Kirsi Alm-Siira tradenomiopinnoistaan: "Älkää tehkö, kuten minä!"

18.4.2023 | Uratarinat

Kymmenen vuoden matka tradenomiksi

Tradenomitutkinto siivitti Kirsi Alm-Siiran tietä toimittajaksi ja uutisankkuriksi. Opintojen viimeistelyyn kului lopulta vuosia, kun työelämä vei mennessään.

 

MTV:n uutisankkuri Kirsi Alm-Siira on tullut monelle tutuksi tv-kasvona, jonka suusta kuullaan päivän tärkeimmät uutisaiheet suorassa lähetyksessä. Alm-Siiran toimittajanura ei kuitenkaan alkanut järin suoraviivaisesti, vaikka haaveammatti siinsi mielessä jo ylioppilaskirjoitusten aikaan.

– Haaveilin opinnoista Tampereen tai Jyväskylän yliopistoissa joko tiedotusopin tai liikuntatieteiden parissa. Ostin kuitenkin ylioppilaskirjoitusten jälkeen grillikioskin Noormarkusta ja ajattelin, että teen töitä ja tienaan rahaa ennen, kun haen opiskelemaan. Olin ollut töissä grilleillä 14-vuotiaasta, ja ajattelin, että tiesin kyllä, miten ranskalaisia paistetaan ja irtokarkkeja pussitetaan, Alm-Siira kertoo.

Samaan aikaan tuore ylioppilas täytti hakupaperit Satakunnan ammattikorkeakouluun, omien sanojensa mukaan puolivahingossa. Kun opiskelupaikka tradenomiopintoihin heltisi, Alm-Siira siirsi opintojen aloitusta vuodella.

Grillikioskiyrittäjän arki yllätti kuitenkin pian rankkuudellaan.

– En tiennyt mitään taloudenpidosta, ja huomasin nopeasti, että yrittäjänä töitä sai painaa seitsemänä päivänä viikossa. Olin tosi iloinen, että opiskelupaikka odotti valmiina, koska en tiedä olisinko todella ehtinyt hakea yliopistoihin, Alm-Siira muistelee.

Yritysviestinnän kurssit avasivat polun toimittajaksi

Vuonna 1995 tradenomitutkinto oli uusi tutkinto, josta harva tiesi, ja jonka sisältöä vielä harvempi tunsi. Alm-Siira ei itsekään ollut varma, mihin oli ryhtynyt. Yritysviestinnän kurssit kuitenkin innostivat, ja pian Alm-Siira päätyi kirjoittamaan freelance-toimittajana paikallislehtiin urheilu- ja kuntoiluaiheisia juttuja.

Puolentoista vuoden kuluttua työt veivät kokonaan mennessään.

– Porissa oli todelliset urheilutoimittajan markkinat, ja sain tehdä töitä niin paljon kuin halusin. Lopulta koulu jäi roikkumaan, ja muutin Helsinkiin töiden perässä.

Alm-Siira eteni urallaan MTV Uutisiin ja lopulta uutisankkuriksi. Työ on usein hektistä, mutta Alm-Siira kertoo olevansa unelma-ammatissaan.

– Suorassa lähetyksessä on aina pieni jännitysmomentti, sillä koskaan ei voi olla ihan varma, mitä seuraavaksi tapahtuu. Yllätyksellisiä tilanteita sattuu onneksi harvoin, mutta työ itsessään on tosi antoisaa.

Alm-Siira huomauttaa, että käytännössä katsoja näkee tv-lähetyksessä vain pienen murto-osan siitä, mitä uutisankkurin työhön todellisuudessa kuuluu.

– Taustalla on valtava määrä muiden ihmisten tekemää työtä, jonka minä tuon lähetyksessä esiin. Taustatyö on tosi keskustelevaa ja kokoustamme monta kertaa päivässä. Lisäksi kirjoitan sähkeitä ja muokkaan niitä lähetykseen sopiviksi.

Uutisankkurin ja toimittajan työssä saa usein tiedon asioista ihan ensimmäisten ihmisten joukossa. ”Pidän siitä, että pysyn kartalla maailman tapahtumista”, Kirsi Alm-Siira sanoo.

Uutisankkurin ja toimittajan työssä saa usein tiedon asioista ihan ensimmäisten ihmisten joukossa. ”Pidän siitä, että pysyn kartalla maailman tapahtumista”, Kirsi Alm-Siira sanoo.

Aina työ ei ole helppoa, sillä isot uutistapahtumat menevät joskus ihon alle.

– Etenkin silloin, kun ensin uutisoimme pitkään koronasta ja heti sen perään uutisiin iski Ukrainan sota, tuli tosi avuton olo. Vaikeista aiheista raportoiminen herättää usein ristiriitaisia tunteita: minähän vain raportoin näistä asioista, mikä oikeus näistä tapahtumista on silloin ahdistua, Alm-Siira pohtii.

Onnistumisen hetkiä tulee onneksi vastaan usein.

– Monesti ne ovat pieniä juttuja. Joskus saamme haastateltavan puhelimen päähän vasta pari minuuttia ennen h-hetkeä, enkä ole ehtinyt suunnitella kysymyksiä lainkaan valmiiksi. Tällaisistakin tilanteista selvitään lopulta yleensä kunnialla.

Sisulla valmiiksi

Vaikka Alm-Siiran toimittajanura on ollut nousujohteessa alusta saakka, alkoi kesken jäänyt tutkinto lopulta kismittää. Kun tradenomiopintojen aloituksesta oli kulunut useampi vuosi, Alm-Siira päätti palata koulunpenkille.  

– Katsoin, kun lasteni isä viimeisteli väitöskirjaansa ja sisuunnuin. Ajattelin, että kyllä minäkin saan yhden tutkinnon valmiiksi.

Elettiin 2000-luvun alkua, eikä opintoja voinut suorittaa vielä etänä. Koska Alm-Siira asui ja työskenteli Helsingissä, tutkintoon kuuluvat kurssit oli suoritettava Helsingissä ja hyväksiluettava Satakunnassa. Päänvaivaa aiheutti myös se, että opintosuunnitelmat ja kurssien sisällöt olivat ehtineet muuttua.

– Suurin osa jo suoritetuista kursseista oli ehtinyt vanhentua. Opin tästä sen, että jos opiskelu kiinnostaa, ei kannata tehdä, kuten minä tein. Opinnot kannattaa tehdä loppuun nopeasti, Alm-Siira nauraa.

”Jatko-opiskelu voisi kiinnostaa. Ylempi AMK-tutkinto avaisi enemmän ovia työelämässä.”

Uutisankkurin työ pitää yhä otteessaan, eikä Alm-Siira haaveile uranvaihdosta.

– Jatko-opiskelu voisi sen sijaan kiinnostaa. Ylempi AMK-tutkinto avaisi enemmän ovia työelämässä, mutta erilaisia suuntautumisvaihtoehtoja on tarjolla niin paljon, etten osaa oikein päättää mihin lähtisin.

Teksti: Pi Mäkilä, Kuvat: Sabrina Bqain


3 Nopeaa

Vinkkisi toimittajaksi aikovalle?

Panosta suomen kielen taitoon. Toimittajaksi voi tulla hyvin monenlaisesta taustasta, eikä tutkintonimikkeellä ole periaatteessa väliä. Kielitaidolla on, joten toimittajaksi aikovan kannattaa lukea ja kirjoittaa paljon. Muista, että harva aloittaa työt pääuutisten teosta. Itse kirjoitin ensimmäiset juttuni Noormarkussa ilmestyneeseen Uutismarkkuun.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Harrastan urheilua ja kuntoilua: käyn salilla, hiihdän ja lenkkeilen. Lisäksi ohjaan ryhmäliikuntatunteja ja teen juontokeikkoja oman yritykseni kautta. Tyttäreni harrastavat tanssia, joten viikonloput kuluvat usein kisamatkoilla ja treeneihin kuskatessa.

Mitä taitoja tradenomitutkinto antoi nykyiseen työhösi?

Kävin aikanaan ison määrän erilaisia kirjoittamiseen ja esiintymistaitoon liittyviä kursseja AMK:ssa. Inhosin ensin laskentatoimen kursseja ja ajattelin, etten tarvitse siellä opittuja taitoja mihinkään. Olin väärässä. Kurssit valmistelivat ymmärtämään kirjanpidon lainalaisuuksia. Näiltä kursseilta olen saanut paljon eväitä pienen firmani taloudenpitoon.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Nämä ovat yleisimmät tasa-arvoasiat, jotka vaativat muutosta

5 vinkkiä palautumiseen

Perhevapaakirjaukset teknologiateollisuuden työehtosopimukseen

Tule osaksi Suomen suurinta tradenomiyhteisöä: liity jäseneksi!

Lisää aiheesta: Uratarinat

Pankin tiskiltä ohjelmistorobottien pariin

Topi Komulainen valittiin Vuoden Tradenomiksi 2022, sillä Komulainen on onnistunut omassa työtehtävässään ja tuonut tradenomiuttaan esille positiivisessa valossa. Vuoden Tradenomi valitaan, sillä Tradenomit haluaa palkita tradenomien joukosta yksilöitä, jotka ovat omassa yhteisössään olleet luomassa Maailman parasta työelämää ja nostamassa tradenomien profiilia.

Lue lisää

Tradenomi Lassi Lankinen: parhaat tulokset syntyvät, kun töissä voi pitää myös hauskaa

Tradenomi Lassi Lankinen työskentelee myyjänä työnantajamielikuvaan, rekrytointiin ja työntekijäkokemukseen erikoistuneella Finders Seekersillä. Myyntiä ja logistiikkaa Haaga-Heliassa opiskelleen Lassin mukaan hyväksi myyjäksi tulemiseen riittää aito palo myyntiin ja kiinnostus myytävään tuotteeseen.

Lue lisää

Tradenomin yrittäjätarina: Radikaali valinta vei Kati Huovinmaan opintojen kautta yrittäjäksi

Kati Huovinmaa toimi taidemuseon johtajana, mutta päätti vaihtaa alaa. Tradenomiopintojen aikana syntyi idea omasta yrityksestä.

Lue lisää

Anttilan tiskiltä asiantuntijaksi pankkiin

Tradenomi Esko Koskinen työskentelee rahoitusalalla pankin luotonvalvonnan ja perinnän parissa. Esko toimii myös pankin ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilönä. Perinnässä eteen tulee monenlaisia tapauksia ja työ vaatii ongelmaratkaisutaitoja.

Lue lisää

Elizabeth Harjunpää perusti ukrainalaisille tukikeskuksen Helsinkiin

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, hänen oli pakko toimia. Hän perusti apukeskuksen ukrainalaisille Helsingin Vallilaan.

Lue lisää