Epäiletkö työuupumusta? Ammattilaisen vinkit uupumuksen ensimerkkeihin
8.12.2022 | Hyvinvointi

Yhä useampi uupuu työssään. Huolestuttavan tilaston mukaan jopa yli puolet työssäkäyvistä naisista pitää työuupumusta uhkana, joka voi osua omalle kohdalle. Etenkin loppuvuotta kohti monilla työpaikoilla kuormitus kasautuu. Tuntuuko siltä, että kaikki pitäisi saada valmiiksi ennen vuodenvaihdetta? Monella tämä ajatus lisää kierroksia entisestään.
Uupumus on pitkään jatkuneen stressin ja ylikuormituksen seuraus, ei muutaman kiireisen ja kuormittavan viikon lopputulos. Se on tavallaan hyvä uutinen, sillä siksi uupumisen riskeihin on mahdollista puuttua jo varhaisessa vaiheessa – eikä jäädä odottamaan tilanteen pahenemista. Juuri nyt toteuttamissani yksilömentoroinneissa moni kysyy, millä keinoilla uupumisen voi välttää, kun omat vinkit eivät enää tunnu tepsivän?
Tässä ammattimentorin ensiapupaketti työuupumuksen ensioireisiin
Toimi näin, kun havaitset itsessäsi työuupumuksen ensioireita:
1. Katso rakenteisiin, älä peiliin.
Työelämäkorjaamossa olemme aiemminkin aloittaneet vikakartoituksen yksilön sijaan rakenteista. Tarkastele siis työpaikkasi käytäntöjä: Miten teillä on sovittu työrooleista, perustehtävistä, tavoitteista, työmäärän tasapuolisuudesta, seurannasta ja onnistumisen mittareista? Onko selvää, mihin oma vastuusi loppuu ja mistä toisen alkaa? Päällekkäisyydet ja perustehtävien epäselvyydet kuormittavat todella monia, positiosta riippumatta. Jos sinulla ei ole valtaa muuttaa rakenteita, käänny heidän puoleensa joilla on.
2. Avaa suusi aikailematta.
Toimi heti, kun mieleesi ensimmäisen kerran hiipii kysymys mahdollisesti uhkaavasta uupumisesta. Esihenkilökään ei välttämättä osaa omatoimisesti panna merkille liian suurta työkuormitustasi etenkään, jos aidot kohtaamiset ovat rajallisia. Paras on, jos voit avata matalalla kynnyksellä keskustelun ja näin antaa esihenkilölle mahdollisuuden reagoida asianmukaisesti. Silloin olet siirtänyt vastuuta sinne, minne se kuuluu. Vaikka esihenkilön reaktio olisi ei-toivottu, tiedät itse toimineesi oikein. Ammattitaitoinen esihenkilö osaa myös ohjata tarvittaessa esimerkiksi työterveyden tai muunlaisen ulkopuolisen avun luo.
3. Käänny luottoihmisten puoleen.
Työuupuminen, kuten muutkin jaksamiseen liittyvät haasteet, on paljon yleisempää kuin moni uskookaan. Siksi vertaistukea on usein löydettävissä läheltä. Älä jätä tätä mahdollisuutta hyödyntämättä, vaan käänny kollegan tai ystävän puoleen. Samalla saatat tarjota myös vertaistukea.

4. Vahvista itsensä johtamisen ja ajanhallinnan taitoja.
Täydennä omaa työkalupakkiasi: Suosittelen esimerkiksi Satu Pihlajan teoksia, priorisoinnin nelikenttää ja Pomodoro-tekniikkaa. Myös ulkopuolisen asiantuntijan tai mentorin tukea kannattaa harkita uusien taitojen kartuttamiseksi – nopeastakin avusta voi olla hyötyä!
5. Muista, millä on oikeasti väliä.
Kun kysytään, mikä on elämässä tärkeintä, moni listaa läheiset, arvot, terveyden ja onnellisuuden – ei uraa tai työelämän menestystä. Työ on vain yksi elämän osa-alue, joten rajaa se ronskisti irralliseksi vapaasta. Muistele, mikä sinulle tuottaa iloa: lataatko voimiasi mieluiten yksin vai seurassa, urheillen vai lekotellen? Raskaista työpäivistä palautuminen voi edellyttää tavallista lempeämpää asennetta itseä kohtaan.
Kuten todettua, uupumus on todella yleinen oire. Vaikka uupumus kielii monesti työyhteisön rakenteellisista ongelmista, voi siihen liittyä myös vaikeita, henkilökohtaisia tunteita. Siksi seuraavassa Työelämäkorjaamon blogipostauksessa käsittelen uupumisen herättämää häpeää ja annan keinot sen nujertamiseksi.
Pidä huolta itsestäsi!
Työelämäkorjaamo-blogin kirjoittajana Kati Huovinmaa
Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat korjaamista.

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen missionsa on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. Hän käsittelee valmentavaa johtamista ja muita työelämän ilmiöitä myös tietokirjassaan Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).
Aiemmin Työelämäkorjaamossa
Ihminen nimikkeen takana ratkaisee - 5 vinkkiä luontevaan verkostoitumiseen.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Työhyvinvointipalveluistamme löydät apua ja vinkkejä jaksamisesi tueksi. Jos oma jaksaminen mietityttää tai ajanhallinnan kanssa on haasteita, varaa aika maksuttomaan työhyvinvointivalmennukseen!
Päästä irti liiasta miellyttämisestä ja murra puhumattomuuden kulttuuri.
Virheet sallittu – psykologisesti turvallisessa työyhteisössä ei tarvitse olla täydellinen.
Lisää aiheesta: Hyvinvointi

5 vinkkiä palautumiseen
Kuinka pitää jaksaminen balanssissa ja palautua paremmin? Lue psykologi, viestintävalmentaja Essi Juvakan vinkit jaksamiseen.

Häpeä on tuttu tunne työuupuneelle - näillä vinkeillä eteenpäin
On tavallista, että työuupumiseen liittyy henkilökohtaisia ja vaikeita tunteita. Etenkin uupumisen akuutissa vaiheessa kielteisiä tuntemuksia voi olla työlästä yrittää käsitellä yksin. Ammattimentori Kati Huovinmaa jakaa vinkit häpeän tunteen käsittelyyn.

Ennaltaehkäisten hyvinvoiva henkilöstö - eroon työuupumuksesta
Henkilöstö on yrityksen tärkein resurssi. Kuinka vähennämme psykososiaalista kuormitusta ja ennaltaehkäisemme työuupumusta?

Hanna Tikander: Holiton elämä toi viikkoihin lisää päiviä
Mimmit sijoittaa -yhtiön Hanna Tikander päätti kolme vuotta sitten muuttaa elämäänsä ja raitistua. Holiton elämä on tuonut viikkoihin lisää päiviä. Se on myös vienyt lähemmäs sitä Hannaa, joka hän haluaa olla. Vuonna 2021 Tikander valmistui tradenomiksi Haaga-Heliasta.

Tee työelämästä omannäköisesi – näin pääset alkuun
Työstä ja muusta elämästä on mahdollista rakentaa omannäköinen, itselle merkityksellinen kokonaisuus. Oman intuition kuuntelu kertoo, olisiko muutoksen aika vai oletko jo menossa oikeaan suuntaan.