Tradenomitutkinto avasi oven unelmatyöhön

4.11.2021 | Uratarinat

Määrätietoinen tie unelmatyöhön

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Minna Nenonen johtaa Suomen suurinta maapuolustusjärjestöä. Tradenomitutkinto antoi siivet edetä unelmatyötä kohti.

 

Kun Reserviläisliiton toiminnanjohtajan viiden vuoden määräaikainen pesti aukesi hakuun viime keväänä, Minna Nenonen tiesi heti, että paikkaa olisi haettava. 

Nenonen valittiin, ja hän aloitti tehtävässä elokuussa. Hän on ensimmäinen nainen valtakunnallisen reserviläisjärjestön toiminnanjohtajana.

– Tämä on tähänastisen urani huipennus ja tehtävään pääsy on pitkän työn tulos. Tuskin olisin tässä paikassa esimerkiksi ilman aiemmin suorittamaani 
tradenomitutkintoa, hän kertoo.

Toiminnanjohtajana Nenosen työpäivät koostuvat paitsi johtamisesta myös sidosryhmien tapaamisesta ja edunvalvontatyöstä.

– Näin alussa aikaa kuluu myös luottamuksen rakentamiseen puolin ja toisin. Toistaiseksi yksikään päivä ei ole ollut sellainen, mitä olisin kuvitellut, eikä tavallista työpäivää varmasti olekaan. Olen saanut aivan valtavan hyvän henkilökunnan, ja pyrin olemaan heille vähintään yhtä hyvä esihenkilö.

Sotilasuralta kaupalliselle alalle

Tie toiminnanjohtajan saappaisiin on kulkenut monen mutkan kautta. Nenonen oli päättänyt jo lapsena lähtevänsä armeijaan. Sotaveteraani-isoisän kanssa vietetty aika oli vakuuttanut hänet siitä, että jos naiset koskaan pääsisivät armeijaan, Nenonen lähtisi sille tielle ja seuraisi isoisän jalanjälkiä maanpuolustustyössä. 

– En ole missään nimessä sotahullu, mutta isoisän ansiosta halusin ehdottomasti puolustamaan isänmaata, Nenonen sanoo.

Parikymmentä vuotta sitten Nenosen oli kuitenkin tehtävä hankalia päätöksiä. Hän toimi sopimussotilaana Porin prikaatissa ja haaveili sotilasurasta. Silloinen perhetilanne kuitenkin esti haaveiden toteuttamisen. Maanpuolustus jäi harrastukseksi, ja tilalle oli pakko keksiä jotain muuta. 

Nenosen lukio-opinnot olivat jääneet kesken ennen armeijaa, ja armeijassa kehotettiin suorittamaan opinnot loppuun. Nenonen kiinnostui kaupallisesta alasta ja jatkoi lukio-opintojen jälkeen kauppaopistoon. 

– Sotilasuran lisäksi olin onneksi kiinnostunut matematiikasta. Olen aina ollut kova tekemään töitä, ja tein töitä tilitoimistossa ja vakuutusalalla. Perustin oman yrityksenkin ja tein sen kautta kirjanpitotöitä, hän muistelee.

Tradenomiopinnoista potkua uralle

Kauppaopistosta valmistumisen jälkeen Nenonen päätyi töihin Alastaro Golfiin, ja pian hän löysi itsensä saman yrityksen toiminnanjohtajan tehtävistä. Kouluttautuminen jatkui.

– Silloinen esihenkilöni kannusti kouluttautumaan työn ohessa enemmän. Aloitin kouluttautumisen hakeutumalla Vierumäen urheiluopistoon suorittamaan muiden golf- ja jääkiekkojohtajien kanssa yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa ja tästä innostuneena päätin jatkaa omia opintoja.

Nenonen päätyi Turun ammattikorkeakouluun, ensin avoimelle puolelle ja myöhemmin monimuoto-opintoihin tekemään tradenomitutkintoa. 

– Se oli käänteentekevä liike urallani. En usko, että ilman tradenomiopintoja olisin päässyt lähellekään nykyistä työtehtävääni, hän sanoo.

Tradenomitutkinnon kautta pääsin päivittämään kaupallista osaamistani ja verkostoitumaan.

Tradenomiopinnoissa Nenonen ilahtui etenkin siitä, miten lähellä työelämää opinnot olivat. 

– Opinnot ja tutkinnon sisältö ylittivät odotukseni. Pystyin heti hyödyntämään oppeja omassa työssäni. Tutkinnosta on ollut sittemmin muutenkin paljon hyötyä. Sen avulla pääsin päivittämään kaupallista osaamistani ja verkostoitumaan.

Unelmatyö kutsuu

Nenonen ehti lopulta työskennellä golfjohtajana yhdeksän vuotta. Vuonna 2018 maanpuolustus alkoi taas houkutella uravaihtoehtona. 

– Golfmaailma oli mielenkiintoinen, mutta toiminnanjohtajana etenemismahdollisuuteni olivat rajalliset. Perhetilanteeni oli muuttunut, mutta sotilaskouluun olin jo liian vanha. 

Minna Nenonen aloitti Reserviläisliiton toiminnanjohtajana elokuun alussa. Hän uskoo, että tradenomiopinnot mahdollistivat uralla etenemisen.

Minna Nenonen aloitti Reserviläisliiton toiminnanjohtajana elokuun alussa. Hän uskoo, että tradenomiopinnot mahdollistivat uralla etenemisen.

Nyt golf sai jäädä harrastukseksi. Maanpuolustuskoulutusyhdistyksestä (MPK) aukesi Nenoselle koulutussihteerin paikka, joka vaihtui sittemmin valmiuspäällikön tehtäväksi. Lisäksi Nenonen toimi luottamustehtävissä muun muassa Varsinais-Suomen Reserviläispiirin puheenjohtajana sekä Reserviläisurheiluliiton varapuheenjohtajana. 

Haaveissa siinsi myös nykyinen pesti Reserviläisliiton toiminnanjohtajana. 

– Tiesin, että paikka tulisi jossain vaiheessa auki, mutta en ollut varma olisinko siihen tarpeeksi pätevä. Olin todella iloinen, kun lopulta kuulin, että minut on valittu unelmatehtäviini. 

Nenosen työhön toiminnanjohtajana liittyy edelleen myös taloushallintoon liittyviä kysymyksiä, kuten budjetointia ja toimintasuunnitelmien tekoa. Fyysinen työpaikka sijaitsee Helsingissä, jonne Nenonen kulkee Salosta bussilla. 

– Tämä työ on mielekästä, monipuolista ja vaihtelevaa, välillä toki raskastakin, mutta ennen kaikkea palkitsevaa. Työ vaatii uudenlaista otetta. Olen kova puhumaan, ja tässä tehtävässä täytyy osata pitää kieli kurissa, Nenonen nauraa.


3 nopeaa

Mihin tähtäät tulevaisuudessa?

Pyrin hoitamaan tämän tehtävän niin hyvin kuin mahdollista, mutta en ole poissulkenut sitä, että esimerkiksi opiskelisin vielä lisää. Olen varmasti jatkossakin kunnianhimoinen ja haluan kehittää itselleni tärkeitä asioita eteenpäin.

Mitä haluaisit osata paremmin?

Tällaisessa työtehtävässä ei voi tuudittautua siihen, että osaisi jo kaiken. Haluan kehittyä niin henkilöstöjohtamisessa kuin hallinnollisellakin puolella.

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Metsästän puolisoni ja hirvikoiramme kanssa, lenkkeilen, käyn kuntosalilla ja pelaan golfia. Harrastan myös pienimuotoisesti maataloutta viljelemällä vanhempieni maatilalla Oripäässä.


Teksti: Pi Mäkilä
Kuvat: Ville Rinne

Juttu on julkaistu Tradenomi-lehdessä 3/2021. Lue koko Tradenomi-lehti täällä.

Lisää aiheesta: Uratarinat

Tradenomi Christa Kivinen siirtyi unelmatöihin viisikymppisenä

Nordean henkilöstöhallinnossa työskentelevä Christa Kivinen aloitti tradenomiopinnot viisikymppisenä. Rohkeus kannatti, sillä uusi tutkinto mahdollisti siirtymisen unelma-ammattiin.

Lue lisää

Opiskelu Suomessa oli hyvä päätös

Ilya Lebedev ei ikinä ollut ajatellut opiskelevansa ulkomailla. Kouluaikainen opintomatka Rovaniemelle ja lapsuudenystävän lähtö Lapin ammattikorkeakouluun muuttivat Murmanskissa kasvaneen nuoren miehen ajatukset. Tradenomiksi keväällä valmistunut Lebedev on nyt päättänyt jäädä Suomeen.

Lue lisää

Tradenomi Jerry Riipinen: ”Henkilöstön edustajan työ on merkityksellistä ja vaikuttavaa”

Kun henkilöstön asiat saa nostettua esiin haastavassa neuvottelutilanteessa, Fennialla henkilöstöedustajana toimiva Jerry Riipinen tuntee onnistuneensa. Tehtävä on kasvattanut esihenkilöosaamista ja opettanut entistä parempia neuvottelutaitoja.

Lue lisää

Tradenomi Joonas Hallman löysi lopulta aidosti merkityksellisen työpaikan

Puolustuskiinteistöjen asiakaspäällikkö Joonas Hallman tietää, että omaan visioon ja ammattitaitoon luottaminen kannattaa. Merkityksellinen työpaikka löytyi lopulta kiinteistöalalta, vaikka niin ei pitänyt käydä.

Lue lisää

Tradenomi Pauliina Siimelälle myymisen taito tuli synnyinlahjana

Myynnin kouluttajana työskentelevällä Pauliina Siimelällä on myyntityö niin lujasti verissä, että myyntiä tulee tehtyä omaksi iloksi myös vapaa-ajalla. Vaikka myynti vetää puoleensa, Siimelä tietää, ettei se ole aina helppoa. Lue tradenomin uratarina.

Lue lisää