Mitkä ovat sinun tekosi naistenpäivän kunniaksi?

6.3.2025 | Työelämä

Ruusut ja suklaa ilahduttavat tänäkin naistenpäivänä, mutta yksin ne eivät vielä toteuta radikaalia työelämämuutosta. Työelämäkorjaamo keskittyy sananmukaisesti korjaushommiin. Mikä osa työelämää on yhä rikki, kun on kyse naisten asemasta?

8. maaliskuuta vietetään kansainvälistä naistenpäivää

Maaliskuun 8. päivä juhlistetaan jälleen kansainvälistä naistenpäivää ympäri maailman. Päivä on ansaitusti omistettu naisten saavutuksille ja oikeuksille sekä tasa-arvon edistämiselle. On hyvä kääntää katseet ensin naistenpäivän historiaan, jotta ymmärrämme nykyisyyttä sekä jo tehtyjen että tulevien tekojen merkityksellisyyttä.

Kansainvälinen naistenpäivä juontaa juurensa 1900-luvun alkuun, jolloin alettiin vaatia yhä parempia työolosuhteita, äänioikeutta ja yleistä tasa-arvoa. Päivästä tuli virallinen YK:n teemapäivä vuonna 1975, kun YK julisti kyseisen vuoden kansainväliseksi naisten vuodeksi. Vuosittainen naistenpäivä on hyvä hetki arvioida nykytilannetta ja keskustella siitä, miten voimme edelleen edistää naisten oikeuksia ja tasa-arvoa.

On aika nostaa hyvät teot esiin ja kannustaa muitakin toimimaan

Epäkohtien tunnistaminen ja arjen päätökset niiden korjaamiseksi ratkaisevat. Ruusuista ja suklaastakin voi nauttia uusin tavoin, kun tietää että tarvittavia asioita tapahtuu jatkuvasti ympärillämme. Moninaisuus työelämässä on lukuisin tavoin tärkeää. Nyt pysähdymme nostamaan esiin etenkin naiset. Naistenpäivä on hyvä hetki perinpohjaisesti miettiä, mitä kukin meistä saa aikaan. Naisten oikeudet, palkkaerot, urakehitys ja syrjintä ovat edelleen totta liian monessa paikassa. Mitä sinä olet tehnyt viimeisen vuoden aikana edistääksesi naisten asemaa?

On helppo jäädä odottamaan, että joku muu korjaa epäkohdat. Radikaali muutos edellyttää kuitenkin toteutuakseen isompaa toimeentarttumista, ei tarvittavien tekojen ulkoistamista. Pienenkin tuntuisilla teoilla on merkitystä. 

Tässä muutama konkreettinen teko, jolla voit edistää naisten asemaa

1. Toimi itse esimerkkinä

Mieti ja toimi: millainen roolimalli sinä voit olla muille - joko osoittamaan, mikä kaikki on mahdollista tai raivaamaan tilaa naisille uusin tavoin työelämässä? Mikä on sinun missiosi naisten aseman edistäjänä ja miten tuot sen esiin?

Oma roolimallini on ollut äitini: uran lastensuojelun johtotehtävissä tehnyt mahtimuija, Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristilläkin huomioitu radikaali suunnannäyttäjä. Samalla hän on toiminut esikuvana minulle ja kolmelle sisarukselleni kasvattaen ja kannustaen tasa-arvoisesti uskomaan mahdollisuuksien maailmaan.

2. Muista sanojen valta

Termit vaikuttavat maailmankuvaamme, tahdoimme tai emme. Esimerkiksi termin "esimies" asteittainen hiipuminen ja aluksi keinotekoisen tuntuisen esihenkilö-termin syntyminen tilalle saattaa sinusta tuntua pieneltä ja turhamaiselta seikalta. Tällä ja muilla termeillä on kuitenkin jopa yllättävän paljon valtaa. Käytätkö sinä kieltä, joka antaa tilaa kaikille, vai suljetko sanoillasi jonkun pois?

Aiemmin Työelämäkorjaamossa: Ukkelitermit eivät enää palvele ketään

3. Vaikuta äänestämällä

Nyt kuntavaalien lähestyessä on hyvä muistuttaa, kuinka  äänestäessämme meillä on mahdollisuus vaikuttaa: mitä jos äänestäisit ehdokasta, joka sitoutuu edistämään naisten oikeuksia ja sukupuolten tasa-arvoa?

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää - teoillasi on merkitystä!

TYÖELÄMÄKORJAAMO-BLOGIN KIRJOITTAJANA KATI HUOVINMAA 

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat huomiointia tai korjaamista.

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen päämääränään on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. 

Katilta on ilmestynyt vuonna 2020 tietokirja Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen. Ihmislähtöinen johtaminen - ajattelua unohtamatta - on pääosassa syksyllä Helsingin seudun kauppakamarin julkaisemassa tietokirjassa Ihmisjohtaja.

AIEMMIN TYÖELÄMÄKORJAAMOSSA

Kohti mielekästä työuraa - Näin laadit oman työelämäsi strategian

Vahvista ihmislähtöisyyttäsi suunnitelmallisuuden avulla

Aikaa ajattelulle - Näin lisäät arkeesi ajattelun paikkoja

Sinua voisi kiinnostaa myös

Yhdenvertainen ja syrjimätön työelämä on jokaisen oikeus ja tehtävä!

Perhevapaasyrjintä on valitettavan yleistä työelämässä

Lisää aiheesta: Työelämä

Vaikea työehtosopimusneuvottelukierros toi ostovoimaa ja torjuntavoittoja

Kaikkien työntekijöiden ostovoima nousee yleiskorotusten ansiosta, eikä irtisanomissuojaa murenneta. Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus näyttää muille tradenomialoille suuntaa, mutta neuvottelut olivat harvinaisen hankalat.

Lue lisää

Tradenomi, tuntuuko että työtäsi johtaa tekoäly? – Mitä on algoritmijohtaminen?

Algoritminen johtaminen, eli tekoälyn hyödyntäminen johtamistehtävissä, yleistyy nopeasti automatisoiden perinteisiä johtamispäätöksiä. Se on jo läsnä esimerkiksi työvuorosuunnittelussa ja alustataloudessa. Tekoälyä hyödynnetään johtamisessa jo monella työpaikalla, vaikka säännöt ovat vielä suurelta osin sopimatta ja EU-direktiivi on vasta valmisteilla.

Lue lisää

Tradenomi, oletko kiinnostunut tohtoriopinnoista?

Tradenomitutkinto antaa sinulle mahdollisuuden jatko-opintoihin aina tohtoritutkintoon asti. Ylempi korkeakoulututkinto, esimerkiksi ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) eli tradenomi (YAMK), antaa pohjan ja mahdollisuuden suorittaa tohtoritutkinto. Erityisasiantuntijamme Tuomas kertoo mikä on ammatillinen tohtoritutkinto.

Lue lisää

Tradenomien esihenkilöaamussa jaettiin vinkit työnantajamielikuvan rakentamiseen ja rekrytointiin

Millainen on esihenkilön rooli rekrytoinnissa. InHuntin senior headhunterit jakoivat Tradenomien esihenkilöaamussa vinkit rekrytointiin.

Lue lisää

Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?

Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.

Lue lisää