TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025

29.11.2024 | Työelämä

Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2025 alussa. Työttömän ja työnhakijan palvelut tarjoaa jatkossa oma kotikunta tai useamman kunnan muodostama työllisyysalue.

Työttömäksi jäädessä työttömyysturvan maksaminen edellyttää ilmoittautumista työnhakijaksi työvoimaviranomaiselle. Jatkossa tämä työvoimaviranomainen on oma kotikunta tai työllisyysalue. Ilmoittautumisen voi kuitenkin jatkossakin hoitaa Työmarkkinatorin verkkopalvelussa.

Mitä toimia muutos edellyttää?

Jos olet jo työtön tai lomautettu, muutos ei edellytä sinulta mitään uusia toimia. Voit jatkaa työnhakuun liittyvän suunnitelman toteuttamista entiseen tapaan.

Jos jäät työttömäksi uudistuksen jälkeen, voit ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi Työmarkkinatorin verkkopalvelussa. Tämän jälkeen kunta tai työllisyyskokeilu ohjeistaa sinua jatkotoimista.

Kunnan tai työllisyysalueen palvelut ja yhteydenpito

Kunta tai työllisyysalue vastaa myös työnhaun tukemisesta ja työttömyysturvan maksamiseen liittyvien velvoitteiden seuraamisesta. Kuntaan tai työllisyysalueeseen kannattaa siis jatkossa olla yhteydessä esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • kaipaat apua tai vinkkejä työnhakuun
  • mietit koulutusta tai kurssia, joka voisi edistää työllistymistäsi
  • harkitset yritystoiminnan aloittamista
  • tarvitset laajempaa tukea työllistyäksesi (mm. palkkatuki)
  • haluat lisätietoa työttömyysturvan velvoitteista
  • haluat lisätietoa työvoimapoliittisesta lausunnosta, jonka perusteella voidaan maksaa työttömyysturvaa

Työmarkkinatori on jatkossakin työnhakijan pääasiallinen yhteydenpitokanava työvoimaviranomaiselle. Voit lähettää palvelussa viestejä kunnallesi tai työllisyysalueellesi.

Kuntien ja työllisyysalueiden puhelinnumerot ja osoitteet löytyvät Työmarkkinatorin aluesivuilta.

Muutos ei vaikuta työttömyyskassojen toimintaan

Muutos ei vaikuta työttömyysturva-asioiden käsittelyyn työttömyyskassassa. Kassan tehtävät eivät muutu ja työttömyysturva maksetaan jatkossakin työvoimaviranomaisen antaman lausunnon perusteella.

Ansiopäivärahan hakeminen ja asiointi KOKOn kanssa jatkuu siten samanlaisena kuin ennenkin.

Tiedote julkaistu alunperin Työttömyyskassojen yhteisjärjestö TYJ sivuilla ja KOKO-kassan sivuilla.

Lisää aiheesta: Työelämä

Kunta etätyön ja -opiskelun mahdollistajana

Etätyö ja etäopiskelu ovat yleistyneet. Oma koti ei kuitenkaan välttämättä aina ole paras paikka tehokkaalle työskentelylle. Kunnilla on mahdollisuus vastata muuttuneeseen tarpeeseen tarjoamalla asukkailleen tiloja työskentely- ja opiskelukäyttöön.

Lue lisää

Työnhaku ja urasuunnittelu tekoälyn avulla – esittelyssä tekoälyavusteiset uravalmentajat

Tarvitsetko uuden cv:n tai haluatko sparrausapua urasi suunnitteluun? Tekoälyavusteinen uravalmennus on uusi maksuton palvelumme. Se tukee työnhakua ja urasuunnittelua silloin, kun sinulle parhaiten sopii.

Lue lisää

Työllisyyspalveluiden uudistus on kunnille mahdollisuus

Uudet työllisyysalueet ovat merkittävä mahdollisuus parantaa ja kehittää työllistymispalveluja. Kunnanvaltuutetut pääsevät nyt ensi kertaa vaikuttamaan työvoimapalveluihin.

Lue lisää

Tradenomit haluaa lopettaa tutkintosyrjinnän kuntien rekrytoinneissa

Asiantuntijatehtävät auki kaikille soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille ja kunnille siirtyneiden työvoimapalveluiden toimivuuden varmistaminen – siinä Tradenomien kärkitavoitteita tulevissa kuntavaaleissa.

Lue lisää

Voittava visio yhdistää ihmisajattelun ja teknologiakehityksen

Millainen on hyvä visio? Kati Huovinmaa auttaa nyt Työelämäkorjaamossa muotoilemaan innostavan ja motivoivan vision.

Lue lisää