Se tärkein johtamistaito – 3 tapaa kohdata ihminen etänä

4.2.2022 | Ura

Muistan varmasti ikuisesti erään esihenkilöni asenteen minua kohtaan. Hän kysyi viikottain, miltä työ tuntuu, mitä kaipaisin lisää, mitä vähemmän, miten haluaisin kehittyä ja miten hän voi tukea minun kasvuani alan ammattilaisena sekä hyvinvointiani ihmisenä.

Hän teki sen aidosti ja siten, että sitouduin lujasti kyseiseen organisaatioon tehden parastani. Hän oli hyvä johtaja, joka sai meidät tekemään tehokkaasti töitä juuri tuon aidon välittämisen avulla. Ei maksanut mitään, mutta antoi niin paljon.

Jokaisen ihmisen yksi syvimmistä perustarpeista on tulla nähdyksi ja kuulluksi ja hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on. Valtaosa ihmisistä luulee, että heissä on jotain perustavanlaatuista vikaa ihmisinä. Mistä moinen uskomus on meille syntynyt, olisi eri blogin aihe. Meidän kaikkien tulee kumota tuo uskomus omilla kohtaamistaidoillamme niin työssä kun muussakin elämässä.

Miten sinä etäjohtajana mahdollistat tiimin aidon kuulluksi tulon omassa tiimissäsi?

1. Pidä yhteyttä henkilökohtaisesti jokaiseen

Soita jokaiselle mahdollisuuksiesi mukaan. Laita nimilista tiimisi jäsenistä esille, ja rasti nimen perään, kun olet soittanut. Kun tulee aikaa, soita seuraavalle. Näin kukaan ei jää vahingossa tilanteeseen, jossa ei ole kuullut sinusta liian pitkään aikaan mitään. Viikottainen puhelu olisi tosi hyvä, mutta monille mahdoton, jos tiimi on iso. Lista helpottaa kuitenkin muistamaan ne hiljaisimmatkin puurtajat.

2. Kysy vaikka nämä neljä kysymystä, kun otat yhteyttä

  • Mitä sinulle kuuluu juuri nyt? / Mikä fiilis? (voit käyttää myös asteikkoa 1-10 kuvaamaan fiilistä)
  • Mitä kysymyksiä sinulla on mielessä?
  • Miten voisin auttaa sinua?
  • Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Kuulostele kunkin kohdalla, mitä rivien välistä voi lukea. Kysy suoraan lisää, jos epäilet liiallista stressikuormaa tai muita haasteita työssä. Pyri antamaan helpotuksen tunnetta tavalla tai toisella, jos ei muuten niin kuulemalla häntä aidosti. Miettikää yhdessä, mitä me voisimme asialle tehdä?

3. Luo yhteenkuuluvuutta etäpalavereissa näin

Yhteenkuuluvuus on tärkeää varsinkin näinä aikoina, jolloin moni on normaalia enemmän poissa sosiaalisista kokoontumisista – onneksi sitä voi luoda myös etänä. Pidä normaalia enemmän tiimipalavereita ja kysy tiimiltä toiveita niiden sisältöön. Luokaa yhdessä teille parhaat ja innostavimmat palaverit. Sinun ei tarvitse keksiä ja luoda kaikkea itse. Valmentava johtaja osallistaa ja aktivoi tiiminsä monin tavoin.

Maanantaisin voisi olla innostavaa tehdä joku viikon hengenkohotus ja katsaus tulevan viikon töihin ja tavoitteisiin. Perjantaisin suomalaiselle suorittajalle tekisi hyvää kuulla palautetta ja saada onnistumisen tunne – mitä kaikkea tuli tehtyä ja mitä ensi viikolla tapahtuu. Perjantaipalaverissa voidaan tehdä lyhyt kierros viikon kohokohdista, hyvistä hetkistä ja kehua kollegoita. Siitä hyvillä mielin viikonlopun viettoon!

Voit myös pyytää jokaista valmistautumaan tiimipalaveriin, esim. miettimällä

A) Asia, mistä olen iloinen/kiitollinen/innoissani juuri nyt
B) Asia, joka mietityttää/kaipaan vastauksia/tukea

Voimia tärkeään työhösi ihmisten johtajana. Pidäthän itsestäsikin huolta.

Onnellisen työelämän rakentaja

Riikka Pajunen / Montevista Oy


Kaipaatko tukea esihenkilötyöhön? Varaa aika maksuttomaan ja henkilökohtaiseen esimiesvalmennukseen, josta saat tukea esimerkiksi haastaviin johtamistilanteisiin, työyhteisön ristiriitojen ratkomiseen tai parempaan jaksamiseen esihenkilötyössä. Järjestämme myös Riikan vetämiä ryhmämuotoisia esimiesvalmennuksia keväällä ja syksyllä 2022. Kevään valmennus on täynnä, ilmoittautuminen syksyn valmennukseen aukeaa myöhemmin. Tarkkailethan viestintäämme! 

Lisää aiheesta: Ura

Kestävyysraportointi, automaatio ja analytiikka muuttavat taloushallinnon tradenomin työtä

Kestävyysraportointi, automaatio ja analytiikka muuttavat tuntuvasti taloushallinnon tradenomin työtä. Mitä on kestävyysraportointi ja keitä se koskee? Miten osaamistarpeisiin vastataan?

Lue lisää

Kouluttautumisseteli - ratkaisumme osaamisen kehittämiseen työn ohessa

Kouluttautumisseteli eli omaehtoisen kouluttautumisen muuttaminen verovapaaksi henkilöstöeduksi, kuten lounas- tai liikuntasetelit. Verovapaa kouluttautumisetu helpottaisi osaamisen kehittämistä työuran aikana.

Lue lisää

Aloitatko uudessa työssä? Ammattimentorin viisi vinkkiä sujuvaan alkuun

Tradenomi, oletko siirtymässä uusiin tehtäviin tai saitko uuden työpaikan? Miten varmistat hyvän aloituksen uudessa työssä? Katso mentorin vinkit!

Lue lisää

Yrittäjyyden voi muovata itsensä näköiseksi

Kiinnostaako yrittäjyys? Älä anna Älä anna mielikuvien ja ennakkoluulojen rajoittaa ratkaisujasi. Tradenomien palvelut yrittäjälle auttavat esimerkiksi yrityksen perustamisessa ja Suomen Yrittäjien laaja palvelupaketti takaa jäsenillemme samat edut kuin Yrittäjien jäsenenä saisit.

Lue lisää

Mentoroinnista uutta potkua uralle

Parhaimmillaan mentorointi hyödyttää sekä aktoria eli mentoroitavaa että mentoria. Sonja Nurmi löysi oman alan töitä ja Hannu Puranen uusia ajatuksia Tradenomien mentorointiohjelman aikana. Lue jäsentemme kokemus mentoroinnista!

Lue lisää