Miten toimia, jos työnantaja lomauttaa koronan takia?

16.3.2020

Koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi on ryhdytty toimenpiteisiin, jotka vaikuttavat myös työnantajien toimintaan. Osa työnantajista onkin joutunut jo lomauttamaan työntekijöitään koronaviruksen johdosta.

Lomauttamisella tarkoitetaan työnteon ja palkanmaksun väliaikaista keskeyttämistä. Työsuhde pysyy kuitenkin lomautuksen aikana muutoin voimassa. 

Osittain tai kokonaan, määräajaksi tai toistaiseksi

Työnantaja voi lomauttaa työntekijän joko osittain tai kokonaan riippuen lomautuksen perusteesta. Osittaisella lomautuksella voidaan lyhentää joko päivittäistä työaikaa (esim. 7,5 tunnista 6 tuntiin) tai viikoittaista työaikaa (esim. 5 päivästä 3 päivään). Työnantaja harkitsee lomautuksen toteutustavan lomautustarpeen mukaan.

Lomautus voi olla voimassa joko määräajan tai toistaiseksi. Lomautus voidaan toteuttaa määräaikaisesti, jos työn tarjoamisedellytysten katsotaan lomauttamisen perusteena vähentyneen tilapäisesti, enintään 90 päivää. Lomautus voidaan toteuttaa toistaiseksi voimassa olevana jos työnantajan näköpiirissä ei ole tilanteen muuttuminen.

Koronaviruksesta johtuvat lomautukset tulisi Tradenomien näkemyksen mukaan lähtökohtaisesti toteuttaa määräaikaisina koska tilanne muuttuu päivittäin eikä vielä tässä vaiheessa pystytä ennakoimaan, kestääkö tilanne yli 3 kuukautta.

Yt-neuvottelut ja lomautusilmoitus

Jos työnantajan palveluksessa on vähintään 20 työntekijää, työnantajan tulee käydä yt-neuvottelut ennen lomautuksista päättämistä. Neuvottelut kestävät 14 päivää jos työnantaja lomauttaa enintään 90 päiväksi. Samoin jos työnantaja lomauttaa toistaiseksi mutta lomautuksen kohteena on alle 10 työntekijää, neuvotteluaika on 14 päivää.

Jos työnantajan harkitsemat irtisanomiset, 90 päivää pidemmät lomauttamiset kohdistuvat vähintään kymmeneen työntekijään, neuvotteluaika on 6 viikkoa. 

Neuvotteluesitys yt-neuvottelujen käynnistämisestä tulee antaa viimeistään 5 päivää ennen neuvottelujen aloittamista.

Jos työnantajan palveluksessa on alle 20 työntekijää, lomauttaminen ei edellytä yt-neuvottelujen käymistä. Tällöin työnantajan on kuitenkin käytettävissään olevien tietojen perusteella esitettävä työntekijälle ennakkoselvitys lomautuksen perusteista sekä sen arvioidusta laajuudesta, toteuttamistavasta, alkamisajankohdasta ja kestosta.

Lomautusilmoitus

Työnantajan tulee antaa työntekijällä lomautusilmoitus viimeistään 14 päivää ennen lomautuksen alkamista. 

Määräaikaisen työntekijän lomauttaminen

Työnantaja saa lomauttaa määräaikaisessa työsuhteessa olevan työntekijän vain, jos tämä tekee työtä vakituisen työntekijän sijaisena ja työnantajalla olisi oikeus lomauttaa vakituinen työntekijä, jos hän olisi työssä.

Toimeentulo lomautuksen aikana 

Lomautusajalta maksetaan työttömyyspäivärahaa. Jos sinut lomautetaan, ilmoittaudu verkossa työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Ilmoittautumista työnhakijaksi ei voi tehdä takautuvasti ja työttömyyspäivärahaa voidaan maksaa vain siltä ajalta, jonka henkilö on ollut TE-toimistossa työnhakijana. Huomioithan, että myös lomautettujen tulee työnhakijaksi ilmoittautumisen yhteydessä täyttää kohta “Haen kokoaikatyötä”. 

Lähetä ensimmäinen ansiopäivärahahakemuksesi KOKO-kassan sähköisessä asiointipalvelussa aikaisintaan kahden viikon kuluttua lomautuksen alusta. Jos lomautuksesi kestää lyhyemmän aikaa, hae päivärahaa aikaisintaan viimeisen lomautuspäivän jälkeen. Päivärahan hakeminen tapahtuu aina takautuvasti jo kuluneelta lomautusajalta. Tarkempaa ohjeistusta päivärahan hakemiseen lomautuksen ajalta löydät täältä: Ohjeet koronan seurauksena lomautetulle. Tutustu ennen ensimmäisen päivärahahakemuksen lähettämistä erityisesti hakemuksen liitteitä koskevaan kohtaan ohjeistuksessa.

Ansiopäivärahasi suuruuden voit suuntaa-antavasti arvioida KOKO-kassan päivärahalaskurin avulla: https://kokokassa.fi/paivarahalaskuri/

Mikäli et ole vielä ehtinyt täyttää KOKO-kassan jäsenyysaikana 26 viikon jäsenyys- ja työssäoloehtoa, tulee työttömyyspäivärahaa hakea Kelalta: https://www.kela.fi/tyottomyysetuutta-kelasta

Huomioithan, että lomautetuksi jääminen ei vaadi ilmoituksen tekemistä Tradenomeille, vaan työttömyyspäivärahan hakemiseen liittyvät asiat hoidetaan KOKO-kassan tai Kelan kanssa. 

Työterveyshuolto lomautuksen aikana

Verottaja on koronatilanteen johdosta tarkentanut ohjeistustaan työterveyshuollosta: "Työnantaja voi tarjota työterveyspalveluja myös lomautetuille ja irtisanotuille työntekijöille lomautusten ja irtisanomisten aikana samoin verovapaussäännöksin kuin muillekin työntekijöille. Työsuhteen aikana työterveyshuoltopalvelut ovat verovapaasti käytettävissä palkanmaksusta ja työntekovelvoitteesta riippumatta." Lue verottajan ohje työterveyshuollosta.

 

Lomautus ei vaikuta Tradenomien jäsenyyteesi, vaan kaikki palvelumme ja muut jäsenetusi ovat käytettävissäsi normaalisti myös lomautusaikana! 

Lue lisää koronan vaikutuksista työelämässä täältä

Lue vastauksia KOKO-kassalta usein kysyttyihin kysymyksiin koronaan liittyen täältä

 

Katso päivittyvä tietopakettimme koronan vaikutuksista työelämässä.