Urakriisi on uusi mahdollisuus – näillä askelilla pääset kriisistä yli

14.9.2020 | Ura

Vauhdilla muuttuva työelämä tuo työntekijöiden eteen yhä enemmän muutostilanteita, jotka voivat johtaa urakriisiin.

Urakriisin taustalla on usein jokin työelämään, kehitystehtävään tai elämänvaiheeseen liittyvä muutos. ”Urakriisi voi yllättää esimerkiksi vastavalmistuneen, joka ei tiedä mitä tekee opintojensa jälkeen tai perhevapailta työelämään palaavan. Myös työelämässä pidempään, samalla työnantajalla n. 6-10 vuotta olleet saattavat alkaa kaivata muutosta, joka voi johtaa urakriisiin”, kertoo Työvalmennus Futuurin uravalmentaja Katja Kivistö.

Uravalmentaja Katja Kivistö sparraa Tradenomien jäseniä ura- ja työhyvinvointiasioissa.

Uravalmentaja Katja Kivistö sparraa Tradenomien jäseniä ura- ja työhyvinvointiasioissa.

Uravalmennukseen tuleva asiakas ei välttämättä koe olevansa kriisissä. Jokin signaali, esimerkiksi työtehtäviin kyllästyminen tai jatkuva alanvaihdon pohdiskelu on synnyttänyt kipinän ottaa yhteyttä uravalmentajaan omien vaihtoehtojen kartoittamiseksi.

”Se, että kokee työtehtävänsä puuduttaviksi eikä enää innostu työstään, ei ole vielä urakriisi vaan voi kertoa muutoksen tarpeesta. Jos tilanne pitkittyy, eikä siitä löydä ulospääsyä, voidaan puhua kriisistä”, Kivistö toteaa.

Sanassa kriisi on negatiivinen kaiku, mutta kriiseihin voi suhtautua myös hyvänä asiana: ne auttavat näkemään milloin jokin tehtävä on täyttynyt ja milloin on aika jatkaa eteenpäin.

Urakriisi johtuu hallinnan menettämisen tunteesta

Kivistö valmentaa työkseen muun muassa Tradenomien jäseniä uraan ja työhyvinvointiin liittyvissä aiheissa. Urakriisiin johtavia tekijöitä on yhtä monta kuin asiakkaitakin.

”Jäsentymättömien muutostoiveiden lisäksi on olemassa selkeitä urakriisien paikkoja, kuten irtisanominen, lomautus tai kiusatuksi joutuminen. Tunne hallinnan menettämisestä oman elämän ja uran suhteen johtaa helposti kriisiin”, Kivistö kuvaa.

Kivistön mukaan tradenomit löytävät usein oman urapolkunsa melko helposti, mutta uravalmentajan apua kaivataan omien uratoiveiden sanoiksi pukemiseen, oman osaamisen tunnistamiseen ja muista erottautumiseen.

”Jos on vahvasti fokusoitunut vaikkapa HR:ään ja kiinnostuukin IT-hommista, saattaa joutua käymään syvällisiäkin pohdintoja oman uransa suunnasta ja siitä, onko oikeasti mahdollisuuksia lähteä toteuttamaan unelmaansa. Riittääkö osaaminen, miten sitä hankitaan lisää ja miten esimerkiksi talous kestää uuden opiskelun, jos se on välttämätöntä?" luettelee Kivistö.

”Uravalmennuksessa sitten pohditaan uutta kulmaa siihen, miten unelmat voisi toteuttaa. Voisiko uutta alaa esimerkiksi treenata nykyisessä työpaikassa?” hän jatkaa.

Kannattaako vaihtaa työpaikkaa vai jäädä nykyiseen?

Jokainen urakriisi on yksilöllinen, monesta tekijästä koostuva kokonaisuus. Katja Kivistö vinkkaa muutaman keinon, joiden avulla tilannetta voi lähteä purkamaan.

1. Analysoi tilanne

Jos nyt muuttaisit työelämässäsi jotakin, mitä ottaisit nykyisestä tilanteesta mukaan ja mistä haluaisit luopua? Ota kynä käteen ja kirjaa ylös nykyiset työtehtäväsi ja ne, tehtävät, joita haluaisit tehdä enemmän. Kartoituksen jälkeen kannattaa keskustella esihenkilön kanssa siitä, pystytäänkö toiveisiin nykyisessä työpaikassa vastaamaan. Mitä selkeämmin tunnet omat uratoiveesi ja vahvuutesi, sitä helpompi sinun on mennä tavoitteitasi kohti.

2. Tee kiireellisyysarvio

Jos tilanne tuntuu akuutilta, arvioi oma sietoikkunasi. Kuinka kauan pystyt vielä jatkamaan samanlaisessa tilanteessa ja mihin mennessä toivot, että asia olisi ratkennut tai sille olisi tehty jotakin? Pyri tunnistamaan pidemmällä aikavälillä, mihin haluaisit olla urapolullasi menossa ja mitä konkreettisia askeleita tarvitaan tavoitteeseen pääsemiseksi.

3. Pilko tilanne palasiksi

Urakriisin keskellä oleva kokee usein näköalattomuutta ja vakavissa tilanteissa toivottomuuttakin. Urapeikko kannattaa kesyttää pienin, konkreettisin askelin. Mikä on ensimmäinen asia, jota nyt tarvitset? Keskustelu esihenkilön tai muun ammattilaisen kanssa, lisää tietoa uramahdollisuuksista?

4. Pidä huolta hyvinvoinnistasi

Jos kriisi liittyy esimerkiksi irtisanotuksi tulemiseen tai uhkaa muuten työkykyä, keskustele tilanteesta riippuen esihenkilön, työterveyshuollon tai työsuojeluvaltuutetun kanssa. Työelämän ulkopuolella tee kaikkea, mikä vahvistaa hyvinvointiasi. Huolehdi hyvästä ravinnosta, riittävästä levosta ja siitä, että päivissäsi on tarpeeksi miellyttävää sekä rentouttavaa tekemistä.

5. Pura tuntojasi ammattilaisen kanssa

Monessa tilanteessa auttaa jo se, että joku kuuntelee. Kriisitilanteessa on vaikea katsoa pitkälle tulevaan, ja esimerkiksi uravalmentaja voi auttaa näkemään asioita laajemmasta perspektiivistä. Jos on hukassa ammatillisen polkunsa kanssa, uravalmentaja auttaa reflektoimaan omaa ammatti-identiteettiä, auttaa valmennettavaa muistamaan omat vahvuutensa ja vahvistaa ammatillista itsetuntoa.

Teksti: Maarit Laakso
Kuva: Katja Kivistö


Kaipaatko apua oman urasi seuraavien askeleiden suunnitteluun tai työhyvinvoinnin haasteisiin? Tradenomien jäsenyyteen kuuluu maksuton ja henkilökohtainen uravalmennus sekä työhyvinvointi- tai työkykyvalmennus. Varaa aika ja lähde rohkeasti tavoittelemaan unelmiesi uraa! 

Lisää aiheesta: Ura

Aloitatko uudessa työssä? Ammattimentorin viisi vinkkiä sujuvaan alkuun

Tradenomi, oletko siirtymässä uusiin tehtäviin tai saitko uuden työpaikan? Miten varmistat hyvän aloituksen uudessa työssä? Katso mentorin vinkit!

Lue lisää

Yrittäjyyden voi muovata itsensä näköiseksi

Kiinnostaako yrittäjyys? Älä anna Älä anna mielikuvien ja ennakkoluulojen rajoittaa ratkaisujasi. Tradenomien palvelut yrittäjälle auttavat esimerkiksi yrityksen perustamisessa ja Suomen Yrittäjien laaja palvelupaketti takaa jäsenillemme samat edut kuin Yrittäjien jäsenenä saisit.

Lue lisää

Mentoroinnista uutta potkua uralle

Parhaimmillaan mentorointi hyödyttää sekä aktoria eli mentoroitavaa että mentoria. Sonja Nurmi löysi oman alan töitä ja Hannu Puranen uusia ajatuksia Tradenomien mentorointiohjelman aikana. Lue jäsentemme kokemus mentoroinnista!

Lue lisää

Voi paremmin yrittäjänä - 6 vinkkiä tasapainoiseen yrittäjyyteen

Onko yrittäjyys todella niin raskasta kuin pinttyneet uskomukset antavat ymmärtää? Lue ammattimentorin kuusi vinkkiä tasapainoiseen yrittäjyyteen. Tasapainoinen yrittäjyys syntyy perinpohjaisuuden, suunnitelmallisuuden, roisin rajaamisen, itsetuntemuksen ja toisten ihmisten tuen myötä.

Lue lisää

Mentorointi on vuoropuhelua

Mentorointi on ennen kaikkea luottamuksellista vuoropuhelua ammattilaisten välillä. Mentoroinnin tavoitteena voi olla esim. uralla eteneminen, kehittyminen ammattilaisena tai työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen. Taitava mentori saa mentoroitavan löytämään itse vastaukset häntä askarruttaviin kysymyksiin.

Lue lisää