Henkilöstön edustaja on työntekijöiden puolestapuhuja

13.5.2022 | Työelämä

Työelämän kehittyminen ja kehittäminen työpaikoilla tarvitsee henkilöstön edustajia. Heitä ovat mm. työehtosopimusten mukaiset luottamusmiehet sekä työlainsäädännön mukaiset luottamusvaltuutetut ja työsuojeluvaltuutetut. Tradenomien jäsenistä n. 300  toimii tällä hetkellä virallisina henkilöstön edustajina ja Tradenomien omina yhdyshenkilöinä. Ilahduttava määrä sinällään ja määrä on hienoisessa kasvussa! Toivomme edelleen mukaan uusia ja aktiivisia edustajia. 

Henkilöstön edustajana et ole yksin

Henkilöstön edustajaksi ryhtymiseen ei vaadita mitään erityisiä taitoja tai tietoja. Maalaisjärki, rehellisyys, kompromissitaidot ja halu kehittää työelämää riittävät jo pitkälle. Lisäksi tarvitaan totta kai edustettavien työkaverien luotto ja tuki. Muut tehtävässä tarvitut tiedot ja taidot oppii luottamushenkilöille suunnatuilla kursseilla ja sitä mukaan, kun hoidettavia tilanteita työpaikoilla tulee eteen. Yksin ei siis hommia tarvitse osata, eikä myöskään tehdä, vaan tukea saa aina myös meiltä liitosta - olipa kyse sitten isosta tai pienestä asiasta tai vaikkapa vaalien järjestämisestä! 

Henkilöstön edustajana pääset vaikuttamaan

Henkilöstön edustajien määrä ja erityisesti aktiivisuus ja osallistuminen takaavat meille ajantasaista tietoa työpaikoilta. Tällöin voimme ajaa entistä paremmin jäseniemme etuja. Henkilöstön edustajien määrän kasvu lisää myös vaikutusmahdollisuuksiamme eri alojen työehtosopimusneuvotteluissa. Yksityisellä sektorilla luottamushenkilönä toimiva jäsenemme voi lisäksi päästä neuvottelujärjestömme YTN:n sopimusalojen taustaryhmiin. Taustaryhmissä henkilöstön edustajat pääsevät vaikuttamaan suoraan alansa neuvottelutoimintaan ja työehtoihin.  

Parhaimmillaan henkilöstön edustaja käy aktiivisesti keskusteluita sekä työnantajan että edustamiensa työntekijöiden kanssa ja on hyvin kartalla työpaikan kokonaistilanteesta. 

Henkilöstön edustajana voit vaikuttaa mm. seuraaviin asioihin:

  • työehtojen ja -olojen kehittämiseen ja ylläpitämiseen
  • työssäjaksamisen edistämiseen
  • avoimen keskustelukulttuurin syntymiseen työnjohdon ja työntekijöiden välille
  • säännöllisen vuoropuhelun luomiseen edustettaviesi työntekijöiden kanssa 
  • molempien osapuolten näkemykset huomioivien paikallisten sopimusten syntymiseen esim. hybridityön osalta
  • palkkausjärjestelmien, palkankorotusten ja tulospalkkiojärjestelmien kehittämiseen 

Henkilöstön edustaja onkin työntekijöiden tuki ja turva sekä puolestapuhuja työpaikoilla. Asiansa osaava edunvalvonnan ammattilainen! Lähde siis rohkeasti henkilöstön edustajaksi katsomaan mitä kaikkea edustajan polku voi tuoda mukanaan. Lisäksi niin uusilta kuin jo pidempään henkilöstön edustajina toimineilta toivon rohkeutta lähestyä meitä niin pienillä kuin suurillakin ideoilla, tiedoilla, kysymyksillä, hyvillä esimerkeillä, parannusehdotuksilla yms. Kannustan myös osallistumaan koulutuksiin ja seminaareihin (olivatpa ne meidän tai neuvottelujärjestöjemme YTN:n tai JUKO:n järjestämiä).

Mikäli suoraan henkilöstön edustajaksi lähteminen ei tunnu omalta jutulta, mutta asiat kiinnostavat, voit tulla mukaan Tradenomien yhdyshenkilöverkostoon. Verkostossa  työelämäasioista ja vaikuttamisesta kiinnostuneet jäsenemme pääsevät tutustumaan henkilöstöedustajien toimintaan mm. osallistumalla samoihin koulutuksiin sekä pitämällä yllä aktiivista keskustelua. Tämän jälkeen on helpompi lähteä henkilöstön edustajaksi, kun toiminta on tuttua.

Blogiteksti: Jenni Lakso

Kiinnostaako henkilöstön edustajana toimiminen?

Lue faktat luottamushenkilönä toimimisesta ja valitsemisesta.

Jenni Lakso

Erityisasiantuntija, teknologiateollisuus, kaupan ala ja taloushallintoala, luottamusmiestoiminta

050 321 8982

jenni.lakso@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

Korkeakoulututkinnosta tulisi saada verovähennys

Esitämme mallia, jossa korkeakoulututkinnon suorittaminen huomioitaisiin henkilökohtaisessa verotuksessa.

Lue lisää

Miksi kuulua ammattiliittoon? Järjestäytyminen kannattaa myös taloudellisesti

Liitot neuvottelivat tänä keväänä työ- ja virkaehtosopimukset. Yleiskorotus on valtava rahallinen jäsenetu, joka näkyy suoraan tilipussissa. Saat liiton juristilta apua työelämän riitatilanteissa jäsenmaksun hinnalla. Lue mitä muita etuja jäsenyys tuo tullessaan!

Lue lisää

Vaikea työehtosopimusneuvottelukierros toi ostovoimaa ja torjuntavoittoja

Kaikkien työntekijöiden ostovoima nousee yleiskorotusten ansiosta, eikä irtisanomissuojaa murenneta. Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus näyttää muille tradenomialoille suuntaa, mutta neuvottelut olivat harvinaisen hankalat.

Lue lisää

Tradenomi, tuntuuko että työtäsi johtaa tekoäly? – Mitä on algoritmijohtaminen?

Algoritminen johtaminen, eli tekoälyn hyödyntäminen johtamistehtävissä, yleistyy nopeasti automatisoiden perinteisiä johtamispäätöksiä. Se on jo läsnä esimerkiksi työvuorosuunnittelussa ja alustataloudessa. Tekoälyä hyödynnetään johtamisessa jo monella työpaikalla, vaikka säännöt ovat vielä suurelta osin sopimatta ja EU-direktiivi on vasta valmisteilla.

Lue lisää

Tradenomi, oletko kiinnostunut tohtoriopinnoista?

Tradenomitutkinto antaa sinulle mahdollisuuden jatko-opintoihin aina tohtoritutkintoon asti. Ylempi korkeakoulututkinto, esimerkiksi ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) eli tradenomi (YAMK), antaa pohjan ja mahdollisuuden suorittaa tohtoritutkinto. Erityisasiantuntijamme Tuomas kertoo mikä on ammatillinen tohtoritutkinto.

Lue lisää