Palautumisen merkitys työssä: kohti parempaa työhyvinvointia

19.5.2023 | Hyvinvointi

Huolehditko riittävästi henkilökohtaisesta palautumisesta? Tunnetko itsesi kuormittuneeksi? Muistatko pitää riittävästi taukoja? Unohtuuko sinulta lounas ja riittävä uni? Vaaditko itseltäsi liikoja?

Oletko tullut ajatelleeksi, että tauko on mielen sateenkaari? Tavoitat sillä mielenrauhaa, tauon jälkeen asiat sujuvat paremmin ja jumittava työtehtävä ratkeaa usein kuin itsestään.

Pidätkö työpäivän aikana riittävästi taukoja?

Kiireisistä työpäivistä huolimatta on tärkeää pitää huolta tauoista päivän aikana. Muuten palautuminen myös vapaa-ajalla on vaikeampaa. Kun pidät taukoja säännöllisesti, niistä muodostuu vähitellen rutiini. Opit huomaamaan, miten saat tauoista säännöllisiä ja millaiset tauot ovat hyviä juuri sinulle.

Aseta itsellesi tavoite kahden viikon ajaksi

Pidä jokaisena työpäivänä ainakin kolme taukoa. Tavoite voi olla esimerkiksi nouseminen työpisteellä ylös, jaloittelu tasatunnein tai kolmen lempikappaleen kuunteleminen päivän aikana.

Tauot voivat olla eri mittaisia ja vaihdella tilanteen mukaan. Itsellesi sopivien taukojen pitäminen löytyykin vain kokeilemalla.

Aivoille riittää 3–4 minuutin tauko. Jos teet töitä yksin tai et voi osallistua esimerkiksi kokouksessa, on tauko hyvä pitää 45 minuutin välein. Jos voit osallistua, maksimiaika aivojen jaksamiselle on 1 tunti 15 minuuttia. Sen jälkeen olet jo silmälaput silmillä, korvalaput korvilla, eikä mitään mene enää sisälle. Ei sinulla, eikä kenelläkään muullakaan.

Vaihtelu virkistää mieltä

Ja lisää innokkuuttasi työntekoon. Mitäpä jos kokeilisit syödä lounasta eri paikassa kuin tavallisesti tai menet pienelle happihyppelylle päivän aikana?

Kävelet ainakin reippaasti talon ympäri. Voit poistua työpisteeltäsi jaloittelemaan muutamaksi minuutiksi tai suunnata työkavereiden kanssa lounaalle tai kahville. Voit myös pitää hengähdystauon luonnossa tai lenkkipolulla tai tehdä erilaisia hengitysharjoituksia.

Taukojen sisällön sijaan tärkeintä on muistaa pitää tauot. Säännöllisesti. Jokaisen päivän aikana. Tämä auttaa sinua jaksamaan ja palautumaan arjessa.

Nälkäisenä et jaksa ja väsyneenä et pysty keskittymään ja kehittymään.

Keskity siis oleelliseen ja pidä huolta ruuasta ja unesta. Näin jaksat elää tässä hetkessä – rauhoittua, pysähtyä.

Vaarana on kuitenkin se, että naputtelet konetta tunnista toiseen, uusi etäkokous alkaa tasatunnein, et pidä taukoja ja syöt lounastakin koneen ääressä. Kun sinulta kysyy, mitä söit lounaaksi, tuskin tiedät. Ja vielä vähemmän, miltä se maistui.

Pidä siis kiinni rutiineista: herätys, aamupala, lounas. Ja mieti, mihin aikaan sinun tulee mennä nukkumaan, jotta heräät aamulla virkeänä.

Aivot ovat hieno, mutta rajallinen yksikkö

Kiireisenä, stressaantuneena, väsyneenä tai kriisissä jopa 80 prosenttia aivoistasi voi olla lukossa. Joten miten viisaita tai tyhmiä me itse kukin olemme vain 20 prosenttisilla aivoilla. Vaikka kerralla tarvitset n. 7–8 prosenttia aivoistasi, ei siellä vajaalla kapasiteetilla ole tarvittavat kohdat auki.

Miltä kuulostaisi Nollan Asian Päivä?

Varsinkin kuormittuneena on erityisen tärkeää kuunnella tarkasti itseään. Liian usein sitä yrittää kuitenkin olla viisas, tehokas, aikaansaava, ja älykäs.

Välillä kuitenkin jokainen meistä on väsynyt ja silloin oikea avain omaan hyvinvointiin on höllätä odotuksia ja levätä, sillä kukaan meistä ei ole robotti – kone, joka jaksaa aina.

Kuormittuneena, väsyneenä ja stressaantuneena on hyvä ottaa kotitöissäkin tavoitteeksi tehdä yksi asia päivässä. Jos tänään käyt kaupassa, on huomenna aika imuroida. Jos tänään vaihdat petivaatteet, voit huomenna pestä vessan.

Joko sitä tai tätä

Siis joko sitä tai tätä. Ei sitä, tätä, tota, tuota ja vielä niitäkin.

Hyvä idea on myös pitää Nollan Asian Päiviä, sillä kuormittuneena saatat paeta väsymystä ylisuorittamiseen. Puuhailet, jotta ei tarvitsisi ajatella. Pörhellät ympäriinsä, jotta ei tarvitsisi pysähtyä ja tarkastella omaa tilannettaan.

Väsyneenä on viisainta pysähtyä. Väsyneenä on tärkeintä pysähtyä.

Palautua, päästää irti suorittamisesta.

Olet ihminen. Et tehosekoitin, monitoimikone, vispilä tai robotti. Et jättirobotti, toisten kanssa käsi kädessä kulkeva robotti, pää alaspäin putoava robotti, joka tippuu kohta kokonaan pois kuvasta tai on jo tipahtanut.

Miltä kuulostaisi pitää Nollan Asian Päivä?


Vinkit antoi: Viestintävalmentaja, psykologi PsM, psykoterapeutti ET, perheterapeutti Essi Juvakka (Essive Oy).

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Keskusteluälykkyyttä kehittämällä kohti parempaa vuorovaikutusta

Perhevapaakirjaus tuo merkittävän muutoksen työkulttuuriin: "Isät pääsevät seuraamaan lastensa ensiaskeleita"

Kaipaatko vinkkejä ajanhallintaan ja priorisointiin? Tai tuntuuko, että työ valtaa ajatukset myös vapaa-ajalla? Henkilökohtainen työhyvinvointivalmennus tukee jaksamistasi.

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Hyvästi lomastressi! Ota ilo irti kesälomasta

Kesäloma on monelle vuoden tärkein hengähdystauko ja siksi sen onnistuminen ei ole yhdentekevää. Aivot tarvitsevat kunnon palautumista, eikä mikään uutta luova ajatus kumpua hektisyydestä. Lue ammattimentorin vinkit onnistuneeseen kesälomaan!

Lue lisää

Näin päihität kiireen tunnun

Kiireen tuntu voi parhaimmillan inspiroida ja motivoida toimimaan, mutta pahimmillaan se saattaa hidastaa ajatuksenjuoksua ja muodostuu elämää hankaloittavaksi tekijäksi. Miten kiireen tuntua voisi vähentää?

Lue lisää

Johtaja, huomaa, mitä piilee pinnan alla - poimi vinkit hyvinvoinnin johtamiseen

Johtaminen vaatii heikkojen signaalien havaitsemista ja tarkkaavaisuutta. Miten voisit huolehtia alaistesi hyvinvoinnista paremmin? Poimi esihenkilöitä valmentavan mentorin vinkit hyvinvoinnin johtamiseen.

Lue lisää

5 vinkkiä palautumiseen

Kuinka pitää jaksaminen balanssissa ja palautua paremmin? Lue psykologi, viestintävalmentaja Essi Juvakan vinkit jaksamiseen.

Lue lisää

Häpeä on tuttu tunne työuupuneelle - näillä vinkeillä eteenpäin

On tavallista, että työuupumiseen liittyy henkilökohtaisia ja vaikeita tunteita. Etenkin uupumisen akuutissa vaiheessa kielteisiä tuntemuksia voi olla työlästä yrittää käsitellä yksin. Ammattimentori Kati Huovinmaa jakaa vinkit häpeän tunteen käsittelyyn.

Lue lisää