Häpeä on tuttu tunne työuupuneelle - näillä vinkeillä eteenpäin

14.2.2023 | Hyvinvointi

Edellisessä Työelämäkorjaamo-blogissani pohdin, kuinka yhä useampi uupuu työssään. On tavallista, että työuupumiseen liittyy henkilökohtaisia ja vaikeita tunteita. Etenkin uupumisen akuutissa vaiheessa kielteisiä tuntemuksia voi olla työlästä yrittää käsitellä yksin. Siksi jaan nyt keinot eteenpäinpääsemiseksi.

Olen viimeisen kuuden vuoden aikana ammattimentorin työssäni kohdannut useita työuupumuksen kokeneita ihmisiä. Heillä on erilaiset taustat, vahvuudet ja työhön liittyvät vastuut ja kukin heistä kertoo omaa, ainutkertaista tarinaansa. Yhdistävänä tekijänä kulkee kuitenkin liian usein vaiettu häpeän tunne.

Hiipiikö häpeä? Ammattimentorin vinkit eteenpäin pääsemiseksi

1. Muista: et ole yksin.

Häpeän tunne on omiaan vahvistamaan sitä ajatusta, että olet ihan yksin tilanteesi ja ajatustesi kanssa. Kuitenkin, tälläkin hetkellä, yllättävän moni jakaa kanssasi samankaltaisia ajatuksia työuupumuksestaan.

2. Kerro tilanteestasi edes lähi-ihmisille.

Mitä useampi työuupumuksen nostaman häpeän kanssa pohdiskeleva uskaltaa kertoa omasta tilanteestaan, sitä useampi myös pääsee oivaltamaan, ettei todellakaan ole yksin. Avoimuuden voi aloittaa itselle mieluisin, ihan pieninkin askelin. Jos lähipiiristäsi löytyy yksikin luotettava ystävä tai perheenjäsen, voit kokeilla aloittaa hänestä ja edetä kohti seuraavia mieluisia keskusteluhetkiä. Pian saatat huomata, että myös häpeä alkaa hiljalleen asettua uuteen mittakaavaan.

3. Luota ajankuluun.

Klisee, mutta totta: aika auttaa. Joskus eteenpäin päästäkseen voi auttaa sen havainnointi, että aiemminkin vaikeat tuntemukset ovat asettuneet ajan kuluessa oikeanlaiseen, helpommin käsiteltävään mittakaavaan. 

4. Tarkastele häpeää uudesta kulmasta.

Entä jos häpeässä ei olekaan lopulta mitään hävettävää? Entä jos juuri häpeä ja sille läheiset muut tunteet ovatkin niitä kaikkein arvokkaimpia? Ne auttavat meitä tunnistamaan oleellisimmat asiat ja arvot sekä seikat, joiden muuttamiseksi tulee nähdä vaivaa - sitten, kun toipuminen on tarpeeksi pitkällä. Lisää ajatuksia häpeästä tarjoaa esimerkiksi Brene Brown.

5. Turvaudu ammattilaisen apuun.

Yhteistyössä tilanteeseesi sopivan, taitavan ammattilaisen kanssa voit löytää keinoja, joilla myös häpeän tunteesta pystyy puhumaan ja näin jouduttamaan omia prosesseja sekä työuupumuksesta toipumista.

Myönteisenä ja toivoa ylläpitävänä loppukaneettina on hyvä muistaa, että todella moni toipuu työuupumuksesta ja pystyy palaamaan työelämään uutta oivaltaneena ja häpeäntunteenkin hyvällä tavalla matkaansa mukaan ottaneena ammattilaisena. Hyvin toteutetulla palautumisprosessilla on tässä tärkeä roolinsa. Tämä edellyttää myös vastuunsa kantavaa johtoa ja kykyä nostaa avoimeen keskusteluun myös työuupumukseen liittyviä moninaisia tuntemuksia - häpeä mukaan lukien.

Uskallusta matkallesi!

 

Työelämäkorjaamo-blogin kirjoittajana Kati Huovinmaa

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat korjaamista.

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen missionsa on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. Hän käsittelee valmentavaa johtamista ja muita työelämän ilmiöitä myös tietokirjassaan Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).

Aiemmin Työelämäkorjaamossa

Epäiletkö työuupumusta? Ammattilaisen vinkit uupumuksen ensimerkkeihin

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kouluttautumisseteli - ratkaisumme osaamisen kehittämiseen työn ohessa

Hanna Tikander: Holiton elämä toi viikkoihin lisää päiviä

Työhyvinvointipalvelumme ovat apunasi, jos (työ)arki tuntuu kuormittavalta. Liity jäseneksi, ja hyödynnä palvelumme!

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Hyvästi lomastressi! Ota ilo irti kesälomasta

Kesäloma on monelle vuoden tärkein hengähdystauko ja siksi sen onnistuminen ei ole yhdentekevää. Aivot tarvitsevat kunnon palautumista, eikä mikään uutta luova ajatus kumpua hektisyydestä. Lue ammattimentorin vinkit onnistuneeseen kesälomaan!

Lue lisää

Palautumisen merkitys työssä: kohti parempaa työhyvinvointia

Pidätkö työpäivän aikana riittävästi taukoja? Miksi palautuminen on tärkeää työpäivän aikanakin. Lue psykologin vinkit tauottamiseen ja aloita matka kohti parempaa työssä jaksamista!

Lue lisää

Näin päihität kiireen tunnun

Kiireen tuntu voi parhaimmillan inspiroida ja motivoida toimimaan, mutta pahimmillaan se saattaa hidastaa ajatuksenjuoksua ja muodostuu elämää hankaloittavaksi tekijäksi. Miten kiireen tuntua voisi vähentää?

Lue lisää

Johtaja, huomaa, mitä piilee pinnan alla - poimi vinkit hyvinvoinnin johtamiseen

Johtaminen vaatii heikkojen signaalien havaitsemista ja tarkkaavaisuutta. Miten voisit huolehtia alaistesi hyvinvoinnista paremmin? Poimi esihenkilöitä valmentavan mentorin vinkit hyvinvoinnin johtamiseen.

Lue lisää

5 vinkkiä palautumiseen

Kuinka pitää jaksaminen balanssissa ja palautua paremmin? Lue psykologi, viestintävalmentaja Essi Juvakan vinkit jaksamiseen.

Lue lisää