Johtaja, huomaa, mitä piilee pinnan alla - poimi vinkit hyvinvoinnin johtamiseen

27.3.2023 | Hyvinvointi

Tuokiokuva: Johtaja puhuu työpaikallaan innoissaan hyvinvointia vahvistavista teeseistään. Kokoushuone on täynnä samanmielisesti nyökytteleviä ihmisiä. Tilaisuus päättyy hyvin, johtaja sai näkökulmansa julki ja kaikki vaikuttavat tyytyväisiltä. Nyt hyvinvointi alkaa vahvistua ja motivaatio kasvaa – vai jäikö sittenkin jotain huomioimatta?

Hyvinvoinnin johtaminen vaatii johtajalta tarkkuutta

Johtaminen on siitä kiinnostavaa työtä, että johtajan on kyettävä havaitsemaan myös sellaiset heikot signaalit, jotka eivät välttämättä tule ilmi kuvatunlaisissa tilanteissa. Ne piilevät usein pinnan alla, syvemmällä. Jos tällaisia käytännön tasolla havaitsemattomia, piiloon jääviä ilmiöitä ei huomaa, voi hyvinvoinnin johtaminen mennä pahasti metsään ja kohdentua vain näennäisesti oikeisiin seikkoihin.

Miten hyvinvointijohtamisessa sitten voi onnistua? Miten voi päästä havaitsemaan riittävällä tavalla ilmiöitä, jotka paljastavat jotain oleellista työpaikan hyvinvoinnin todellisesta, eikä vain näennäisestä tilasta? Ymmärtääkseen, mitä kaikkea oleellista työyhteisössä ihmisten hyvinvointiin liittyen ilmenee, tulee johtajan olla toisinaan hyvinkin tarkkana.

Tee ainakin nämä johtaaksesi hyvinvointia mahdollisimman laaja-alaisesti

1. Ole läsnä ihmisten työarjessa 

Etäaika on saattanut jättää päälle etäisyyden oman työyhteisön ihmisiin. Etäisen johtajan on hyvin vaikeaa päästä aidosti kartalle siitä, mitä ihmisille kuuluu, missä mennään ja millä tolalla työtyytyväisyys ja -hyvinvointi oikeasti ovat. Läsnäoloa ja hyvää vuorovaikutusta voi lisätä pieninkin askelin: kerro, koska olet tavoitettavissa, rohkaise kuulumistenvaihtoon matalalla kynnyksellä, ole oikeasti kiinnostunut ihmisten kuulumisista, ajatuksista ja kehittämistoiveista.

2. Uskalla olla aito itsesi

Siten, kuin se omassa työssäsi on mielekästä. Kun johtajana et itsekään ole kaiken kestävää teflonia ja kun rohkenet valottaa omasta työroolistasi käsin myös inhimillisiä puoliasi, kannustaa se luontevasti myös muita rehellisyyteen ja avoimuuteen. Sivutuotteena myös oma hyvinvointisi voi lisääntyä, kun ei tarvitse liikaa teeskennellä tai esittää.

3. Tiedosta oma perustehtäväsi ja ohjaa muunlaisen avun pariin tarvittaessa

Onneksi johtajankaan ei tarvitse osata vastata kaikkiin eteentuleviin kysymyksiin. On hyvä tiedostaa, mihin oma perustehtäväsi tai vastuusi ulottuu ja millaisissa työhyvinvointiin liittyvissä asioissa on hyvä osata ohjata ihmisiä esimerkiksi työterveyden pariin.

4. Käännä katse rakenteisiin

Miten teidän työpaikallanne hyvinvointijohtamisen hyvät käytännöt huomioidaan rakenteiden tasolla, kuten strategiassa, toimintasuunnitelmassa, yhteisesti sovituissa pelisäännöissä, työnkuvissa? Onko yhteisessä tiedossa, kuinka tulee toimia, jos hyvinvointiteemoissa on petrattavaa? 

5. Muista, että työhyvinvoinnin johtaminen on jatkuvaa työtä

Vaikka yhteiset teematyöpajat ovat tärkeitä välietappeja, on työhyvinvoinnin johtaminen arkipäiväistä, pitkäjänteistä ja jatkuvaa työtä. 

 

Taidolla toteutettu, pinnan allakin piileviä ilmiöitä huomioiva hyvinvoinnin johtaminen voi parhaimmillaan muuttaa koko työkulttuuriin. Siksi siihen kannattaa käyttää aikaa. Onnea ja uskallusta hyvinvoinnin johtamiseen!

Työelämäkorjaamo-blogin kirjoittajana Kati Huovinmaa

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat korjaamista.

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen missionsa on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. Hän käsittelee valmentavaa johtamista ja muita työelämän ilmiöitä myös tietokirjassaan Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).

Aiemmin Työelämäkorjaamossa

Häpeä on tuttu tunne työuupuneelle - näillä vinkeillä eteenpäin

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Työajan lyhentämisestä apua jaksamiseen - mitä tarkoittaa subjektiivinen oikeus osa-aikatyöhön?

Strategiatyö on dialogia

Esihenkilö, muista johtaa myös omaa jaksamistasi. Tradenomien jäsenenä jäsenyyteesi kuuluu muun muassa maksuton esihenkilövalmennus. Tutustu esihenkilöpalveluihimme!

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Liiton tarjoamat vakuutukset tuovat turvaa pahan päivän varalle

Tradenomien vakuutukset ja liiton tarjoama oikeusturvaetu auttavat lukuisissa eri tilanteissa. Liiton kautta olet vakuutettuna vapaa-ajan matka- ja tapaturmavahinkojen varalta. Lisäksi voit hankkia edullisen henkivakuutuksen. Oikeusturvaetu puolestaan korvaa oikeudenkäyntikuluja työsuhderiidassa.

Lue lisää

Hyvästi lomastressi! Ota ilo irti kesälomasta

Kesäloma on monelle vuoden tärkein hengähdystauko ja siksi sen onnistuminen ei ole yhdentekevää. Aivot tarvitsevat kunnon palautumista, eikä mikään uutta luova ajatus kumpua hektisyydestä. Lue ammattimentorin vinkit onnistuneeseen kesälomaan!

Lue lisää

Palautumisen merkitys työssä: kohti parempaa työhyvinvointia

Pidätkö työpäivän aikana riittävästi taukoja? Miksi palautuminen on tärkeää työpäivän aikanakin. Lue psykologin vinkit tauottamiseen ja aloita matka kohti parempaa työssä jaksamista!

Lue lisää

Näin päihität kiireen tunnun

Kiireen tuntu voi parhaimmillan inspiroida ja motivoida toimimaan, mutta pahimmillaan se saattaa hidastaa ajatuksenjuoksua ja muodostuu elämää hankaloittavaksi tekijäksi. Miten kiireen tuntua voisi vähentää?

Lue lisää

5 vinkkiä palautumiseen

Kuinka pitää jaksaminen balanssissa ja palautua paremmin? Lue psykologi, viestintävalmentaja Essi Juvakan vinkit jaksamiseen.

Lue lisää