Palautumisen merkitys työssä: kohti parempaa työhyvinvointia

19.5.2023 | Hyvinvointi

Huolehditko riittävästi henkilökohtaisesta palautumisesta? Tunnetko itsesi kuormittuneeksi? Muistatko pitää riittävästi taukoja? Unohtuuko sinulta lounas ja riittävä uni? Vaaditko itseltäsi liikoja?

Oletko tullut ajatelleeksi, että tauko on mielen sateenkaari? Tavoitat sillä mielenrauhaa, tauon jälkeen asiat sujuvat paremmin ja jumittava työtehtävä ratkeaa usein kuin itsestään.

Pidätkö työpäivän aikana riittävästi taukoja?

Kiireisistä työpäivistä huolimatta on tärkeää pitää huolta tauoista päivän aikana. Muuten palautuminen myös vapaa-ajalla on vaikeampaa. Kun pidät taukoja säännöllisesti, niistä muodostuu vähitellen rutiini. Opit huomaamaan, miten saat tauoista säännöllisiä ja millaiset tauot ovat hyviä juuri sinulle.

Aseta itsellesi tavoite kahden viikon ajaksi

Pidä jokaisena työpäivänä ainakin kolme taukoa. Tavoite voi olla esimerkiksi nouseminen työpisteellä ylös, jaloittelu tasatunnein tai kolmen lempikappaleen kuunteleminen päivän aikana.

Tauot voivat olla eri mittaisia ja vaihdella tilanteen mukaan. Itsellesi sopivien taukojen pitäminen löytyykin vain kokeilemalla.

Aivoille riittää 3–4 minuutin tauko. Jos teet töitä yksin tai et voi osallistua esimerkiksi kokouksessa, on tauko hyvä pitää 45 minuutin välein. Jos voit osallistua, maksimiaika aivojen jaksamiselle on 1 tunti 15 minuuttia. Sen jälkeen olet jo silmälaput silmillä, korvalaput korvilla, eikä mitään mene enää sisälle. Ei sinulla, eikä kenelläkään muullakaan.

Vaihtelu virkistää mieltä

Ja lisää innokkuuttasi työntekoon. Mitäpä jos kokeilisit syödä lounasta eri paikassa kuin tavallisesti tai menet pienelle happihyppelylle päivän aikana?

Kävelet ainakin reippaasti talon ympäri. Voit poistua työpisteeltäsi jaloittelemaan muutamaksi minuutiksi tai suunnata työkavereiden kanssa lounaalle tai kahville. Voit myös pitää hengähdystauon luonnossa tai lenkkipolulla tai tehdä erilaisia hengitysharjoituksia.

Taukojen sisällön sijaan tärkeintä on muistaa pitää tauot. Säännöllisesti. Jokaisen päivän aikana. Tämä auttaa sinua jaksamaan ja palautumaan arjessa.

Nälkäisenä et jaksa ja väsyneenä et pysty keskittymään ja kehittymään.

Keskity siis oleelliseen ja pidä huolta ruuasta ja unesta. Näin jaksat elää tässä hetkessä – rauhoittua, pysähtyä.

Vaarana on kuitenkin se, että naputtelet konetta tunnista toiseen, uusi etäkokous alkaa tasatunnein, et pidä taukoja ja syöt lounastakin koneen ääressä. Kun sinulta kysyy, mitä söit lounaaksi, tuskin tiedät. Ja vielä vähemmän, miltä se maistui.

Pidä siis kiinni rutiineista: herätys, aamupala, lounas. Ja mieti, mihin aikaan sinun tulee mennä nukkumaan, jotta heräät aamulla virkeänä.

Aivot ovat hieno, mutta rajallinen yksikkö

Kiireisenä, stressaantuneena, väsyneenä tai kriisissä jopa 80 prosenttia aivoistasi voi olla lukossa. Joten miten viisaita tai tyhmiä me itse kukin olemme vain 20 prosenttisilla aivoilla. Vaikka kerralla tarvitset n. 7–8 prosenttia aivoistasi, ei siellä vajaalla kapasiteetilla ole tarvittavat kohdat auki.

Miltä kuulostaisi Nollan Asian Päivä?

Varsinkin kuormittuneena on erityisen tärkeää kuunnella tarkasti itseään. Liian usein sitä yrittää kuitenkin olla viisas, tehokas, aikaansaava, ja älykäs.

Välillä kuitenkin jokainen meistä on väsynyt ja silloin oikea avain omaan hyvinvointiin on höllätä odotuksia ja levätä, sillä kukaan meistä ei ole robotti – kone, joka jaksaa aina.

Kuormittuneena, väsyneenä ja stressaantuneena on hyvä ottaa kotitöissäkin tavoitteeksi tehdä yksi asia päivässä. Jos tänään käyt kaupassa, on huomenna aika imuroida. Jos tänään vaihdat petivaatteet, voit huomenna pestä vessan.

Joko sitä tai tätä

Siis joko sitä tai tätä. Ei sitä, tätä, tota, tuota ja vielä niitäkin.

Hyvä idea on myös pitää Nollan Asian Päiviä, sillä kuormittuneena saatat paeta väsymystä ylisuorittamiseen. Puuhailet, jotta ei tarvitsisi ajatella. Pörhellät ympäriinsä, jotta ei tarvitsisi pysähtyä ja tarkastella omaa tilannettaan.

Väsyneenä on viisainta pysähtyä. Väsyneenä on tärkeintä pysähtyä.

Palautua, päästää irti suorittamisesta.

Olet ihminen. Et tehosekoitin, monitoimikone, vispilä tai robotti. Et jättirobotti, toisten kanssa käsi kädessä kulkeva robotti, pää alaspäin putoava robotti, joka tippuu kohta kokonaan pois kuvasta tai on jo tipahtanut.

Miltä kuulostaisi pitää Nollan Asian Päivä?


Vinkit antoi: Viestintävalmentaja, psykologi PsM, psykoterapeutti ET, perheterapeutti Essi Juvakka (Essive Oy).

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Keskusteluälykkyyttä kehittämällä kohti parempaa vuorovaikutusta

Perhevapaakirjaus tuo merkittävän muutoksen työkulttuuriin: "Isät pääsevät seuraamaan lastensa ensiaskeleita"

Kaipaatko vinkkejä ajanhallintaan ja priorisointiin? Tai tuntuuko, että työ valtaa ajatukset myös vapaa-ajalla? Henkilökohtainen työhyvinvointivalmennus tukee jaksamistasi.

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Ajoissa saatu apu ja vertaistuki parantaisivat opiskelijoiden hyvinvointia

Yhä useampi opiskelija kokee psyykkistä kuormittuneisuutta kuten uupumusta. Johtaako tämä siihen, että työelämään siirtyvät ovat jo uupuneita?

Lue lisää

Henkilöstön edustajan rooli korostuu entisestään tulevaisuudessa

.

Lue lisää

Vaaniiko boreout? Tunnista ja selätä tylsistyminen työssäsi

Tylsistyminen työssä, eli boreout, on yleinen mutta hoidettavissa oleva ilmiö. Boreout voi johtua yksitoikkoisista tehtävistä, liian vähäisestä vastuusta tai oman osaamisen alihyödyntämisestä. Boreoutilla voi olla kielteisiä vaikutuksia työhyvinvointiin, kuten motivaation laskuun, stressiin ja henkiseen hyvinvoinnin heikkenemiseen. Lue ammattimentorin vinkit boreoutin selättämiseen!

Lue lisää

Kuinka pärjään hankalissa vuorovaikutus- ja viestintätilanteissa?

Suututtaa ja tekee mieli sanoa suorat sanat. Joudun hillitsemään itseni, jotta pysyn asiallisena. Silti ajoittain pääsee sammakoita ja pitäisi nukkua yön yli ennen kommentoimista. Tuntuuko tutulta? Sisältyykö työhösi haasteellisia tilanteita? Psykologin vinkit haastaviin vuorovaikutustilanteisiin.

Lue lisää

Liiton tarjoamat vakuutukset tuovat turvaa pahan päivän varalle

Tradenomien vakuutukset ja liiton tarjoama oikeusturvaetu auttavat lukuisissa eri tilanteissa. Liiton kautta olet vakuutettuna vapaa-ajan matka- ja tapaturmavahinkojen varalta. Lisäksi voit hankkia edullisen henkivakuutuksen. Oikeusturvaetu puolestaan korvaa oikeudenkäyntikuluja työsuhderiidassa.

Lue lisää