Perhevapaa on lasta varten

7.11.2023 | Työelämä

Elokuun 2022 tuli voimaan uusi perhevapaita koskeva laki, jossa ensimmäistä kertaa vanhempien hoitovastuu jaetaan lainsäädännöllä tasan. Tavoitteena on mahdollistaa perhevapaiden jakaminen nykyistä tasa-arvoisemmin molempien huoltajien kesken.

Meidän pitää muistaa, miksi perhevapaa ylipäänsä on olemassa.  Se ei ole äitiä tai isää varten vaan se on lasta varten. Uuden perhevapaalain lähtökohta on, että lapsella on oikeus kumpaankin vanhempaan, korostaa Tradenomien edunvalvonnan johtaja Ville-Veikko Rantamaula. 

Tradenomit on jo parin vuosikymmenen ajan panostanut vahvasti työelämän kaikenlaisen tasa-arvon edistämiseen.

Perhevapaiden tasaisempi jakaminen vaatii asennemuutosta

Vaikka uusi laki antaa mahdollisuuden jakaa perhevapaita entistä tasa-arvoisemmin, pallo jää silti ensisijaisesti perheelle itselleen. 

Lain mukaan kummallakin vanhemmalla on 160 päivän vanhempainrahakiintiö, josta 63 päivää voi luovuttaa toiselle. Lisäksi synnyttäjä on oikeutettu 40 päivän raskausrahakauteen.

– Jotta perhevapaita hyödynnetään lapsen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, pitää kulttuurin muuttua sekä kotona että työpaikalla. Äitien, isien ja myös työyhteisöjen pitää uudistaa ajattelumallejaan, muistuttaa Tradenomien erityisasiantuntija Julia Lauren.

Rantamaula on pettynyt siitä, että työmarkkinajärjestöjen nyt sopimissa työehtosopimuksissa ei huomioitu tulevaa perhevapaalakia. Julkisen sektorin virkaehtosopimusneuvottelut ovat vielä kesken. Nykyisissä sopimuksissa isille on palkallista vapaata vain viikosta kolmeen, äideille jopa kolme kuukautta. 

– Jos uutta perhevapaalakia ei huomioida työ- ja virkaehtosopimuksissa, ei laki tule toteutumaan käytännössä eikä uuden lain tavoite toteudu, sanoo Rantamaula.

– Kun äideille maksetaan isiä pidempään täyttä palkkaa ja äidit pitävät pidempiä vapaita, merkitsee tämä myös sitä, että rahallinen vastuu perhevapaista jää enemmän naisvaltaisille aloille, selvittää Lauren.

Naisten asema työelämässä paranee

Uuden lain myötä pitkiä poissaoloja tulee molemmille vanhemmille, ei vain naisille. Nykyiset naisten pitkät poissaolot työelämästä ovat aiheuttaneet kuopan heidän palkka- ja myös eläketasoonsa.

– Toivottavasti uusi laki helpottaa perheen ja työn yhdistämistä niin, että töihin paluu voi tapahtua joustavasti, aluksi vaikka päivän viikossa töitä tehden. Näin yhteys työpaikkaan ja sen muutoksiin säilyisi nykyistä paremmin, visioi Rantamaula.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Miten puuttua alisuoriutumiseen? Onnistunut keskustelu voi johtaa työntekijän kehittymiseen

Vaaniiko boreout? Tunnista ja selätä tylsistyminen työssäsi

Kuinka pärjään hankalissa vuorovaikutus- ja viestintätilanteissa?

Ville-Veikko Rantamaula

Edunvalvontajohtaja

040 832 6682

ville-veikko.rantamaula@tradenomi.fi

Julia Lauren

Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala

050 376 2240

julia.lauren@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

Työaikalabyrintti - näin suunnistat oikein

Tiedämme, että asiantuntijatehtävissä työskentelevät saattavat joskus unohtaa työajan ja vapaa-ajan rajat. Mutta ei hätää, sillä meillä on ratkaisuja, jotka auttavat sinua tietämään oman työaikasi ja saamaan korvauksen vaivannäöstäsi. Tässä viisi faktaa.

Lue lisää

Huijaako sinua huijarisyndrooma?

Mikä on huijarisyndrooma, mistä se syntyy ja mistä se johtuu? Kuinka huijarisyndroomasta pääsee eroon?

Lue lisää

Auttaako päähän potkiminen työllistymiseen?

Työllisyys ei parane yksilöiden tilannetta kurjistamalla vaan löytämällä kannusteita, joilla elinkeinoelämä investoi rohkeammin osaamiseen, TKI-toimintaan ja koneisiin.

Lue lisää

Miten puuttua alisuoriutumiseen? Onnistunut keskustelu voi johtaa työntekijän kehittymiseen

Mitä tehdä, kun työntekijä ei viikosta toiseen pääse yhdessä sovittuihin tavoitteisiin? Alisuoriutuminen ei ole vain yksilön asia, vaan koskettaa koko työryhmää. Jos työntekijä alisuoriutuu, esihenkilön on syytä katsoa ensin peiliin.

Lue lisää

Tekoäly mullistaa työelämän - Näin voit hyödyntää sitä työssäsi

Teknologiavaikuttaja Risto Linturi uskoo, että tekoäly voi mullistaa työelämän ja työnteon tavat. Tekoäly voi kuitenkin korvata vain teknisiä tehtäviä, ja ihmisen osaaminen on edelleen välttämätöntä.

Lue lisää