Riko kaava - rakenna rohkeasti omannäköinen urapolkusi

21.11.2023 | Ura

Liian monet meistä tamppaavat samoja itsestäänselviä uria kyseenalaistamatta niitä ja niiden mielekkyyttä. Sitten eläkkeen kynnyksellä ihmetellään, mihin kaikki työvuodet menivät ja mihin unohtui päätös alkaa toteuttaa jotain ihan omaa. Omannäköisen urapolun toteuttaminen ei synny pelkällä haaveilulla ja haikailulla. Siksi tärkeintä on ryhtyä viipymättä tekoihin.

Ammattimentorin vinkit omannäköisen urapolun rakentamiseen

1. Pohdi: mikä tekee juuri sinusta uniikin?

Aloita urapolkusi rakentaminen tunnistamalla ja listaamalla itsellesi ikiomat vahvuutesi ja erityisosaamisesi. Mitkä ovat ne taidot, joissa loistat? Tarkastele itseäsi ja osaamistasi mahdollisimman laajasta näkökulmasta, älä jumitu tavanomaiseen. Kun yksinpohdinta tökkii, pyydä vaikka luottoystävääsi apuun!

2. Uskalla pelätä!

Älä jää pyörimään liian helppoihin ympyröihin tai ajatuskehiin. Tunnista pelkosi ja pysähdy pohtimaan, mitä arvokasta pelontunne voi antaa urapolkusi rakentamiseksi. Ota pelosta huolimatta rohkeasti vastaan uusia tehtäviä, jotka laajentavat osaamistasi ja tuovat uutta näkökulmaa. Jos tämä ajatus tuntuu liian pelottavalta, palauta mieliin millaista on ollut aiemmin voittaa oma pelko? Mitä hyvää se on sinulle tuonut?

3. Muista muut ihmiset, luo vahva verkosto

Tutustu uusiin ihmisiin, älä unohdu vain omaan kuplaasi. Verkostoidu ennakkoluulottomasti eri alojen ammattilaisten kanssa. Uudet ihmiset avaavat ovia uusiin mahdollisuuksiin ja antavat sinulle arvokkaita ajatuksia eteenpäinpääsemiseksi. Aiemmassa Työelämäkorjaamo-blogissani annan vinkit verkostoitumiseen. 

4. Määrittele omannäköisesi menestys

Menestys ei tosiaankaan tarkoita samoja asioita kaikille. Käytä kunnolla aikaa siihen, että teet itsellesi selväksi, mitä menestys sinulle tarkoittaa ja mitä se ei tarkoita. Jollei tätä pysähdy pohtimaan, saattaa jäädä kuin automaattisesti toteuttamaan jotain kliseistä ja yleistä uskomusta menestyksestä, joka ei oikeasti olekaan sinun oma juttusi. Mieti, mikä tekee sinun työstäsi merkityksellistä juuri sinulle, ja ala rakentaa urapolkuasi omien arvojesi pohjalta.

5. Ole rohkea askeleissasi

Aseta itsellesi rohkeita tavoitteita. Uskalla hahmotella itsellesi suuria visioita, sellaisia jotka hyvällä tavalla hirvittävät. Älä pelkää poiketa perinteisistä poluista tai jos pelkäätkin, älä anna pelon estää. Katso myös kohta 2.

Ja loppuun oma mottoni: “Jos muutos ei ole radikaali, miksi vaivautua ollenkaan?”

Onnea ja uskallusta matkaan omannäköisen urapolun rakentamiseksi!

TYÖELÄMÄKORJAAMO-BLOGIN KIRJOITTAJANA KATI HUOVINMAA 

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat korjaamista. 

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen missionsa on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. Hän käsittelee valmentavaa johtamista ja muita työelämän ilmiöitä myös tietokirjassaan Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).

Aiemmin Työelämäkorjaamossa

Anna kipinäsi näyttää suuntaa - vahvuuksia hyödyntämällä kohti onnellista uraa

Unelma omannäköisestä urasta? Älä anna epävarmuuden estää työelämämuutostasi!

Sinua voisi kiinnostaa myös

Huijaako sinua huijarisyndrooma?

Vaaniiko boreout? Tunnista ja selätä tylsistyminen työssäsi

Uravalmennuksemme auttaa esimerkiksi seuraavien ura-askelten pohtimisessa ja oman osaamisen sanoittamisessa.

Lisää aiheesta: Ura

Laskuta kevytyrittäjänä keikkatyöstä vaivattomasti

Kevytyrittäjyys on monelle tradenomille keino harjoittaa yrittäjyyttä joustavasti työn tai opintojen ohella. Tradenomit tarjoaa jäsenilleen monia etuja kevytyrittäjyyteen. Esimerkiksi Palkkio+ -laskutuspalvelu antaa mahdollisuuden keskittyä itse työhön ja toimeksiantojen hankkimiseen, laskutus ja viranomaisvelvoitteet hoituvat palvelun kautta

Lue lisää

Anna kipinäsi näyttää suuntaa - vahvuuksia hyödyntämällä kohti onnellista uraa

Kun ihminen saa työskennellä vahvuuksiensa mukaisesti ja kurotella yhä uusien onnistumisten saavuttamiseksi kannustavassa ilmapiirissä, ovat onnellisen työelämän peruselementit kohdillaan. Miten oman työelämän kipinän voi tunnistaa, löytää ja seurata? Miten voi taata, etteivät omat vahvuudet ja innostus pääse hiipumaan tai jää piiloon?

Lue lisää

Miten valmistautua kehityskeskusteluun? Lue asiantuntijan vinkit!

Kehityskeskustelu on tuttu konsepti monelle työntekijälle ja työantajalle. Kuinka kehityskeskusteluun voi omalta osaltaan valmistautua, jotta keskustelu tuottaa aidon hyödyn molemmin puolin?

Lue lisää

Unelma omannäköisestä urasta? Älä anna epävarmuuden estää työelämämuutostasi!

Syksy on monelle työelämämuutosten pohtimisen aikaa. Ehkä takana on jo pidempi jakso, jolloin sinä olet miettinyt muutosta, mutta epävarmuutesi estää tarttumasta toimeen? Et ole yksin! Nappaa ammattimentorin vinkit uramuutokseen.

Lue lisää

Olenko urajumissa? Pääseekö urajumista eteenpäin?

Sakkaako urasi, etkä oikein edes tiedä mitä työltäsi haluaisit? Tai oletko kyllästynyt työhösi? Sinua saattaa vaivata urajumi. Lue psykologin vinkit kuinka pääset eroon ja eteenpäin urajumista.

Lue lisää