Näin otat muut huomioon hybridityössä

21.11.2024 | Työelämä

Hybridityö helpottaa parhaimmillaan työn ja arjen yhteensovittamista, mutta saattaa luoda haasteita työyhteisön vuorovaikutukseen. Hybridityössä toimivaa vuorovaikutusta voi edistää esimerkiksi keskittymällä siihen, kuinka ottaa muut huomioon.

1. Muista rupattelutuokiot

Etätyössä tiimin jäsenten vuorovaikutus voi jäädä tehtäväkeskeiseksi. On hyvä sopia, milloin ja miten usein tiimin jäsenet tapaavat toimistolla. Toimistopäiviä olisi parasta pitää silloin, kun esihenkilö ja muut tiimin jäsenet ovat paikalla. Hybridityössä pitää nähdä vaivaa yhteenkuuluvuuden tunteen rakentamiseksi. Voisiko esimerkiksi kahvitaukokeskusteluja käydä virtuaalisesti ja vapaamuotoisille rupattelutuokioille järjestää aikaa chatissa? Sopia pitää myös siitä, miten uudet työntekijät voivat tutustua tiimin jäseniin.

2. Huomioi yksityisyyden suoja

Yhteistyö on helpompaa, kun kaikille osallistujille on selvää, mitkä kokoukset ovat lähikokouksia ja mihin voi osallistua myös etänä. Työvälineet ja -paikka pitäisi valita etäkokouksen luonteen mukaan ja siksi kokouskutsussa tulisi kertoa, mitä osallistujilta odotetaan. Esimerkiksi tiedotustilaisuutta voi kuunnella vaikkapa junassa. Etätyöskentelypaikan pitää olla rauhallinen, jotta taustahäly ei häiritse yhteisiä keskusteluja. Yksityisyyden suoja on myös varmistettava – erityisesti, jos kokouksessa käsitellään luottamuksellisia tietoja.

3. Käytä tämän päivän työvälineitä

Työelämän muutos vaatii toimintatapojen muutosta. Jotkut työntekijät käyttävät edelleen työryhmäsovellusten sijaan sähköpostia työyhteisön sisäisessä keskustelussa ja sähköpostiketjut venyvät pitkiksi. Syy voi olla osaamisen puute tai halu pitäytyä vanhassa, koska se on itselle helpompaa. Jotta hybridityö olisi tehokasta, on syytä hyödyntää organisaation suosittelemia sovelluksia.

4. Ratkaise ongelmatilanteet yhdessä

Yhteisten linjausten lisäksi organisaatiossa tarvitaan riittävästi vapautta sopia tiimikohtaisesti toimistolla ja etänä työskentelystä. Tiimin jäsenten voi kuitenkin olla vaikea sitoutua käytäntöihin, jos esihenkilö päättää ne yksin. Työ sujuu hyvin, kun tiimin jäsenet ymmärtävät etäisyyden tuomat haasteet ja haluavat yhdessä etsiä ratkaisuja niihin. Erityisen tärkeää on löytää tasapaino sen välillä, mitä itse haluaa ja mikä on hyväksi yhteistyölle.


Vinkit sujuvaan hybridityöhön antoi Timanttia Consultingin toimitusjohtaja ja tietokirjailija Ulla Vilkman.

Teksti: Sanna Leskinen

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Mielekäs työelämä – työpaikoilla tarvitaan tekoja mielenterveyden tukemiseksi

Vahvista ihmislähtöisyyttäsi suunnitelmallisuuden avulla

Työelämä tarvitsee radikaalisti myönteisen asennemuutoksen vanhempainvapaisiin

Lisää aiheesta: Työelämä

Miksi kuulua ammattiliittoon? Järjestäytyminen kannattaa myös taloudellisesti

Liitot neuvottelivat tänä keväänä työ- ja virkaehtosopimukset. Yleiskorotus on valtava rahallinen jäsenetu, joka näkyy suoraan tilipussissa. Saat liiton juristilta apua työelämän riitatilanteissa jäsenmaksun hinnalla. Lue mitä muita etuja jäsenyys tuo tullessaan!

Lue lisää

Vaikea työehtosopimusneuvottelukierros toi ostovoimaa ja torjuntavoittoja

Kaikkien työntekijöiden ostovoima nousee yleiskorotusten ansiosta, eikä irtisanomissuojaa murenneta. Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus näyttää muille tradenomialoille suuntaa, mutta neuvottelut olivat harvinaisen hankalat.

Lue lisää

Tradenomi, tuntuuko että työtäsi johtaa tekoäly? – Mitä on algoritmijohtaminen?

Algoritminen johtaminen, eli tekoälyn hyödyntäminen johtamistehtävissä, yleistyy nopeasti automatisoiden perinteisiä johtamispäätöksiä. Se on jo läsnä esimerkiksi työvuorosuunnittelussa ja alustataloudessa. Tekoälyä hyödynnetään johtamisessa jo monella työpaikalla, vaikka säännöt ovat vielä suurelta osin sopimatta ja EU-direktiivi on vasta valmisteilla.

Lue lisää

Tradenomi, oletko kiinnostunut tohtoriopinnoista?

Tradenomitutkinto antaa sinulle mahdollisuuden jatko-opintoihin aina tohtoritutkintoon asti. Ylempi korkeakoulututkinto, esimerkiksi ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) eli tradenomi (YAMK), antaa pohjan ja mahdollisuuden suorittaa tohtoritutkinto. Erityisasiantuntijamme Tuomas kertoo mikä on ammatillinen tohtoritutkinto.

Lue lisää

Tradenomien esihenkilöaamussa jaettiin vinkit työnantajamielikuvan rakentamiseen ja rekrytointiin

Millainen on esihenkilön rooli rekrytoinnissa. InHuntin senior headhunterit jakoivat Tradenomien esihenkilöaamussa vinkit rekrytointiin.

Lue lisää