Danske Bank - Omaan talouteen sopiva asuntolaina antaa avaimet taloudelliseen mielenrauhaan

19.4.2023

Tiedätkö, mistä kaikesta asuntolainan hakija ja pankki keskustelevat pohtiessaan talouteen sopivaa asuntolainaa? Tavoitteena on asiakkaan talouteen sopiva kokonaisratkaisu, joka ottaa kotitalouden ja maailmantalouden heilahdukset mahdollisimman hyvin huomioon.
Viime vuosi on haastanut monen suomalaisen taloudellista mielenrauhaa, kun muun muassa energiaan ja korkoihin on mennyt huomattavasti aiempaa enemmän rahaa.

– Asuntolaina on edelleen monelle se oman talouden joustavin elementti, joka tuo taloudellista mielenrauhaa muuttuvissa olosuhteissa, muistuttaa Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala.

Omistusasuminen tarjoaa paljon joustoja ja samalla mahdollisuuden kartuttaa omaa varallisuutta pitkällä aikavälillä. Ensiasunnon ostajille avautuu nyt todella hyviä tilaisuuksia päästä kiinni omaan asuntoon.

– Jos oman talouden peruskivet ovat kunnossa, myös nyt on hyvä aika tehdä fiksuja talouspäätöksiä – oli kyse sitten uuden kodin ostamisesta tai muun haaveen toteuttamisesta, Takala jatkaa.

Pankki punnitsee jokaisen asiakkaan tilanteen erikseen
Sopivan kokoista asuntolainaa haarukoitaessa ei katsota vain sen hetken tuloja ja menoja. Siinä käydään läpi myös varat, velat, tarpeet ja toiveet – koko elämäntilanne. Asiakkaalta voidaan kysyä esimerkiksi opinto-, perhe- tai asunnonvaihtosuunnitelmista.

– Mietimme yhdessä asiakkaan omaa taloutta kokonaisuutena ja etsimme siihen parhaan ratkaisun. Asuntolainaa myönnettäessä arvioidaan asiakkaan kokonaistilanne ja lainamäärä pohjautuu siihen, Takala sanoo.

Tuoreen lainanottajan turvaksi pankki tarjoaa samoja vaihtoehtoja kuin vanhan asuntolainan lyhentäjällekin: pitkää laina-aikaa, korkosuojausta sekä lainaturvaa.

– Tavoitteena on varmistaa, että asiakkaan laina-aika jättää kuukausittain arjen talouteen tilaa ja mahdollisuuden vaurastua asuntolainan lyhentämisen ohella, Takala sanoo.
Korkosuojauksen avulla voi varmistaa, ettei asuntolainan viitekorko nouse suojausaikana määritetyn enimmäistason yli. Lainaturva puolestaan turvaa asuntolainan takaisinmaksua, jos kuolema tai vakava tapaturmainen vammautuminen muuttaa perheen maksukykyä.

Lyhennysvapaan avulla säästöpuskuri kuntoon
Elämässä sattuu yllätyksiä. Niiden varalta tilillä kannattaa pitää taloudellista puskuria, jolla yllättävistä menoista voi selvitä. Suosituksena on, että tilillä on neljän kuukauden menoja vastaava summa.

– Moni suomalainen haluaa edelleen päästä asuntolainastaan mahdollisimman nopeasti eroon, mutta moni vetää samalla vahingossa oman talouden liian tiukoille. Asuntovelallisen taloudessa lyhennysvapaa ja laina-ajan pidennys ovat todella tehokkaita työkaluja oman talouden hallintaan, jonka avulla voi esimerkiksi kerryttää oman talouden puskureita tai säästää rahaa isoon hankintaan, sanoo Takala.

Jos esimerkiksi isot sähkölaskut ovat nakertaneet puskuria, lyhennysvapaata voi hakea myös laina-ajan alkuun, jolloin puskurin saa säästettyä kätevästi ja tasapainottaa tilanteen.
 
Liiton jäsen, hyödynnä etusi ja säästä!
Akavan jäsenliiton jäsenenä ja opiskelijajäsenenä nautit tuntuvista eduista – saat asuntolainasi edullisemmin kuin asiakkaat ilman liiton jäsenyyttä sekä sijoitat helposti ja edullisesti. Danske Bankin asuntolaina joustaa elämäsi mukana. Autamme sinua löytämään taloutesi mahdollisuudet, jotta voit vaurastua samalla kun maksat asuntolainaasi pois. Saat meiltä laina-arvion nopeasti, ja asiakkaaksemme tulet helposti verkossa.

Tutustu akavalaisten etuihin

Tämä ei ole pankin lainatarjous. Lainan ehdoista sovitaan henkilökohtaisesti. Lainan ja lyhennysvapaan myöntäminen edellyttää aina hyväksyttyä luottopäätöstä. Esimerkki asuntolainasta: Jos asiakas ottaa 170 000 euron asuntolainan, jossa laina-aika olisi 20 vuotta ja lainan viitekorkona käytetään 12 kk euribor-korkoa, lainan kokonaiskorko olisi 3,38 % (Kuluttajansuojalain mukaan laskettu todellinen vuosikorko 3,543 %). Luoton ja muiden luottokustannusten yhteismäärä on 236653,40 euroa, sis. järjestelypalkkion 875 euroa ja automaattisen tiliveloituksen maksun 2,70 euroa/maksuerä. Maksuerien lukumäärä on 240 kpl. Esimerkki laskettu 31.10.2022 korkotiedoilla.
 
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike. Rekisteröity toimipaikka ja osoite Helsinki, Televisiokatu 1, 00075 DANSKE BANK. Y-tunnus 1078693-2 Danske Bank A/S, Kööpenhamina. Tanskan kauppa- ja yhtiörekisteri. Rek. nro 61 12 62 28


Danske Bankin edut saat käyttöösi liittymällä jäseneksi!