Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt - Työelämän kirjoittamattomat säännöt ja normit
26.11.2024 | Työelämä

Sen lauluja laulat, kenen leipää syöt - vaan mitä biisiä pitääkään laulaa?
Otsikko mukailee monelle tuttua sanontaa. Hyvä työnantaja ymmärtää, että työntekijät ovat yksilöitä ja kukin yksilö omaksuu työnantajan laatimat laulut omalla nuotillaan. Työpaikoilla vallitsevat käsitykset ja normit vaikuttavat siihen, miten ihmiset kokevat oman paikkansa yhteisössä. Työnantaja välittää tietynlaista käsitystä siitä, millainen työnantaja on. Siellä työskentelevät ihmiset puolestaan luovat kukin tahollaan omanlaistaan käsitystä siitä, miten työpaikka näyttäytyy. Kukin myös ymmärtää omalla tavallaan, millä tavoin työnantajaa missäkin tilanteessa edustaa.
Työnantaja ei ole vain yritys tai organisaatio; se on myös kulttuuri, joka muotoutuu ihmisten kokemusten ja odotusten kautta. Työnantaja määrittää ainakin karttatasolla (filosofi Esa Saarisen termi), millaisia strategioita, arvoja ja käytäntöjä tulee noudattaa - millaisia lauluja laulaa. Kiinnostavaa on, miten ihmiset omilla asenteillaan, teoillaan ja käsityksillään luovat lopulta tosielämän maastotason (filosofi Esa Saarisen termi) tai ne biisit, joita tulkitsevat. Työpaikoilla esiintyy sanattomia normeja, jotka määrittävät, miten "pitää olla". Jos ilmiötä ei tunnista ja avoimesti kohtaa, normit voivat luoda paineita ja rajoituksia, jotka estävät työntekijöitä olemaan oma itsensä. Tämä puolestaan arvatenkin voi herkästi vaikuttaa sitoutumiseen ja työtyytyväisyyteen. Uuden ja vanhan kulttuurin kohdatessa sekä yhä uusien ihmisten rakentaessa omaa tapaansa toteuttaa työnantajan määrittämää raamia on tärkeää oivaltaa erilaisuuden merkitys.

Vinkit sanattomien normien tunnistamiseen ja vuorovaikutukseen
1. Lisää ymmärrystä, huomioi erilaisuus
Yksi on työskennellyt talossa pitkään, toinen tuntee vain nykyisen kulttuurin. Luo rakenteet psykologiselle turvallisuudelle ja avoimelle keskustelulle normeista, käsityksistä ja uskomuksista.
2. Älä oleta.
Jos itse ajattelet tietyllä tavalla työpaikastasi, sen arvoista tai mielikuvista, ei se tarkoita että mielipiteesi olisi ainoa totuus. Saatat yllättyä, miten eri tavoin ihmiset kokevat saman työpaikan.
3. Päivitä tiedot säännöllisesti.
Se, mikä on nyt selvillä oleva tieto työpaikan sanattomista käsityksistä ja normeista, ei välttämättä ole ollenkaan sama vaikkapa enää vuoden kuluttua. Muista siis päivittää tiedot ja käsitykset.
4. Erilaisuuden arvostaminen.
Kun huomioit erilaiset tarpeet ja taustat sekä tavat olla, voitte päästä yhdessä ihan uudella tavalla toivottuihin lopputuloksiin - kunkin omat keinot ymmärtäen ja hyödyntäen.
TYÖELÄMÄKORJAAMO-BLOGIN KIRJOITTAJANA KATI HUOVINMAA
Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat huomiointia tai korjaamista.

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen päämääränään on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti.
Katilta on ilmestynyt vuonna 2020 tietokirja Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen. Ihmislähtöinen johtaminen - ajattelua unohtamatta - on pääosassa syksyllä Helsingin seudun kauppakamarin julkaisemassa tietokirjassa Ihmisjohtaja. Vinkkejä ihmislähtöiseen johtamiseen löydät Katin uudesta Ihmisjohtaja-kirjasta.
AIEMMIN TYÖELÄMÄKORJAAMOSSA
Vahvista ihmislähtöisyyttäsi suunnitelmallisuuden avulla
Aikaa ajattelulle - Näin lisäät arkeesi ajattelun paikkoja
Anna kipinäsi näyttää suuntaa - vahvuuksia hyödyntämällä kohti onnellista uraa
Sinua voisi kiinnostaa myös
Mielekäs työelämä – työpaikoilla tarvitaan tekoja mielenterveyden tukemiseksi
Lisää aiheesta: Työelämä

Tradenomi, oletko kiinnostunut tohtoriopinnoista?
Tradenomitutkinto antaa sinulle mahdollisuuden jatko-opintoihin aina tohtoritutkintoon asti. Ylempi korkeakoulututkinto, esimerkiksi ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) eli tradenomi (YAMK), antaa pohjan ja mahdollisuuden suorittaa tohtoritutkinto. Erityisasiantuntijamme Tuomas kertoo mikä on ammatillinen tohtoritutkinto.

Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?
Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.

Miksi järjestäytymisestä halutaan rangaista?
Ammattiliiton jäsenmaksu kuittautuu helposti tulevan kauden palkankorotuksilla.

Tradenomit ja kansainvälinen edunvalvonta - EU ja paljon muuta
Suomalaisesta työelämää koskettavasta lainsäädännöstä merkittävä osa tulee Euroopan unionin valmistelun kautta. Siksikin oikea-aikainen ja vaikuttava edunvalvonta vaatii yhä tarkkaavaisempia toimia kansainvälisesti.

Työelämälähtöinen ammattikorkeakoulutus ei saa unohtua korkeakouluvisiossa
Työelämälähtöisyys on ammatillisen korkeakoulutuksen ytimessä, joka ei saa unohtua korkeakouluvision valmistelussa. Insinööriliiton, Tradenomien ja OAJ:n koulutuspolitiikan asiantuntijat ovat yhdessä valmistelleet listan asioista, jotka on muistettava korkeakouluvisiokeskustelussa.