Työaikalabyrintti - näin suunnistat oikein

29.11.2023 | Työelämä

Tiedämme, että asiantuntijatehtävissä työskentelevät saattavat joskus unohtaa työajan ja vapaa-ajan rajat. Työpäivät venyvät ja kiireiset ajankohdat voivat viedä aikaa ansaitulta levolta. Mutta ei hätää, sillä meillä on ratkaisuja, jotka auttavat sinua tietämään oman työaikasi ja saamaan korvauksen vaivannäöstäsi. Tässä viisi faktaa:

 

1. Säännöllinen työaikasi

Tiedätkö ajan, johon olet sitoutunut työsopimuksessasi? Se on säännöllinen työaikasi. Sinun tehtäväsi on tehdä töitä tuona aikana, ja työnantajan tehtävä on maksaa palkkasi tämän ajan perusteella. Tavallisesti se on 37,5 tai 40 tuntia viikossa.

2. Liukumalla joustoa päiviisi

Liukuva työaika on vastaus joustavuuden kaipuuseesi. Se antaa sinulle mahdollisuuden päättää, milloin työskentelet, kunhan pysyt aikarajojen puitteissa. Voit jatkaa työpäivääsi tarvittaessa, ja ylimääräiset tunnit kerryttävät saldoasi. Saldotunnit ovat kuin aarrearkku, joka tarjoaa sinulle mahdollisuuden nauttia vapaa-ajasta juuri niin kuin haluat. Voit esimerkiksi pitää vapaapäiviä, nukkua aamulla pidempään tai lähteä aiemmin kotiin.

3. Ylityöt ylitöinä

Joskus töitä voi olla niin paljon, ettet ehdi tehdä niitä tavallisena työaikanasi. Kun työt on saatava tehtyä, työnantaja voi ehdottaa ylitöitä, mutta muista - ylityöt edellyttää sinun suostumustasi. Jos työkuorma painaa päälle eikä tavalliset työtunnit enää riitä, ota itse ylityöt puheeksi työnantajan kanssa. Liukumaa ei ole tarkoitettu ylitöihin. Ylityöt korvataan hyvillä korotuksilla, mutta sinulla on myös oikeus kieltäytyä ylitöistä. Jaksamisesi on tärkeintä!

4. Kiusallinen harmaa ylityö

Harmaata ylityötä on, kun paiskit hommia vaikkapa illalla kotisohvalla kirjaamatta sitä työaikoihisi. Harrastat siis hyväntekeväisyyttä työnantajan hyväksi. Se vain kuormittaa sinua ja vaikuttaa negatiivisesti palautumiseesi.

5. Työn tasapaino ja hyvinvointi

Harmaa ylityö ja liukuvan työajan väärinkäyttö voivat vääristää työn organisointia ja aiheuttaa ongelmia työkulttuurissa. Ne voivat myös vaikuttaa negatiivisesti jaksamiseesi. Muista pitää huolta itsestäsi ja olla rehellinen työajoistasi.

 

Kun ymmärrät erilaiset työaikaratkaisut ja niiden hyödyt, voit ottaa ohjat omiin käsiisi ja nauttia tasapainoisemmasta elämästä. Oikeiden työaikojen kirjaaminen ja keskustelu työnantajan kanssa auttavat sinua hallitsemaan työelämääsi rennommin ja lennokkaammin!

 

Sinua saattaisi kiinnostaa

Tekoäly mullistaa työelämän - Näin voit hyödyntää sitä työssäsi

Riko kaava - rakenna rohkeasti omannäköinen urapolkusi

Vaaniiko boreout? Tunnista ja selätä tylsistyminen työssäsi

 

Julia Lauren

Erityisasiantuntija, tieto- ja vakuutusala

050 376 2240

julia.lauren@tradenomi.fi

Joonas Kopra

Erityisasiantuntija, finanssi- ja ICT-ala

050 407 4876

joonas.kopra@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Työelämä

Vaikea työehtosopimusneuvottelukierros toi ostovoimaa ja torjuntavoittoja

Kaikkien työntekijöiden ostovoima nousee yleiskorotusten ansiosta, eikä irtisanomissuojaa murenneta. Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehtosopimus näyttää muille tradenomialoille suuntaa, mutta neuvottelut olivat harvinaisen hankalat.

Lue lisää

Tradenomi, tuntuuko että työtäsi johtaa tekoäly? – Mitä on algoritmijohtaminen?

Algoritminen johtaminen, eli tekoälyn hyödyntäminen johtamistehtävissä, yleistyy nopeasti automatisoiden perinteisiä johtamispäätöksiä. Se on jo läsnä esimerkiksi työvuorosuunnittelussa ja alustataloudessa. Tekoälyä hyödynnetään johtamisessa jo monella työpaikalla, vaikka säännöt ovat vielä suurelta osin sopimatta ja EU-direktiivi on vasta valmisteilla.

Lue lisää

Tradenomi, oletko kiinnostunut tohtoriopinnoista?

Tradenomitutkinto antaa sinulle mahdollisuuden jatko-opintoihin aina tohtoritutkintoon asti. Ylempi korkeakoulututkinto, esimerkiksi ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) eli tradenomi (YAMK), antaa pohjan ja mahdollisuuden suorittaa tohtoritutkinto. Erityisasiantuntijamme Tuomas kertoo mikä on ammatillinen tohtoritutkinto.

Lue lisää

Tradenomien esihenkilöaamussa jaettiin vinkit työnantajamielikuvan rakentamiseen ja rekrytointiin

Millainen on esihenkilön rooli rekrytoinnissa. InHuntin senior headhunterit jakoivat Tradenomien esihenkilöaamussa vinkit rekrytointiin.

Lue lisää

Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?

Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.

Lue lisää