Ääni kuuluviin valtuustovaaleissa

6.2.2023

Tradenomien valtuustovaalit järjestetään tänä keväänä. Valtuustossa saa arvokasta kokemusta luottamustehtävissä toimimisesta, Tradenomien vaalilautakunnan puheenjohtaja Marko Pesu vinkkaa.

Tradenomien valtuusto on organisaation ylintä päätösvaltaa käyttävä elin. Käytännössä valtuustossa päätetään esimerkiksi Tradenomien budjetista sekä toimintasuunnitelmasta.

– Valtuustossa pääsee oikeasti päättämään tärkeistä asioista, sillä esimerkiksi toimintasuunnitelmassa määritellään vuosittain Tradenomien toiminnan painopisteet, kertoo vaalilautakunnan puheenjohtaja Marko Pesu.

Vaalilautakunta vastaa valtuustovaalien käytännön järjestelyistä ja vahvistaa vaalikelpoiset ehdokkaat. Ensi keväänä pidettävien valtuustovaalien ehdokasasettelu alkaa maaliskuun puolivälissä ja ehdolle asettuminen onnistuu helposti sähköisen vaalijärjestelmän avulla. Pesu kannustaa lähtemään ehdolle valtuustoon matalalla kynnyksellä.

"Tässä saa arvokasta kokemusta luottamustehtävissä toimimisesta ja samalla tutustuu muihin tradenomeihin."

– Kyseessä on oiva näköalapaikka Tradenomien toimintaan. Tässä saa arvokasta kokemusta luottamustehtävissä toimimisesta ja samalla tutustuu muihin tradenomeihin. Hyvä verkosto, josta on työelämässäkin hyötyä, tulee ikään kuin kaupan päälle, Pesu kertoo.

Valtuustotyön määrää on helppo hallita itse

Pesu päätyi itse aikanaan asettumaan ehdolle valtuustoon, sillä hän piti Tradenomien toimintaa kiinnostavana. Valtuustotyöskentely lunasti odotukset, eikä Pesu koe valtuustotyöskentelyä liian kuormittavana.

– Sääntömääräisiä kokouksia järjestetään yleensä pari kertaa vuodessa. Valtuutetun tehtäviin kuuluu esimerkiksi valtuuston kokouksiin valmistautuminen kokousmateriaaleihin perehtymällä sekä kokouksiin osallistuminen. Yleensä valtuuston kokouksissa on järjestetty myös oheisohjelmaa, esimerkiksi mielenkiintoisia puheenvuoroja tai aktiviteetteja paikallisten tradenomiaktiivien toimesta. Ne ovat mukava lisä täydentämään kokouspäiviä, Pesu kertoo.

Käytännössä työmäärää on helppo hallita itse.

– Valtuuston jäsenillä on varajäsenet, jotka tuuraavat tarvittaessa, jos ei itse pääse kokouksiin paikalle. Tämä ei todellakaan vie kaikkea vapaa-aikaa, Pesu sanoo.

Apua saa kysyä aina

Valtuustovaaleihin voivat asettua ehdolle Tradenomien täysjäsenet, jotka ovat liittyneet jäseneksi vuoden 2023 helmikuun loppuun mennessä. Samat ehdot koskevat vaaleissa äänestävien äänioikeutta.

– Lisäksi jäsenmaksuja ei saa olla maksamatta edellisiltä kalenterivuosilta, Pesu kertoo.

Pesun mukaan ehdolle kannattaa asettautua, jos Tradenomien toiminta kiinnostaa.

– Tätä kannattaa ehdottomasti harkita, jos on kiinnostusta Tradenomien toimintaa kohtaan ja haluaa tutustua uusiin ihmisiin. Mitään tiettyä pohjaosaamista ei tarvitse olla.

Uusille valtuuston jäsenille järjestetään perehdytystä valtuustokauden aluksi. Lisäksi apua saa aina kysyä esimerkiksi muilta valtuutetuilta.

– Kun vaalit ovat toukokuun 2023 aikana järjestetty ja äänestystulos on selvillä, pidetään elokuussa valtuuston järjestäytymiskokous. Siellä valitaan myös toimijat Tradenomien hallitukseen. Hallitustyö työllistää sitten jo reilusti valtuustotyötä enemmän, sillä hallituksen kokouksia on noin kerran kuukaudessa, Pesu selventää.

Ehdolle valtuustovaaleihin?

Tradenomien valtuustovaaleissa valitaan 35-henkinen valtuusto, joka käyttää Tradenomien ylintä päätösvaltaa. Valtuustovaalit järjestetään seuraavan kerran keväällä 2023. Vaaleissa jokaisella vaalikelpoisella jäsenellä on äänioikeus sekä mahdollisuus asettua ehdolle. Ehdokasasettelu alkaa 16.3.2022 ja päättyy 29.3.2023.

Vaaleissa äänestäminen on helppoa, sillä äänestys tapahtuu verkossa. Ehdokkaiden kannattaa vinkata vaaleista ja äänestysmahdollisuudesta myös tradenomikavereille: jokainen ääni vaikuttaa siihen, millaiseksi Tradenomien tulevaisuus muodostuu.

Teksti: Pi Mäkilä

Lue lisää Tradenomien valtuustovaaleista >>

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kouluttautumisseteli - ratkaisumme osaamisen kehittämiseen työn ohessa

Epäasiallinen kohtelu työpaikoilla - tehdään siitä yhdessä loppu!

Perhevapaa on lasta varten

Tule osaksi Suomen suurinta tradenomiyhteisöä: Liity Tradenomien jäseneksi!