Perhevapaa on lasta varten

7.11.2023 | Työelämä

Elokuun 2022 tuli voimaan uusi perhevapaita koskeva laki, jossa ensimmäistä kertaa vanhempien hoitovastuu jaetaan lainsäädännöllä tasan. Tavoitteena on mahdollistaa perhevapaiden jakaminen nykyistä tasa-arvoisemmin molempien huoltajien kesken.

Meidän pitää muistaa, miksi perhevapaa ylipäänsä on olemassa.  Se ei ole äitiä tai isää varten vaan se on lasta varten. Uuden perhevapaalain lähtökohta on, että lapsella on oikeus kumpaankin vanhempaan, korostaa Tradenomien edunvalvonnan johtaja Ville-Veikko Rantamaula. 

Tradenomit on jo parin vuosikymmenen ajan panostanut vahvasti työelämän kaikenlaisen tasa-arvon edistämiseen.

Perhevapaiden tasaisempi jakaminen vaatii asennemuutosta

Vaikka uusi laki antaa mahdollisuuden jakaa perhevapaita entistä tasa-arvoisemmin, pallo jää silti ensisijaisesti perheelle itselleen. 

Lain mukaan kummallakin vanhemmalla on 160 päivän vanhempainrahakiintiö, josta 63 päivää voi luovuttaa toiselle. Lisäksi synnyttäjä on oikeutettu 40 päivän raskausrahakauteen.

– Jotta perhevapaita hyödynnetään lapsen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla, pitää kulttuurin muuttua sekä kotona että työpaikalla. Äitien, isien ja myös työyhteisöjen pitää uudistaa ajattelumallejaan, muistuttaa Tradenomien erityisasiantuntija Julia Lauren.

Rantamaula on pettynyt siitä, että työmarkkinajärjestöjen nyt sopimissa työehtosopimuksissa ei huomioitu tulevaa perhevapaalakia. Julkisen sektorin virkaehtosopimusneuvottelut ovat vielä kesken. Nykyisissä sopimuksissa isille on palkallista vapaata vain viikosta kolmeen, äideille jopa kolme kuukautta. 

– Jos uutta perhevapaalakia ei huomioida työ- ja virkaehtosopimuksissa, ei laki tule toteutumaan käytännössä eikä uuden lain tavoite toteudu, sanoo Rantamaula.

– Kun äideille maksetaan isiä pidempään täyttä palkkaa ja äidit pitävät pidempiä vapaita, merkitsee tämä myös sitä, että rahallinen vastuu perhevapaista jää enemmän naisvaltaisille aloille, selvittää Lauren.

Naisten asema työelämässä paranee

Uuden lain myötä pitkiä poissaoloja tulee molemmille vanhemmille, ei vain naisille. Nykyiset naisten pitkät poissaolot työelämästä ovat aiheuttaneet kuopan heidän palkka- ja myös eläketasoonsa.

– Toivottavasti uusi laki helpottaa perheen ja työn yhdistämistä niin, että töihin paluu voi tapahtua joustavasti, aluksi vaikka päivän viikossa töitä tehden. Näin yhteys työpaikkaan ja sen muutoksiin säilyisi nykyistä paremmin, visioi Rantamaula.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Miten puuttua alisuoriutumiseen? Onnistunut keskustelu voi johtaa työntekijän kehittymiseen

Vaaniiko boreout? Tunnista ja selätä tylsistyminen työssäsi

Kuinka pärjään hankalissa vuorovaikutus- ja viestintätilanteissa?

Ville-Veikko Rantamaula

Edunvalvontajohtaja

040 832 6682

ville-veikko.rantamaula@tradenomi.fi

Julia Lauren

Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala

050 376 2240

julia.lauren@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

Ammattikorkeakouluille reilu mahdollisuus

Eurooppalaiset ammattikorkeakoulut kehittyvät vauhdilla ja samaan aikaan meillä Suomessa sitkeästi elää vääränlaiset käsitykset ammattikorkeakoulujen kyvykkyydestä.

Lue lisää

Mitkä ovat sinun tekosi naistenpäivän kunniaksi?

Ruusut ja suklaa ovat kyllä ihania, mutta niiden avulla ei vielä saada aikaan merkittäviä muutoksia. Kati Huovinmaa kannustaa tällä kertaa Työelämäkorjaamossa miettimään, mitkä ovat sinun tekosi naistenpäivän kunniaksi? Miten voimme omilla teoillamme edistää tasa-arvoa ja naisten oikeuksia?

Lue lisää

Vaakakupissa työrauha ja ihmisoikeudet - Hallituksen tavoite työtaisteluoikeuden rajoittamisesta uhkaa perusoikeuksia

On tärkeää tiedostaa, että poliittiset työtaistelut kohdistuvat aina tiettyihin hallituksen suunnittelemiin muutoksiin, eivät itse hallitukseen. Työtaistelu on painostuskeino, jota käytetään esimerkiksi työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluiden aikana edellisen työehtosopimuksen päättymisen jälkeen, jos sopimukseen ei päästä. Työtaistelukeinoja ovat esimerkiksi työnseisaus eli lakko, ylityö- ja vuorovaihtokieltokielto sekä ulosmarssi. Hallitusohjelmasta löytyy kolme työtaisteluita koskevaa esitystä, joita hallitus pyrkii edistämään. Muutoksen kohteena ovat poliittiset työtaistelut, myötätuntotyötaistelut ja laittomat työtaistelut.

Lue lisää

Aikuiskoulutustuki ei ole rikki - tradenomeilta täystyrmäys tuen lakkauttamiselle

Valtaosa jäsenistämme vastustaa hallituksen esitystä aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta. On tärkeää, että aikuiskoulutustuen tilalle on olemassa uusi tukimuoto ennen nykyisen aikuiskoulutustuen lakkauttamista.

Lue lisää

Artikkeli: YTN katsoo tulevaan – Edunvalvonnan perusteet pysyvät, vaikka keinot muuttuvat

YTN on puolustanut ylempien toimihenkilöiden etuja 50 vuotta, ja työlle on tilausta tulevaisuudessakin.

Lue lisää