Miten työsuhde päätetään yhteisellä sopimuksella?

26.2.2024 | Laki

KYSY JA TYÖSUHDEJURISTIMME VASTAA

 

Kysymys

Työnantajani on ehdottanut minulle työsuhteen päättämistä yhteisellä sopimuksella, sillä työnantajan liiketoiminnan painopiste on ajan saatossa siirtynyt alueelle, joka ei enää vastaa osaamisprofiiliani. Mitä tällaisessa sopimuksessa tulisi ottaa huomioon?

Vastaus

Joissain tilanteissa työnantaja ja työntekijä voivat haluta päättää työsuhteen yhteisesti sopimalla eli solmia niin sanotun päättösopimuksen. Päättösopimustilanteet ovat aina yksilöllisiä, joten sopimus kannattaa aina tarkistuttaa Tradenomien työsuhdeneuvonnassa ennen sen allekirjoittamista. Yleisellä tasolla voidaan kuitenkin nostaa esiin muutamia asioita, joista päättösopimuksessa olisi suositeltavaa sopia.

Mikäli työsuhteen sovitaan päättyvän heti sopimuksen allekirjoittamisesta, päättyy samassa luonnollisesti myös työntekijän työntekovelvollisuus. Joskus osapuolet haluavat työsuhteen päättyvän vasta myöhemmin, esimerkiksi irtisanomisajan pituisen ajanjakson jälkeen. Tällöin päättösopimuksessa on hyvä sopia, jatkuuko työntekovelvollisuus työsuhteen päättymiseen asti vai päättyykö se jo aiemmin esimerkiksi työntekijän siirrettyä keskeneräiset työtehtävänsä seuraajalleen. 

Tyypillisesti päättösopimuksissa sovitaan työnantajan maksamasta erokorvauksesta. Erokorvauksen suuruuden lisäksi sopimuksessa on hyvä sopia myös maksuajankohdasta. Päättösopimuksissa lähes poikkeuksetta työntekijä luopuu oikeudestaan vaatia työnantajalta muita kuin sopimuksessa mainittuja saataviaan, joten sopimuksessa tulisi eritellä myös muut työnantajan maksamat erät, kuten esimerkiksi lomakorvaus, mahdolliset työaikapankin plussaldot tai mahdolliset työpaikan tulospalkkio- tai bonusjärjestelmän perusteella maksettavat suoritukset. Suositeltavaa on, että maksettavat erät kirjataan sopimukseen euromääräisinä.

Mikäli työsopimuksessa on sovittu kilpailukiellosta, tulisi päättösopimuksessa ottaa kantaa myös siihen. Päättösopimuksessa kilpailukiellon voidaan sopia raukeavan, jolloin työntekijällä on mahdollisuus työllistyä työnantajan kilpailijalle heti työsuhteen päättymisen jälkeen. Toisaalta sopimuksessa voidaan myös sopia alkuperäisen kilpailukiellon pysyvän voimassa, jolloin työnantajan kilpailukieltoajalta maksama kilpailukieltokorvaus ja sen maksuaikataulu on syytä todeta sopimuksessa.

Vinkit ja vastaukset antoi Tradenomien työsuhdejuristi Jere Vuorio Tradenomi-lehdessä 4/2023. Lue lehti täällä. Mikäli kaipaat apua työsuhdeasioissa, voit jäsenenä ottaa yhteyttä työsuhdejuristeihimme.


SINUA SAATTAISI KIINNOSTAA MYÖS

Mitä työsuhteen alkaessa voi sopia lomista?

Mitä on huomioitava liukuvan työajan osalta?

Mitä laki sanoo nollatuntisopimuksista ja tarvittaessa töihin kutsuttavan oikeuksista?

Lisää aiheesta: Laki

Tasa-arvovaltuutettu puuttui syrjintään: Perhevapaata pitävällä sama oikeus tulospalkkioon kuin muilla työntekijöillä

Perhevapaalla oleminen ei voi olla perusteluna sille, että työntekijän tulospalkkio jätetään maksamatta. Tasa-arvovaltuutettu antoi rahoitusalan yritystä koskeneen ratkaisun tammikuussa. Monet Tradenomien jäsenet ovat työssään kohdanneet tulospalkkiojärjestelmiin liittyviä epäkohtia.

Lue lisää

Saako rekrytoija googlettaa työnhakijan?

Pohdin, saako työnantaja etsiä työnhakijasta tietoa epävirallisia reittejä, kuten googlettamalla? Lue juristin vastaus!

Lue lisää

Työsopimusluonnos – mitä pitää tarkistaa?

Mitä kannattaa tarkistaa ennen työsopimuksen allekirjoittamista? Katso juristin vinkit!

Lue lisää

Työntekijän oikeudet lomautuksen aikana

Mitä lomautus tarkoittaa ja mitä oikeuksia työntekijällä on lomautuksen aikana? Lue työshdejuristimme vastaus!

Lue lisää

Eduskunta on hyväksynyt muutokset työttömyysturvaan

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen työttömyysturvalain muuttamisesta. Lakimuutoksen myötä työttömyysturvan omavastuuaika pitenee, lomakorvaus jaksotetaan, lapsikorotukset ja suojaosa työtuloille poistetaan, työssäoloehto pitenee ja työssäoloehdon kertymisen peruste muuttuu.

Lue lisää