Sijoittajaksi 7 päivässä

6.2.2020 | Hyvinvointi

Kaikkien kannattaisi sijoittaa, mutta alkuun pääseminen saattaa tuntua vaikealta osaamisen tai ajan puutteen vuoksi. Sijoittamisesta ei kannata tehdä hankalaa, vaan suhtautua siihen kuten hampaiden pesuun – normaalina rutiinina.

Sijoittamiseen liittyy usein turhia pelkoja ja epävarmuuksia, jotka kannattaa tunnistaa ja pyrkiä voittamaan. Työelämä on isossa murroksessa ja yllättävä rahantarve voi iskeä milloin vain. Myös eläkkeen suuruus voi tulla pettymyksenä. Monen haaveena on taloudellinen riippumattomuus, jonka tavoittelussa sijoittaminen on oiva keino. 

– Sijoittamisen ei pitäisi olla kiinni itseluottamuksesta, ajasta tai siitä, ettei ole kuullut siitä tarpeeksi, sanoo sijoitusbloggaaja ja kirjailija Merja Mähkä. – Sijoittaminen tuo vapautta sekä mahdollisuuden toteuttaa unelmia, se on tie omannäköiseen elämään, hän jatkaa.

Sijoitusbloggaaja ja kirjailija Merja Mähkä johdatteli tradenomeja sijoittamisen maailmaan tammikuussa pidetyssä jäsenkoulutuksessa.

Sijoitusbloggaaja ja kirjailija Merja Mähkä johdatteli tradenomeja sijoittamisen maailmaan tammikuussa pidetyssä jäsenkoulutuksessa.

Hitaasti ja hajauttamalla hyvä tulee

Aloittelevan sijoittajan kannattaa omaksua muutama perusperiaate.

– Sijoittamisessa on kyse hitaasta ja vakaasta vaurastumisesta, ei äkkirikastumisesta, painottaa Mähkä. – Rauhallisuudella ja säännöllisellä sijoittamisella pääsee parhaaseen lopputulokseen.

Hyviä sijoitustyylejä on monenlaisia. Yksi asia kannattaa kuitenkin aina: hajauttaminen.

– Suomalaisessa salkussa on keskimäärin kolmea yhtiötä, joka on todella vähän. Mitä varakkaampi sijoittaja, sen parempi hajautus, eli rikkailta kannattaa tässä kohtaa ottaa oppia, Mähkä toteaa.

Hajauttaa voi maantieteellisesti tai toimialakohtaisesti. Hyvä hajautus voidaan Mähkän mukaan saavuttaa jo 7-8 osakkeella.

Ajallisella hajautuksella tarkoitetaan sitä, että osakkeita ostetaan tasaisin väliajoin. – Ajallinen hajautus tasaa riskiä, että sattuisit ostamaan kaikki osakkeesi silloin, kun ne ovat kalleimmillaan. Palkasta sijoittamalla ajallinen hajautus syntyy automaattisesti, Mähkä neuvoo.

Valitse itsellesi sopiva sijoitusstrategia

Aloittelevan sijoittajan kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään omaa sijoitusstrategiaansa ja sitä, mitä sijoittamiselta haluaa. Haluaako panostaa aikaa ja vaivaa ja opetella poimimaan eri yhtiöiden osakkeita? Tämä vaatii helposti vuosien opettelua, mutta voi olla hauskaa ja opettavaista. Vai olisiko mieluummin rahastosijoittaja, joka antaa muiden tehdä työt?

– Myös rahastosijoittaja on oikea sijoittaja. Rahastosijoittamisella on paljon hyviä puolia, esimerkiksi valmis hajautus ja kuukausisäästämisen helppo automatisointi,  huomauttaa Mähkä.

Rahasto voi olla hyvä vaihtoehto myös siinä tapauksessa, että sijoittaja haluaa sijoituksiltaan ennen kaikkea vastuullisuutta. Vastuullisuusraporttien koluaminen läpi voi olla työlästä hommaa yksityissijoittajalle, puhumattakaan mahdollisuuksista ottaa sijoituskohteidensa vastuullisuusasioista itse selvää.

Mähkän mukaan rahastosijoittamisen alentuneet kulut ovat tehneet rahastosijoittamisesta aiempaa houkuttelevampaa.

Kuluja on ajanut alas ennen kaikkea indeksisijoittaminen, jossa ideana on se, että rahastoon valitaan yhtiöt kopioiden pörssi-indeksiä. Rahaston kulut pysyvät näin alhaisina, kun osakevalintojen miettiminen ei vie salkunhoitajan aikaa. Rahaston kopioima indeksi voi olla esimerkiksi Helsingin pörssin 25 vaihdetunta yhtiötä. Indeksisijoittamisen suosio nousee koko ajan.

– Sijoitustyyli kannattaa valita oman kiinnostuksen mukaan. Jos et aidosti ole kiinnostunut seuraamaan yhtiöiden menestystä ja tunnuslukuja, rahastosäästäminen sopii sinulle paremmin kuin osakepoiminta, Mähkä toteaa.

Sijoittaminen on pitkän tähtäimen toimintaa

Rahaan liittyy paljon tunteita, ja epäonnistumiset rassaavat sijoittajan mieltä. Tappioihin kannattaa kuitenkin opetella suhtautumaan neutraalisti, koska ne kuuluvat asiaan. 

– Se, että ostaisi osakkeita aina halvalla ja myisi kalliilla, ei onnistu edes ammattilaisilta. Tappiot tuntuvat hetkellisesti pahalta, mutta pitkällä aikavälillä kurssit ovat nousseet aina uusiin korkeuksiin. Sijoitussuunnitelma auttaa kokonaisuuden hallinnassa, vinkkaa Mähkä.

Mitä Mähkän omasta salkusta sitten löytyy? – Suomalaisia osinkoyhtiöitä, amerikkalaisia jättejä, indeksirahastoja sekä smart beta ETF-rahastoja, Mähkä kertoo.

Monet miettivät, mikä on oikea hetki ostaa osakkeita. Pörssin liikkeitä on vaikea ennustaa, koska niitä ajaa sijoittajien kollektiivinen mieliala. Pörssi nousee, kun suurin osa sijoittajista on sitä mieltä, että osakkeista kannattaa maksaa enemmän kuin hetki sitten ja laskee, kun sijoittajat pelästyvät liian korkeita hintoja.

Suunnitelmallisuuden ja säännöllisyyden lisäksi sijoittaja tarvitsee Mähkän mukaan myös hieman rohkeutta.

– Osakkeiden ostaminen on vaikeinta silloin, kun kurssit laskevat, koska koko maailma näyttää synkältä. Tämä on kuitenkin paras hetki ostaa, toteaa Mähkä.


Teksti: Maarit Laakso
Kuva: Kira Hagström

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Johtaja, huomaa, mitä piilee pinnan alla - poimi vinkit hyvinvoinnin johtamiseen

Johtaminen vaatii heikkojen signaalien havaitsemista ja tarkkaavaisuutta. Miten voisit huolehtia alaistesi hyvinvoinnista paremmin? Poimi esihenkilöitä valmentavan mentorin vinkit hyvinvoinnin johtamiseen.

Lue lisää

5 vinkkiä palautumiseen

Kuinka pitää jaksaminen balanssissa ja palautua paremmin? Lue psykologi, viestintävalmentaja Essi Juvakan vinkit jaksamiseen.

Lue lisää

Häpeä on tuttu tunne työuupuneelle - näillä vinkeillä eteenpäin

On tavallista, että työuupumiseen liittyy henkilökohtaisia ja vaikeita tunteita. Etenkin uupumisen akuutissa vaiheessa kielteisiä tuntemuksia voi olla työlästä yrittää käsitellä yksin. Ammattimentori Kati Huovinmaa jakaa vinkit häpeän tunteen käsittelyyn.

Lue lisää

Ennaltaehkäisten hyvinvoiva henkilöstö - eroon työuupumuksesta

Henkilöstö on yrityksen tärkein resurssi. Kuinka vähennämme psykososiaalista kuormitusta ja ennaltaehkäisemme työuupumusta?

Lue lisää

Hanna Tikander: Holiton elämä toi viikkoihin lisää päiviä

Mimmit sijoittaa -yhtiön Hanna Tikander päätti kolme vuotta sitten muuttaa elämäänsä ja raitistua. Holiton elämä on tuonut viikkoihin lisää päiviä. Se on myös vienyt lähemmäs sitä Hannaa, joka hän haluaa olla. Vuonna 2021 Tikander valmistui tradenomiksi Haaga-Heliasta.

Lue lisää