Mikä on Clubhouse ja miksi siitä kannattaa innostua?

30.4.2021 | Ura

Uusi, pelkästään ääneen ja keskusteluihin perustuva some Clubhouse on herättänyt kasvavaa kiinnostusta myös Suomessa. Kai Kuokkanen kertoo, miksi hän innostui sovelluksesta.

Lidl Suomen aluepäällikkö Kai Kuokkanen kuuli Clubhousesta ensimmäistä kertaa alkuvuodesta. LinkedInissä vastaan tullut sovellus vaikutti mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä.

Kai Kuokkasta kiehtoo Clubhousessa hyvä henki ja mahdollisuus oppia uutta lähestulkoon kaikesta.

Kai Kuokkasta kiehtoo Clubhousessa hyvä henki ja mahdollisuus oppia uutta lähestulkoon kaikesta.

– Aloin etsiä lisätietoja ja kutsua, mutta tutut eivät olleet vielä silloin kuulleetkaan aiheesta. Pari päivää myöhemmin löysin Linkkarista keskustelun, jota kautta sain kutsun, Kuokkanen kertoo.

Clubhousen maailma vei monesta asiasta kiinnostuneen Kuokkasen mukanaan.

– Parasta on se, että yhdestä paikasta löytää keskusteluja kaikesta mahdollisesta ja samaan keskusteluun voi päätyä kenen kanssa tahansa. Suosittuja aiheita ovat muun muassa myynti, markkinointi, johtaminen, politiikka, urheilu ja kirjallisuus. Keskusteluja käydään laidasta laitaan koodauksesta huonekasveihin.

Inspiraatiota ja uutta käytännön tietoa

Keskusteluista voi saada työelämään sekä uusia ajatuksia että oppia konkreettisia työkaluja. Käyttäjä voi myös tuoda keskusteluihin muiden pohdittavaksi jonkin haasteen, jonka on kohdannut omassa työssään tai pyytää keskustelijoita arvioimaan vaikkapa organisaationsa nettisivuja tai somea.

– Clubhouse on hyvä keino myös kielten opiskeluun. Osallistumalla erikielisiin ammatillisiin keskusteluihin oppii alan sanastoa ja tutustuu erilaisiin murteisiin ja tapoihin puhua kieltä, vinkkaa Kuokkanen.

Sovelluksen käytöstä voi olla yllättävääkin hyötyä. Kuokkanen kertoo kuulleensa, että joku oli voittanut esiintymispelkonsa Clubhousen avulla.

– Se on matalan kynnyksen tapa harjoitella esiintymistä ja argumentointia, koska kukaan ei näe puhujaa, Kuokkanen sanoo.

Lisäksi muusta somemaailmasta tuttu asiantuntijabrändin luominen onnistuu myös Clubhousessa. Henkilöbrändiään voi vahvistaa esimerkiksi vetämällä keskusteluja omasta osaamisalastaan.

Positiivinen ja kehittävä henki

Kuokkasta kiehtoo Clubhousessa erityisesti se, että eri aiheista keskustellaan hyvässä hengessä.

– Clubhousesta puuttuvat juupas-eipäs –väittelyt ja lillukanvarsiin takertuminen. Vaikka asioista ollaan eri mieltä, toisten argumentteja osataan kuunnella eikä kukaan ala huutaa toisten päälle.

Kuokkasen mukaan vapaamuotoista ja uskaltavaa keskustelukulttuuria luo myös se, että keskustelut eivät tallennu mihinkään eikä kukaan näin ollen tartu epäolennaisuuksiin jälkikäteen.

– Muissa kanavissa postaaminen voi olla isomman kynnyksen takana, koska julkaisut jäävät talteen ja näkyville sekä muiden arvioitavaksi myös jälkeenpäin, Kuokkanen pohtii.

Matalalla kynnyksellä mukaan

Kuokkanen kannustaa lähtemään mukaan Clubhouseen avoimin ja rennoin mielin. Aivan kuten muissakin somekanavissa, oman aktiivisuuden tason voi vapaasti määritellä itse. Keskusteluissa ei ole pakko puhua, vaan huoneisiin voi mennä ainoastaan kuuntelemaan.

– Sovellukseen pääsee toistaiseksi ainoastaan kutsulla, joita löytyy mm. Linkkarista Clubhouse-haulla tai tutuilta kyselemällä, Kuokkanen vinkkaa.

Kun kutsu on saatu, kannattaa käyttö aloittaa ottamalla seurantaan mielenkiintoisia ihmisiä, aiheita ja klubeja. Näin sovellus alkaa kerryttää ehdotuksia keskusteluhuoneista, jotka voisivat kiinnostaa käyttäjää.

– Kun liittyy mukaan huoneisiin, etiketin oppii muutamassa minuutissa. Clubhousessa on myös todella aloittelijaystävällinen kulttuuri ja vasta-alkajia neuvotaan mielellään. Aloittelijoiden huoneissa voi jutella kokeneempien käyttäjien kanssa ja kysellä vinkkejä, Kuokkanen kertoo.

– Mitä enemmän Clubhousessa on mukana ihmisiä, sitä hedelmällisempiä keskusteluja ja hienompi yhteisö saadaan aikaiseksi, hän summaa.  


Mikä Clubhouse?

🎧 Sovellus, jossa voi käydä reaaliaikaisesti keskusteluja muiden käyttäjien kanssa.
🎧 Toimii toistaiseksi vain Applen laitteilla ja vaatii kutsun olemassa olevalta  käyttäjältä.
🎧 Rakentuu eri teemojen ympärille muodostetuista klubeista, joihin voi liittyä jäseneksi ja joista monet järjestävät viikoittain samaan aikaan toistuvia keskusteluita.
🎧  Keskustelut käydään huoneissa, joita voi perustaa kuka tahansa ja joihin on vapaa pääsy. Halutessaan voi perustaa myös suljetun huoneen.
🎧 Huoneen perustaja voi pyytää tietyt keskustelijat lavalle tai kutsua kaikki halukkaat mukaan keskustelemaan.
🎧 Erityyppisiä keskusteluita: live podcast -tyyppisiä haastatteluhuoneita sekä vapaamuotoisempia kahvipöytäkeskusteluita.
🎧 Kaksi tapaa käyttää: tarkistaa itselle sopivana aikana mitä keskusteluja on parhaillaan käynnissä tai merkitä etukäteen kalenteriin kiinnostavat keskustelut.
🎧 Henkilöihin perustuva kanava, ei yritystilejä tai mainostusmahdollisuutta. Edustamansa organisaation voi tuoda esiin omassa profiilissa, keskusteluissa tai huoneen / klubin nimessä.


Teksti: Maarit Laakso
Kuvat: Shutterstock ja Kai Kuokkanen

Lisää aiheesta: Ura

Miten valmistautua kehityskeskusteluun? Lue asiantuntijan vinkit!

Kehityskeskustelu on tuttu konsepti monelle työntekijälle ja työantajalle. Kuinka kehityskeskusteluun voi omalta osaltaan valmistautua, jotta keskustelu tuottaa aidon hyödyn molemmin puolin?

Lue lisää

Unelma omannäköisestä urasta? Älä anna epävarmuuden estää työelämämuutostasi!

Syksy on monelle työelämämuutosten pohtimisen aikaa. Ehkä takana on jo pidempi jakso, jolloin sinä olet miettinyt muutosta, mutta epävarmuutesi estää tarttumasta toimeen? Et ole yksin! Nappaa ammattimentorin vinkit uramuutokseen.

Lue lisää

Olenko urajumissa? Pääseekö urajumista eteenpäin?

Sakkaako urasi, etkä oikein edes tiedä mitä työltäsi haluaisit? Tai oletko kyllästynyt työhösi? Sinua saattaa vaivata urajumi. Lue psykologin vinkit kuinka pääset eroon ja eteenpäin urajumista.

Lue lisää

Tradenomi Pauliina Siimelälle myymisen taito tuli synnyinlahjana

Myynnin kouluttajana työskentelevällä Pauliina Siimelällä on myyntityö niin lujasti verissä, että myyntiä tulee tehtyä omaksi iloksi myös vapaa-ajalla. Vaikka myynti vetää puoleensa, Siimelä tietää, ettei se ole aina helppoa. Lue tradenomin uratarina.

Lue lisää

Kestävyysraportointi, automaatio ja analytiikka muuttavat taloushallinnon tradenomin työtä

Kestävyysraportointi, automaatio ja analytiikka muuttavat tuntuvasti taloushallinnon tradenomin työtä. Mitä on kestävyysraportointi ja keitä se koskee? Miten osaamistarpeisiin vastataan?

Lue lisää