Valmentava johtaminen - yksinkertaisesti toimivaa

28.3.2022 | Työelämä

”Miten sinä itse ratkaisisit tämän?” on yksi parhaista kysymyksistä, joita johtaja voi omassa työyhteisössään kysyä. Se voi jopa käynnistää radikaalin, perinpohjaisen muutoksen työpaikalla. Autoritäärinen, pöytää hakkaava johtajuus hiipuu toivottavasti kokonaan pois työkulttuurista. Se on ollut ehkä omiaan pönkittämään johtajan vääristynyttä vallantunnetta, mutta on harvoin johtanut mihinkään perinpohjaiseen hyvään. Valmentavassa johtamisessa onkin kyse ennen kaikkea aidosta vuorovaikutuksesta. Johtajan tärkeä tehtävä on oikeita kysymyksiä kysymällä johdatella työntekijä ratkaisujen ja omien oivallusten äärelle.

Valmentava johtaminen tarkoittaa aitoa vastuunkantoa, ei välttelyä

Valmentavassa johtamisessa kyse on tasa-arvoisuudesta, siitä että kaikki tulevat kuulluksi ilman hierarkioita. Tämä ei tarkoita, että johtaja voisi paeta vastuuta, vaan enemmänkin sitä, että kaikilla on vaikutusmahdollisuuksia omasta työroolistaan käsin. Johtajan tehtävä on perustaa päätöksensä niihin näkemyksiin, joita hän kerää muilta työyhteisön jäseniltä. Valmentava johtaminen tavallaan asettaa johtajan tietoisesti sivurooliin, jolloin työntekijät voi asettua valokeilaan.

Valmentavan johtamisen ydinkohdat:

  • Kuuntele ja keskity, jotta voit huomioida kaiken oleellisen. 
  • Ole läsnä, kun läsnäoloasi tarvitaan. Luota siihen, että usein yhteisö pärjää kyllä ilmankin.
  • Arvosta ja sano se ääneen. Anna kritiikki kahden kesken.
  • Muista johtajan vastuusi. Tee päätökset johdonmukaisesti, kun on niiden aika.

Näin testaat valmentavaa johtamista käytännössä

Seuraavan kerran, kun joku työyhteisösi jäsen kääntyy puoleesi kysyen, miten jossain ajankohtaisessa tilanteessa tulisi toimia, pysähdy hetkeksi ennen kuin avaat suusi tai annat näppäimistön laulaa. Vaikka arvelisitkin tietäväsi hyvän vastauksen, älä kerro sitä suinpäin automaationa. Esitä sen sijaan valmentavan johtajuuden peruskysymys, jonka jo hyvin tiedätkin: ”Miten sinä itse ratkaisisit tämän?”. Jotain odottamatonta saattaa alkaa toteutua. Onnea matkaan valmentavan johtajuuden polullasi!

 

Työelämäkorjaamo-blogin kirjoittajana Kati Huovinmaa

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat korjaamista.

Blogin kirjoittaja Kati Huovinmaa.
Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen missionsa on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. Hän käsittelee valmentavaa johtamista ja muita työelämän ilmiöitä myös tietokirjassaan Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).

 

Tutustu syvemmin valmentavaan johtamiseen

Kun tahdot kuulla lisää valmentavan johtamisen hyödyistä, tule mukaan Katin vuorovaikutteiselle ja innostavalle Valmentava johtaminen -etäluennolle 12.5.2022. 

Lisää aiheesta: Työelämä

Ammattikorkeakouluille reilu mahdollisuus

Eurooppalaiset ammattikorkeakoulut kehittyvät vauhdilla ja samaan aikaan meillä Suomessa sitkeästi elää vääränlaiset käsitykset ammattikorkeakoulujen kyvykkyydestä.

Lue lisää

Mitkä ovat sinun tekosi naistenpäivän kunniaksi?

Ruusut ja suklaa ovat kyllä ihania, mutta niiden avulla ei vielä saada aikaan merkittäviä muutoksia. Kati Huovinmaa kannustaa tällä kertaa Työelämäkorjaamossa miettimään, mitkä ovat sinun tekosi naistenpäivän kunniaksi? Miten voimme omilla teoillamme edistää tasa-arvoa ja naisten oikeuksia?

Lue lisää

Vaakakupissa työrauha ja ihmisoikeudet - Hallituksen tavoite työtaisteluoikeuden rajoittamisesta uhkaa perusoikeuksia

On tärkeää tiedostaa, että poliittiset työtaistelut kohdistuvat aina tiettyihin hallituksen suunnittelemiin muutoksiin, eivät itse hallitukseen. Työtaistelu on painostuskeino, jota käytetään esimerkiksi työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluiden aikana edellisen työehtosopimuksen päättymisen jälkeen, jos sopimukseen ei päästä. Työtaistelukeinoja ovat esimerkiksi työnseisaus eli lakko, ylityö- ja vuorovaihtokieltokielto sekä ulosmarssi. Hallitusohjelmasta löytyy kolme työtaisteluita koskevaa esitystä, joita hallitus pyrkii edistämään. Muutoksen kohteena ovat poliittiset työtaistelut, myötätuntotyötaistelut ja laittomat työtaistelut.

Lue lisää

Aikuiskoulutustuki ei ole rikki - tradenomeilta täystyrmäys tuen lakkauttamiselle

Valtaosa jäsenistämme vastustaa hallituksen esitystä aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta. On tärkeää, että aikuiskoulutustuen tilalle on olemassa uusi tukimuoto ennen nykyisen aikuiskoulutustuen lakkauttamista.

Lue lisää

Artikkeli: YTN katsoo tulevaan – Edunvalvonnan perusteet pysyvät, vaikka keinot muuttuvat

YTN on puolustanut ylempien toimihenkilöiden etuja 50 vuotta, ja työlle on tilausta tulevaisuudessakin.

Lue lisää