Työpaikkakiusaamiseen pitää puuttua

10.9.2020 | Laki

Työsuhdeneuvontaamme tulee säännöllisesti työpaikkakiusaamiseen liittyviä yhteydenottoja. Työpaikkakiusaaminen voi aiheuttaa merkittävää haittaa työntekijän terveydelle ja työssä suoriutumiselle, joten työnantaja on velvollinen puuttumaan asiaan. 

Työpaikkakiusaamisesta tekee juridisesti haastavan se, ettei sitä ole määritelty laissa tai lainsäädännössä. Työpaikkakiusaamisessa on itse asiassa kyse työturvallisuuslain tarkoittamasta häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta. Kiusaamistilanteisiin voi myös liittyä esimerkiksi syrjintää sukupuolen tai muun henkilöön liittyvän asian perusteella. 

Jos työntekijään kohdistuu hänen terveydelleen haittaa tai vaaraa aiheuttavaa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, työnantajan on asiasta tiedon saatuaan ryhdyttävä toimiin epäkohdan poistamiseksi käytettävissään olevin keinoin (Työturvallisuuslaki 28§). Lain tarkoittamaa häirintää ja epäasiallista kohtelua voi esiintyä monin eri tavoin. 

Kiusaamisessa on kyse yleensä toistuvasta tilanteesta

Työpaikkakiusaamistilanteet edellyttävät aina tapauskohtaista tarkastelua, mutta yleisellä tasolla kiusaamista voidaan oikeuskäytännön mukaan luonnehtia esimerkiksi toistuvasti loukkaavaksi, nöyryyttäväksi tai mitätöiväksi käyttäytymiseksi. Oikeuskäytännössä on katsottu, että yksittäiset tapahtumat eivät välttämättä vielä ole työpaikkakiusaamista. Jotta tilanne on lain tarkoittamaa, työntekijän terveydelle haittaa tai vaaraa aiheuttavaa häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, toiminnalta edellytetään jossain määrin toistuvuutta.

Ajoittaiset konfliktit ja eriävät mielipiteet ovat osa työelämää. Kiusaamisesta on siten syytä erottaa työnantajan työnjohto-oikeuden puitteissa antamat määräykset, vaikka ne eivät olisi työntekijän mielestä aina mieluisia. Työnantajalla on oikeus antaa työhön liittyviä määräyksiä, ohjeistuksia ja perusteltuja huomautuksia, eikä tällöin lähtökohtaisesti ole kyse kiusaamisesta. 

Epäasianmukaista työnjohto-oikeuden käyttöä taasen voi olla esimerkiksi perusteettomat työtehtävien poistamiset, eristäminen työyhteisöstä tai yhteisön sisäisestä tiedonkulusta. Myös muunlaiset perusteettomat valinnat työnjohto-oikeudessa voivat täyttää työpaikkakiusaamisen ”tunnusmerkit”.

Pidä kirjaa kiusaamistilanteista

Työnantajalla on työturvallisuuslain nojalla yleinen huolehtimisvelvollisuus työntekijöiden turvallisuudesta työpaikalla. 

Mikäli koet työpaikallasi häirintää tai epäasiallista käytöstä toisen työntekijän tai esimiehen taholta, pyydä ensiksi kiusaajaa lopettamaan kyseinen käytös. Tilanteista on hyvä pitää kirjaa ja säilyttää esimerkiksi asiaa koskevat sähköpostit, jotta tapahtumia voidaan todentaa asian käsittelyssä. 

Mikäli kiusaajan kohtaaminen ei ole mahdollista tai käytös jatkuu huomautuksestasi huolimatta, vie asia esimiehesi tietoon. Jos kiusaaja on oma esimiehesi, ota asia puheeksi ylemmän esimiehen kanssa.

Työnantajan pitää ryhtyä toimiin viipymättä

Kun työnantaja edustaja saa tiedon kiusaamisesta, hänen on ryhdyttävä toimiin asian selvittämiseksi. Prosessin eri vaiheissa tukea saat myös työpaikan työsuojeluvaltuutetulta tai luottamusmieheltä. 

Työpaikalla saattaa olla oma sisäinen toimintamalli ja ohjeistus kiusaamistilanteisiin, jolloin näissä tilanteissa voidaan edetä sen mukaan. Tärkeintä on, että asiaan puututaan viipymättä ja työnantaja ryhtyy toimiin asian selvittämiseksi ja ratkaisemiseksi.

Asian ratkaisemiseksi on tärkeää, että kaikki osapuolet tulevat kuulluiksi, joten myös väitetyn kiusaajan näkemys pitää selvittää. Usein asiaa ratkotaan käymällä keskustelua kiusaajan, kiusatun ja työnantajan välillä. 

Asiaa voidaan ratkoa myös yhteistyössä työterveyshuollon kanssa. Keskustelut kirjataan pöytäkirjaan ja tilanteen etenemistä seurataan. Tilanne pitäisi johtaa siihen, että kiusaamisen loppuu. Työnantajan käytettävissä oleviin keinoihin voi vakavammissa tapauksissa kuulua myös kiusaajan varoittaminen tai jopa kiusaajan työsuhteen päättäminen. 

Mikäli asiaa ei saada paikallisesti selvitettyä, voit olla yhteydessä työsuojeluviranomaiseen. Työsuojeluviranomainen valvoo työturvallisuuslain noudattamisesta ja voi tarvittaessa tehdä tarkastuksen työpaikalle. 

Lisää aiheesta: Laki

Tasa-arvovaltuutettu puuttui syrjintään: Perhevapaata pitävällä sama oikeus tulospalkkioon kuin muilla työntekijöillä

Perhevapaalla oleminen ei voi olla perusteluna sille, että työntekijän tulospalkkio jätetään maksamatta. Tasa-arvovaltuutettu antoi rahoitusalan yritystä koskeneen ratkaisun tammikuussa. Monet Tradenomien jäsenet ovat työssään kohdanneet tulospalkkiojärjestelmiin liittyviä epäkohtia.

Lue lisää

Saako rekrytoija googlettaa työnhakijan?

Pohdin, saako työnantaja etsiä työnhakijasta tietoa epävirallisia reittejä, kuten googlettamalla? Lue juristin vastaus!

Lue lisää

Työsopimusluonnos – mitä pitää tarkistaa?

Mitä kannattaa tarkistaa ennen työsopimuksen allekirjoittamista? Katso juristin vinkit!

Lue lisää

Miten työsuhde päätetään yhteisellä sopimuksella?

Joissain tilanteissa työnantaja ja työntekijä voivat haluta päättää työsuhteen yhteisesti sopimalla eli solmia niin sanotun päättösopimuksen. Miten työsuhde päätetään yhteisellä sopimuksella? Mitä tulee huomioida kun solmitaan päättösopimusta?

Lue lisää

Työntekijän oikeudet lomautuksen aikana

Mitä lomautus tarkoittaa ja mitä oikeuksia työntekijällä on lomautuksen aikana? Lue työshdejuristimme vastaus!

Lue lisää