Uteliaisuus innosti Vesa Hietasta riskinottoon

29.10.2018 | Uratarinat

 

 

Helsinkiläinen Vesa Hietanen oli työskennellyt huijareiden maailmassa vuodesta 2009: hän tutki kyberturvallisuutta ja ehkäisi maksuvälinepetoksia ja identiteettivarkauksia.

– Hommassa oli kertynyt osaamista ja vahva kontaktiverkosto ja päätin ottaa riskin. Irtisanouduin ja perustimme kollegoiden kanssa organisaation, jota nyt rakennetaan vauhdilla. Kolmella perustajalla on alalta osaamista yhteensä 70–80 työvuotta.

Uusi organisaatio, European Cyber Crime and Fraud Investigators (www.eccfi.eu), on voittoa tavoittelematon yhdistys. Sen tarkoitus on yhdistää viranomaisia, poliiseja ja yksityisiä toimijoita, jotta he voivat yhdessä rakentaa kyberturvallisempaa Eurooppaa.

– Poliiseilla on paljon tietotaitoa, jota tuomme alan seminaareihin yksityisen puolen edustajille. Monessa maassa tällainen yhteistyö ja poliisien paikalle saaminen ei onnistu tuosta vain.

Rohkeita ratkaisuja

Vesa Hietanen halusi lapsena olla poliisi, mutta poliisia hänestä ei tullut. Tie vei restonomi- ja tradenomiopintoihin, ja hän opiskeli myös Moskovassa kauppatieteitä. Sinne hän läksi edes kyrillisiä kirjaimia osaamatta.

– Olihan se alkuun raskasta. Pikkuhiljaa opin ja aloin nauttia, sain kielitaitoa ja paljon uusia ystäviä.

Hietanen on opiskellut myös Laureassa (tradenomi YAMK), josta valmistui tämän vuoden helmikuussa. Lopputyönään hän tutki, kuinka netissä esiintyviä tilausansoja ja kalasteluvihjeitä voidaan torjua muun muassa finanssialan näkökulmasta.

Hietanen päätyi pankkiuralle, ensin Citibankiin ja vuodesta 2010 S-Pankkiin. Siellä hän työskenteli riskiasiantuntijana ja oli perustamassa maksuvälinepetoksia tutkivaa yksikköä, jota myös kasvatti nopeasti.

Turvallisesta päivätyöstä tyhjän päälle hyppääminen ei kauheasti pelottanut.

– Pitihän sitä muutama päivä miettiä. Mutta kun tiesin, että voin hyödyntää osaamistani ja kokemustani organisaation rakentamisessa, askel oli helppo. Ja on minulla myös hieman taloudellisia puskureita.

Kiihtyvää kilpajuoksua

Hietasen uran valinta ei ole välttämättä tyypillisin, mutta turvallisuusala ei ole kuitenkaan kaukana tradenomien maailmasta.

– Digitaalisuus muuttaa valtavasti koko maailmaa. Se on kiehtovaa, ja koko ajan pitää opiskella lisää. Digitaalisuus kiinnostaa myös rikollisia ja siksi se on jatkuvaa kilpajuoksua. Jotenkin kiehtoo se, miten nerokkaita ihmisiä rikollisissa on. Olisi hienoa, jos niitä taitoja voisi käyttää johonkin hyödyllisempään.

Vaikka työmyyrä onkin, Hietanen yrittää raivata itselleen myös vapaa-aikaa. Hän pelaa sulkapalloa ja matkustelee. Työ seuraa kuitenkin vapaa-ajalle: hän on mukana vapaaehtoistoiminnassa, jossa torpataan nigerialaiskirjeitä tehtailevia huijareita.

– Siinä varastetaan huijareiden aikaa pitkillä keskusteluilla, jotta he eivät ehdi huijaamaan muita, Hietanen virnistää.

Uusi työnkuva on juuri sitä, mitä Vesa Hietanen on jo kauan halunnut tehdä.

– Kaikilla on Euroopassa samat haasteet tietoturvan kanssa, ja yritämme löytää parhaita käytäntöjä.

Uusi työ tietää lisääntyviä matkapäiviä, mutta vaimolta on lupa reissaamiselle.

– Sanoin myös vaimolle, että kun minusta ei tullut koskaan poliisia, niin tämä homma on niin lähellä sitä kuin olla voi.

Teksti: Sami Turunen
Kuva: Sami Tirkkonen

Julkaistu Tradenomi-lehdessä 1/2018

Lisää aiheesta: Uratarinat

Elizabeth Harjunpää perusti ukrainalaisille tukikeskuksen Helsinkiin

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, hänen oli pakko toimia. Hän perusti apukeskuksen ukrainalaisille Helsingin Vallilaan.

Lue lisää

It-alan rekrytoija nauttii asiakastyöstä

Tradenomi (YAMK) Janne Borro tietää, että yrityksen arvot kiinnostavat työnhakijoita, kun ne toteutuvat työn arjessa. Borron mukaan ura on hyvä aloittaa myyntityöstä, se opettaa tarjoamaan asiakkaalle apua ja lisäarvoa. Lue tradenomin uratarina.

Lue lisää

Tradenomitutkinto avasi oven unelmatyöhön

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Minna Nenonen johtaa Suomen suurinta maapuolustusjärjestöä. Tradenomitutkinto antoi siivet edetä unelmatyötä kohti. Tradenomitutkinto mahdollisti osaamisen päivittämisen ja verkostoitumisen.

Lue lisää

Yksi meistä: Jaana Komscha-Härkönen

Opintoihin kuuluva työharjoittelu avasi tradenomi Jaana Komscha-Härköselle ovet työelämään. Ylempi amk-tutkinto syvensi osaamista ja avasi ovet yrittämiseen. Yritysidea syntyi työn ja harrastuksen yhdistämisestä. Mitä laulaminen merkitsee Jaanalle?

Lue lisää

Johan Sirén: Voin tehdä työssäni mitä vain, mutta en kaikkea

Pizza Hutin Brand Managerina työskentelevä tradenomi Johan Sirén uskoo ilon ja positiivisen energian kautta tekemiseen niin työssään kuin vapaa-ajallaankin. Miten logistiikka-alan tradenomi päätyi työskentelemään kansainvälisen brändin markkinoinnin parissa? Lue Johanin uratarina.

Lue lisää