Näin neuvottelet itsellesi parempaa palkkaa

17.3.2022 | Ura

Työn palkitsevuuteen vaikuttaa moni seikka sen sisällöstä työkavereihin, mutta myös palkalla on iso merkitys. Lue vinkit palkkaneuvotteluihin!

1. Ole oma-aloitteinen

Palkasta kannattaa keskustella säännöllisesti oman esihenkilön kanssa. Hyviä hetkiä palkkaneuvotteluun ovat esimerkiksi uuden työpaikan hakeminen, tehtävien muuttuminen tai tunne siitä, että olet jäänyt palkkakuoppaan. Selvitä, onko organisaatiossanne käytössä jokin palkkausjärjestelmä tai perustuuko palkkauksesi työehtosopimukseen. Työnantaja ehdottaa harvoin palkkaneuvottelua: sinun on tehtävä se itse.

2. Puhu ja vertaile

Jotta voit tietää, onko oma palkkasi oikeudenmukainen ja alan palkkatasoa vastaava, täytyy tietää, paljonko palkkaa muut saavat. Puhu palkasta avoimesti kollegoidesi tai saman koulutuksen omaavien tuttavien kanssa, ja vertaile palkkaasi oman alasi palkkatilastoihin ja -suosituksiin. Palkasta voi keskustella myös oman työpaikan luottamusmiehen tai -valtuutetun kanssa. Hän todennäköisesti tuntee työpaikan palkkatason ja työnantajan palkkapolitiikan. Muista myös, että verotettavat tulot ovat julkisia. Halutessasi voit pyytää verottajalta vastaavaa työtä tekevien kollegoiden verotiedot. Tilastot ja vertailutiedot auttavat myös palkka- tai palkankorotuspyynnön mitoittamisessa. Yksi Tradenomien käytetyimmistä jäsenpalveluista on liiton tilastotietoa hyödyntävä palkkaneuvonta.

3. Valmistaudu huolella

Palkkaneuvotteluun pätee sama neuvo kuin muihinkin neuvotteluihin: valmistaudu siihen huolella. Omat argumentit voi tiivistää muistilistaksi neuvottelun tueksi. Perustelujen esittämistä kannattaa harjoitella etukäteen, se lisää varmuutta ja auttaa pohtimaan vasta-argumentteja ennakkoon. Tutustu organisaation strategiaan ja tavoitteisiin, jotta voit korostaa oman työpanoksesi merkitystä organisaation tavoitteiden saavuttamisessa. Aseta itsellesi selkeä neuvottelun tulos, johon tähtäät. Varmista, että saat palkkaneuvottelun päätteeksi esihenkilöltä myös selkeän vastauksen neuvottelun lopputuloksesta.

4. Perustele tuottamasi hyödyn kautta

Kun osaaminen karttuu ja suorituksen paranevat, työtehtävät muuttuvat myös vaativimmiksi. Tällaiset hiljalleen tapahtuvat muutokset työtehtävissä ja -suorituksissa ovat myös tärkeitä tunnistaa ja tuoda esiin palkkakeskusteluissa. Monet myös aloittavat palkkatyön jo opiskeluaikanaan esimerkiksi harjoittelijana. Kun tutkinto on valmis ja työt vakinaistuvat, pidä huolta, ettei palkka jää laahaamaan harjoitteluaikaasi vastaavalle tasolle. Kerro palkkaneuvottelussa konkreettisin esimerkein, miten osaamisesi, vastuusi ja tuloksellisuutesi ovat kasvaneet.

Vinkit palkkaneuvotteluihin on kerätty Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry:n Paranna palkkaasi – tukea palkkakeskusteluihin -oppaasta.


Jäsenenämme sinulla on käytettävissäsi henkilökohtainen palkkaneuvonta, josta saat apua palkkapyynnön muodostamiseen työnhakua tai palkkakeskustelua varten. Tutustu palkkaneuvontaan tästä.

Lisää aiheesta: Ura

Miten valmistautua kehityskeskusteluun? Lue asiantuntijan vinkit!

Kehityskeskustelu on tuttu konsepti monelle työntekijälle ja työantajalle. Kuinka kehityskeskusteluun voi omalta osaltaan valmistautua, jotta keskustelu tuottaa aidon hyödyn molemmin puolin?

Lue lisää

Unelma omannäköisestä urasta? Älä anna epävarmuuden estää työelämämuutostasi!

Syksy on monelle työelämämuutosten pohtimisen aikaa. Ehkä takana on jo pidempi jakso, jolloin sinä olet miettinyt muutosta, mutta epävarmuutesi estää tarttumasta toimeen? Et ole yksin! Nappaa ammattimentorin vinkit uramuutokseen.

Lue lisää

Olenko urajumissa? Pääseekö urajumista eteenpäin?

Sakkaako urasi, etkä oikein edes tiedä mitä työltäsi haluaisit? Tai oletko kyllästynyt työhösi? Sinua saattaa vaivata urajumi. Lue psykologin vinkit kuinka pääset eroon ja eteenpäin urajumista.

Lue lisää

Tradenomi Pauliina Siimelälle myymisen taito tuli synnyinlahjana

Myynnin kouluttajana työskentelevällä Pauliina Siimelällä on myyntityö niin lujasti verissä, että myyntiä tulee tehtyä omaksi iloksi myös vapaa-ajalla. Vaikka myynti vetää puoleensa, Siimelä tietää, ettei se ole aina helppoa. Lue tradenomin uratarina.

Lue lisää

Kestävyysraportointi, automaatio ja analytiikka muuttavat taloushallinnon tradenomin työtä

Kestävyysraportointi, automaatio ja analytiikka muuttavat tuntuvasti taloushallinnon tradenomin työtä. Mitä on kestävyysraportointi ja keitä se koskee? Miten osaamistarpeisiin vastataan?

Lue lisää