Voiko etätyössä noudattaa liukuvaa työaikaa ja tehdä ylityötä?

1.12.2021 | Laki

Kysy ja työsuhdejuristimme vastaa.

Työnantajan mukaan etätyössä ei voi tehdä ylitöitä tai liukumaa. Pitääkö tämä paikkansa?

Etänä tehty työ on työaikalain näkökulmasta työaikaa aivan samalla tavalla kuin työnantajan toimipisteessä tehty työ. Jos siis työpaikalla noudatetaan normaalisti liukuvaa työaikaa, tulee liukuvan työajan hyödyntäminen olla mahdollista myös etätyössä.

Liukuvan työajan tarkoitus on antaa työntekijälle mahdollisuus päättää itse työn alkamis- ja päättymisajankohdasta. Näin ollen liukuvan työajan käyttö on työntekijän eikä työnantajan päätettävissä oleva asia. Ylityö sen sijaan toimii päinvastoin eikä työntekijä voi tehdä korvattavaa ylityötä ilman työnantajan nimenomaista hyväksyntää.

Työaikalain mukaan ylityön tekeminen edellyttää sekä työnantajan että työntekijän suostumusta. Näin ollen työnantaja voi kieltää työntekijää tekemästä ylityötä riippumatta siitä, tehdäänkö työtä etänä vai työnantajan toimipisteellä.

Voiko työnantaja vaatia etätyössä normaalia työntekoa myös silloin, kun työntekijän lapsi on sairaana tai karanteenissa?

Työsopimuslain mukaan työntekijällä on oikeus saada tilapäistä hoitovapaata enintään neljä työpäivää kerrallaan, kun työntekijän oma tai hänen taloudessaan vakituisesti asuva alle 10-vuotias lapsi sairastuu äkillisesti. Tämä sama oikeus koskee myös etätyötä tekevää työntekijää.

Työsopimuslaissa säädetty tilapäinen hoitovapaa on palkaton vapaa. Useissa työehtosopimuksissa on kuitenkin sovittu, että tilapäisen hoitovapaan ajalta maksetaan normaali palkka.

Jos työntekijän lapsi on asetettu karanteeniin mutta ei ole itse sairastunut, työntekijä ei voi pitää tilapäistä hoitovapaata. Sen sijaan työntekijällä voi olla oikeus työsopimuslaissa säädettyyn poissaoloon pakottavista perhesyistä, jos lapsi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin leviämisen estämiseksi, ja huoltaja on tämän vuoksi estynyt tekemään työtään. Työntekijällä voi olla oikeus saada Kelan maksamaa tartuntatautipäivärahaa, jos karanteeniin asetettu lapsi on alle 16-vuotias ja työntekijälle aiheutuu lapsen hoitamisesta ansionmenetystä.

Vastaukset antoi lakiasiainjohtajamme Niina Vettensola.


Kysyttävää työsuhteen lakikiemuroista? Työ- ja virkasuhteisiin liittyviin kysymyksiin löydät vastauksia 24/7 palvelevasta Digijurististamme. Työsuhdejuristimme tavoitat numerosta 020 155 8815 tai sähköpostilla lakiasiat@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Laki

Tasa-arvovaltuutettu puuttui syrjintään: Perhevapaata pitävällä sama oikeus tulospalkkioon kuin muilla työntekijöillä

Perhevapaalla oleminen ei voi olla perusteluna sille, että työntekijän tulospalkkio jätetään maksamatta. Tasa-arvovaltuutettu antoi rahoitusalan yritystä koskeneen ratkaisun tammikuussa. Monet Tradenomien jäsenet ovat työssään kohdanneet tulospalkkiojärjestelmiin liittyviä epäkohtia.

Lue lisää

Saako rekrytoija googlettaa työnhakijan?

Pohdin, saako työnantaja etsiä työnhakijasta tietoa epävirallisia reittejä, kuten googlettamalla? Lue juristin vastaus!

Lue lisää

Työsopimusluonnos – mitä pitää tarkistaa?

Mitä kannattaa tarkistaa ennen työsopimuksen allekirjoittamista? Katso juristin vinkit!

Lue lisää

Miten työsuhde päätetään yhteisellä sopimuksella?

Joissain tilanteissa työnantaja ja työntekijä voivat haluta päättää työsuhteen yhteisesti sopimalla eli solmia niin sanotun päättösopimuksen. Miten työsuhde päätetään yhteisellä sopimuksella? Mitä tulee huomioida kun solmitaan päättösopimusta?

Lue lisää

Työntekijän oikeudet lomautuksen aikana

Mitä lomautus tarkoittaa ja mitä oikeuksia työntekijällä on lomautuksen aikana? Lue työshdejuristimme vastaus!

Lue lisää