Vaaniiko boreout? Tunnista ja selätä tylsistyminen työssäsi

19.10.2023 | Hyvinvointi

Tylsistyttääkö työsi? Ei hätää, Työelämäkorjaamo on täällä auttamassa. Työssä tylsistyminen, eli boreout, on yleinen mutta hoidettavissa oleva vaiva, joka voi vaikuttaa kielteisesti työtehoon, motivaatioon ja henkiseen hyvinvointiin. Opi, miten voit voittaa boreoutin ja tehdä työstäsi taas innostavaa.

Mikä on boreout?

Boreout ei ole vain tylsistymisen tila, se on myös merkki siitä, että työpaikassa on ongelmia. Tylsistyminen johtuu usein yksitoikkoisista tehtävistä, liian vähäisestä vastuusta ja oman osaamisen alihyödyntämisestä. Ilmiö on minulle myös omakohtaisesti tuttu. Vuosia sitten en tosin vielä osannut sanoittaa motivaationi hiipumista ja tylsyyden lisääntymistä. Nyt osaisin tunnistaa ilmiön liian vähäisen vastuun tuomaksi boreoutiksi. 

Mitä vaikutuksia boreoutilla on?

Boreout vaikuttaa ihmisiin eri tavoin. Yleisimpiä vaikutuksia ovat:

  • Motivaation lasku.
    Työssä tylsistyminen vähentää motivaatiota ja voi johtaa heikentyneeseen työtehoon.
  • Stressi.
    Kenties yllättäen boreout voi aiheuttaa stressiä, kun ihminen tuntee olonsa turhautuneeksi ja epävarmaksi liian vähäisen vastuun vuoksi.
  • Henkinen hyvinvointi.
    Pitkäaikainen boreout voi vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin, ja se saattaa ilmetä ahdistuneisuutena tai masennuksena.

Miten voin selättää boreoutin?

1. Keskustele esihenkilön kanssa.

Ole avoin ja kerro esihenkilöllesi tylsistymisestäsi. Hän voi auttaa löytämään uusia, motivoivia työtehtäviä. Kehotan avoimeen vuorovaikutukseen myös kollegoiden tai ystävien kanssa. Et ole yksin! Omallakin kohdallani konstit löytyivät ja suuni avattuani sain fiksun pomon ansiosta uudet, vastuullisemmat tehtävät.

2. Aseta tavoitteita.

Laadi selkeitä tavoitteita, joiden avulla tiedät, mihin olet työssäsi pyrkimässä. Tavoitteet voivat auttaa pitämään työn mielenkiintoisena.

3. Kehitä osaamistasi.

Etsi mahdollisuuksia kehittää omaa osaamistasi. Uusien haasteiden vastaanottaminen voi pitää tylsyyden loitolla.

4. Hakeudu rohkeasti uusiin tehtäviin.

Jollei yrityksistä huolimatta nykytyö mahdollista motivaation uutta löytymistä, ala kurotella kohti uusia, vahvuuksiesi mukaisia tehtäviä uudessa paikassa.

 

Työssä tylsistyminen on onneksi usein korjattavissa oleva ilmiö. Murra puhumattomuuden myytit ja etsi apua. Voit tehdä työstäsi taas merkityksellistä ja innostavaa. Onnea matkaan!

Työelämäkorjaamo-blogin kirjoittajana Kati Huovinmaa

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat korjaamista.

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen missionsa on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. Hän käsittelee valmentavaa johtamista ja muita työelämän ilmiöitä myös tietokirjassaan Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).

Aiemmin Työelämäkorjaamossa

Anna kipinäsi näyttää suuntaa - vahvuuksia hyödyntämällä kohti onnellista uraa

Unelma omannäköisestä urasta? Älä anna epävarmuuden estää työelämämuutostasi!

Sinua voisi kiinnostaa myös

Miten valmistautua kehityskeskusteluun? Lue asiantuntijan vinkit!

Olenko urajumissa? Pääseekö urajumista eteenpäin?

Onnistunut pitch – näin myyt osaamisesi napakasti

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Kuinka pärjään hankalissa vuorovaikutus- ja viestintätilanteissa?

Suututtaa ja tekee mieli sanoa suorat sanat. Joudun hillitsemään itseni, jotta pysyn asiallisena. Silti ajoittain pääsee sammakoita ja pitäisi nukkua yön yli ennen kommentoimista. Tuntuuko tutulta? Sisältyykö työhösi haasteellisia tilanteita? Psykologin vinkit haastaviin vuorovaikutustilanteisiin.

Lue lisää

Liiton tarjoamat vakuutukset tuovat turvaa pahan päivän varalle

Tradenomien vakuutukset ja liiton tarjoama oikeusturvaetu auttavat lukuisissa eri tilanteissa. Liiton kautta olet vakuutettuna vapaa-ajan matka- ja tapaturmavahinkojen varalta. Lisäksi voit hankkia edullisen henkivakuutuksen. Oikeusturvaetu puolestaan korvaa oikeudenkäyntikuluja työsuhderiidassa.

Lue lisää

Hyvästi lomastressi! Ota ilo irti kesälomasta

Kesäloma on monelle vuoden tärkein hengähdystauko ja siksi sen onnistuminen ei ole yhdentekevää. Aivot tarvitsevat kunnon palautumista, eikä mikään uutta luova ajatus kumpua hektisyydestä. Lue ammattimentorin vinkit onnistuneeseen kesälomaan!

Lue lisää

Palautumisen merkitys työssä: kohti parempaa työhyvinvointia

Pidätkö työpäivän aikana riittävästi taukoja? Miksi palautuminen on tärkeää työpäivän aikanakin. Lue psykologin vinkit tauottamiseen ja aloita matka kohti parempaa työssä jaksamista!

Lue lisää

Näin päihität kiireen tunnun

Kiireen tuntu voi parhaimmillan inspiroida ja motivoida toimimaan, mutta pahimmillaan se saattaa hidastaa ajatuksenjuoksua ja muodostuu elämää hankaloittavaksi tekijäksi. Miten kiireen tuntua voisi vähentää?

Lue lisää