Näin nappaat unelmaduunin videohakemuksella

14.4.2020 | Ura

Vaikka elämme videoiden kulta-aikaa, kameran eteen astuminen jännittää monia. Erottuminen kannattaa, sillä videohakemuksen kautta työnantajalle muodostuu selkeä kuva hakijan persoonasta ja siitä, mitä lisäarvoa juuri sinä voisit tuoda yritykselle.

1. Keskity sisältöön

Muodosta osaamisestasi hissipuhe. Kerro, kuka olet ammatillisesti ja mitä hyötyä osaamisestasi on yritykselle. Liitä mukaan onnistumistarina, jolla osoitat konkreettisesti, miten olet edellisessä työpaikassasi hyödyntänyt osaamistasi. Jos haet suoraan tiettyyn organisaatioon ja tehtävään, tuo heti alussa esille, miksi haluat juuri heille töihin.

Videohakemus on vuorovaikutustilanne, vaikka vastapuoli ei olekaan fyysisesti läsnä. Ole aidosti kiinnostunut yrityksestä. Hyvä tapa on lopettaa video kysymykseen. Parhaassa tapauksessa rekrytoija soittaa sinulle vastatakseen kysymykseesi ja pääset juttelemaan lisää tehtävästä.

2. Nosta rohkeasti persoonasi esiin

Ole oma itsesi, äläkä suotta peittele esimerkiksi murrettasi. Moni ajattelee, että videolla pitää olla reipas ja rempseä.

Rekrytoijat hakevat aitoa persoonaa ja miettivät, sopiiko kyseinen henkilö haettavaan tiimiin. Jos kerrot videolla olevasi positiivinen ja iloinen, näytä se. Jos olet tarkka ja tunnollinen, myös sen pystyy näyttämään videolla.

3. Teknisesti laadukas video tukee sisältöä

Hyvälaatuisella kännykkäkameralla pääsee jo pitkälle. Katso, että valaistus on riittävä ja kuvaa aina mahdollisuuksien mukaan luonnonvalossa. Kuvaa jalustan avulla vaakasuunnassa, niin että kamera on silmien korkeudella.

Muista, että voit harjoitella ja ottaa niin monta ottoa kuin haluat. Harjoittelua voi testata Fyte4U-sovelluksessa, joka toimii sekä puhelimella että tietokoneella. Sovelluksessa vastataan kirjallisesti kysymyksiin, jonka jälkeen omat vastaukset saa prompteriin, eli lukulaitteeseen, ja niitä voi hyödyntää videon aikana. Jos osaamista löytyy, videota voi myös editoida, mutta kevyelläkin toteutuksella pärjää.

4. Tiivistä!

Hyvä pituus videohakemukselle on 1 minuutti. Tiivistäminen on haastavaa, mutta harjoittelun avulla sekin onnistuu. Muista myös, että videohakemus ei korvaa tavallista cv:tä.

Jätä siis suosiolla yksityiskohdat pois ja kerro videolla vain oleellinen. Videon loppuun voit lisätä linkin esimerkiksi LinkedIn-profiiliisi.


Vinkit antoi uravalmentaja Susan Calonius, joka valmentaa ja kouluttaa korkeakoulututkinnon suorittaneita työnhaussa ja uraan ja osaamiseen liittyvissä asioissa.

Muistathan, että Tradenomien jäsenenä voit varata myös itsellesi henkilökohtaisen uravalmennuksen, jossa valmentaja auttaa sinua työnhakuun ja urasuunnitteluun liittyvissä kysymyksissä. Saat apua esimerkiksi työhakemuksen ja CV:n tekoon, Linkkarin päivitykseen tai omien vahvuuksien tunnistamiseen ja unelmien työpaikan etsimiseen.

Teksti: Karoliina Närvänen
Kuva: Shutterstock

Lisää aiheesta: Ura

Näin tulet headhuntatuksi

Kuinka tulen headhuntatuksi? Lue suorahakukonsulttien vinkit.

Lue lisää

Ammattikorkeakoulut hyvä paikka yrittäjäksi kasvamiseen ja kehittymiseen

Yrittäjäksi ei synnytä, vaan kasvetaan ja opitaan. Mitään synnynnäisiä ominaisuuksia ei tarvita, vaan yrittäjämäisen asenteen ja ajattelutavan voi omaksua kuka tahansa.

Lue lisää

Mentorointi on vuoropuhelua

Mentorointi on ennen kaikkea luottamuksellista vuoropuhelua ammattilaisten välillä. Mentoroinnin tavoitteena voi olla esim. uralla eteneminen, kehittyminen ammattilaisena tai työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen. Taitava mentori saa mentoroitavan löytämään itse vastaukset häntä askarruttaviin kysymyksiin.

Lue lisää

Miten voit menestyä yrittäjänä myös poikkeusaikoina?

Poikkeusaikoina kysytään juuri yrittäjille ominaisia ominaisuuksia: luovuutta, uudistumiskykyä, joustavuutta ja ikuista optimismia.

Lue lisää

Tradenomi – analyyttinen soveltaja tuntee työelämän

Tradenomeja on koulutettu nyt 25 vuotta. Kaksi rehtoria ja kaksi tradenomia kertovat koulutuksen alkuajoista, miten se on kehittynyt ja mitkä ovat tradenomitutkinnon vahvuudet.

Lue lisää