Epäiletkö työuupumusta? Ammattilaisen vinkit uupumuksen ensimerkkeihin

8.12.2022 | Hyvinvointi

Yhä useampi uupuu työssään. Huolestuttavan tilaston mukaan jopa yli puolet työssäkäyvistä naisista pitää työuupumusta uhkana, joka voi osua omalle kohdalle. Etenkin loppuvuotta kohti monilla työpaikoilla kuormitus kasautuu. Tuntuuko siltä, että kaikki pitäisi saada valmiiksi ennen vuodenvaihdetta? Monella tämä ajatus lisää kierroksia entisestään. 

Uupumus on pitkään jatkuneen stressin ja ylikuormituksen seuraus, ei muutaman kiireisen ja kuormittavan viikon lopputulos. Se on tavallaan hyvä uutinen, sillä siksi uupumisen riskeihin on mahdollista puuttua jo varhaisessa vaiheessa – eikä jäädä odottamaan tilanteen pahenemista. Juuri nyt toteuttamissani yksilömentoroinneissa moni kysyy, millä keinoilla uupumisen voi välttää, kun omat vinkit eivät enää tunnu tepsivän?

Tässä ammattimentorin ensiapupaketti työuupumuksen ensioireisiin

Toimi näin, kun havaitset itsessäsi työuupumuksen ensioireita:

1. Katso rakenteisiin, älä peiliin.

Työelämäkorjaamossa olemme aiemminkin aloittaneet vikakartoituksen yksilön sijaan rakenteista. Tarkastele siis työpaikkasi käytäntöjä: Miten teillä on sovittu työrooleista, perustehtävistä, tavoitteista, työmäärän tasapuolisuudesta, seurannasta ja onnistumisen mittareista? Onko selvää, mihin oma vastuusi loppuu ja mistä toisen alkaa? Päällekkäisyydet ja perustehtävien epäselvyydet kuormittavat todella monia, positiosta riippumatta. Jos sinulla ei ole valtaa muuttaa rakenteita, käänny heidän puoleensa joilla on.

2. Avaa suusi aikailematta.

Toimi heti, kun mieleesi ensimmäisen kerran hiipii kysymys mahdollisesti uhkaavasta uupumisesta. Esihenkilökään ei välttämättä osaa omatoimisesti panna merkille liian suurta työkuormitustasi etenkään, jos aidot kohtaamiset ovat rajallisia. Paras on, jos voit avata matalalla kynnyksellä keskustelun ja näin antaa esihenkilölle mahdollisuuden reagoida asianmukaisesti. Silloin olet siirtänyt vastuuta sinne, minne se kuuluu. Vaikka esihenkilön reaktio olisi ei-toivottu,  tiedät itse toimineesi oikein. Ammattitaitoinen esihenkilö osaa myös ohjata tarvittaessa esimerkiksi työterveyden tai muunlaisen ulkopuolisen avun luo.

3. Käänny luottoihmisten puoleen.

Työuupuminen, kuten muutkin jaksamiseen liittyvät haasteet, on paljon yleisempää kuin moni uskookaan. Siksi vertaistukea on usein löydettävissä läheltä. Älä jätä tätä mahdollisuutta hyödyntämättä, vaan käänny kollegan tai ystävän puoleen. Samalla saatat tarjota myös vertaistukea.

4. Vahvista itsensä johtamisen ja ajanhallinnan taitoja.

Täydennä omaa työkalupakkiasi: Suosittelen esimerkiksi Satu Pihlajan teoksia, priorisoinnin nelikenttää ja Pomodoro-tekniikkaa. Myös ulkopuolisen asiantuntijan tai mentorin tukea kannattaa harkita uusien taitojen kartuttamiseksi – nopeastakin avusta voi olla hyötyä! 

5. Muista, millä on oikeasti väliä.

Kun kysytään, mikä on elämässä tärkeintä, moni listaa läheiset, arvot, terveyden ja onnellisuuden – ei uraa tai työelämän menestystä. Työ on vain yksi elämän osa-alue, joten rajaa se ronskisti irralliseksi vapaasta. Muistele, mikä sinulle tuottaa iloa: lataatko voimiasi mieluiten yksin vai seurassa, urheillen vai lekotellen? Raskaista työpäivistä palautuminen voi edellyttää tavallista lempeämpää asennetta itseä kohtaan. 

Kuten todettua, uupumus on todella yleinen oire. Vaikka uupumus kielii monesti työyhteisön rakenteellisista ongelmista, voi siihen liittyä myös vaikeita, henkilökohtaisia tunteita. Siksi seuraavassa Työelämäkorjaamon blogipostauksessa käsittelen uupumisen herättämää häpeää ja annan keinot sen nujertamiseksi. 

Pidä huolta itsestäsi!

 

Työelämäkorjaamo-blogin kirjoittajana Kati Huovinmaa  

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat korjaamista.

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen missionsa on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. Hän käsittelee valmentavaa johtamista ja muita työelämän ilmiöitä myös tietokirjassaan Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).

Aiemmin Työelämäkorjaamossa

Ihminen nimikkeen takana ratkaisee - 5 vinkkiä luontevaan verkostoitumiseen.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Työhyvinvointipalveluistamme löydät apua ja vinkkejä jaksamisesi tueksi. Jos oma jaksaminen mietityttää tai ajanhallinnan kanssa on haasteita, varaa aika maksuttomaan työhyvinvointivalmennukseen!

Päästä irti liiasta miellyttämisestä ja murra puhumattomuuden kulttuuri.

Virheet sallittu – psykologisesti turvallisessa työyhteisössä ei tarvitse olla täydellinen.

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Liiton tarjoamat vakuutukset tuovat turvaa pahan päivän varalle

Tradenomien vakuutukset ja liiton tarjoama oikeusturvaetu auttavat lukuisissa eri tilanteissa. Liiton kautta olet vakuutettuna vapaa-ajan matka- ja tapaturmavahinkojen varalta. Lisäksi voit hankkia edullisen henkivakuutuksen. Oikeusturvaetu puolestaan korvaa oikeudenkäyntikuluja työsuhderiidassa.

Lue lisää

Hyvästi lomastressi! Ota ilo irti kesälomasta

Kesäloma on monelle vuoden tärkein hengähdystauko ja siksi sen onnistuminen ei ole yhdentekevää. Aivot tarvitsevat kunnon palautumista, eikä mikään uutta luova ajatus kumpua hektisyydestä. Lue ammattimentorin vinkit onnistuneeseen kesälomaan!

Lue lisää

Palautumisen merkitys työssä: kohti parempaa työhyvinvointia

Pidätkö työpäivän aikana riittävästi taukoja? Miksi palautuminen on tärkeää työpäivän aikanakin. Lue psykologin vinkit tauottamiseen ja aloita matka kohti parempaa työssä jaksamista!

Lue lisää

Näin päihität kiireen tunnun

Kiireen tuntu voi parhaimmillan inspiroida ja motivoida toimimaan, mutta pahimmillaan se saattaa hidastaa ajatuksenjuoksua ja muodostuu elämää hankaloittavaksi tekijäksi. Miten kiireen tuntua voisi vähentää?

Lue lisää

Johtaja, huomaa, mitä piilee pinnan alla - poimi vinkit hyvinvoinnin johtamiseen

Johtaminen vaatii heikkojen signaalien havaitsemista ja tarkkaavaisuutta. Miten voisit huolehtia alaistesi hyvinvoinnista paremmin? Poimi esihenkilöitä valmentavan mentorin vinkit hyvinvoinnin johtamiseen.

Lue lisää