Opiskelu Suomessa oli hyvä päätös
30.10.2023 | Uratarinat

Ilya Lebedev ei ikinä ollut ajatellut opiskelevansa ulkomailla. Kouluaikainen opintomatka Rovaniemelle ja lapsuudenystävän lähtö Lapin ammattikorkeakouluun muuttivat Murmanskissa kasvaneen nuoren miehen ajatukset. Tradenomiksi keväällä valmistunut Lebedev on nyt päättänyt jäädä Suomeen.
Revontulien seuraaminen oli jännittävin ja samalla kylmin kokemukseni matkaoppaana, Ilya Lebedev kertoo opintojensa harjoittelujaksosta.
Lapin ammattikorkeakoulussa kansainvälistä liiketoimintaa opiskellut Lebedev suoritti työharjoittelun kahdessa eri työpaikassa. Ensimmäinen löytyi oman verkoston kautta.
– Ystäväni työskenteli matkailualan yrityksessä. Otin suoraan yhteyttä yrityksen omistajaan ja kysyin, että olisiko heillä minulle töitä.
Lebedev sai paikan ja työskenteli matkaoppaana neljä kuukautta. Pienessä yrityksessä hän sai tehdä myös markkinointia japäivittää verkkosivuja. Toisessa harjoittelupaikassa hän työskenteli Lapin matkailun myyntitehtävissä kuuden kuukauden ajan.
Harjoittelun myötä hän oivalsi, että myyntityö sopii hänelle matkaoppaan tehtäviä paremmin.
Opintomatka ja ystävä innoittivat hakemaan opiskelemaan Suomeen
Lebedev aloitti opinnot Rovaniemellä syyskuussa 2020, kun koronapandemiaan liittyvät rajoitukset olivat jo voimassa. Jopa Suomeen saapuminen oli tuolloin hankalaa, mutta Lebedev halusi suorittaa opinnot paikan päällä.
– Opiskelin melkein kaksi vuotta pelkästään verkko-opetuksena. Sen lisäksi osallistuin kokeisiin ja kursseille, joilla piti olla läsnä.
Lebedev oli kuullut paljon suomalaisen koulutuksen tasosta etukäteen ja hänen odotuksensa opetuksen laadun suhteenolivat kovat. Häntä kiinnosti erityisesti opetuksen käytännöllinen painotus, mikä tuntui tärkeältä työelämään siirtymisenkannalta. Ulkomailta tulevalle opiskelijalle oleellista oli myös opiskeluympäristö, johon sopeutuminen tuntui luontevalta.
– Odotin myös, että kukaan ei painosta opiskelijoita, vaan että he ovat vapaita tekemään asioita, joita haluavat.
Nyt Lebedev ajattelee, että opiskelu Suomessa oli hyvä päätös. Opinnot kartuttivat taitoja ja tietoja, jotka auttavat selviytymään nopeasti muuttuvassa maailmassa. Opiskelumateriaalia löytyi runsaasti verkosta ja opiskelijoille oli järjestetty projekteja yhteistyöyliopistojen opiskelijoiden kanssa.

Rovaniemelle Lebedev päätyi kuitenkin monen sattuman kautta.
– Nuorena en koskaan ajatellut opiskelevani ulkomailla. Kun kävin koulua Murmanskissa, tulimme kouluni kanssa opintomatkalle Suomeen ja vietimme viikon rovaniemeläisessä koulussa. Tutustuinsuomalaiseen elämäntyyliin ja ajattelin, että Rovaniemellä opiskelu voisi olla hyvä idea.
Sitten ystävä Murmanskista lähti opiskelemaan Rovaniemelle ja kertoikokemuksistaan.
– Olin vieraillut perheeni kanssa muun muassa Rovaniemellä ja Ivalossa. Kyse on kuitenkin kuin eri maasta, kun vierailet siellä turistina verrattuna siihen, että elät siellä. Kun muutin Suomeen, näin Rovaniemen aivan eri valossa kuin aiemmin. Turistina Rovaniemi tuntui pikkukaupungilta, joka ei tehnyt suurta vaikutusta. Asuttuani siellä muutaman vuoden ja totuttuani paikalliseenelämäntapaan kaupunki alkoi tuntua kodikkaalta ja mukavalta.
– Paikallinen luonto on myös ihastuttavaa ja ainutlaatuista. Vie hetken, ennen kun alkaa arvostaa sitä ja lappilaista onnellisuutta, Lebedev sanoo.
Suunnitelmissa it-alan tutkinto täydentämään liiketalouden osaamista
Lebedev sai matkailualan online-myynnin kehittämistä käsittelevän lopputyönsä valmiiksi viime keväänä. Hän asuu Rovaniemellä, on päättänyt jäädä Suomeen ja on aloittanut suomen kielen opiskelun.
– Pidän Suomesta ja suomalaisista todella paljon.
Lebedev suunnittelee työskentelevänsä muutaman vuoden saadakseen työkokemusta. Sen jälkeen hän aikoo opiskella it-alaa. Siihen häntä houkuttelee erityisesti it-alan työpaikkojen suuri määrä. Lebedev arvelee, että liiketalouden tutkinto ja it-alan tutkinto on vetävä yhdistelmä työmarkkinoilla.
Miten Lebedev sitten edistäisi kansainvälisten opiskelijoiden sopeutumista Suomeen?
– Toimin opintojeni aikana tutorina kansainvälisille opiskelijoille – matkaoppaana suomalaiseen elämäntyyliin. Esimerkiksi jotkut espanjalaiset opiskelijat eivät olleet koskaan nähneet lunta. Joskus heidän piti pukea kahdet sukat päällekkäin pysyäkseen lämpimänä. Maan tapakulttuuriin tutustuttaminen olisi tärkeä lisä ulkomaalaisopiskelijoiden perehdyttämisessä. Monet ulkomaalaiset opiskelijat eivät välttämättä ymmärrä, miksi vaikkapa uimapuvussa ei voi mennä saunaan.
Yksi hämmästyksen aihe hänelle itselleen oli talvipyöräily.
– Murmanskissa kukaan ei pyöräile talvella. Siellä talvipyöräily kuulostaa huonolta idealta.
Suomalainen tapa kuitenkin tarttui ja Lebedev hyppää pyörän selkään nykyään myös talvisaikaan.
Teksti: Sanna Leskinen, Kuvitus: Elina Tuomi
Artikkeli on julkaistu Tradenomi-lehdessä 3/2023.
Lisää aiheesta: Uratarinat

Tradenomi Jerry Riipinen: ”Henkilöstön edustajan työ on merkityksellistä ja vaikuttavaa”
Kun henkilöstön asiat saa nostettua esiin haastavassa neuvottelutilanteessa, Fennialla henkilöstöedustajana toimiva Jerry Riipinen tuntee onnistuneensa. Tehtävä on kasvattanut esihenkilöosaamista ja opettanut entistä parempia neuvottelutaitoja.

Tradenomi Joonas Hallman löysi lopulta aidosti merkityksellisen työpaikan
Puolustuskiinteistöjen asiakaspäällikkö Joonas Hallman tietää, että omaan visioon ja ammattitaitoon luottaminen kannattaa. Merkityksellinen työpaikka löytyi lopulta kiinteistöalalta, vaikka niin ei pitänyt käydä.

Tradenomi Pauliina Siimelälle myymisen taito tuli synnyinlahjana
Myynnin kouluttajana työskentelevällä Pauliina Siimelällä on myyntityö niin lujasti verissä, että myyntiä tulee tehtyä omaksi iloksi myös vapaa-ajalla. Vaikka myynti vetää puoleensa, Siimelä tietää, ettei se ole aina helppoa. Lue tradenomin uratarina.

Kirsi Alm-Siira tradenomiopinnoistaan: "Älkää tehkö, kuten minä!"
Tradenomitutkinto siivitti Kirsi Alm-Siiran tietä toimittajaksi ja uutisankkuriksi. Hän kokee saaneensa tradenomiopinnoista arvokkaita oppeja työelämään muun muassa suomen kielestä ja esiintymisestä.

Pankin tiskiltä ohjelmistorobottien pariin
Topi Komulainen valittiin Vuoden Tradenomiksi 2022, sillä Komulainen on onnistunut omassa työtehtävässään ja tuonut tradenomiuttaan esille positiivisessa valossa. Vuoden Tradenomi valitaan, sillä Tradenomit haluaa palkita tradenomien joukosta yksilöitä, jotka ovat omassa yhteisössään olleet luomassa Maailman parasta työelämää ja nostamassa tradenomien profiilia.