Armi Murto viihtyy kehittämistehtävissä

22.6.2020 | Uratarinat

Armi Murto on omimmillaan, kun hän saa ajaa yhteiskunnallisia asioita – laadukasta opetusta ja hyvää työelämää.

Tradenomiopintojensa aikana Armi Murto löysi tiensä opiskelijatoimintaan, ja se oli menoa. Ensin hän toimi Arcada-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan puheenjohtajana ja sitten jo kokopäiväisessä luottamustehtävässä Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKin puheenjohtajana.

– Sain olla oma itseni ja tehdä merkityksellistä työtä. Puhuin opiskelijoiden tarpeista ja toiveista, toimin heidän sanansaattajanaan. Kun valmistauduin tähän haastatteluun ja pohdin tarinaani, esiin nousi merkityksellisyys. Se on ollut se kantava juttu, Murto sanoo.

Asian huomaa, kun katsoo Murton ansioluetteloa. Hän on työskennellyt monissa järjestöissä, kuten Suomen Yrittäjissä ja luottamustehtävissä. Nyt Murto edistää SAMOKin tavoitteita hallinnollisemmassa tehtävässä toiminnanjohtajana.

Monipuoliset opinnot

Arcadassa Murto opiskeli kansainvälistä liiketoimintaa englanniksi, sillä hän oli käynyt lukion englanniksi.

– Opinnot antoivat hyvän generalistisen pohjan, sillä opin taloudenhoidosta, markkinoinnista, strategiasta ja yritystoiminnasta. Niiden avulla olen pystynyt kehittämään järjestötoimintaa monipuolisesti, Murto kertoo.

Hänen työtehtävänsä ovat polveilleet edunvalvonnasta digitaalisten myynti- ja asiakaspalveluratkaisujen kehittämiseen.

Murto kuvaa opiskeluaikaansa napakympiksi. Hän oppi tuntemaan erilaisia ihmisiä insinööreistä mediatuottajiin ja alkoi ymmärtää erilaisia tapoja toimia ja ajatella. Samalla hänen verkostonsa alkoi kasvaa ja ulottuu nykyään ministeritasolle. Mitä hyötyä siitä on ollut?

– Olen auttanut muita löytämään mieleisiään töitä ja saanut itse työmahdollisuuksia. Olen esimerkiksi tullut rekrytoiduksi Ompeluverkosto-työelämäyhteisön ydinryhmään, joka on kirjoittanut yhdessä työelämän uudistamista käsittelevän kirjan ja perustanut yrityksen.

Ompeluseurassa naiset ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat sparraavat toisiaan työelämäasioissa sosiaalisessa mediassa. Yhteisöön kuuluu peräti 33 000 jäsentä.

”Talk the talk and walk the walk”

Viime vuosina Murto on alkanut hakeutua tilanteisiin, joissa hän pääsee puhumaan ja saa lisäkokemusta esihenkilötyöstä. Ensin hän ryhtyi sparraamaan lähiesihenkilötehtävissä toimivia Tradenomien jäseniä johtajuudesta, ja sitten hän haki SAMOKin toiminnanjohtajaksi.

Murto johtaa seitsemän hengen tiimiä ja tukee opiskelijoista koostuvaa hallitusta työssään. Työtä riittää, sillä samoklaiset tapaavat taajaan päättäjiä ja tekevät muuta vaikuttamistyötä, jotta ammattikorkeakouluopetuksen laatu pysyisi hyvänä. Rahan puute hiertää.

– Olemme huolissamme siitä, miten hyvät eväät opiskelijat saavat työelämään ja miten hyviä työntekijöitä työnantajat saavat. Pienellä Suomella ei ole varaa tinkiä koulutuksesta, Murto painottaa.

Esihenkilötyö on tuntunut luontevalta.

– Pyrin olemaan rento ja empaattinen, mutta jämäkkä pomo, joka tarvittaessa linjaa asiat. Kun taannoin julkaisin johtamisen näkemyksiäni Instagramin stooreissa, moni kertoi huonoista kokemuksistaan ja sanoi, että haluaisi kaltaiseni pomon.

Entä onko esihenkilötyö onnistunut yllättämään?

– Olen alkanut löytää tasapainoa kehittämistyössä. Kun joku havaitsee tarpeen, voin sanoa, etten tiedä ratkaisua ja sitten mietitään yhdessä.

Murtoa ei haittaa, jos työt joskus valtaavat iltoja ja viikonloppuja, sillä hän osaa ottaa aikaa perheelleen ja ystävilleen. Koiran kanssa on myös mukavaa kipaista lenkille ja miettiä, minne tassut joskus tulevaisuudessa vievät – suurempaan organisaatioon esihenkilöksi, paremman työelämän tekijäksi yrittäjänä vai jonnekin ihan muualle.


Julkaistu Tradenomi-lehdessä 2/2020
Teksti: Katja Alanne
Kuva: Roope Permanto

Lisää aiheesta: Uratarinat

Vuoden tradenomi Auri Vainio "on rohkeutta sanoa, jos ei ymmärrä"

Vuoden Tradenomi, IPR University Centerin toiminnanjohtaja Auri Vainio on oppinut pitämään langat käsissään. Lue Aurin uratarina!

Lue lisää

Tradenomi Christa Kivinen siirtyi unelmatöihin viisikymppisenä

Nordean henkilöstöhallinnossa työskentelevä Christa Kivinen aloitti tradenomiopinnot viisikymppisenä. Rohkeus kannatti, sillä uusi tutkinto mahdollisti siirtymisen unelma-ammattiin.

Lue lisää

Opiskelu Suomessa oli hyvä päätös

Ilya Lebedev ei ikinä ollut ajatellut opiskelevansa ulkomailla. Kouluaikainen opintomatka Rovaniemelle ja lapsuudenystävän lähtö Lapin ammattikorkeakouluun muuttivat Murmanskissa kasvaneen nuoren miehen ajatukset. Tradenomiksi keväällä valmistunut Lebedev on nyt päättänyt jäädä Suomeen.

Lue lisää

Tradenomi Jerry Riipinen: ”Henkilöstön edustajan työ on merkityksellistä ja vaikuttavaa”

Kun henkilöstön asiat saa nostettua esiin haastavassa neuvottelutilanteessa, Fennialla henkilöstöedustajana toimiva Jerry Riipinen tuntee onnistuneensa. Tehtävä on kasvattanut esihenkilöosaamista ja opettanut entistä parempia neuvottelutaitoja.

Lue lisää

Tradenomi Joonas Hallman löysi lopulta aidosti merkityksellisen työpaikan

Puolustuskiinteistöjen asiakaspäällikkö Joonas Hallman tietää, että omaan visioon ja ammattitaitoon luottaminen kannattaa. Merkityksellinen työpaikka löytyi lopulta kiinteistöalalta, vaikka niin ei pitänyt käydä.

Lue lisää