Sairastuminen vuosilomalla tai ennen vuosilomaa – miten toimia?
23.6.2023 | Laki

Mitä tapahtuu, jos sairastun ennen lomaa tai lomalla ollessani? Siirtyykö kesäloma automaattisesti, jos sairastun?
Vuosilomalain mukaan työntekijällä on oikeus lomansa siirtoon tietyin edellytyksin, mutta loman siirtämistä on pyydettävä erikseen. Loman siirtämistä koskeva pyyntö on hyvä esittää samalla, kun ilmoittaa työnantajalle sairastumisestaan. Mikäli työpaikan käytäntönä on se, että sairastumisesta ilmoitetaan puhelimitse, loman siirtämistä koskeva pyyntö on hyvä toimittaa vielä kirjallisena heti puhelun jälkeen.
Sairastumisesta tulee viipymättä ilmoittaa työnantajalle ja tarvittaessa hankkia luotettava selvitys (lääkärinlausunto) työkyvyttömyydestä.
Sairastuminen ennen loman alkua
Mikäli sairastuminen tapahtuu ennen loman alkua, työntekijällä on pyynnöstään oikeus saada siirretyksi kaikki sairausloman alle jäävät lomapäivänsä. Jos työntekijä on vuosilomansa tai sen osan alkaessa synnytyksen, sairauden tai tapaturman vuoksi työkyvytön, loma on työntekijän pyynnöstä siirrettävä myöhempään ajankohtaan. Sama oikeus työntekijällä on myös silloin, jos ennen loman alkua tiedetään työntekijän olevan lomansa aikana työkyvytön sairaalahoidon, esimerkiksi elektiivisen leikkauksen vuoksi.
Oikeutta loman siirtämiseen ei kuitenkaan ole silloin, kun työntekijä on aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella.
Sairastuminen loman alettua

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että omavastuupäiviä sovelletaan vain silloin, jos työntekijälle on kertynyt lomaa yli neljä viikkoa eli yli 24 päivää. Vain 24 lomapäivää ylittävät päivät voidaan lukea omavastuupäiviksi. Mikäli työntekijälle on kertynyt lomapäiviä 24 päivää tai vähemmän, työntekijällä on oikeus saada siirretyksi koko lomansa työkyvyttömyytensä ajalta.
Siirtyneiden lomapäivien ajankohta
Siirtyneiden lomapäivien ajankohdasta on sovittava työnantajan kanssa erikseen. Ellei ajankohdasta sovita, työkyvyttömyyden vuoksi siirretty kesäloma on annettava pidettäväksi saman lomakauden (2.5.–30.9.) aikana. Ellei loman antaminen lomakauden aikana ole mahdollista, loma on annettava kalenterivuoden loppuun mennessä. Ellei siirretyn loman ajankohdasta sovita, työnantajan on ilmoitettava siirretyn loman ajankohdasta lähtökohtaisesti viimeistään kaksi viikkoa ennen loman alkamista.
Kysyttävää vuosilomista? Työ- ja virkasuhteisiin liittyviin kysymyksiin löydät vastauksia 24/7 palvelevasta Digijurististamme. Työsuhdejuristimme tavoitat numerosta 020 155 8815 tai sähköpostilla lakiasiat@tradenomi.fi.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Vuosiloma on työhyvinvointikysymys
Lisää aiheesta: Laki

Lakimuutos irtisanomisen helpottamisesta etenee
Suomen hallituksen esitys lakimuutoksesta, jolla helpotettaisiin irtisanomista, etenee eduskunnan käsittelyyn. Tradenomit on jättänyt lakimuutosta kritisoivan lausunnon.

Mitä työlainsäädännön muutokset oikeasti tarkoittavat?
Olen kuullut, että työlainsäädäntöön on tulossa muutoksia. Mitä siitä pitäisi tietää? Lue työsuhdejuristimme vastaus.

Luottamusmiehen rooli ja merkitys
Mihin henkilöstön edustajaa, kuten luottamusmiestä, tarvitaan? Tradenomien juristi vastaa.

Työsuhteen jatkuminen konkurssiyrityksessä
Työnantajallani on jo jonkin aikaa ollut vaikeuksia palkanmaksussa ja nyt työnantaja on ajautunut konkurssiin. Miten tämä vaikuttaa työsuhteisiin ja mitä tilanteessa pitäisi ottaa huomioon?

Jouduitko irtisanotuksi? Nämä asiat sinun on hyvä tietää
Viime aikoina jäsenneuvonnassamme ovat korostuneet työpaikoilla käytävät muutosneuvottelut ja työsuhteiden irtisanomiset. Mitä irtisanotun on hyvä muistaa? Lue juristin vinkit.