Uteliaisuus innosti Vesa Hietasta riskinottoon

29.10.2018 | Uratarinat

 

 

Helsinkiläinen Vesa Hietanen oli työskennellyt huijareiden maailmassa vuodesta 2009: hän tutki kyberturvallisuutta ja ehkäisi maksuvälinepetoksia ja identiteettivarkauksia.

– Hommassa oli kertynyt osaamista ja vahva kontaktiverkosto ja päätin ottaa riskin. Irtisanouduin ja perustimme kollegoiden kanssa organisaation, jota nyt rakennetaan vauhdilla. Kolmella perustajalla on alalta osaamista yhteensä 70–80 työvuotta.

Uusi organisaatio, European Cyber Crime and Fraud Investigators (www.eccfi.eu), on voittoa tavoittelematon yhdistys. Sen tarkoitus on yhdistää viranomaisia, poliiseja ja yksityisiä toimijoita, jotta he voivat yhdessä rakentaa kyberturvallisempaa Eurooppaa.

– Poliiseilla on paljon tietotaitoa, jota tuomme alan seminaareihin yksityisen puolen edustajille. Monessa maassa tällainen yhteistyö ja poliisien paikalle saaminen ei onnistu tuosta vain.

Rohkeita ratkaisuja

Vesa Hietanen halusi lapsena olla poliisi, mutta poliisia hänestä ei tullut. Tie vei restonomi- ja tradenomiopintoihin, ja hän opiskeli myös Moskovassa kauppatieteitä. Sinne hän läksi edes kyrillisiä kirjaimia osaamatta.

– Olihan se alkuun raskasta. Pikkuhiljaa opin ja aloin nauttia, sain kielitaitoa ja paljon uusia ystäviä.

Hietanen on opiskellut myös Laureassa (tradenomi YAMK), josta valmistui tämän vuoden helmikuussa. Lopputyönään hän tutki, kuinka netissä esiintyviä tilausansoja ja kalasteluvihjeitä voidaan torjua muun muassa finanssialan näkökulmasta.

Hietanen päätyi pankkiuralle, ensin Citibankiin ja vuodesta 2010 S-Pankkiin. Siellä hän työskenteli riskiasiantuntijana ja oli perustamassa maksuvälinepetoksia tutkivaa yksikköä, jota myös kasvatti nopeasti.

Turvallisesta päivätyöstä tyhjän päälle hyppääminen ei kauheasti pelottanut.

– Pitihän sitä muutama päivä miettiä. Mutta kun tiesin, että voin hyödyntää osaamistani ja kokemustani organisaation rakentamisessa, askel oli helppo. Ja on minulla myös hieman taloudellisia puskureita.

Kiihtyvää kilpajuoksua

Hietasen uran valinta ei ole välttämättä tyypillisin, mutta turvallisuusala ei ole kuitenkaan kaukana tradenomien maailmasta.

– Digitaalisuus muuttaa valtavasti koko maailmaa. Se on kiehtovaa, ja koko ajan pitää opiskella lisää. Digitaalisuus kiinnostaa myös rikollisia ja siksi se on jatkuvaa kilpajuoksua. Jotenkin kiehtoo se, miten nerokkaita ihmisiä rikollisissa on. Olisi hienoa, jos niitä taitoja voisi käyttää johonkin hyödyllisempään.

Vaikka työmyyrä onkin, Hietanen yrittää raivata itselleen myös vapaa-aikaa. Hän pelaa sulkapalloa ja matkustelee. Työ seuraa kuitenkin vapaa-ajalle: hän on mukana vapaaehtoistoiminnassa, jossa torpataan nigerialaiskirjeitä tehtailevia huijareita.

– Siinä varastetaan huijareiden aikaa pitkillä keskusteluilla, jotta he eivät ehdi huijaamaan muita, Hietanen virnistää.

Uusi työnkuva on juuri sitä, mitä Vesa Hietanen on jo kauan halunnut tehdä.

– Kaikilla on Euroopassa samat haasteet tietoturvan kanssa, ja yritämme löytää parhaita käytäntöjä.

Uusi työ tietää lisääntyviä matkapäiviä, mutta vaimolta on lupa reissaamiselle.

– Sanoin myös vaimolle, että kun minusta ei tullut koskaan poliisia, niin tämä homma on niin lähellä sitä kuin olla voi.

Teksti: Sami Turunen
Kuva: Sami Tirkkonen

Julkaistu Tradenomi-lehdessä 1/2018

Lisää aiheesta: Uratarinat

Pankin tiskiltä ohjelmistorobottien pariin

Topi Komulainen valittiin Vuoden Tradenomiksi 2022, sillä Komulainen on onnistunut omassa työtehtävässään ja tuonut tradenomiuttaan esille positiivisessa valossa. Vuoden Tradenomi valitaan, sillä Tradenomit haluaa palkita tradenomien joukosta yksilöitä, jotka ovat omassa yhteisössään olleet luomassa Maailman parasta työelämää ja nostamassa tradenomien profiilia.

Lue lisää

Tradenomi Lassi Lankinen: parhaat tulokset syntyvät, kun töissä voi pitää myös hauskaa

Tradenomi Lassi Lankinen työskentelee myyjänä työnantajamielikuvaan, rekrytointiin ja työntekijäkokemukseen erikoistuneella Finders Seekersillä. Myyntiä ja logistiikkaa Haaga-Heliassa opiskelleen Lassin mukaan hyväksi myyjäksi tulemiseen riittää aito palo myyntiin ja kiinnostus myytävään tuotteeseen.

Lue lisää

Tradenomin yrittäjätarina: Radikaali valinta vei Kati Huovinmaan opintojen kautta yrittäjäksi

Kati Huovinmaa toimi taidemuseon johtajana, mutta päätti vaihtaa alaa. Tradenomiopintojen aikana syntyi idea omasta yrityksestä.

Lue lisää

Anttilan tiskiltä asiantuntijaksi pankkiin

Tradenomi Esko Koskinen työskentelee rahoitusalalla pankin luotonvalvonnan ja perinnän parissa. Esko toimii myös pankin ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilönä. Perinnässä eteen tulee monenlaisia tapauksia ja työ vaatii ongelmaratkaisutaitoja.

Lue lisää

Elizabeth Harjunpää perusti ukrainalaisille tukikeskuksen Helsinkiin

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, hänen oli pakko toimia. Hän perusti apukeskuksen ukrainalaisille Helsingin Vallilaan.

Lue lisää