Näin päihität kiireen tunnun

10.5.2023 | Hyvinvointi

Kiireen tuntu voi parhaimmillaan inspiroida ja motivoida toimimaan, mutta pahimmillaan se saattaa hidastaa ajatuksenjuoksua ja muodostua työtä hankaloittavaksi tekijäksi. Miten kiireen tuntua voisi vähentää?

 

1. Pilko kokonaisuudet pienemmiksi osiksi

Emme hallitse aikaa tai aikatauluja vaan omaa tekemistämme. Siinä auttaa tavoitteellisuus ja suunnitelmallisuus eli se, että päättää, mitä on tekemässä ja milloin työn aikoo tehdä. Kokonaisaikataulun lisäksi kannattaa suunnitella, milloin yksittäiset työtehtävät tekee, jotta ne kaikki on mahdollista hoitaa suunnitellussa aikataulussa. Aikataulun suunnittelussa itsetuntemus auttaa tehostamaan työtä. Mieti, millainen tapa tehdä töitä sopii juuri sinulle. Teetkö mieluiten aamulla keskittymistä vaativat tehtävät, tai auttaisiko iltapäiväkävely haastavimpien kysymysten ratkaisemisessa? Samantyyppisiä tehtäviä kannattaa tehdä samana päivänä, jotta on niihin valmiiksi orientoitunut.

 

2. Välillä pitää sanoa ei

Kaikkea ei tarvitse ottaa työlistalle. Priorisointia kannattaa tehdä joka päivä. Aikatauluun on hyvä jättää 20 prosenttia ylimääräistä, sillä esimerkiksi siirtymiin tai vaikkapa puhelinsoittoihin voi kulua suunniteltua enemmän aikaa. Täydellisyyden tavoittelun sijaan kannattaa miettiä, mikä on sopiva tavoitetaso kuhunkin tehtävään.

 

3. Varaa kalenteriin tilaa hauskuudelle

Ongelma ei välttämättä ole se, että töitä olisi liikaa. Olemme parhaimmillamme, kun joudumme ponnistelemaan. Tuntuu ihanalta, kun saa jonkun vaikean tehtävän hoidettua. Palautumisesta kannattaa kuitenkin huolehtia. Sitä varten on kalenterissa oltava väljyyttä. Mukavia asioita, kuten harrastuksia, ei kannata jättää väliin, vaikka aikataulu tuntuisi kiireiselle.

 

4. Keskittyminen karkottaa kiirepaniikin

Joskus työmäärä tulee arvioitua väärin ja tulee kiire. Stressaantuneena työteho ei ole parhaimmillaan. Kiireen tunnun paras tappaja on keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan. Päätä, että et tee mitään muuta ennen kuin työn alla oleva tehtävä on hoidettu. Kiireen tunne voi syntyä myös siitä, kun miettii, että mikä kaikki on vielä tekemättä. To do -listan rinnalle voi välillä tehdä done-listan eli kirjata ylös kaiken sen, minkä on vaikka päivän tai viikon aikana tehnyt.


Vinkit aikataulun hallintaan antoi psykologi, coach ja tietokirjailija Satu Pihlaja Tradenomi-lehdessä 1/2023.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Tee työelämästä omannäköisesi – näin pääset alkuun

5 vinkkiä palautumiseen

Epäiletkö työuupumusta? Ammattilaisen vinkit uupumuksen ensimerkkeihin

Kaipaatko tukea arjen hallintaan, työssä jaksamiseen tai palautumiseen? Varaa aika työhyvinvointivalmennukseen! Jäsenenämme valmennus kuuluu jäsenmaksuusi.

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Hyvästi lomastressi! Ota ilo irti kesälomasta

Kesäloma on monelle vuoden tärkein hengähdystauko ja siksi sen onnistuminen ei ole yhdentekevää. Aivot tarvitsevat kunnon palautumista, eikä mikään uutta luova ajatus kumpua hektisyydestä. Lue ammattimentorin vinkit onnistuneeseen kesälomaan!

Lue lisää

Palautumisen merkitys työssä: kohti parempaa työhyvinvointia

Pidätkö työpäivän aikana riittävästi taukoja? Miksi palautuminen on tärkeää työpäivän aikanakin. Lue psykologin vinkit tauottamiseen ja aloita matka kohti parempaa työssä jaksamista!

Lue lisää

Johtaja, huomaa, mitä piilee pinnan alla - poimi vinkit hyvinvoinnin johtamiseen

Johtaminen vaatii heikkojen signaalien havaitsemista ja tarkkaavaisuutta. Miten voisit huolehtia alaistesi hyvinvoinnista paremmin? Poimi esihenkilöitä valmentavan mentorin vinkit hyvinvoinnin johtamiseen.

Lue lisää

5 vinkkiä palautumiseen

Kuinka pitää jaksaminen balanssissa ja palautua paremmin? Lue psykologi, viestintävalmentaja Essi Juvakan vinkit jaksamiseen.

Lue lisää

Häpeä on tuttu tunne työuupuneelle - näillä vinkeillä eteenpäin

On tavallista, että työuupumiseen liittyy henkilökohtaisia ja vaikeita tunteita. Etenkin uupumisen akuutissa vaiheessa kielteisiä tuntemuksia voi olla työlästä yrittää käsitellä yksin. Ammattimentori Kati Huovinmaa jakaa vinkit häpeän tunteen käsittelyyn.

Lue lisää