Työehtosopimusneuvottelut: Mikä siinä on niin vaikeaa?
6.5.2025 | Työelämä

Olen syksystä asti saanut olla mukana teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimusneuvotteluissa Tradenomien jäsenten edustajana. Tämä on ensimmäinen kerta kun Tradenomiliiton edustaja on ollut kyseisessä neuvottelupöydässä. Tie sopimukseen on ollut pitkä: aloitimme neuvottelut 17.9.2024 ja valmista tuli 4.4.2025, eli aikaa kului 6,5 kuukautta.
Neuvottelukulttuuri yllätti
Millainen matka on ollut? Opettavainen, ja ilmiselvästi pitkä, mutta myös välillä turhauttava. Syksyn kuluessa kävi selväksi, että kyseinen työehtosopimusneuvottelupöytä ei ole kulttuuriltaan sitä mitä odotin. On hyvin vaikea edetä asioissa, jos osapuolet eivät aidosti kuuntele toisiaan. Pöydässä sorruttiin välillä haukkumaan, syyttelemään ja vähättelemään toista osapuolta ja tavoitteita. Tällaisesta alusta on hyvin vaikea päästä siihen tilanteeseen että asioista voidaan aidosti keskustella ja sopia. Eihän asioista samaa mieltä tarvitse olla, mutta silti voi aidosti kuunnella ja hakea ratkaisua. Neuvottelu on aina tietyllä tapaa kaupankäyntiä. Jos koko neuvottelukierroksella ei puhuta sanaakaan kustannuksista tai siitä ovatko neuvotteluissa loppusuoralle päässeet tavoitteet millään tavalla tasapuolisia, on aika vaikea rakentaa jäsenistön kannalta onnistunutta ratkaisua.
Jos neuvotteluissa ei puhuta kustannuksista tai siitä ovatko tavoitteet tasapuolisia, on vaikea rakentaa jäsenistön kannalta onnistunutta ratkaisua.
Vientimalli tuo työehtosopimusneuvotteluihin lisähaastetta
Toki lisähaasteita toi myös vientimalli ja se, mikä henkilöstöryhmä työnantajan ja valtiovallan toimesta asetetaan ratkaisijan osaan. Tekstitavoitteista neuvotteleminen onnistui jossain määrin alakohtaisesti. Mutta se palkka. Kaikki muut neuvottelut seisoivat siihen asti, kunnes niin sanottu päänavaus Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton välillä saatiin sovittua. Senkin jälkeen ylempien toimihenkilöiden neuvottelut olivat tilanteessa, jossa muut alat odottivat teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden ratkaisua.

Tämä on se todellisuus, jossa me neuvottelijat joudumme eri alojen ja henkilöstöryhmien osalta tällä hetkellä luovimaan. 6,5 kuukauden neuvotteluaika on mielestäni liian pitkä. Siinä hukataan kaikkien osapuolten resursseja pitkittämällä neuvotteluja. Sopimukseen toki lopulta päästiin kuten aina ennenkin. Jäseniemme on kuitenkin hyvä tiedostaa, että myöskään tulevaisuudessa mitään ei saada pyytämättä eikä olemassa olevat työsuhteen ehdot tule säilymään niitä puolustamatta.
Myöskään tulevaisuudessa mitään ei saada pyytämättä eikä olemassa olevat työsuhteen edot tule säilymään puolustamatta.
On mielestäni kummallista, että yllä kuvatun kaltainen “neuvottelukulttuuri” vielä vallitsee. Onneksi se ei ole todellisuutta kaikissa työehtosopimusneuvottelupöydissä. Toivon, että neuvotteluja saadaan tältä osin muutettua tulevina vuosina rakentavampaan suuntaan. Onkin tärkeää hyödyntää neuvottelukierrosten välinen aika, ja luoda kulttuuria aidolle yhteistyölle ja yhdessä tekemiselle muun muassa työehtosopimuksissa sovittujen työryhmien työskentelyn kautta.
Blogiteksti: Jenni Lakso
Sinua voisi kiinnostaa myös
Lakimuutos irtisanomisen helpottamisesta etenee
Luottamusmiehen rooli ja merkitys
Myös esihenkilö voi uupua – miten tunnistaa uupuminen ja hakea tukea jaksamiseen?

Jenni Lakso
Erityisasiantuntija, teknologiateollisuus, kaupan ala ja taloushallintoala, luottamusmiestoiminta
050 321 8982
jenni.lakso@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Työelämä

Miksi järjestäytymisestä halutaan rangaista?
Ammattiliiton jäsenmaksu kuittautuu helposti tulevan kauden palkankorotuksilla.

Tradenomit ja kansainvälinen edunvalvonta - EU ja paljon muuta
Suomalaisesta työelämää koskettavasta lainsäädännöstä merkittävä osa tulee Euroopan unionin valmistelun kautta. Siksikin oikea-aikainen ja vaikuttava edunvalvonta vaatii yhä tarkkaavaisempia toimia kansainvälisesti.

Työelämälähtöinen ammattikorkeakoulutus ei saa unohtua korkeakouluvisiossa
Työelämälähtöisyys on ammatillisen korkeakoulutuksen ytimessä, joka ei saa unohtua korkeakouluvision valmistelussa. Insinööriliiton, Tradenomien ja OAJ:n koulutuspolitiikan asiantuntijat ovat yhdessä valmistelleet listan asioista, jotka on muistettava korkeakouluvisiokeskustelussa.

Kunta etätyön ja -opiskelun mahdollistajana
Etätyö ja etäopiskelu ovat yleistyneet. Oma koti ei kuitenkaan välttämättä aina ole paras paikka tehokkaalle työskentelylle. Kunnilla on mahdollisuus vastata muuttuneeseen tarpeeseen tarjoamalla asukkailleen tiloja työskentely- ja opiskelukäyttöön.

Työnhaku ja urasuunnittelu tekoälyn avulla – esittelyssä tekoälyavusteiset uravalmentajat
Tarvitsetko uuden cv:n tai haluatko sparrausapua urasi suunnitteluun? Tekoälyavusteinen uravalmennus on uusi maksuton palvelumme. Se tukee työnhakua ja urasuunnittelua silloin, kun sinulle parhaiten sopii.