Palkansaajille kylmää kyytiä Säätytalolta?

3.6.2023 | Työelämä

Hallitusneuvotteluista tihkuu vähän tietoa, mutta kun sellaista päätyy mediaan, on äläkkä valmis.
Viimeisen viikon aikana työelämäasioista saadut signaalit näyttänee suuntaa sille, mitä voi olla luvassa tulevalla hallituskaudella. Selvää on, että muutoksia on tulossa. Mikään ministeriö, kuten esimerkiksi valtionvarainministeriö ei selvittele huvikseen asioita. Kuten esimerkiksi tee laskelmia liittyen palkansaajille tärkeään verovähennysoikeuteen.

Joka tapauksessa on varmaa, että työelämää koskevia muutosesityksiä ja jopa tarkkoja kirjauksia päätyy hallitusohjelmaan. Liittona seuraamme tilannetta tarkkaan, käymme aktiivista keskustelua puolueiden kanssa ja olemme valmistautuneet erilaisiin skenaarioihin.

Monet arvelevat työnantajaleirille koittavan kissanpäivät ja kaupungilla huhutaan jo samppanjapulloja poksauteltavan hurmoshenkisesti sillä puolella. Työelämän kehittäminen puhtaan vastakkainasettelun kautta ei lupaa hyvää. Esimerkkiä tästä saimme tällä viikolla, kun ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus haluttaisiin poistaa, mutta samaan aikaan työnantajaliittojen vastaavaan oikeuteen ei haluta puuttua.

Ajatus verovähennysoikeuden poistamisesta on pöyristyttävä. Onhan jäsenyys palkansaajajärjestössä, kuten meidän Tradenomien jäsenyys, mitä suurimmissa määrin ammatillista kehittymistä ja ansiokehitystä tukeva elementti jäsenillemme työelämässä.

Neuvotteluissa on mitä ilmeisemmin ollut esillä myös muita, palkansaajien työehtoja heikentäviä vaihtoehtoja. Niitä verhoillaan ratkaisuksi työllisyysasteen nostamiselle, mikä yksinkertaisesti on väärä tie. Työllisyyden nostaminen on myös meidän tavoitteemme, johon tarjoamme monenlaisia ratkaisuja, jotka edistävät niin yksittäisen asiantuntijan kuin koko yhteiskunnan menestystä työelämässä.

Puolueiden on hyvä muistaa, että tehokkaampaa työelämää ja kannattavampaa työn vastaanottamista kehitetään pitkäjänteisesti. Yhtä varmaa on, että tulevakin hallitus joutuu tekemään yhteistyötä työmarkkinajärjestöjen kanssa, halusivat sitä tai eivät. Nähtäväksi jää, löytyykö yhteistä latua näissä asioissa tälle kaudelle.

Säästöjä etsitään vimmaisesti, mutta ne eivät voi perustua puhtaasti ideologisiin valintoihin, vaan on syytä laskea eri ratkaisujen taloudelliset ja henkiset vaikutukset. Viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisen tuulisia ja tarvitsemme vakautta työmarkkinoille - niitä ei tuota esimerkiksi vanhempainvapaiden lomapäivien leikkaaminen.

Jos lisää tuottavuutta työelämään tarvitaan, avain siihen on työhyvinvointi. Nykyisellään mielenterveyshäiriöistä työelämässä aiheutuu 11 miljardin euron kulut vuositasolla. Satsaamalla ennakoiviin toimenpiteisiin ja riittäviin tukitoimiin yhteiskuntamme säästäisi vuosittain miljardeja euroja. Siitä summasta riittäisi kustannuspaikka moneen muuhunkin menoerään.


Lue myös:

Akavan ja jäsenliittojen kannanotto hallitusneuvotteluihin ay-jäsenmaksun verovähennysoikeudesta työntekijän verotuksessa
Blogi: Mitä puolueet lupasivat tradenomeille?
Tradenomien hallitusohjelmatavoitteet

Ville-Veikko Rantamaula

Edunvalvontajohtaja

040 832 6682

ville-veikko.rantamaula@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

Yhdenvertainen ja syrjimätön työelämä on jokaisen oikeus ja tehtävä!

Työpaikoilla laki pakottaa työnantajan edistämään yhdenvertaisuutta ja ehkäisemään syrjintää. Vähintään 30 hengen työpaikoillla yhdenvertaisuutta edistävät toimet kirjataan yhdenvertaisuussuunnitelmaan. Vaikka työpaikoilla tehdään lakisääteistä työtä yhdenvertaisuuden edistämiseksi, myös työyhteisöjen tavassa puhua arvostavasti ja kunnioittavasti jokaikisestä ihmisestä on valtava merkitys. Jokaisen meistä on puututtava rohkeasti syrjivään puheeseen, käytökseen ja työpaikan toimintatapoihin.

Lue lisää

Poliitikot välttelevät mielenterveysongelmien käsittelyä

Työkyvyttömyyseläkettä mielenterveyssyillä hakevista jopa 38 prosenttia on alle 34-vuotiaita. Miksi tilannetta ei saada korjatuksi?

Lue lisää

Lakko-oikeuden rajaaminen ei saa kannatusta

Lakko-oikeuden rajaamisen sijaan on syytä kääntää katse työelämän hyvinvointiin. Mielenterveyden häiriöt aiheuttavat vuosittain 11 miljardin euron kustannukset.

Lue lisää

Mitä jos Orpon hallitus sinnitteleekin neljä vuotta?

Olemme 0siirtymässä vakaasta työmarkkinasta poukkoilevaan työmarkkinapolitiikkaan, johon poliitikot entistä enemmän tuovat impulsseja poliittisesta ilmastosta riippuen.

Lue lisää

Työehtosopimus on lomarahan tae

Kesälomat ovat taas ovella. Suomalainen palkansaaja on tottunut saamaan lomarahaa, jota moni pitää itsestäänselvyytenä. Täytyykö lomarahaa maksaa lain mukaan?

Lue lisää