Mentoroinnista uutta potkua uralle

26.7.2022 | Ura

Mentorointi auttaa uralla eteenpäin. Sonja Nurmi löysi oman alan töitä ja Hannu Puranen uusia ajatuksia viime syksynä käynnistyneestä Tradenomien mentorointiohjelmasta.

Parhaimmillaan mentorointi hyödyttää sekä aktoria että mentoria. Sen tietävät Sonja Nurmi ja Hannu Puranen, jotka osallistuivat viime syksynä käynnistyneeseen Tradenomien mentorointiohjelmaan. Nurmi oli mukana aktorin, Puranen mentorin roolissa.

Nurmi haki mukaan ohjelmaan varsin konkreettisten toiveiden kera. Se osoittautui myöhemmin hyväksi ratkaisuksi.

– Olen alanvaihtaja, ja aiempi koulutukseni on sotealalta, jossa työskentelin viitisen vuotta. Vaihdoin it-alalle ja kolmen opiskeluvuoden jälkeen huomasin, että tarvitsen konkreettista tukea ja apua uuden uran rakentamiseen, Nurmi kertoo.

Yhteistyö mentorin kanssa tuntui alusta saakka helpolta ja sujuvalta.

– Ensimmäisessä yhteistapaamisessa tutustuimme, sovimme jatkosta ja siitä, miten olemme yhteydessä. Sen jälkeen tapasimme useamman kerran. Kävimme läpi työhakemuksia ja pohdimme muun muassa CV:n sisältöä. Kun pääsin työhaastatteluihin, mentori sparrasi ja auttoi käymään haastattelutilannetta läpi, Nurmi sanoo.

Livetapaamisten lisäksi Nurmi ja mentori vaihtoivat kuulumisia puhelimitse ja whatsappissa. Mentorointi kantoi hedelmää, ja Nurmi löysi ensimmäisen oman alan työpaikkansa.

– Työskentelen nyt ohjelmistokehittäjänä, eli pääsimme mentorini kanssa alkuperäiseen tavoitteeseen. Toisaalta pelkkä matka oli todella hieno. Meillä oli paljon intensiivisiä keskusteluja ja huomasin, että oma itsetuntoni kasvoi valtavasti siinä samalla.

Mentoroinissa sparrailtiin aktorin toiveiden mukaan

Finanssialalla it-puolella toimivalle Hannu Puraselle mentorointi oli tuttua, sillä hän oli toiminut mentorina lukuisia kertoja aiemminkin. Omaa aktoriaan Puranen tapasi parin viikon välein etäyhteyksien avulla.

– Hän oli siirtymässä urallaan uuteen vaiheeseen ja siirtymässä alkuvaiheessa olevaan startup-yritykseen. Oli todella mielenkiintoista päästä seuraamaan matkaa läheltä. Mentorointi lipsui välillä koutsauksenkin puolelle, sillä aktorini toivoi, että sparrailen ja haastan häntä enemmänkin, Puranen kertoo.

Lopulta mentorointi auttoi myös Purasta löytämään uusia ajatuksia tämän omalle uralle.

– Olen vaihtamassa työpaikkaa. En sentään mentoroitavan kanssa samaan paikkaan, mutta mentorointi vahvisti halua katsoa omaa uraa ja itseä eri näkökulmasta.

Sekä Puranen että Nurmi kannustavat lähtemään mukaan, jos mentorina tai aktorina toimiminen kiinnostaa.

Luottamuksen rakentaminen oli tärkeää, sen jälkeen keskustelut etenivät nopeasti syvällisemmälle tasolle.

– Alku tuntui jännittävältä, mutta tutustumisen jälkeen kaikista asioista oli helppo puhua rehellisesti. Mentorini kertoi paljon kokemuksiaan omalta työuraltaan, ja ne havainnollistivat asioita hyvin. Luottamuksen rakentaminen oli tärkeää, sen jälkeen keskustelut etenivät nopeasti syvällisemmälle tasolle, Nurmi vinkkaa.

 

Artikkeli on julkaistu Tradenomi-lehdessä 2/2022.

Teksti: Pi Mäkilä

Sinua voisi kiinnostaa myös

Mentorointi on vuoropuhelua

Haku mentorointiohjelmaamme syksylle 2023 on käynnissä. 

Lisää aiheesta: Ura

Riko kaava - rakenna rohkeasti omannäköinen urapolkusi

Uskallatko rakentaa omannäköistä uraa? Poimi ammattimentorin vinkit!

Lue lisää

Laskuta kevytyrittäjänä keikkatyöstä vaivattomasti

Kevytyrittäjyys on monelle tradenomille keino harjoittaa yrittäjyyttä joustavasti työn tai opintojen ohella. Tradenomit tarjoaa jäsenilleen monia etuja kevytyrittäjyyteen. Esimerkiksi Palkkio+ -laskutuspalvelu antaa mahdollisuuden keskittyä itse työhön ja toimeksiantojen hankkimiseen, laskutus ja viranomaisvelvoitteet hoituvat palvelun kautta

Lue lisää

Anna kipinäsi näyttää suuntaa - vahvuuksia hyödyntämällä kohti onnellista uraa

Kun ihminen saa työskennellä vahvuuksiensa mukaisesti ja kurotella yhä uusien onnistumisten saavuttamiseksi kannustavassa ilmapiirissä, ovat onnellisen työelämän peruselementit kohdillaan. Miten oman työelämän kipinän voi tunnistaa, löytää ja seurata? Miten voi taata, etteivät omat vahvuudet ja innostus pääse hiipumaan tai jää piiloon?

Lue lisää

Miten valmistautua kehityskeskusteluun? Lue asiantuntijan vinkit!

Kehityskeskustelu on tuttu konsepti monelle työntekijälle ja työantajalle. Kuinka kehityskeskusteluun voi omalta osaltaan valmistautua, jotta keskustelu tuottaa aidon hyödyn molemmin puolin?

Lue lisää

Unelma omannäköisestä urasta? Älä anna epävarmuuden estää työelämämuutostasi!

Syksy on monelle työelämämuutosten pohtimisen aikaa. Ehkä takana on jo pidempi jakso, jolloin sinä olet miettinyt muutosta, mutta epävarmuutesi estää tarttumasta toimeen? Et ole yksin! Nappaa ammattimentorin vinkit uramuutokseen.

Lue lisää