Koronaviruksen vaikutus työelämässä

12.3.2020

Pandemiaksi yltynyt koronavirus vaikuttaa myös Suomessa työntekijöiden arkeen ja työskentelyyn. Koronavirusepidemiasta huolimatta työnantajan ja työntekijän työsopimuksen mukaiset velvollisuudet säilyvät lähtökohtaisesti ennallaan. Alle on kuitenkin koottu lyhyesti tietoa koronaviruksen aiheuttamista poikkeustilanteista.

Sairausajan palkka koronavirukseen sairastuneelle
Työntekijällä on normaali työsopimuslain tai työehtosopimuksen mukainen velvollisuus maksaa sairausajan palkkaa työntekijälle, joka on sairastunut koronavirukseen.

Karanteeniin asetetun työntekijän toimeentulo
Jos työntekijä on viranomaisen asettamassa karanteenissa, hän voi sopia työnantajansa kanssa etätyön tekemisestä mahdollisuuksien mukaan. Kaikissa työtehtävissä etätöiden tekeminen ei kuitenkaan ole mahdollista. Tällöin työntekijällä on mahdollisuus saada ansionmenetyksestä Kelan maksamaa tartuntatautipäivärahaa.

Epidemia-alueelta palaava työntekijä
Suomen hallitus on antanut 12.3.2020 suosituksen, että epidemia-alueilta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä työnantajansa kanssa. Etätyötä tulee suosia, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Jos etätyön tekeminen ei ole mahdollista työntekijän työtehtävien luonteesta johtuen, työnantajan ja työntekijän tulee sopia poissaolosta ja sen mahdollisesta korvaamisesta.

Etätyöt
Etätöiden tekeminen on suositeltavaa, mutta etätyön tekemisestä tulee aina sopia työnantajan kanssa tai noudattaa työnantajan antamaa etätyöohjetta.

Koronaepidemian aiheuttama lomautus
Koronavirusepidemia on aiheuttanut joillekin yrityksille tarvetta lomauttaa työntekijöitään. Työsopimuslain mukaan työnantaja saa lomauttaa työntekijän, jos työ tai työnantajan edellytykset tarjota työtä ovat vähentyneet tilapäisesti eikä työnantaja voi kohtuudella järjestää työntekijälle muuta sopivaa työtä tai työnantajan tarpeita vastaavaa koulutusta; työn tai työn tarjoamisedellytysten katsotaan lomauttamisen perusteena vähentyneen tilapäisesti, jos niiden voidaan arvioida kestävän enintään 90 päivää.

Työnantajan on ilmoitettava lomauttamisesta työntekijälle henkilökohtaisesti viimeistään 14 päivää ennen lomautuksen alkamista. Vähintään 20 työntekijän yrityksissä lomauttaminen edellyttää yt-neuvottelujen käymistä.

Matkustaminen
Suomen hallituksen 12.3.2020 antaman suosituksen mukaan muista kuin välttämättömistä työmatkoista on syytä luopua ja lomamatkoja siirtää. Työnantajan kanssa tulee keskustella jo sovittujen työmatkojen siirtämisestä.

Perheenjäsenet
Suomen hallituksen 12.3.2020 antaman suosituksen mukaan epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä palvelutuottajan tai koulutuksen järjestäjän kanssa. Jos työntekijä joutuu olemaan poissa töistä esim. perheenjäsenensä karanteenin vuoksi, hänen tulee sopia työnantajan kanssa etätyöstä tai poissaolosta.
Lisää vastauksia asiaan liittyen lyödät neuvottelujärjestömme YTN:n sivuilta.


Teknologiateollisuuden ja tietotekniikan palvelualojen työehtosopimusosapuolet suosittavat ko. aloilla etätöiden lisäämistä, lue lisää neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n sivuilta.

Perumme kaikki jäsentapahtumamme huhtikuun loppuun saakka. Myös YTN että Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO peruu luottamusmiehille suunnatut koulutukset kevään osalta.

Viranomaisten ohjeita tartunnan ehkäisemiseksi työpaikoilla löydät työterveyslaitoksen sivuilta.

Kaikissa työ- ja virkasuhteisiin liittyvissä kysymyksissä sinua auttaa työsuhdeneuvontamme, ota rohkeasti yhtettä!

Työsuhdeneuvonta

ma-to klo 9-16, pe 10-16

020 155 8815 (mpm/pvm)

lakiasiat@tradenomi.fi

Lakichat ma-pe 9-16 | digijuristi.tradenomi.fi | omaluottamusmies.fi