Mentoroinnista uutta potkua uralle

26.7.2022 | Ura

Mentorointi auttaa uralla eteenpäin. Sonja Nurmi löysi oman alan töitä ja Hannu Puranen uusia ajatuksia viime syksynä käynnistyneestä Tradenomien mentorointiohjelmasta.

Parhaimmillaan mentorointi hyödyttää sekä aktoria että mentoria. Sen tietävät Sonja Nurmi ja Hannu Puranen, jotka osallistuivat viime syksynä käynnistyneeseen Tradenomien mentorointiohjelmaan. Nurmi oli mukana aktorin, Puranen mentorin roolissa.

Nurmi haki mukaan ohjelmaan varsin konkreettisten toiveiden kera. Se osoittautui myöhemmin hyväksi ratkaisuksi.

– Olen alanvaihtaja, ja aiempi koulutukseni on sotealalta, jossa työskentelin viitisen vuotta. Vaihdoin it-alalle ja kolme opiskeluvuoden jälkeen huomasin, että tarvitsen konkreettista tukea ja apua uuden uran rakentamiseen, Nurmi kertoo.

Yhteistyö mentorin kanssa tuntui alusta saakka helpolta ja sujuvalta.

– Ensimmäisessä yhteistapaamisessa tutustuimme, sovimme jatkosta ja siitä, miten olemme yhteydessä. Sen jälkeen tapasimme useamman kerran. Kävimme läpi työhakemuksia ja pohdimme muun muassa CV:n sisältöä. Kun pääsin työhaastatteluihin, mentori sparrasi ja auttoi käymään haastattelutilannetta läpi, Nurmi sanoo.

Livetapaamisten lisäksi Nurmi ja mentori vaihtoivat kuulumisia puhelimitse ja whatsappissa. Mentorointi kantoi hedelmää, ja Nurmi löysi ensimmäisen oman alan työpaikkansa.

– Työskentelen nyt ohjelmistokehittäjänä, eli pääsimme mentorini kanssa alkuperäiseen tavoitteeseen. Toisaalta pelkkä matka oli todella hieno. Meillä oli paljon intensiivisiä keskusteluja ja huomasin, että oma itsetuntoni kasvoi valtavasti siinä samalla.

Mentoroinissa sparrailtiin aktorin toiveiden mukaan

Finanssialalla it-puolella toimivalle Hannu Puraselle mentorointi oli tuttua, sillä hän oli toiminut mentorina lukuisia kertoja aiemminkin. Omaa aktoriaan Puranen tapasi parin viikon välein etäyhteyksien avulla.

– Hän oli siirtymässä urallaan uuteen vaiheeseen ja siirtymässä alkuvaiheessa olevaan startup-yritykseen. Oli todella mielenkiintoista päästä seuraamaan matkaa läheltä. Mentorointi lipsui välillä koutsauksenkin puolelle, sillä aktorini toivoi, että sparrailen ja haastan häntä enemmänkin, Puranen kertoo.

Lopulta mentorointi auttoi myös Purasta löytämään uusia ajatuksia tämän omalle uralle.

– Olen vaihtamassa työpaikkaa. En sentään mentoroitavan kanssa samaan paikkaan, mutta mentorointi vahvisti halua katsoa omaa uraa ja itseä eri näkökulmasta.

Sekä Puranen että Nurmi kannustavat lähtemään mukaan, jos mentorina tai aktorina toimiminen kiinnostaa.

Luottamuksen rakentaminen oli tärkeää, sen jälkeen keskustelut etenivät nopeasti syvällisemmälle tasolle.

– Alku tuntui jännittävältä, mutta tutustumisen jälkeen kaikista asioista oli helppo puhua rehellisesti. Mentorini kertoi paljon kokemuksiaan omalta työuraltaan, ja ne havainnollistivat asioita hyvin. Luottamuksen rakentaminen oli tärkeää, sen jälkeen keskustelut etenivät nopeasti syvällisemmälle tasolle, Nurmi vinkkaa.

Mikä mentorointi?

Lue aiemmasta jutustamme mistä mentoroinnissa on kyse.

Haku Tradenomien syksyn 2022 mentorointiohjelmaan on käynnissä 14.9. saakka. Lue lisää ja hae mukaan!


Artikkeli on julkaistu Tradenomi-lehdessä 2/2022.

Teksti: Pi Mäkilä

Lisää aiheesta: Ura

Kouluttautumisseteli - ratkaisumme osaamisen kehittämiseen työn ohessa

Kouluttautumisseteli eli omaehtoisen kouluttautumisen muuttaminen verovapaaksi henkilöstöeduksi, kuten lounas- tai liikuntasetelit. Verovapaa kouluttautumisetu helpottaisi osaamisen kehittämistä työuran aikana.

Lue lisää

Aloitatko uudessa työssä? Ammattimentorin viisi vinkkiä sujuvaan alkuun

Tradenomi, oletko siirtymässä uusiin tehtäviin tai saitko uuden työpaikan? Miten varmistat hyvän aloituksen uudessa työssä? Katso mentorin vinkit!

Lue lisää

Yrittäjyyden voi muovata itsensä näköiseksi

Kiinnostaako yrittäjyys? Älä anna Älä anna mielikuvien ja ennakkoluulojen rajoittaa ratkaisujasi. Tradenomien palvelut yrittäjälle auttavat esimerkiksi yrityksen perustamisessa ja Suomen Yrittäjien laaja palvelupaketti takaa jäsenillemme samat edut kuin Yrittäjien jäsenenä saisit.

Lue lisää

Voi paremmin yrittäjänä - 6 vinkkiä tasapainoiseen yrittäjyyteen

Onko yrittäjyys todella niin raskasta kuin pinttyneet uskomukset antavat ymmärtää? Lue ammattimentorin kuusi vinkkiä tasapainoiseen yrittäjyyteen. Tasapainoinen yrittäjyys syntyy perinpohjaisuuden, suunnitelmallisuuden, roisin rajaamisen, itsetuntemuksen ja toisten ihmisten tuen myötä.

Lue lisää

Mentorointi on vuoropuhelua

Mentorointi on ennen kaikkea luottamuksellista vuoropuhelua ammattilaisten välillä. Mentoroinnin tavoitteena voi olla esim. uralla eteneminen, kehittyminen ammattilaisena tai työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen. Taitava mentori saa mentoroitavan löytämään itse vastaukset häntä askarruttaviin kysymyksiin.

Lue lisää