Työkaveria ei jätetä

9.1.2020 | Uratarinat

Kaupallisesta alasta kiinnostuneen Olli Linnun urapolku johti Puolustusvoimien taloushallintoon.

– Meillähän hankinnat eivät ole ihan tavallisia, Olli Lintu kuvailee työtään etäpäivänsä päätteeksi helsinkiläisessä kahvilassa.

Puolustusvoimien taloushallinnossa yhteensä kuutisen vuotta työskennellyt Lintu on saanut seurata Suomen mittakaavassa poikkeuksellisia hankintoja ja projekteja – kaikkea maastopuvuista kokonaisiin harjoitusalueisiin saakka.

Ainutlaatuisimpia kokonaisuuksia Linnun uralla ovat olleet presidentti Mauno Koiviston valtiolliset hautajaiset – jotka osuivat odottamatta samalle vuodelle kuin Suomen satavuotisjuhlien paraati.

– Vaikka armeijan rutiinit ovat talouspuolellakin vahvat, pitää olla hereillä, kun tilanteet muuttuvat, Lintu summaa kokemuksiaan.

Oppikirjat vielä tallessa

Tällä hetkellä Olli Lintu huolehtii vakituisena talouspäällikkönä Panssariprikaatin ulkoisesta ja sisäisestä laskentatoimesta. Suunnittelua ja seurantaa tarvitaan muun muassa 2 600 varusmiehen, 3 000 reserviläisen ja 650 henkilökunnan jäsenen tarpeisiin.

Kelpo tietoperusta työhön rakentui Tampereen ammattikorkeakoulun rahoituksen ja laskentatoimen koulutusohjelmasta.

– Kaivan joskus vieläkin työtä varten vanhoja koulukirjoja esille, sanoo Kouvolan kasvatti, jolle kaupallinen ala oli selvä valinta.

Puhelin käteen

– Hienoa, että sain sellaisen vastuun, se antoi avaimet tulevaisuuteen, Lintu muistelee työharjoittelupaikkansa tehtäviä Tampereen kaupungilla.

Harjoittelu jatkui suoraan kaupungin taloussihteerin määräaikaisuutena, ja siitä linjakas ura urkeni. Tosin Lintu sanoo polkunsa näyttävän suunnitellun suoraviivaiselta vasta jälkikäteen katsottuna.

– Välillä kyllä huoletti, mitä työnantajat ajattelevat monista lyhyistä työsuhteista, vaikka ne olivat pääosin valtionhallinnon piirissä.

Huoli oli turha, sillä Puolustusvoimat osasi pitää kiinni työntekijälleen kertyneestä osaamisesta.

Aina mukaan porukkaan

Linnun ensimmäisiin tehtäviin armeijan leivissä Linnulla kuului osallistuminen Puolustusvoimain taloushallinnon uudistukseen, ja työtä Etelä-Suomen sotilasläänin esikunnassa tehtiin organisaatiomuutoksen siivittämänä. Vanhaa, jonka päälle rakentaa uutta, oli niukasti ja tieto hajallaan.

– Oli vain otettava puhelin käteen ja selvitettävä asioita, Lintu muistelee.

Apua ja tukea hän kiittelee saaneensa sitä pyytäessään.

– Minut on aina otettu mukaan porukkaan, ja yhdessä tekemisen meininki on vahva.

Verkostot kantoivat

Yhteydenottojen myötä verkostot karttuivat kuin huomaamatta, ja Lintua pyydettiin töihin Kaartin jääkärirykmenttiin Santahaminaan. Tilaisuus oli hieno sikälikin, että hän sai seurata esikunnassa tekemänsä työn vaikutuksia käytännössä.

– Ensimmäisenä uudistuksen jälkeisenä toimintavuotena budjetti meni aikalailla nappiin. Oli tuuria matkassa, Lintu sanoo vaatimattomana.

Nykyiseen tehtävään Lintu pyydettiin valtakunnansyyttäjänviraston controllerin paikalta.

Suoraan oikeusministeriön alaisuudessa työskenteleminen avasi näköaloja korkealta ja avarsi katsontakantoja.

– Suhteellisuudentaju kasvoi. Ymmärsin esimerkiksi, ettei jokaista euron poikkeamaa ole järkevä jahdata isossa kokonaisuudessa.

Tulevaisuuden toimintaa

Tulevaisuudessa Lintu haluaisi oppia vielä lisää talossa olevasta hankintaosaamisesta. Ylempi korkeakoulututkinto on sekin tähtäimessä.

Vapaalla ollessaan Lintu ui ja käy kuntosalilla, lukee ja harrastaa osakesijoittamista. Aivolepoa tuovat lisäksi elokuvat, etenkin trillerit ja toimintaleffat.

Tulevaisuudessa häämöttää toivon mukaan tosielämän toiminta.

– Haluan vielä toteuttaa haaveen lähteä kriisinhallintatehtäviin, taloushallintoa tekemään sinnekin.


Teksti: Camilla Ukkonen
Kuva: Ville Rinne

Julkaistu Tradenomi-lehdessä 4/2019. 

Lisää aiheesta: Uratarinat

Pankin tiskiltä ohjelmistorobottien pariin

Topi Komulainen valittiin Vuoden Tradenomiksi 2022, sillä Komulainen on onnistunut omassa työtehtävässään ja tuonut tradenomiuttaan esille positiivisessa valossa. Vuoden Tradenomi valitaan, sillä Tradenomit haluaa palkita tradenomien joukosta yksilöitä, jotka ovat omassa yhteisössään olleet luomassa Maailman parasta työelämää ja nostamassa tradenomien profiilia.

Lue lisää

Tradenomi Lassi Lankinen: parhaat tulokset syntyvät, kun töissä voi pitää myös hauskaa

Tradenomi Lassi Lankinen työskentelee myyjänä työnantajamielikuvaan, rekrytointiin ja työntekijäkokemukseen erikoistuneella Finders Seekersillä. Myyntiä ja logistiikkaa Haaga-Heliassa opiskelleen Lassin mukaan hyväksi myyjäksi tulemiseen riittää aito palo myyntiin ja kiinnostus myytävään tuotteeseen.

Lue lisää

Tradenomin yrittäjätarina: Radikaali valinta vei Kati Huovinmaan opintojen kautta yrittäjäksi

Kati Huovinmaa toimi taidemuseon johtajana, mutta päätti vaihtaa alaa. Tradenomiopintojen aikana syntyi idea omasta yrityksestä.

Lue lisää

Anttilan tiskiltä asiantuntijaksi pankkiin

Tradenomi Esko Koskinen työskentelee rahoitusalalla pankin luotonvalvonnan ja perinnän parissa. Esko toimii myös pankin ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilönä. Perinnässä eteen tulee monenlaisia tapauksia ja työ vaatii ongelmaratkaisutaitoja.

Lue lisää

Elizabeth Harjunpää perusti ukrainalaisille tukikeskuksen Helsinkiin

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, hänen oli pakko toimia. Hän perusti apukeskuksen ukrainalaisille Helsingin Vallilaan.

Lue lisää