Työpaikoilla tulee huomioida yhdenvertaisuus joka päivä

29.6.2022 | Työelämä

Euroopan unionin perusoikeusvirasto teetti vuonna 2020 kyselyn koskien sateenkaari-ihmisten kokemuksia työelämässä ja opiskeluissa. Suomessa 92 prosenttia sateenkaari-ihmisistä ei koe voivansa olla täysin avoin työpaikallaan. Vastaajista 36 prosenttia kertoi, ettei ole kertonut kenellekään töissä kuuluvansa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. On huolestuttavaa, että näin moni sateenkaari-ihminen kokee, ettei voi olla täysin oma itsensä työyhteisössä.

Suomessa 92 prosenttia sateenkaari-ihmisistä ei koe voivansa olla täysin avoin työpaikallaan.

Miten työpaikoilla voidaan edistää yhdenvertaisuutta?

Logon värjääminen sateenkaaren väreihin Pride-kuukauden ajaksi ei riitä, vaikka Pride-yhteistyökumppanuus onkin kannatettava asia. Lain mukaan jokaisella työpaikalla tulee olla yhdenvertaisuussuunnitelma, jos työntekijöitä on vähintään kolmekymmentä. Suomalaisista työpaikasta kuitenkin yli 90 %:a on tätä pienempiä. Vaikka laki ei velvoittaisi työnantajaa tekemään yhdenvertaisuussuunnitelmaa, on työnantajan silti noudatettava lakeja yhdenvertaisuutta koskien, eikä mikään estä tekemästä suunnitelmaa myös pienemmällä työpaikalla. Jos työpaikallasi ei vielä ole yhdenvertaisuussuunnitelmaa, voit tiedustella asiaa työsuojeluvaltuutetulta, luottamusmieheltä tai -valtuutetulta tai työnantajalta. 

Pelkkä lain noudattaminen ei tee työpaikasta yhdenvertaista ja sateenkaariystävällistä.

Pelkkä lain noudattaminen ei kuitenkaan tee työpaikasta yhdenvertaista ja sateenkaariystävällistä, vaan työnantajan ja työntekijöiden on syytä pohtia myös työpaikan kulttuuria ja toimintatapoja. Tärkeässä roolissa on, voiko työpaikalla käydä avointa keskustelua ilman pelkoa seuraamuksista tai syrjinnästä. On tuotava ilmi, että syrjivälle puheelle ja vitsailulle on nollatoleranssi. Työpaikan tilaa voidaan kartoittaa esimerkiksi anonyymilla kyselyllä, ja tulosten perusteella päättää käytännön toimista. Henkilöstöä voidaan kouluttaa moninaisuuteen ja sen huomioivaan viestintään, ja tarkistaa, onko työpaikalla käytettävä terminologia sukupuolittunutta tai hetero-oletettua. Lisäksi voidaan tehdä käytännön muutoksia, kuten lisätä henkilötietokaavakkeisiin sukupuolen kohdalle vaihtoehto muu ja tehdä työpaikalla ainakin osan wc-tiloista sukupuolineutraaliksi. 

Työpaikoilla vaaditaan meiltä jokaiselta rohkeutta puuttua syrjintätilanteisiin tai epäasialliseen kielenkäyttöön. Voimme jokainen kiinnittää huomiota omaan tapaamme puhua ja siihen, mitä oletamme keskustelukumppanistamme. Voimme jokainen tehdä työpaikoistamme yhdenvertaisempia omalla toiminnallamme. Rakennetaan yhdessä työelämästä sellainen, jossa jokainen uskaltaa olla oma itsensä vuoden jokaisena päivänä!

Blogiteksti: Julia Lauren

Hyvää Pride-viikkoa! Tradenomit on Helsinki Priden yhteisökumppani vuonna 2022.

Lue myös

Blogi: Yhdenvertaisuuden edistäminen työpaikoilla kuuluu kaikille

Julia Lauren

Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala

050 376 2240

julia.lauren@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

5 vinkkiä ihmislähtöiseen muutosjohtamiseen

Ammattimentori Kati Huovinmaa pureutuu Työelämäkorjaamossa tällä kertaa ihmislähtöisessä muutosjohtamisessa onnistumiseen. Johda muutosta ihmislähtöisesti näillä vinkeillä!

Lue lisää

Tekoäly käyttöön työpaikalla yhdessä keskustellen

Tekoälyn käyttöönotto työpaikoilla vaatii osaamisen kehittämistä ja pelisäännöt tekoälyn hyödyntämiseen. Käytännön kysymyksistä on syytä keskustella yhdessä henkilöstön kanssa. Lue asiantuntijamme blogista mitä kannattaa ottaa huomioon, kun tekoäly otetaan käyttöön työpaikalla?

Lue lisää

Ammattikorkeakouluille reilu mahdollisuus

Eurooppalaiset ammattikorkeakoulut kehittyvät vauhdilla ja samaan aikaan meillä Suomessa sitkeästi elää vääränlaiset käsitykset ammattikorkeakoulujen kyvykkyydestä.

Lue lisää

Mitkä ovat sinun tekosi naistenpäivän kunniaksi?

Ruusut ja suklaa ovat kyllä ihania, mutta niiden avulla ei vielä saada aikaan merkittäviä muutoksia. Kati Huovinmaa kannustaa tällä kertaa Työelämäkorjaamossa miettimään, mitkä ovat sinun tekosi naistenpäivän kunniaksi? Miten voimme omilla teoillamme edistää tasa-arvoa ja naisten oikeuksia?

Lue lisää

Vaakakupissa työrauha ja ihmisoikeudet - Hallituksen tavoite työtaisteluoikeuden rajoittamisesta uhkaa perusoikeuksia

On tärkeää tiedostaa, että poliittiset työtaistelut kohdistuvat aina tiettyihin hallituksen suunnittelemiin muutoksiin, eivät itse hallitukseen. Työtaistelu on painostuskeino, jota käytetään esimerkiksi työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluiden aikana edellisen työehtosopimuksen päättymisen jälkeen, jos sopimukseen ei päästä. Työtaistelukeinoja ovat esimerkiksi työnseisaus eli lakko, ylityö- ja vuorovaihtokieltokielto sekä ulosmarssi. Hallitusohjelmasta löytyy kolme työtaisteluita koskevaa esitystä, joita hallitus pyrkii edistämään. Muutoksen kohteena ovat poliittiset työtaistelut, myötätuntotyötaistelut ja laittomat työtaistelut.

Lue lisää