Eläkeuudistus vahvistaa rahoitusta ja julkista taloutta

7.2.2025 | Työelämä

Työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutulos eläkeuudistuksesta on hyväksytty ja uudistus etenee seuraavaksi säädösvalmisteluun. Akavaa neuvotteluissa edustaneet Katri Ojala ja Eugen Koev kertovat, mitä tuore eläkeuudistus sisältää ja mihin se vaikuttaa.

Työmarkkinajärjestöt neuvottelivat eläkeuudistuksesta maan hallituksen toimeksiannosta ja saavuttivat neuvottelutuloksen 19. tammikuuta 2025. Kaikkien järjestöjen hallinnot ja maan hallitus ovat hyväksyneet neuvottelutuloksen.

Maan hallituksen toimeksiannon tavoitteena oli selvittää tarvittavat konkreettiset työeläkejärjestelmän muutokset rahoituksellisen kestävyyden varmistamiseksi ja riittävän etuustason turvaamiseksi. Tehtävänä oli sopia muutoksista, joilla vahvistettaisiin julkista taloutta pitkällä aikavälillä 0,4 %-yksiköllä suhteessa bruttokansantuotteeseen sekä vakauttaa pitkän aikavälin eläkevakuutusmaksutaso. Tavoite merkitsi yhden miljardin sopeutusta.

Miljardin euron sopeutustavoite ylittyi

– Saavutimme hallituksen asettaman tavoitteen ja ylitimmekin sen. Eläkeuudistus vahvistaa julkista taloutta pitkällä aikavälillä noin 0,57 %-yksikköä suhteessa bruttokansantuotteeseen. Näin päästään noin 1,5 miljardin sopeutukseen. Työryhmämme työ koski pitkän aikavälin muutoksia, mikä tarkoittaa eläkepolitiikassa useiden vuosikymmenten aikajännettä, kertoo johtava asiantuntija Katri Ojala.

Eläkemaksujen taso säilyy ennallaan vuoteen 2030 asti eli työeläkemaksu pysyy 24,4 prosentin tasolla viisi vuotta. Maksutason vakauttamisella on merkityksensä palkansaajille, mutta erityisesti yritysten taloussuunnittelussa. Tulevia maksukorotuspaineita pyritään torjumaan järjestelmän rahoitusta vahvistamalla. Palkansaajan ja nykyisen eläkeläisen arjessa muutos ei näy juurikaan, sillä eläkeikään tai eläkkeisiin ei tullut muutoksia.

Sijoitusuudistuksen merkitys suuri työeläkejärjestelmän rahoitukselle

Uudistuksessa kasvatettiin työeläkeyhtiöiden mahdollisuutta nostaa sijoitustoiminnan riskitasoa lisäämällä sijoitusten osakepainoa, minkä ansiosta sijoituksilta voidaan odottaa parempaa tuottoa pitkällä aikavälillä. Lisäksi vanhuuseläkkeiden rahastointia vahvistettiin, minkä avulla tasoitetaan kasvanutta sijoitusriskiä sukupolvien kesken.

– Suurempi riskinotto ja korkeammat tuotot sijoituksille odotusarvoisesti alentavat maksun kasvupaineita. Toki korkeampi riski jossain määrin kasvattaa myös mahdollisuutta, että merkittävä epäonnistuminen sijoitustoiminnassa vaatisi maksujen nostamista korkeammaksi kuin nykyisillä säännöillä mahdollisissa sijoitusstrategioissa. Uudistuksessa parannetaan merkittävästi vanhuuseläkerahastointia siten, että kolmasosa vuotuisesta eläkekarttumasta rahastoidaan nykyisen neljänneksen sijaan, kertoo työmarkkinaekonomisti Eugen Koev.

– Pienikin parannus sijoitustuottoihin on huomattava työeläkejärjestelmän rahoituksen turvaamiseksi. Sijoitusuudistus täyttää noin puolet uudistukselle asetetusta julkisen talouden tasapainottamisen tavoitteesta, Ojala sanoo.

– Uudistuksessa päätettiin ottaa käyttöön inflaatiovakauttaja vuoteen 2030 mennessä. Se voi tulla sovellettavaksi, jos kuluttajahinnat kehittyvät palkkoja nopeammin kahden vuoden tarkastelujaksolla. Mekanismi sopeuttaa tällaisissa poikkeustilanteissa maksussa olevien eläkkeiden korotuksia, Koev sanoo.

– Eläkeuudistuksessa pääsimme asetettuihin tavoitteisiin, mutta eläkejärjestelmän rahoituksen kestävyyteen voidaan vaikuttaa myös muilla keinoilla. Tärkeä merkitys on esimerkiksi työllisyydellä, työperäisellä maahanmuutolla ja syntyvyydellä. On keskeistä vaikuttaa siihen, että työurat eivät katkea varhaiseen eläkkeelle jäämiseen. Siksi esimerkiksi mielenterveyden häiriöiden ennalta ehkäisyyn ja oikea-aikaiseen hoitoon kannattaa ja pitää panostaa, erityisesti nuorten työkyvyttömyyseläkkeiden yleistyminen on huolestuttavaa sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta, Ojala korostaa.

– Voimme olla tyytyväisiä kokonaisuuteen myös sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta. Aika ajoin syntyy määräaikaishuollon tarve, se kuuluu eläkejärjestelmän luonteeseen. Sopimuksessa järjestöt sitoutuivat määräaikaistarkasteluun, jossa arvioidaan järjestelmän kestävyyttä, Ojala sanoo.

Teksti: Ritva Siikamäki. Artikkeli julkaistu keskusjärjestömme Akavan sivuilla 30.1.2025.


Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Kuvaava nimike ylemmälle ammattikorkeakoulututkinnolle: YAMK vai maisteri (amk)?

Kuntien kelpoisuusvaatimukset kuntoon - Tuleva kunta- ja aluepäättäjä, rekrytoidaanhan teillä oikein?

Irtisanomissuojan heikentäminen passivoi työyhteisöjä

Lisää aiheesta: Työelämä

Miksi kuulua ammattiliittoon? Järjestäytyminen kannattaa myös taloudellisesti

Liitot neuvottelivat tänä keväänä työ- ja virkaehtosopimukset. Yleiskorotus on valtava rahallinen jäsenetu, joka näkyy suoraan tilipussissa. Saat liiton juristilta apua työelämän riitatilanteissa jäsenmaksun hinnalla. Lue mitä muita etuja jäsenyys tuo tullessaan!

Lue lisää

Vaikea työehtosopimusneuvottelukierros toi ostovoimaa ja torjuntavoittoja

Kaikkien työntekijöiden ostovoima nousee yleiskorotusten ansiosta, eikä irtisanomissuojaa murenneta. Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus näyttää muille tradenomialoille suuntaa, mutta neuvottelut olivat harvinaisen hankalat.

Lue lisää

Tradenomi, tuntuuko että työtäsi johtaa tekoäly? – Mitä on algoritmijohtaminen?

Algoritminen johtaminen, eli tekoälyn hyödyntäminen johtamistehtävissä, yleistyy nopeasti automatisoiden perinteisiä johtamispäätöksiä. Se on jo läsnä esimerkiksi työvuorosuunnittelussa ja alustataloudessa. Tekoälyä hyödynnetään johtamisessa jo monella työpaikalla, vaikka säännöt ovat vielä suurelta osin sopimatta ja EU-direktiivi on vasta valmisteilla.

Lue lisää

Tradenomi, oletko kiinnostunut tohtoriopinnoista?

Tradenomitutkinto antaa sinulle mahdollisuuden jatko-opintoihin aina tohtoritutkintoon asti. Ylempi korkeakoulututkinto, esimerkiksi ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) eli tradenomi (YAMK), antaa pohjan ja mahdollisuuden suorittaa tohtoritutkinto. Erityisasiantuntijamme Tuomas kertoo mikä on ammatillinen tohtoritutkinto.

Lue lisää

Tradenomien esihenkilöaamussa jaettiin vinkit työnantajamielikuvan rakentamiseen ja rekrytointiin

Millainen on esihenkilön rooli rekrytoinnissa. InHuntin senior headhunterit jakoivat Tradenomien esihenkilöaamussa vinkit rekrytointiin.

Lue lisää