Tradenomit ja kansainvälinen edunvalvonta - EU ja paljon muuta
9.5.2025 | Työelämä

Kansainvälinen edunvalvonta ja vaikuttaminen on paljon muutakin kuin Euroopan unioni. EU:n kautta kuitenkin tulee yhä isompi osa suomalaisesta lainsäädännön pohjasta, ja siksi niin vaikuttaminen kuin valmistelun seuranta on EU-tasolla yhä tärkeämpää myös tradenomien kannalta.
Maailman parasta työelämää EU:sta
Tradenomien tavoitteena on maailman paras työelämä, jonka puolesta ennakoivaa edunvalvontaa on tehtävä yhä enemmän myös kansainvälisellä tasolla. Suomalaisesta työelämää koskettavasta lainsäädännöstä merkittävä osa tulee Euroopan unionin valmistelun kautta. Siksikin oikea-aikainen ja vaikuttava edunvalvonta vaatii yhä tarkkaavaisempia toimia kansainvälisesti.
Paljon siitä mitä Suomen lainsäädännössä tapahtuu, pohjautuu siis EU-tasolta tulleisiin säädöksiin, eli tutummin direktiiveihin ja asetuksiin. Siksi onkin tehokkaampaa vaikuttaa sääntelyyn jo ennen kuin se tulee kansalliselle tasolla päätettäväksi. Ennen kaikkea EU-valmistelun seuranta toki auttaa ennakoimaan tulevia lakimuutoksia.

Esimerkkinä palkka-avoimuusdirektiivi, jonka tavoitteen on parantaa palkka-avoimuutta ja puuttua palkkasyrjintään sekä poistaa sukupuolten välisiä palkkaeroja. Direktiivi on tullut voimaan 2023, ja se on otettava käyttöön Suomessa kesäkuuhun 2026 mennessä. Suomessa lain muodostamista valmistelee tällä hetkellä työryhmä, ja lakiesitys olisi tulossa vuoden 2025 lopulla. Olemme ottaneet kantaa lain valmisteluun kattojärjestömme Akavan kautta useaan otteeseen. Lakiprosessi ottaa aikansa, mutta mahdollistaa vaikuttamisen ja ennakoinnin useassa vaiheessa.
Europarlamentin jäsenet valittiin vuosi sitten keväällä ja työtahti Brysselissä on kiihtymässä. Komissaarien nimeäminen ja komission työn aloittaminen olivat ensimmäinen askel. Nyt myös parlamentti on pääsemässä täyteen vauhtiin. Komission valmistelun myötä päätettävää tulee yhä enemmän myös parlamentin jäsenille. Kuluva kevät on siksi otollinen hetki kohdata parlamentin jäseniä ja muita Brysselissä vaikuttavia toimijoita eli lobbareita.
Vierailimme maaliskuussa Brysselissä lobataksemme tradenomeille tärkeitä asiota. Samalla saimme näköalaa siihen, millaista lainsäädäntöä EU-tasolta on odotettavissa. Ehdimme lyhyen vierailun aikana tavata lähes puolet suomalaisista parlamentin jäsenistä sekä vaikuttamistyötä tekeviä tahoja: Suomen pysyvä edustusto, työnantajakeskusjärjestö EK:n Brysselin toimisto, palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n EU-edustusto, Helsinki EU Office.
Kansainvälinen vaikuttaminen on muutakin kuin EU
Vaikka maailmanpolitiikan otsikoiden perusteella vaikuttaakin siltä että kansallinen - jopa nationalistinen - edunvalvonta nostaa huolestuttavasti päätään, ei kansainvälistyminen kuitenkaan ole loppumassa. Päinvastoin. Siksi seuraamme aktiivisesti kansainvälistä keskustelua ja nostamme esiin tradenomien kannalta oleellisia asioita eri yhteyksissä.

Mitä sitten ovat ne kansainvälisen vaikuttamisen tavat? Se on niin kansainvälisiä järjestöjä ja niissä vaikuttamista kuin verkostoitumista ja eri taustoilla olevien ihmisten kohtaamisia. Työelämäkysymysten parissa toimii lukuisa määrä kansainvälisiä järjestöjä ja muita toimijoita, jotka edistävät yhdessä työntekijöille tärkeitä asioita, ja ovat myös EU-päätöksenteossa arvostettuja ja tunnustettuja edunvalvojia, kuten Eurocadress, joka on periaatteessa Akavan eurooppalainen kattojärjestö.
Tradenomitutkinnon ainutlaatuisuus näkyy myös kansainvälisessä järjestäytymisessä. Käytännössä ainoa laatuaan oleva tutkinto tarkoittaa myös sitä, että Tradenomit liittona on ainoa laatuaan. Eikä sen myötä myöskään ole olemassa liitolle luontaista tutkintopohjaiseen järjestäytymiseen perustuvaa kansainvälistä toimijaa, eikä myöskään suoraa kansainvälisen edunvalvonnan reittiä. Monella muulla liitolla, joiden tutkinnot ovat iältään vanhempia, kansainvälisiä edunvalvontajajärjestöjä on ollut jo pitkään.
Kansainvälistä edunvalvontaa pitääkin siksi lähestyä meille sopivalla kulmalla, eli niin suomalaisten kv-toimijoiden, kuin alakohtaisesti tehtävän EU-edunvalvonnan kautta. Monella suurella tradenomeja työllistävällä alalla tehdään työntekijöiden yhteistä, järjestäytynyttä alakohtaista kansainvälistä edunvalvontaa. Monella alalla myös tradenomit ovat yhä merkittävämmässä roolissa alan työntekijöinä. Siksi on syytä myös tarkastella alakohtaisia edunvalvonnan reittejä. Olemme tunnistaneet tämän tarpeen, ja nostaneet kansainvälisen edunvalvonnan esiin liiton strategian tasolla. Tradenomien on tarpeen - jopa välttämätöntä - aktivoitua ja ensimmäisessä vaiheessa vahvistaa meille sopivimmat kanavat edistää kansainvälistä edunvalvontaa.
Blogiteksti: Tuomas Meriniemi
Eurooppa-päivää vietetään 9.5.
Sinua voisi kiinnostaa myös
Työelämälähtöinen ammattikorkeakoulutus ei saa unohtua korkeakouluvisiossa

Tuomas Meriniemi
Erityisasiantuntija, koulutus-, työllisyys- ja elinkeinopolitiikka
040 357 2628
tuomas.meriniemi@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Työelämä

Miksi järjestäytymisestä halutaan rangaista?
Ammattiliiton jäsenmaksu kuittautuu helposti tulevan kauden palkankorotuksilla.

Työelämälähtöinen ammattikorkeakoulutus ei saa unohtua korkeakouluvisiossa
Työelämälähtöisyys on ammatillisen korkeakoulutuksen ytimessä, joka ei saa unohtua korkeakouluvision valmistelussa. Insinööriliiton, Tradenomien ja OAJ:n koulutuspolitiikan asiantuntijat ovat yhdessä valmistelleet listan asioista, jotka on muistettava korkeakouluvisiokeskustelussa.

Työehtosopimusneuvottelut: Mikä siinä on niin vaikeaa?
Neuvottelut teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehdoista kestivät yli puoli vuotta. Neuvottelijana toiminut asiantuntijamme Jenni pohtii blogissaan miksi.

Kunta etätyön ja -opiskelun mahdollistajana
Etätyö ja etäopiskelu ovat yleistyneet. Oma koti ei kuitenkaan välttämättä aina ole paras paikka tehokkaalle työskentelylle. Kunnilla on mahdollisuus vastata muuttuneeseen tarpeeseen tarjoamalla asukkailleen tiloja työskentely- ja opiskelukäyttöön.

Työnhaku ja urasuunnittelu tekoälyn avulla – esittelyssä tekoälyavusteiset uravalmentajat
Tarvitsetko uuden cv:n tai haluatko sparrausapua urasi suunnitteluun? Tekoälyavusteinen uravalmennus on uusi maksuton palvelumme. Se tukee työnhakua ja urasuunnittelua silloin, kun sinulle parhaiten sopii.