Mikä on Clubhouse ja miksi siitä kannattaa innostua?

30.4.2021 | Ura

Uusi, pelkästään ääneen ja keskusteluihin perustuva some Clubhouse on herättänyt kasvavaa kiinnostusta myös Suomessa. Kai Kuokkanen kertoo, miksi hän innostui sovelluksesta.

Lidl Suomen aluepäällikkö Kai Kuokkanen kuuli Clubhousesta ensimmäistä kertaa alkuvuodesta. LinkedInissä vastaan tullut sovellus vaikutti mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä.

Kai Kuokkasta kiehtoo Clubhousessa hyvä henki ja mahdollisuus oppia uutta lähestulkoon kaikesta.

Kai Kuokkasta kiehtoo Clubhousessa hyvä henki ja mahdollisuus oppia uutta lähestulkoon kaikesta.

– Aloin etsiä lisätietoja ja kutsua, mutta tutut eivät olleet vielä silloin kuulleetkaan aiheesta. Pari päivää myöhemmin löysin Linkkarista keskustelun, jota kautta sain kutsun, Kuokkanen kertoo.

Clubhousen maailma vei monesta asiasta kiinnostuneen Kuokkasen mukanaan.

– Parasta on se, että yhdestä paikasta löytää keskusteluja kaikesta mahdollisesta ja samaan keskusteluun voi päätyä kenen kanssa tahansa. Suosittuja aiheita ovat muun muassa myynti, markkinointi, johtaminen, politiikka, urheilu ja kirjallisuus. Keskusteluja käydään laidasta laitaan koodauksesta huonekasveihin.

Inspiraatiota ja uutta käytännön tietoa

Keskusteluista voi saada työelämään sekä uusia ajatuksia että oppia konkreettisia työkaluja. Käyttäjä voi myös tuoda keskusteluihin muiden pohdittavaksi jonkin haasteen, jonka on kohdannut omassa työssään tai pyytää keskustelijoita arvioimaan vaikkapa organisaationsa nettisivuja tai somea.

– Clubhouse on hyvä keino myös kielten opiskeluun. Osallistumalla erikielisiin ammatillisiin keskusteluihin oppii alan sanastoa ja tutustuu erilaisiin murteisiin ja tapoihin puhua kieltä, vinkkaa Kuokkanen.

Sovelluksen käytöstä voi olla yllättävääkin hyötyä. Kuokkanen kertoo kuulleensa, että joku oli voittanut esiintymispelkonsa Clubhousen avulla.

– Se on matalan kynnyksen tapa harjoitella esiintymistä ja argumentointia, koska kukaan ei näe puhujaa, Kuokkanen sanoo.

Lisäksi muusta somemaailmasta tuttu asiantuntijabrändin luominen onnistuu myös Clubhousessa. Henkilöbrändiään voi vahvistaa esimerkiksi vetämällä keskusteluja omasta osaamisalastaan.

Positiivinen ja kehittävä henki

Kuokkasta kiehtoo Clubhousessa erityisesti se, että eri aiheista keskustellaan hyvässä hengessä.

– Clubhousesta puuttuvat juupas-eipäs –väittelyt ja lillukanvarsiin takertuminen. Vaikka asioista ollaan eri mieltä, toisten argumentteja osataan kuunnella eikä kukaan ala huutaa toisten päälle.

Kuokkasen mukaan vapaamuotoista ja uskaltavaa keskustelukulttuuria luo myös se, että keskustelut eivät tallennu mihinkään eikä kukaan näin ollen tartu epäolennaisuuksiin jälkikäteen.

– Muissa kanavissa postaaminen voi olla isomman kynnyksen takana, koska julkaisut jäävät talteen ja näkyville sekä muiden arvioitavaksi myös jälkeenpäin, Kuokkanen pohtii.

Matalalla kynnyksellä mukaan

Kuokkanen kannustaa lähtemään mukaan Clubhouseen avoimin ja rennoin mielin. Aivan kuten muissakin somekanavissa, oman aktiivisuuden tason voi vapaasti määritellä itse. Keskusteluissa ei ole pakko puhua, vaan huoneisiin voi mennä ainoastaan kuuntelemaan.

– Sovellukseen pääsee toistaiseksi ainoastaan kutsulla, joita löytyy mm. Linkkarista Clubhouse-haulla tai tutuilta kyselemällä, Kuokkanen vinkkaa.

Kun kutsu on saatu, kannattaa käyttö aloittaa ottamalla seurantaan mielenkiintoisia ihmisiä, aiheita ja klubeja. Näin sovellus alkaa kerryttää ehdotuksia keskusteluhuoneista, jotka voisivat kiinnostaa käyttäjää.

– Kun liittyy mukaan huoneisiin, etiketin oppii muutamassa minuutissa. Clubhousessa on myös todella aloittelijaystävällinen kulttuuri ja vasta-alkajia neuvotaan mielellään. Aloittelijoiden huoneissa voi jutella kokeneempien käyttäjien kanssa ja kysellä vinkkejä, Kuokkanen kertoo.

– Mitä enemmän Clubhousessa on mukana ihmisiä, sitä hedelmällisempiä keskusteluja ja hienompi yhteisö saadaan aikaiseksi, hän summaa.  


Mikä Clubhouse?

🎧 Sovellus, jossa voi käydä reaaliaikaisesti keskusteluja muiden käyttäjien kanssa.
🎧 Toimii toistaiseksi vain Applen laitteilla ja vaatii kutsun olemassa olevalta  käyttäjältä.
🎧 Rakentuu eri teemojen ympärille muodostetuista klubeista, joihin voi liittyä jäseneksi ja joista monet järjestävät viikoittain samaan aikaan toistuvia keskusteluita.
🎧  Keskustelut käydään huoneissa, joita voi perustaa kuka tahansa ja joihin on vapaa pääsy. Halutessaan voi perustaa myös suljetun huoneen.
🎧 Huoneen perustaja voi pyytää tietyt keskustelijat lavalle tai kutsua kaikki halukkaat mukaan keskustelemaan.
🎧 Erityyppisiä keskusteluita: live podcast -tyyppisiä haastatteluhuoneita sekä vapaamuotoisempia kahvipöytäkeskusteluita.
🎧 Kaksi tapaa käyttää: tarkistaa itselle sopivana aikana mitä keskusteluja on parhaillaan käynnissä tai merkitä etukäteen kalenteriin kiinnostavat keskustelut.
🎧 Henkilöihin perustuva kanava, ei yritystilejä tai mainostusmahdollisuutta. Edustamansa organisaation voi tuoda esiin omassa profiilissa, keskusteluissa tai huoneen / klubin nimessä.


Teksti: Maarit Laakso
Kuvat: Shutterstock ja Kai Kuokkanen

Lisää aiheesta: Ura

Aloitatko uudessa työssä? Ammattimentorin viisi vinkkiä sujuvaan alkuun

Tradenomi, oletko siirtymässä uusiin tehtäviin tai saitko uuden työpaikan? Miten varmistat hyvän aloituksen uudessa työssä? Katso mentorin vinkit!

Lue lisää

Yrittäjyyden voi muovata itsensä näköiseksi

Kiinnostaako yrittäjyys? Älä anna Älä anna mielikuvien ja ennakkoluulojen rajoittaa ratkaisujasi. Tradenomien palvelut yrittäjälle auttavat esimerkiksi yrityksen perustamisessa ja Suomen Yrittäjien laaja palvelupaketti takaa jäsenillemme samat edut kuin Yrittäjien jäsenenä saisit.

Lue lisää

Mentoroinnista uutta potkua uralle

Parhaimmillaan mentorointi hyödyttää sekä aktoria eli mentoroitavaa että mentoria. Sonja Nurmi löysi oman alan töitä ja Hannu Puranen uusia ajatuksia Tradenomien mentorointiohjelman aikana. Lue jäsentemme kokemus mentoroinnista!

Lue lisää

Voi paremmin yrittäjänä - 6 vinkkiä tasapainoiseen yrittäjyyteen

Onko yrittäjyys todella niin raskasta kuin pinttyneet uskomukset antavat ymmärtää? Lue ammattimentorin kuusi vinkkiä tasapainoiseen yrittäjyyteen. Tasapainoinen yrittäjyys syntyy perinpohjaisuuden, suunnitelmallisuuden, roisin rajaamisen, itsetuntemuksen ja toisten ihmisten tuen myötä.

Lue lisää

Mentorointi on vuoropuhelua

Mentorointi on ennen kaikkea luottamuksellista vuoropuhelua ammattilaisten välillä. Mentoroinnin tavoitteena voi olla esim. uralla eteneminen, kehittyminen ammattilaisena tai työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen. Taitava mentori saa mentoroitavan löytämään itse vastaukset häntä askarruttaviin kysymyksiin.

Lue lisää