Kun työ ei voisi vähempää kiinnostaa - miten korjata tiimin motivaatio?

8.5.2025 | Hyvinvointi

Työelämä ei nyt päästä helpolla - hukattu motivaatio tulee lähelle työssäni ammattimentorina. Tavoitteet ja kustannuspaineet kiristyvät ja moni työskentelee etänä, kaukana muista tiimiläisistä. Työn imu on liian monella vaihtunut kyllästyneiseen huokauksiin. Kun motivaatio on hukassa, tulokset laahaavat ja tiimi alkaa etääntyä sekä toisistaan että päämääristään.

Tällä kertaa ojennan Työelämäkorjaamon pakista tarvittavat työkalut ihmisten motivoimiseksi. Mitä tehdä, kun työ ei voisi vähempää kiinnostaa?

Ammattimentorin vinkit tiimin motivaation lisäämiseksi

1. Palauta näkyviin työn merkitys

Moni on kadottanut yhteyden siihen, miksi työtä ylipäätään tehdään. Tiukoissa tilanteissa on vaarana, että työ kutistuu tehtäväluetteloiksi ja tavoitteet alkavat tuntua vierailta. Kokoa ihmiset yhteen teille toimivalla tavalla ja nostakaa umpirehelliseen keskusteluun:

  • Miksi juuri teidän työnne on tärkeää? Millaisia ongelmia sen avulla ratkotaan? 
  • Millaisia yhteneväisiä näkemyksiä näihin kysymyksiin löytyy, entä miten ihmisten ajatukset poikkeavat toisistaan?
  • Mitä opitte toisiltanne yksilöllisistä motivaatiotekijöistä, entä miten voitte yhdessä ylläpitää työniloa?

Merkityksellisyyden kokemus syntyy useimmiten vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Siksi ihmisten on hyvä päästä oivaltamaan ja jakamaan näkökulmia yhdessä. On monelle helpottava juttu oivaltaa, ettei sittenkään ole yksin motivaatiokipuilujensa kanssa.

2. Tunnista pienetkin arjen valopilkut ja voitot

Motivaatio ei palaudu pelkillä suurisuuntaisilla tulevaisuuden visioilla. Se rakentuu arjen pienistäkin onnistumisista, nähdyksi tulemisesta ja siitä, että työ tuntuu etenevän. Kun tavoitteet ovat isoja, niiden saavuttaminen voi tuntua kaukaiselta. 

Tilanteen korjaamiseksi:

  • Tunnista pienetkin edistysaskeleet.
  • Tuo onnistumiset näkyviin säännöllisesti.
  • Älä oleta, että ihmiset tietävät olevansa tärkeitä ja arvokkaita – sano se ääneen.

Monipaikkatyössä tämä on erityisen tärkeää: etätyössä kukaan ei näe toisen onnistumista sattumalta. Onnistumiset on syytä tietoisesti tuoda esiin.

3. Mahdollista vaikuttaminen – lisää motivaatiota

Motivaatio kärsii, jos ihminen kokee olevansa pelkkä suorittaja. Tiimityössä on tärkeää, että jokaisella on tilaa vaikuttaa siihen, miten työtä tehdään.

Kysy siis:

  • Missä asioissa tiimiläiset voivat tehdä omia valintoja?
  • Miten voimme yhdessä kehittää työtapoja?
  • Onko jollain parempi ratkaisu kuin nykyinen?

Jo pienikin lisä omiin vaikuttamisen mahdollisuuksiin voi herättää vastuuntuntoa ja omaa sisäistä motivaatiota.

4. Rakenna yhteys uudelleen – ihmiset motivoituvat toisistaan

Monipaikkatyö on tullut jäädäkseen, mutta sen mukana on tullut myös etäisyys. Kun ihmiset eivät kohtaa, syntyy liian usein väärinymmärryksiä ja yksinäisyyttä. Olen huomannut tämän oman työni kautta erilaisissa yhteisöissä. Motivaatio kärsii, jos kokee olevansa irrallaan muista. 

Yhteyden korjaamiseksi: 

  • Järjestä säännöllisiä, myös vapaamuotoisia kohtaamisia.
  • Luo foorumeita, joissa voi jakaa kuulumisia, tunteita ja kokemuksia.
  • Tee ihmisestä tärkeämpi kuin mekaaninen suoritus.

Kun ihminen kokee, että hänestä välitetään, motivaatio voi alkaa kasvaa yllättävinkin tavoin.

5. Puhu totta – myös vaikeuksista

Johtaminen ei ole pelkkää tsemppipuhetta. Kun yrityksellä on vaikeaa, ihmiset tietävät sen kyllä. On parempi sanallistaa hankalatkin vaiheet rehellisesti kuin teeskennellä, että kaikki olisi hyvin. Avoimuus lisää luottamusta ja luottamus on motivaation perusta.

Loppuun vielä ammattimentorin muistutus: motivaatio ei ole kerralla korjattava masiina, vaan jatkuvaa huoltoa edellyttävä hienosyinen kokonaisuus.

Onnea matkaan!

TYÖELÄMÄKORJAAMO-BLOGIN KIRJOITTAJANA KATI HUOVINMAA 

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat huomiointia tai korjaamista. 

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen päämääränään on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. 

Katilta on ilmestynyt vuonna 2020 tietokirja Radikaali unelma – Näin johdat muutoksen. Ihmislähtöinen johtaminen – ajattelua unohtamatta – on pääosassa Helsingin seudun kauppakamarin syksyllä 2024 tietokirjassa Ihmisjohtaja.

AIEMMIN TYÖELÄMÄKORJAAMOSSA

Voittava visio yhdistää ihmisajattelun ja teknologiakehityksen

Vahvista ihmislähtöisyyttäsi suunnitelmallisuuden avulla

Kohti mielekästä työuraa - Näin laadit oman työelämäsi strategian

Sinua voisi kiinnostaa myös

Esihenkilövalmennuksemme auttaa pohtimaan oikeita keinoja juuri sun tiimin motivointiin!

Johtaja, huomaa, mitä piilee pinnan alla - poimi vinkit hyvinvoinnin johtamiseen

5 vinkkiä ihmislähtöiseen muutosjohtamiseen

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Myös esihenkilö voi uupua – miten tunnistaa uupuminen ja hakea tukea jaksamiseen?

Työntekijöiden jaksamisen haasteet ovat viime vuosina nousseet julkiseen keskusteluun. Myös esihenkilön voimavarat voivat loppua, kun työssä ja yksityiselämässä on vahvasti kuormittavia tekijöitä.

Lue lisää

Miten seurata omaa työhyvinvointia?

Joskus elämässä saattaa tulla vastaan ajanjaksoja, jolloin oma hyvinvointi alkaa arveluttaa. Miten omaa työhyvinvointia voi seurata? Lue artikkelista asiantuntijan neuvot.

Lue lisää

Oma hyvinvointi edellä: liian miellyttämisen ja yliempatian rajat

​Muista välittäminen ja myötätuntoinen huomioon ottaminen o​n erinomai​nen piir​re. Ne voivat​ kuitenkin kääntyä​ överiksi vietyinä itseään vastaan​ – jopa huomaamatta. ​Lue ammattimentorin vinkit liian miellyttämisen merkkien tunnistamiseen.

Lue lisää

Työaika ja jaksaminen: Milloin kertyneet saldotunnit muuttuvat taakaksi?

Moni asiantuntija ja esihenkilö on tilanteessa, jossa saldotunnit kertyvät tasaisesti, mutta vapaapäivien pitäminen tuntuu mahdottomalta. Miten tämä vaikuttaa työhyvinvointiin ja miten tilanteeseen voisi saada muutosta?

Lue lisää

Mielekäs työelämä – työpaikoilla tarvitaan tekoja mielenterveyden tukemiseksi

Mielenterveysperusteisten poissaolojen kasvu työelämässä jatkuu yhä. Suunta on syytä saada kääntymään mahdollisimman pikaisesti. Miten työntekijöiden mielenterveyttä ja jaksamista voidaan tukea työpaikoilla?

Lue lisää