Työkaveria ei jätetä

9.1.2020 | Uratarinat

Kaupallisesta alasta kiinnostuneen Olli Linnun urapolku johti Puolustusvoimien taloushallintoon.

– Meillähän hankinnat eivät ole ihan tavallisia, Olli Lintu kuvailee työtään etäpäivänsä päätteeksi helsinkiläisessä kahvilassa.

Puolustusvoimien taloushallinnossa yhteensä kuutisen vuotta työskennellyt Lintu on saanut seurata Suomen mittakaavassa poikkeuksellisia hankintoja ja projekteja – kaikkea maastopuvuista kokonaisiin harjoitusalueisiin saakka.

Ainutlaatuisimpia kokonaisuuksia Linnun uralla ovat olleet presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset – jotka osuivat odottamatta samalle vuodelle kuin Suomen satavuotisjuhlien paraati.

– Vaikka armeijan rutiinit ovat talouspuolellakin vahvat, pitää olla hereillä, kun tilanteet muuttuvat, Lintu summaa kokemuksiaan.

Oppikirjat vielä tallessa

Tällä hetkellä Olli Lintu huolehtii vakituisena talouspäällikkönä Panssariprikaatin ulkoisesta ja sisäisestä laskentatoimesta. Suunnittelua ja seurantaa tarvitaan muun muassa 2 600 varusmiehen, 3 000 reserviläisen ja 650 henkilökunnan jäsenen tarpeisiin.

Kelpo tietoperusta työhön rakentui Tampereen ammattikorkeakoulun rahoituksen ja laskentatoimen koulutusohjelmasta.

– Kaivan joskus vieläkin työtä varten vanhoja koulukirjoja esille, sanoo Kouvolan kasvatti, jolle kaupallinen ala oli selvä valinta.

Puhelin käteen

– Hienoa, että sain sellaisen vastuun, se antoi avaimet tulevaisuuteen, Lintu muistelee työharjoittelupaikkansa tehtäviä Tampereen kaupungilla.

Harjoittelu jatkui suoraan kaupungin taloussihteerin määräaikaisuutena, ja siitä linjakas ura urkeni. Tosin Lintu sanoo polkunsa näyttävän suunnitellun suoraviivaiselta vasta jälkikäteen katsottuna.

– Välillä kyllä huoletti, mitä työnantajat ajattelevat monista lyhyistä työsuhteista, vaikka ne olivat pääosin valtionhallinnon piirissä.

Huoli oli turha, sillä Puolustusvoimat osasi pitää kiinni työntekijälleen kertyneestä osaamisesta.

Aina mukaan porukkaan

Linnun ensimmäisiin tehtäviin armeijan leivissä Linnulla kuului osallistuminen Puolustusvoimain taloushallinnon uudistukseen, ja työtä Etelä-Suomen sotilasläänin esikunnassa tehtiin organisaatiomuutoksen siivittämänä. Vanhaa, jonka päälle rakentaa uutta, oli niukasti ja tieto hajallaan.

– Oli vain otettava puhelin käteen ja selvitettävä asioita, Lintu muistelee.

Apua ja tukea hän kiittelee saaneensa sitä pyytäessään.

– Minut on aina otettu mukaan porukkaan, ja yhdessä tekemisen meininki on vahva.

Verkostot kantoivat

Yhteydenottojen myötä verkostot karttuivat kuin huomaamatta, ja Lintua pyydettiin töihin Kaartin jääkärirykmenttiin Santahaminaan. Tilaisuus oli hieno sikälikin, että hän sai seurata esikunnassa tekemänsä työn vaikutuksia käytännössä.

– Ensimmäisenä uudistuksen jälkeisenä toimintavuotena budjetti meni aikalailla nappiin. Oli tuuria matkassa, Lintu sanoo vaatimattomana.

Nykyiseen tehtävään Lintu pyydettiin valtakunnansyyttäjänviraston controllerin paikalta.

Suoraan oikeusministeriön alaisuudessa työskenteleminen avasi näköaloja korkealta ja avarsi katsontakantoja.

– Suhteellisuudentaju kasvoi. Ymmärsin esimerkiksi, ettei jokaista euron poikkeamaa ole järkevä jahdata isossa kokonaisuudessa.

Tulevaisuuden toimintaa

Tulevaisuudessa Lintu haluaisi oppia vielä lisää talossa olevasta hankintaosaamisesta. Ylempi korkeakoulututkinto on sekin tähtäimessä.

Vapaalla ollessaan Lintu ui ja käy kuntosalilla, lukee ja harrastaa osakesijoittamista. Aivolepoa tuovat lisäksi elokuvat, etenkin trillerit ja toimintaleffat.

Tulevaisuudessa häämöttää toivon mukaan tosielämän toiminta.

– Haluan vielä toteuttaa haaveen lähteä kriisinhallintatehtäviin, taloushallintoa tekemään sinnekin.


Teksti: Camilla Ukkonen
Kuva: Ville Rinne

Julkaistu Tradenomi-lehdessä 4/2019. 

Lisää aiheesta: Uratarinat

Tradenomitutkinto avasi oven unelmatyöhön

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Minna Nenonen johtaa Suomen suurinta maapuolustusjärjestöä. Tradenomitutkinto antoi siivet edetä unelmatyötä kohti. Tradenomitutkinto mahdollisti osaamisen päivittämisen ja verkostoitumisen.

Lue lisää

Yksi meistä: Jaana Komscha-Härkönen

Opintoihin kuuluva työharjoittelu avasi tradenomi Jaana Komscha-Härköselle ovet työelämään. Ylempi amk-tutkinto syvensi osaamista ja avasi ovet yrittämiseen. Yritysidea syntyi työn ja harrastuksen yhdistämisestä. Mitä laulaminen merkitsee Jaanalle?

Lue lisää

Johan Sirén: Voin tehdä työssäni mitä vain, mutta en kaikkea

Pizza Hutin Brand Managerina työskentelevä tradenomi Johan Sirén uskoo ilon ja positiivisen energian kautta tekemiseen niin työssään kuin vapaa-ajallaankin. Miten logistiikka-alan tradenomi päätyi työskentelemään kansainvälisen brändin markkinoinnin parissa? Lue Johanin uratarina.

Lue lisää

Yksi meistä: Peeter-Erik Kiis

Senior Product Specialistina työskentelevä tradenomi Peeter-Erik Kiis lähtee työpäivän päättyessä thainyrkkeilemään. Miten hän kehittää osaamistaan työssään?

Lue lisää

Tietoturvan asiantuntija varautuu yllätyksiin

IT-tradenomi Vuokko Siiskonen työskentelee kyberturvan parissa. Tietojenkäsittelyä opiskellut Vuokko on edennyt kyberturvapalvelupäällikön tehtäviin Elisalle.

Lue lisää