Kuinka pärjään hankalissa vuorovaikutus- ja viestintätilanteissa?

10.10.2023 | Hyvinvointi

Pulssi nousee ja sydän tykyttää. Suututtaa ja tekee mieli sanoa suorat sanat. Joudun hillitsemään itseni, jotta pysyn asiallisena. Silti ajoittain pääsee sammakoita ja pitäisi nukkua yön yli ennen kommentoimista.

Tuntuuko tutulta? Sisältyykö työhösi haasteellisia tilanteita? Mistä löydän rakentavampia tapoja toimia?

Pelottaako haastavan ihmisen kohtaaminen? – Voittaako vaativa tyyppi puhejudon?

Haastavat vuorovaikutustilanteet ovat aina vaativia, mutta voit käyttää seuraavia vinkkejä auttaaksesi itseäsi selviytymään niistä.

Psykologin vinkit haastaviin vuorovaikutustilanteisiin

1. Käytä syvähengitystä laskemaan kierroksia.

Kun huomaat kiihtyväsi, levyt soittavat kutosella ja korvista tulee lohikäärmeen lieskoja, muista keskittää huomiosi syvähengittämiseen. Ota happea ilman ääntä koko männällinen kerralla aivan alavatsaan asti.

Saat pelkällä hengittämisellä laskettua omaa sykettäsi ja kierroksiasi. Ja olemalla itse mahdollisimman rauhallinen, on myös mahdollista, että toinen ihminen lähtee seuraamaan hengitystäsi.

Toki, vaikka hengittäisit viikon, toinen ihminen voi halutessaan saada minkälaisen primitiivisen reaktion tahansa.

2. Valitse taistelusi.

Mieti, mihin asioihin sinun kannattaa lähteä mukaan ja mitkä jätät omaan arvoonsa. Käytä tarvittaessa myös Tuuletustunnelia eli anna asian mennä toisesta korvasta sisälle ja toisesta korvasta ulos.

Kuuntele kuitenkin, mitä toinen ihminen sanoo, mutta älä lähde mukaan hänen tunnevyöryynsä.

3. Kuuntele tarkasti.

Kuuntele toista ihmistä aidosti ja aktiivisesti, sillä tulla kuulluksi ja nähdyksi on jokaisen ihmisen suurin toive. Ja usein juuri haasteelliset ihmiset saattavat kokea, etteivät he juuri koskaan ole tulleet toisen ihmisen kanssa kuulluksi.

Kun onnistut olemaan läsnä, ihminen muuttuu huomattavasti helpommaksi ja keskinäinen ymmärrys on helpompi saavuttaa.

Ota tavoitteeksi ainakin 30 sekunnin kuuntelu, mielellään 2 minuuttia. Yritä ymmärtää toisen ihmisen näkökulma ennen kuin vastaat. Älä keskeytä tai anna välittömästi ratkaisuehdotuksia. Anna ihmisen puhua asiansa.

4. Pidä itsesi rauhallisena.

Säilytä oma rauhallisuus, vaikka tilanne olisi kiivas. Vältä provosoitumista, sillä provosoitunut on tilanteissa aina hävinnyt ja oma arvovalta rapisee jokaisesta hermostumisesta.

Toki sinulla on lupa rajata, eikä asiatonta kielenkäyttöä tai henkilöön kohdistuvaa arvostelua tarvitse kuunnella.

5. Käytä myönteistä kieltä ja minä-viestintää.

Ilmaise itseäsi myönteisellä ja rakentavalla tavalla. Vältä syyttelyä ja henkilökohtaisten hyökkäysten tekemistä.

Puhu omista tunteistasi ja tarpeistasi sen sijaan, että oletat toisen henkilön aikomukset tai tunteet. Unohda sinä-puhe: ”Aina sinä…” ”Mikset sinä koskaan…”

Rakenna ainakin osa lauseista minä-kieleksi: "Minusta tuntuu, että..." Toinen ihminen kuuntelee niitä selvästi paremmin.

6. Aseta rajat ja ota rohkeasti aikalisä.

Kun syke lyö yli 95, ihminen ei ole enää kykeneväinen olemaan vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa. Tällöin suusta pääsee helposti sammakoita ja keskustelu johtaa entistä pahempaan tilanteeseen.

Jos keskustelu ei ole rakentavaa, ole rohkea ottamaan aikalisä. Molemmat miettivät asiaa ja keskusteluun palataan, kun molemmat ovat rauhoittuneet ja adrenaliini on aidosti laskenut. Joskus on paras nukkua yön yli.

7. Valmistaudu haastavan ihmisen kohtaamiseen.

Mieti etukäteen 5–10 vaikeinta kysymystä, kommenttia ja vastaväitettä, joita odotat toisen ihmisen esittävän. Kirjaa ne ylös ja vastaa niihin jo etukäteen.

Kun olet ennakoinut ja valmistautunut pahimpiinkin heittoihin, et aidossa tilanteessa putoa samalla tavalla niihin kuoppiin.

Käy vuorovaikutustilanne läpi myös vielä jälkikäteen ja mieti, mitä opit siitä ja mitä teet seuraavalla kerralla toisin.

8. Tunnista juurisyy.

Tunnista tarkasti, mikä on haastavan tilanteen juurisyy. Mitä tarkalleen ottaen on ongelma? Mistä olemme eri mieltä ja miksi? Ymmärtäminen auttaa löytämään ratkaisuja.

Vältä kuitenkin liiallista itsekritiikkiä ja kohtuuttomia odotuksia itsellesi.

9. Ole realisti ja rohkea.

Muista, että henkilökemia on aina olemassa ja toisten ihmisten kanssa vuorovaikutustilanteet ovat selvästi helpompia ja toisten kanssa haastavampia.

Työpaikalla meidän pitää kuitenkin voida olla tekemisissä kaikkien ihmisten kanssa, mutta kaikkien kanssa meidän ei tarvitse viettää vapaa-aikaamme.

Uskalla kuitenkin olla rohkea kohtaamaan vaikeita asioita ja myös haasteellisia ihmisiä. Rohkeus kun on suurilta osin sitä, että on kulkenut saman tien aiemmin.

10. Opi jokaisesta vuorovaikutustilanteesta.

Muista, että haastavat tilanteet tarjoavat mahdollisuuden oppia itsestä ja tavoista toimia. Seuraavalla kerralla olet aina edellistä viisaampi.

 

Vinkit antoi viestintävalmentaja, psykologi, psykoterapeutti Essi Juvakka.

Jos kaipaat lisävinkkejä vuorovaikutustaitojen kehittämiseen, lisää rohkeutta arjen ja työn haasteellisiin tilanteisiin sekä haluat oppia tunnistamaan ja hallitsemaan omia tunnetiloja tilanteissa, tule mukaan jäsenwebinaariimme 18.10. klo 17! Ilmoittaudu Näin taklaan haastavat vuorovaikutus- ja viestintätilanteet -webinaariin >>

Sinua voisi kiinnostaa myös

Anna kipinäsi näyttää suuntaa - vahvuuksia hyödyntämällä kohti onnellista uraa

Tekoäly on tradenomin tukiäly

Yhdenvertainen ja syrjimätön työelämä on jokaisen oikeus ja tehtävä!

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Vaaniiko boreout? Tunnista ja selätä tylsistyminen työssäsi

Tylsistyminen työssä, eli boreout, on yleinen mutta hoidettavissa oleva ilmiö. Boreout voi johtua yksitoikkoisista tehtävistä, liian vähäisestä vastuusta tai oman osaamisen alihyödyntämisestä. Boreoutilla voi olla kielteisiä vaikutuksia työhyvinvointiin, kuten motivaation laskuun, stressiin ja henkiseen hyvinvoinnin heikkenemiseen. Lue ammattimentorin vinkit boreoutin selättämiseen!

Lue lisää

Liiton tarjoamat vakuutukset tuovat turvaa pahan päivän varalle

Tradenomien vakuutukset ja liiton tarjoama oikeusturvaetu auttavat lukuisissa eri tilanteissa. Liiton kautta olet vakuutettuna vapaa-ajan matka- ja tapaturmavahinkojen varalta. Lisäksi voit hankkia edullisen henkivakuutuksen. Oikeusturvaetu puolestaan korvaa oikeudenkäyntikuluja työsuhderiidassa.

Lue lisää

Hyvästi lomastressi! Ota ilo irti kesälomasta

Kesäloma on monelle vuoden tärkein hengähdystauko ja siksi sen onnistuminen ei ole yhdentekevää. Aivot tarvitsevat kunnon palautumista, eikä mikään uutta luova ajatus kumpua hektisyydestä. Lue ammattimentorin vinkit onnistuneeseen kesälomaan!

Lue lisää

Palautumisen merkitys työssä: kohti parempaa työhyvinvointia

Pidätkö työpäivän aikana riittävästi taukoja? Miksi palautuminen on tärkeää työpäivän aikanakin. Lue psykologin vinkit tauottamiseen ja aloita matka kohti parempaa työssä jaksamista!

Lue lisää

Näin päihität kiireen tunnun

Kiireen tuntu voi parhaimmillan inspiroida ja motivoida toimimaan, mutta pahimmillaan se saattaa hidastaa ajatuksenjuoksua ja muodostuu elämää hankaloittavaksi tekijäksi. Miten kiireen tuntua voisi vähentää?

Lue lisää