Aloitatko uudessa työssä? Ammattimentorin viisi vinkkiä sujuvaan alkuun

26.9.2022 | Ura

Syksy on monelle uusien alkujen aikaa myös työelämässä. Uudessa työpaikassa tai tehtävässä aloittaminen on arvokas mahdollisuus oman osaamisen tai ammatillisen roolin päivittämiseen ja esiintuomiseen sekä uusien rutiinien haltuunottoon. Sujuva alku rakentaa myös hyvän pohjan yhteistyölle työnantajan ja uusien työkavereiden kanssa.

Uusi rooli tai uusi työpaikka? Ota tästä haltuusi ammattimentorin vinkit työn alkutaipaleelle

 

1. Luota osaamiseesi

Moni lataa uuteen alkuun paljon odotuksia, jotka voivat ilmetä paineina ja vaatimuksina omaa työtä kohtaan. Uusi alku on aina jonkinlainen näytön paikka sekä itselle että muille. Muista, että olet jo läpäissyt rekrytointiprosessin ja tullut valituksi – juuri sinut on haluttu, juuri tähän tehtävään. On tietysti tärkeää osata näyttää aidosti omaa osaamistaan, mutta ethän vaadi itseltäsi liikoja.

Älä vaadi itseltäsi liikaa.

2. Ota perehdytyksestä kaikki irti 

Perehdytyksellä on kaikki mahdollisuudet onnistua, kun heti alussa otat itse aktiivisen otteen. Muista, että kukaan ei lue ajatuksiasi – työnantaja ei voi etukäteen kaikilta osin tietää, mihin kaikkeen tarvitset vastauksia. Ole siis omatoiminen ja esitä kysymyksiä, jotta saat perehdytyksestä kaiken hyödyn irti. Samalla voit myös tarjota arvokasta tietoa työnantajalle siitä, mihin tulevissa perehdytyksissä voi olla viisasta keskittyä. On ihan luonnollista, että perehdytysvaiheen jälkeenkin jokin askarruttaa – älä silloinkaan turhaan epäröi kysyä vastauksia. Parasta voi olla sopia selkeät hetket kertyneiden kysymysten keskitetylle läpikäymiselle yhdessä perehdyttäjän kanssa.

Kysy rohkeasti.

3. Ota ilo irti uudesta mahdollisuudesta

Urauduitko aiemmassa työssäsi kulkemaan samoilla tavoilla liiankin tuttuja väyliä ja toistamaan umpikuluneita, paikallaan junnaavia rutiineja? Varo, ettet huomaamattasi solahda uudessa työssä samoille urille! Ota sen sijaan ilo irti muutoksesta. Uusi työpaikka ja ihmiset tarjoavat uudet mahdollisuudet omien vahvuuksiesi ja mielekkäiden arvojesi mukaiselle, motivoivalle työarjelle.

Rakenna uutta työarkea.

4. Rajaa työtaakkaasi

Yhä useampi työpaikka on viisastunut kulttuuriltaan viime vuosina – onneksi. Yhä harvemmassa paikassa on kunnia-asia painaa töitä vailla vapaata. Ota uusi työpaikka vastaan uutena mahdollisuutena havainnoida työkulttuuria ympärilläsi. Pyri myös itse ylläpitämään tervettä työkulttuuria, ja rajaa työtaakkaasi järkeväksi heti alusta alkaen. Muista noteerata myös omat, pienetkin onnistumisesi tässä.

Ylläpidä tervettä työkulttuuria.

5. Mene rohkeasti mukaan

Jos tulet ihan uutena entuudestaan tuntemattomien ihmisten pariin, mene rohkeasti mukaan ja ole aloitteellinen. Useimmiten ihmiset ovat vain otettuja, kun uusi työkaveri esittää kiinnostuksensa päästä mukaan osaksi työyhteisöä. Kysy lounaalle, mene mukaan kahvihetkiin ja huomaat pian jo odottavasi seuraavaa työpäivää uusien työkavereiden kanssa.

Ole aloitteellinen.

Paljon onnea matkaan uuden työsi alkuvaiheisiin!

 

Työelämäkorjaamo-blogin kirjoittajana Kati Huovinmaa 

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat korjaamista.

Työelämäkorjaamo-blogin kirjoittaja Kati Huovinmaa.

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen missionsa on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. Hän käsittelee valmentavaa johtamista ja muita työelämän ilmiöitä myös tietokirjassaan Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).

Aiemmin Työelämäkorjaamossa

Ukkelitermit eivät enää palvele ketään – sanoilla voit edistää yhdenvertaisuutta työpaikallasi

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Mitä tulisi huomioida uutta työsopimusta solmiessa?

Ura haltuun ura- ja työhyvinvointipalveluidemme avulla

Tutustu myös tapahtumiimme, joista löytyy paljon hyvinvointia ja jaksamista tukevia koulutuksia.

Lisää aiheesta: Ura

Riko kaava - rakenna rohkeasti omannäköinen urapolkusi

Uskallatko rakentaa omannäköistä uraa? Poimi ammattimentorin vinkit!

Lue lisää

Laskuta kevytyrittäjänä keikkatyöstä vaivattomasti

Kevytyrittäjyys on monelle tradenomille keino harjoittaa yrittäjyyttä joustavasti työn tai opintojen ohella. Tradenomit tarjoaa jäsenilleen monia etuja kevytyrittäjyyteen. Esimerkiksi Palkkio+ -laskutuspalvelu antaa mahdollisuuden keskittyä itse työhön ja toimeksiantojen hankkimiseen, laskutus ja viranomaisvelvoitteet hoituvat palvelun kautta

Lue lisää

Anna kipinäsi näyttää suuntaa - vahvuuksia hyödyntämällä kohti onnellista uraa

Kun ihminen saa työskennellä vahvuuksiensa mukaisesti ja kurotella yhä uusien onnistumisten saavuttamiseksi kannustavassa ilmapiirissä, ovat onnellisen työelämän peruselementit kohdillaan. Miten oman työelämän kipinän voi tunnistaa, löytää ja seurata? Miten voi taata, etteivät omat vahvuudet ja innostus pääse hiipumaan tai jää piiloon?

Lue lisää

Miten valmistautua kehityskeskusteluun? Lue asiantuntijan vinkit!

Kehityskeskustelu on tuttu konsepti monelle työntekijälle ja työantajalle. Kuinka kehityskeskusteluun voi omalta osaltaan valmistautua, jotta keskustelu tuottaa aidon hyödyn molemmin puolin?

Lue lisää

Unelma omannäköisestä urasta? Älä anna epävarmuuden estää työelämämuutostasi!

Syksy on monelle työelämämuutosten pohtimisen aikaa. Ehkä takana on jo pidempi jakso, jolloin sinä olet miettinyt muutosta, mutta epävarmuutesi estää tarttumasta toimeen? Et ole yksin! Nappaa ammattimentorin vinkit uramuutokseen.

Lue lisää