Työpaikoilla tulee huomioida yhdenvertaisuus joka päivä
29.6.2022 | Työelämä

Euroopan unionin perusoikeusvirasto teetti vuonna 2020 kyselyn koskien sateenkaari-ihmisten kokemuksia työelämässä ja opiskeluissa. Suomessa 92 prosenttia sateenkaari-ihmisistä ei koe voivansa olla täysin avoin työpaikallaan. Vastaajista 36 prosenttia kertoi, ettei ole kertonut kenellekään töissä kuuluvansa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. On huolestuttavaa, että näin moni sateenkaari-ihminen kokee, ettei voi olla täysin oma itsensä työyhteisössä.
Suomessa 92 prosenttia sateenkaari-ihmisistä ei koe voivansa olla täysin avoin työpaikallaan.
Miten työpaikoilla voidaan edistää yhdenvertaisuutta?
Logon värjääminen sateenkaaren väreihin Pride-kuukauden ajaksi ei riitä, vaikka Pride-yhteistyökumppanuus onkin kannatettava asia. Lain mukaan jokaisella työpaikalla tulee olla yhdenvertaisuussuunnitelma, jos työntekijöitä on vähintään kolmekymmentä. Suomalaisista työpaikasta kuitenkin yli 90 %:a on tätä pienempiä. Vaikka laki ei velvoittaisi työnantajaa tekemään yhdenvertaisuussuunnitelmaa, on työnantajan silti noudatettava lakeja yhdenvertaisuutta koskien, eikä mikään estä tekemästä suunnitelmaa myös pienemmällä työpaikalla. Jos työpaikallasi ei vielä ole yhdenvertaisuussuunnitelmaa, voit tiedustella asiaa työsuojeluvaltuutetulta, luottamusmieheltä tai -valtuutetulta tai työnantajalta.
Pelkkä lain noudattaminen ei tee työpaikasta yhdenvertaista ja sateenkaariystävällistä.
Pelkkä lain noudattaminen ei kuitenkaan tee työpaikasta yhdenvertaista ja sateenkaariystävällistä, vaan työnantajan ja työntekijöiden on syytä pohtia myös työpaikan kulttuuria ja toimintatapoja. Tärkeässä roolissa on, voiko työpaikalla käydä avointa keskustelua ilman pelkoa seuraamuksista tai syrjinnästä. On tuotava ilmi, että syrjivälle puheelle ja vitsailulle on nollatoleranssi. Työpaikan tilaa voidaan kartoittaa esimerkiksi anonyymilla kyselyllä, ja tulosten perusteella päättää käytännön toimista. Henkilöstöä voidaan kouluttaa moninaisuuteen ja sen huomioivaan viestintään, ja tarkistaa, onko työpaikalla käytettävä terminologia sukupuolittunutta tai hetero-oletettua. Lisäksi voidaan tehdä käytännön muutoksia, kuten lisätä henkilötietokaavakkeisiin sukupuolen kohdalle vaihtoehto muu ja tehdä työpaikalla ainakin osan wc-tiloista sukupuolineutraaliksi.
Työpaikoilla vaaditaan meiltä jokaiselta rohkeutta puuttua syrjintätilanteisiin tai epäasialliseen kielenkäyttöön. Voimme jokainen kiinnittää huomiota omaan tapaamme puhua ja siihen, mitä oletamme keskustelukumppanistamme. Voimme jokainen tehdä työpaikoistamme yhdenvertaisempia omalla toiminnallamme. Rakennetaan yhdessä työelämästä sellainen, jossa jokainen uskaltaa olla oma itsensä vuoden jokaisena päivänä!
Blogiteksti: Julia Lauren
Hyvää Pride-viikkoa! Tradenomit on Helsinki Priden yhteisökumppani vuonna 2022.
Lue myös
Blogi: Yhdenvertaisuuden edistäminen työpaikoilla kuuluu kaikille

Julia Lauren
Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala
050 376 2240
julia.lauren@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Työelämä

Miksi kuulua ammattiliittoon? Järjestäytyminen kannattaa myös taloudellisesti
Liitot neuvottelivat tänä keväänä työ- ja virkaehtosopimukset. Yleiskorotus on valtava rahallinen jäsenetu, joka näkyy suoraan tilipussissa. Saat liiton juristilta apua työelämän riitatilanteissa jäsenmaksun hinnalla. Lue mitä muita etuja jäsenyys tuo tullessaan!

Vaikea työehtosopimusneuvottelukierros toi ostovoimaa ja torjuntavoittoja
Kaikkien työntekijöiden ostovoima nousee yleiskorotusten ansiosta, eikä irtisanomissuojaa murenneta. Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus näyttää muille tradenomialoille suuntaa, mutta neuvottelut olivat harvinaisen hankalat.

Tradenomi, tuntuuko että työtäsi johtaa tekoäly? – Mitä on algoritmijohtaminen?
Algoritminen johtaminen, eli tekoälyn hyödyntäminen johtamistehtävissä, yleistyy nopeasti automatisoiden perinteisiä johtamispäätöksiä. Se on jo läsnä esimerkiksi työvuorosuunnittelussa ja alustataloudessa. Tekoälyä hyödynnetään johtamisessa jo monella työpaikalla, vaikka säännöt ovat vielä suurelta osin sopimatta ja EU-direktiivi on vasta valmisteilla.

Tradenomi, oletko kiinnostunut tohtoriopinnoista?
Tradenomitutkinto antaa sinulle mahdollisuuden jatko-opintoihin aina tohtoritutkintoon asti. Ylempi korkeakoulututkinto, esimerkiksi ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) eli tradenomi (YAMK), antaa pohjan ja mahdollisuuden suorittaa tohtoritutkinto. Erityisasiantuntijamme Tuomas kertoo mikä on ammatillinen tohtoritutkinto.

Tradenomien esihenkilöaamussa jaettiin vinkit työnantajamielikuvan rakentamiseen ja rekrytointiin
Millainen on esihenkilön rooli rekrytoinnissa. InHuntin senior headhunterit jakoivat Tradenomien esihenkilöaamussa vinkit rekrytointiin.