Työkaveria ei jätetä

9.1.2020 | Uratarinat

Kaupallisesta alasta kiinnostuneen Olli Linnun urapolku johti Puolustusvoimien taloushallintoon.

– Meillähän hankinnat eivät ole ihan tavallisia, Olli Lintu kuvailee työtään etäpäivänsä päätteeksi helsinkiläisessä kahvilassa.

Puolustusvoimien taloushallinnossa yhteensä kuutisen vuotta työskennellyt Lintu on saanut seurata Suomen mittakaavassa poikkeuksellisia hankintoja ja projekteja – kaikkea maastopuvuista kokonaisiin harjoitusalueisiin saakka.

Ainutlaatuisimpia kokonaisuuksia Linnun uralla ovat olleet presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset – jotka osuivat odottamatta samalle vuodelle kuin Suomen satavuotisjuhlien paraati.

– Vaikka armeijan rutiinit ovat talouspuolellakin vahvat, pitää olla hereillä, kun tilanteet muuttuvat, Lintu summaa kokemuksiaan.

Oppikirjat vielä tallessa

Tällä hetkellä Olli Lintu huolehtii vakituisena talouspäällikkönä Panssariprikaatin ulkoisesta ja sisäisestä laskentatoimesta. Suunnittelua ja seurantaa tarvitaan muun muassa 2 600 varusmiehen, 3 000 reserviläisen ja 650 henkilökunnan jäsenen tarpeisiin.

Kelpo tietoperusta työhön rakentui Tampereen ammattikorkeakoulun rahoituksen ja laskentatoimen koulutusohjelmasta.

– Kaivan joskus vieläkin työtä varten vanhoja koulukirjoja esille, sanoo Kouvolan kasvatti, jolle kaupallinen ala oli selvä valinta.

Puhelin käteen

– Hienoa, että sain sellaisen vastuun, se antoi avaimet tulevaisuuteen, Lintu muistelee työharjoittelupaikkansa tehtäviä Tampereen kaupungilla.

Harjoittelu jatkui suoraan kaupungin taloussihteerin määräaikaisuutena, ja siitä linjakas ura urkeni. Tosin Lintu sanoo polkunsa näyttävän suunnitellun suoraviivaiselta vasta jälkikäteen katsottuna.

– Välillä kyllä huoletti, mitä työnantajat ajattelevat monista lyhyistä työsuhteista, vaikka ne olivat pääosin valtionhallinnon piirissä.

Huoli oli turha, sillä Puolustusvoimat osasi pitää kiinni työntekijälleen kertyneestä osaamisesta.

Aina mukaan porukkaan

Linnun ensimmäisiin tehtäviin armeijan leivissä Linnulla kuului osallistuminen Puolustusvoimain taloushallinnon uudistukseen, ja työtä Etelä-Suomen sotilasläänin esikunnassa tehtiin organisaatiomuutoksen siivittämänä. Vanhaa, jonka päälle rakentaa uutta, oli niukasti ja tieto hajallaan.

– Oli vain otettava puhelin käteen ja selvitettävä asioita, Lintu muistelee.

Apua ja tukea hän kiittelee saaneensa sitä pyytäessään.

– Minut on aina otettu mukaan porukkaan, ja yhdessä tekemisen meininki on vahva.

Verkostot kantoivat

Yhteydenottojen myötä verkostot karttuivat kuin huomaamatta, ja Lintua pyydettiin töihin Kaartin jääkärirykmenttiin Santahaminaan. Tilaisuus oli hieno sikälikin, että hän sai seurata esikunnassa tekemänsä työn vaikutuksia käytännössä.

– Ensimmäisenä uudistuksen jälkeisenä toimintavuotena budjetti meni aikalailla nappiin. Oli tuuria matkassa, Lintu sanoo vaatimattomana.

Nykyiseen tehtävään Lintu pyydettiin valtakunnansyyttäjänviraston controllerin paikalta.

Suoraan oikeusministeriön alaisuudessa työskenteleminen avasi näköaloja korkealta ja avarsi katsontakantoja.

– Suhteellisuudentaju kasvoi. Ymmärsin esimerkiksi, ettei jokaista euron poikkeamaa ole järkevä jahdata isossa kokonaisuudessa.

Tulevaisuuden toimintaa

Tulevaisuudessa Lintu haluaisi oppia vielä lisää talossa olevasta hankintaosaamisesta. Ylempi korkeakoulututkinto on sekin tähtäimessä.

Vapaalla ollessaan Lintu ui ja käy kuntosalilla, lukee ja harrastaa osakesijoittamista. Aivolepoa tuovat lisäksi elokuvat, etenkin trillerit ja toimintaleffat.

Tulevaisuudessa häämöttää toivon mukaan tosielämän toiminta.

– Haluan vielä toteuttaa haaveen lähteä kriisinhallintatehtäviin, taloushallintoa tekemään sinnekin.


Teksti: Camilla Ukkonen
Kuva: Ville Rinne

Julkaistu Tradenomi-lehdessä 4/2019. 

Lisää aiheesta: Uratarinat

Tradenomi Christa Kivinen siirtyi unelmatöihin viisikymppisenä

Nordean henkilöstöhallinnossa työskentelevä Christa Kivinen aloitti tradenomiopinnot viisikymppisenä. Rohkeus kannatti, sillä uusi tutkinto mahdollisti siirtymisen unelma-ammattiin.

Lue lisää

Opiskelu Suomessa oli hyvä päätös

Ilya Lebedev ei ikinä ollut ajatellut opiskelevansa ulkomailla. Kouluaikainen opintomatka Rovaniemelle ja lapsuudenystävän lähtö Lapin ammattikorkeakouluun muuttivat Murmanskissa kasvaneen nuoren miehen ajatukset. Tradenomiksi keväällä valmistunut Lebedev on nyt päättänyt jäädä Suomeen.

Lue lisää

Tradenomi Jerry Riipinen: ”Henkilöstön edustajan työ on merkityksellistä ja vaikuttavaa”

Kun henkilöstön asiat saa nostettua esiin haastavassa neuvottelutilanteessa, Fennialla henkilöstöedustajana toimiva Jerry Riipinen tuntee onnistuneensa. Tehtävä on kasvattanut esihenkilöosaamista ja opettanut entistä parempia neuvottelutaitoja.

Lue lisää

Tradenomi Joonas Hallman löysi lopulta aidosti merkityksellisen työpaikan

Puolustuskiinteistöjen asiakaspäällikkö Joonas Hallman tietää, että omaan visioon ja ammattitaitoon luottaminen kannattaa. Merkityksellinen työpaikka löytyi lopulta kiinteistöalalta, vaikka niin ei pitänyt käydä.

Lue lisää

Tradenomi Pauliina Siimelälle myymisen taito tuli synnyinlahjana

Myynnin kouluttajana työskentelevällä Pauliina Siimelällä on myyntityö niin lujasti verissä, että myyntiä tulee tehtyä omaksi iloksi myös vapaa-ajalla. Vaikka myynti vetää puoleensa, Siimelä tietää, ettei se ole aina helppoa. Lue tradenomin uratarina.

Lue lisää