Tradenomin yrittäjätarina: Radikaali valinta vei Kati Huovinmaan opintojen kautta yrittäjäksi

11.10.2022 | Uratarinat

Kati Huovinmaan radikaali valinta johti ensin tradenomiopintoihin 

Tukea aloittavalle yrittäjälle on saatavilla. Lopulta yrittäjäksi ryhtymisessä on kyse uskalluksesta, kuten kaikissa elämänmuutoksissa.

– Jos laskelmoit liikaa, ei motivaatio pysy korkealla, vaikka sitä tarvitaan, kun eteen vääjäämättä tulee vaikeitakin vaiheita, sanoo Kati Huovinmaa.

Tämä on yksi kantavista ajatuksista Huovinmaan kirjassa Radikaali unelma – näin johdat muutoksen. Se on suunnattu muutosta tavoitteleville johtajille sekä henkilökohtaisesta suunnanvaihdoksesta haaveileville ihmisille.

Ennakkoluulottomuus ja uusiin mahdollisuuksiin tarttuminen on ohjannut myös Huovinmaan omaa polkua. Hän oli tehnyt työuransa museoissa, kunnes Vantaan taidemuseon Artsin johtajana vuonna 2017 päätti tehdä radikaalin ratkaisun.

– Ajattelin, että ellen tee nyt jotain, niin muutun museoesineeksi ja otsaani tatuoituu inventaarionumero, hän taustoittaa päätöstään. Ja lisää perään:

– Kaikki kunnia museoesineille tietenkin.

Hän oli valmistunut 2000-luvun alussa Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenaan taidehistoria, mutta haki nyt opiskelemaan liiketaloutta Haaga-Helia ammattikorkeakouluun.

– Minua viehätti se, että humanistisella taustalla ja pitkän työkokemuksen kanssa oli mahdollista päästä opiskelemaan. Opettajatkin sanoivat, että sinä olet ensimmäinen museonjohtaja meillä ikinä.

Ennakkoluulottomuus ja uusiin mahdollisuuksiin tarttuminen on ohjannut myös Huovinmaan omaa polkua.

Ennakkoluulottomuus ja uusiin mahdollisuuksiin tarttuminen on ohjannut myös Huovinmaan omaa polkua.

Tradenomiopintojen aikana syntyi ajatus yrittäjyydestä

Huovinmaan suunnitelmissa ei alun pitäen ollut yrittäjäksi ryhtyminen vaan ensisijaisesti johtamisen opiskelu, jotta hän saisi käytännössä hankitun johtamistaidon tueksi myös tutkinnon ja ajankohtaista teoreettista tietämystä. Opintojen aikana ajatus omasta, mentorointiin ja muutosjohtamiseen keskittyvästä yrityksestä alkoi kuitenkin kiehtoa häntä yhä enemmän, ja lopulta hän perusti toiminimen, joka oli opiskelijalle käytännöllisin yritysmuoto.

– Ensimmäiset asiakkaani sain Haaga-Helian opiskelukavereistani, jotka halusivat minulta mentorointia omalle uralleen. Kun valmistuin, olin pystynyt jo aika laajasti hahmottamaan yritysstrategiaani ja luonut myös asiakasverkostoa, joka perustui aiempaan työtaustaani ja kontakteihini.  

Vaikka Huovinmaa korostaa intohimoa ja heittäytymistä, ne eivät yksinään riitä. Tavoitteena on tasapainoinen yrittäjyys. Monen yrittäjäksi ryhtyvän perimmäisenä motiivina onkin henkilökohtaisen vapauden lisääminen.

– Varsinkin alkuvaiheessa tämä voi olla vaikeaa, mutta ajan myötä rutiinit alkavat vakiintua ja silloin vapaudellekin löytyy tilaa.

Teksti: Mikko Nikula
Kuvat: Satu Wager

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Yrittäjyyden voi muovata itsensä näköiseksi.

Sivutoiminen yrittäjyys on työelämää hiljaa mullistava trendi.

Harkitsetko yrittäjyyttä? Jäsenyyteesi kuuluva yrittäjyyssparraus auttaa pohdinnoissa ja käytännön kysymyksissä. Sivutoimisena yrittäjänä laskutat työn helposti Palkkioplussan avulla!

Toimitko yrittäjänä? Liity Tradenomien yrittäjäjäseneksi! Yrittäjäjäsenenämme hyödynnät Tradenomien etujen lisäksi myös Suomen Yrittäjien palvelut. Tutustu yrittäjäjäsenen etuihin.

Lisää aiheesta: Uratarinat

Tradenomi Christa Kivinen siirtyi unelmatöihin viisikymppisenä

Nordean henkilöstöhallinnossa työskentelevä Christa Kivinen aloitti tradenomiopinnot viisikymppisenä. Rohkeus kannatti, sillä uusi tutkinto mahdollisti siirtymisen unelma-ammattiin.

Lue lisää

Opiskelu Suomessa oli hyvä päätös

Ilya Lebedev ei ikinä ollut ajatellut opiskelevansa ulkomailla. Kouluaikainen opintomatka Rovaniemelle ja lapsuudenystävän lähtö Lapin ammattikorkeakouluun muuttivat Murmanskissa kasvaneen nuoren miehen ajatukset. Tradenomiksi keväällä valmistunut Lebedev on nyt päättänyt jäädä Suomeen.

Lue lisää

Tradenomi Jerry Riipinen: ”Henkilöstön edustajan työ on merkityksellistä ja vaikuttavaa”

Kun henkilöstön asiat saa nostettua esiin haastavassa neuvottelutilanteessa, Fennialla henkilöstöedustajana toimiva Jerry Riipinen tuntee onnistuneensa. Tehtävä on kasvattanut esihenkilöosaamista ja opettanut entistä parempia neuvottelutaitoja.

Lue lisää

Tradenomi Joonas Hallman löysi lopulta aidosti merkityksellisen työpaikan

Puolustuskiinteistöjen asiakaspäällikkö Joonas Hallman tietää, että omaan visioon ja ammattitaitoon luottaminen kannattaa. Merkityksellinen työpaikka löytyi lopulta kiinteistöalalta, vaikka niin ei pitänyt käydä.

Lue lisää

Tradenomi Pauliina Siimelälle myymisen taito tuli synnyinlahjana

Myynnin kouluttajana työskentelevällä Pauliina Siimelällä on myyntityö niin lujasti verissä, että myyntiä tulee tehtyä omaksi iloksi myös vapaa-ajalla. Vaikka myynti vetää puoleensa, Siimelä tietää, ettei se ole aina helppoa. Lue tradenomin uratarina.

Lue lisää