskentely oli de Nierin mukaan äärimmäisen opettavaista. Koska lähetystö oli pieni, de Nier pääsi tekemään varsin monenlaisia työtehtäviä aina verkkosivujen päivittämisestä viisumivirkailijan töihin.

Kun perhe kasvoi, de Nierit suuntasivat takaisin Suomeen. De Nier työskenteli ensin Turun seudun maistraatilla toimistosihteerinä ja sittemmin Lounais-Suomen poliisissa ulkomaalaislupa-asioiden parissa. Ulkomailla hankittu työkokemus pääsi nyt toden teolla käyttöön.

– Olen hyvä vuorovaikutustilanteissa ja ymmärrän hyvin erilaisista maista ja kulttuureista tulevia. Lisäksi minulla on vahva kielitaito. Oli todella kiinnostavaa olla mukana vaativissa asiakaspalvelutehtävissä.

De Nierin mies työskenteli samaan aikaan ravintola-alalla ja pyöritti omaa pitopalveluyritystään. Ajatus yhteisestä yritystoiminnasta alkoi kypsyä hiljalleen, ja tradenomiopinnoista oli hyötyä myös yritystoiminnan käynnistämisessä.

– Pohdin juhlasuunnittelutoiminnan yhdistämistä miehen yritystoimintaan ja kävin TE-toimiston yrittäjyyskurssin. Haaveilin siitä, että pääsisin yhdistämään työhön luovan puolen, jota ei oikein toimistotyössä päässyt näyttämään. Aloimme pyörittää yhdessä lounasravintolaa, ja ensimmäiset kuukaudet sujuivatkin tosi hyvin. Asiakkaita tulvi ovista ja ikkunoista, de Nier muistelee. 

Sitten de Nierin puoliso joutui pitkälle sairauslomalle lentopallopelissä tapahtuneen onnettomuuden takia. Sari de Nier jatkoi yrityksen pyörittämistä yksin.

– Minulla ei kuitenkaan ollut samanlaista intohimoa ja osaamista ravintola-alalle kuin miehelläni. Yhtälö osoittautui liian haastavaksi. Näin ilmoituksen siitä, että maistraatti hakee tarkastajaa, ja päätin hakea. Kun mies pääsi sairauslomalta, hän pystyi onneksi jatkamaan pitopalveluaan, kuten ennenkin. Ehkä kaksi yrittäjää perheessä oli liikaa.

Monipuolisessa työssä pääsee mukaan yhteiskunnan käänteisiin

Nykyisessä työssään de Nier on viihtynyt hyvin, vaikka työssä joutuukin katsomaan elämän traagisuutta silmästä silmään.

Tuntuu, että olen mukana tekemässä tärkeää työtä.

– Edunvalvoja määrätään ihmiselle, joka ei pysty huolehtimaan omista taloudellisista asioistaan. Pääsen joka päivä näkemään ihmiselämän monet puolet vauvasta vaariin. Ehkä siksi tuntuu, että olen mukana tekemässä tärkeää työtä, ja pääsen olemaan mukana yhteiskunnan käänteissä.

Loppuelämää de Nier ei kuitenkaan usko viettävänsä samoissa työtehtävissä.

Digitalisaation myötä työn tekemisessä on käynnissä iso murros. Voi olla, että tulevaisuudessa juuri tätä nykyistä työtehtävääni ei ole edes olemassa. Se ei toisaalta haittaa, sillä kehitän mielelläni osaamistani jatkossakin. Katsotaan mistä minut seuraavaksi löytää, de Nier pohtii.

Teksti: Pi Mäkilä
Kuvat: Vesa Tyni

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Taloushallintoalalla palkkausjärjestelmiä ei tunneta tarpeeksi.

Taloushallintoalan tradenomit tarjoaa verkostoitumismahdollisuuden muiden alalla työskentelevien kanssa sekä väylän vaikuttaa alasi työehtoihin. Lue lisää alakohtaisesta toiminnastamme.

Vaikutamme tilintarkastus ja liikkeenjohdon konsultointialan työehtosopimukseen neuvottelujärjestömme YTN:n kautta. Työskenteletkö taloushallinnon tehtävissä julkisella sektorilla?  Huolehdimme työehdoistasi neuvottelujärjestömme JUKO:n kautta. Varmista, että etujasi ajetaan, liity Tradenomien jäseneksi!

Lisää aiheesta: Uratarinat

Kirsi Alm-Siira tradenomiopinnoistaan: "Älkää tehkö, kuten minä!"

Tradenomitutkinto siivitti Kirsi Alm-Siiran tietä toimittajaksi ja uutisankkuriksi. Hän kokee saaneensa tradenomiopinnoista arvokkaita oppeja työelämään muun muassa suomen kielestä ja esiintymisestä.

Lue lisää

Pankin tiskiltä ohjelmistorobottien pariin

Topi Komulainen valittiin Vuoden Tradenomiksi 2022, sillä Komulainen on onnistunut omassa työtehtävässään ja tuonut tradenomiuttaan esille positiivisessa valossa. Vuoden Tradenomi valitaan, sillä Tradenomit haluaa palkita tradenomien joukosta yksilöitä, jotka ovat omassa yhteisössään olleet luomassa Maailman parasta työelämää ja nostamassa tradenomien profiilia.

Lue lisää

Tradenomi Lassi Lankinen: parhaat tulokset syntyvät, kun töissä voi pitää myös hauskaa

Tradenomi Lassi Lankinen työskentelee myyjänä työnantajamielikuvaan, rekrytointiin ja työntekijäkokemukseen erikoistuneella Finders Seekersillä. Myyntiä ja logistiikkaa Haaga-Heliassa opiskelleen Lassin mukaan hyväksi myyjäksi tulemiseen riittää aito palo myyntiin ja kiinnostus myytävään tuotteeseen.

Lue lisää

Tradenomin yrittäjätarina: Radikaali valinta vei Kati Huovinmaan opintojen kautta yrittäjäksi

Kati Huovinmaa toimi taidemuseon johtajana, mutta päätti vaihtaa alaa. Tradenomiopintojen aikana syntyi idea omasta yrityksestä.

Lue lisää

Anttilan tiskiltä asiantuntijaksi pankkiin

Tradenomi Esko Koskinen työskentelee rahoitusalalla pankin luotonvalvonnan ja perinnän parissa. Esko toimii myös pankin ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilönä. Perinnässä eteen tulee monenlaisia tapauksia ja työ vaatii ongelmaratkaisutaitoja.

Lue lisää