Näin päihität kiireen tunnun

10.5.2023 | Hyvinvointi

Kiireen tuntu voi parhaimmillaan inspiroida ja motivoida toimimaan, mutta pahimmillaan se saattaa hidastaa ajatuksenjuoksua ja muodostua työtä hankaloittavaksi tekijäksi. Miten kiireen tuntua voisi vähentää?

 

1. Pilko kokonaisuudet pienemmiksi osiksi

Emme hallitse aikaa tai aikatauluja vaan omaa tekemistämme. Siinä auttaa tavoitteellisuus ja suunnitelmallisuus eli se, että päättää, mitä on tekemässä ja milloin työn aikoo tehdä. Kokonaisaikataulun lisäksi kannattaa suunnitella, milloin yksittäiset työtehtävät tekee, jotta ne kaikki on mahdollista hoitaa suunnitellussa aikataulussa. Aikataulun suunnittelussa itsetuntemus auttaa tehostamaan työtä. Mieti, millainen tapa tehdä töitä sopii juuri sinulle. Teetkö mieluiten aamulla keskittymistä vaativat tehtävät, tai auttaisiko iltapäiväkävely haastavimpien kysymysten ratkaisemisessa? Samantyyppisiä tehtäviä kannattaa tehdä samana päivänä, jotta on niihin valmiiksi orientoitunut.

 

2. Välillä pitää sanoa ei

Kaikkea ei tarvitse ottaa työlistalle. Priorisointia kannattaa tehdä joka päivä. Aikatauluun on hyvä jättää 20 prosenttia ylimääräistä, sillä esimerkiksi siirtymiin tai vaikkapa puhelinsoittoihin voi kulua suunniteltua enemmän aikaa. Täydellisyyden tavoittelun sijaan kannattaa miettiä, mikä on sopiva tavoitetaso kuhunkin tehtävään.

 

3. Varaa kalenteriin tilaa hauskuudelle

Ongelma ei välttämättä ole se, että töitä olisi liikaa. Olemme parhaimmillamme, kun joudumme ponnistelemaan. Tuntuu ihanalta, kun saa jonkun vaikean tehtävän hoidettua. Palautumisesta kannattaa kuitenkin huolehtia. Sitä varten on kalenterissa oltava väljyyttä. Mukavia asioita, kuten harrastuksia, ei kannata jättää väliin, vaikka aikataulu tuntuisi kiireiselle.

 

4. Keskittyminen karkottaa kiirepaniikin

Joskus työmäärä tulee arvioitua väärin ja tulee kiire. Stressaantuneena työteho ei ole parhaimmillaan. Kiireen tunnun paras tappaja on keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan. Päätä, että et tee mitään muuta ennen kuin työn alla oleva tehtävä on hoidettu. Kiireen tunne voi syntyä myös siitä, kun miettii, että mikä kaikki on vielä tekemättä. To do -listan rinnalle voi välillä tehdä done-listan eli kirjata ylös kaiken sen, minkä on vaikka päivän tai viikon aikana tehnyt.


Vinkit aikataulun hallintaan antoi psykologi, coach ja tietokirjailija Satu Pihlaja Tradenomi-lehdessä 1/2023.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Tee työelämästä omannäköisesi – näin pääset alkuun

5 vinkkiä palautumiseen

Epäiletkö työuupumusta? Ammattilaisen vinkit uupumuksen ensimerkkeihin

Kaipaatko tukea arjen hallintaan, työssä jaksamiseen tai palautumiseen? Varaa aika työhyvinvointivalmennukseen! Jäsenenämme valmennus kuuluu jäsenmaksuusi.

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Vaaniiko boreout? Tunnista ja selätä tylsistyminen työssäsi

Tylsistyminen työssä, eli boreout, on yleinen mutta hoidettavissa oleva ilmiö. Boreout voi johtua yksitoikkoisista tehtävistä, liian vähäisestä vastuusta tai oman osaamisen alihyödyntämisestä. Boreoutilla voi olla kielteisiä vaikutuksia työhyvinvointiin, kuten motivaation laskuun, stressiin ja henkiseen hyvinvoinnin heikkenemiseen. Lue ammattimentorin vinkit boreoutin selättämiseen!

Lue lisää

Kuinka pärjään hankalissa vuorovaikutus- ja viestintätilanteissa?

Suututtaa ja tekee mieli sanoa suorat sanat. Joudun hillitsemään itseni, jotta pysyn asiallisena. Silti ajoittain pääsee sammakoita ja pitäisi nukkua yön yli ennen kommentoimista. Tuntuuko tutulta? Sisältyykö työhösi haasteellisia tilanteita? Psykologin vinkit haastaviin vuorovaikutustilanteisiin.

Lue lisää

Liiton tarjoamat vakuutukset tuovat turvaa pahan päivän varalle

Tradenomien vakuutukset ja liiton tarjoama oikeusturvaetu auttavat lukuisissa eri tilanteissa. Liiton kautta olet vakuutettuna vapaa-ajan matka- ja tapaturmavahinkojen varalta. Lisäksi voit hankkia edullisen henkivakuutuksen. Oikeusturvaetu puolestaan korvaa oikeudenkäyntikuluja työsuhderiidassa.

Lue lisää

Hyvästi lomastressi! Ota ilo irti kesälomasta

Kesäloma on monelle vuoden tärkein hengähdystauko ja siksi sen onnistuminen ei ole yhdentekevää. Aivot tarvitsevat kunnon palautumista, eikä mikään uutta luova ajatus kumpua hektisyydestä. Lue ammattimentorin vinkit onnistuneeseen kesälomaan!

Lue lisää

Palautumisen merkitys työssä: kohti parempaa työhyvinvointia

Pidätkö työpäivän aikana riittävästi taukoja? Miksi palautuminen on tärkeää työpäivän aikanakin. Lue psykologin vinkit tauottamiseen ja aloita matka kohti parempaa työssä jaksamista!

Lue lisää